Tujina

FOTO: 'Zna se zgoditi tudi čudež'

Ljubljana/Köbenhavn, 06. 12. 2009 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
288

Imamo dve možnosti: ali drastično zmanjšati onesnaženje ali pa se pripraviti na katastrofalne posledice. Pred doslej največjim podnebnim vrhom ni veliko razlogov za optimizem. In Slovenija?

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je že 2007. objavil ugotovitve, da moramo do leta 2020 izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za 25-40 odstotkov, če želimo preprečiti katastrofalne podnebne spremembe. Bodo v Köbenhavnu sprejeli dovolj ambiciozne zaveze in se jih potem tudi držali?
Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je že 2007. objavil ugotovitve, da moramo do leta 2020 izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za 25-40 odstotkov, če želimo preprečiti katastrofalne podnebne spremembe. Bodo v Köbenhavnu sprejeli dovolj ambiciozne zaveze in se jih potem tudi držali? FOTO: Reuters

Po dveh letih pogajanj se bodo predstavniki več kot 190 držav zbrali v Köbenhavnu z eno samo, a izjemno zahtevno nalogo: ustaviti dramatične podnebne spremembe. Tako imenovani podnebni vrh, ki se začenja v ponedeljek in bo trajal do 18. decembra, naj bi bil svetoven v pravem pomenu besede. Ideja je bila, da v dansko prestolnico privabi voditelje praktično vseh držav sveta. Svojo prisotnost jih je potrdilo več kot sto, tudi slovenski premier Borut Pahor.

Veslanje po onesnaženi reki v Indoneziji.
Veslanje po onesnaženi reki v Indoneziji. FOTO: Reuters
Precej obetov je, da čudež, da bi bil sporazum sprejet, ni nemogoč, vendar pa se večinoma računa na to, da bi sprejeli neke sklepe, zaprli čim več poglavij sporazuma, tako da bi lahko potem v nekaj mesecih ali vsaj do konca leta 2010 dejanski sporazum dokončno sprejeli. Andrej Kranjc

V Köbenhavnu naj bi sprejeli dogovor, ki bo nadomestil Kjotski protokol. A s pomembnimi razlikami. Medtem ko je Kjoto vključeval zgolj industrijsko razvite države, naj bi nov sporazum zaobsegel vse. Pogajanja so bila zato še toliko bolj težka in bolj kot se je bližal začetek vrha, bolj je postajalo jasno, da dogovora na Danskem najverjetneje še ne bomo dočakali. "Zna se zgoditi tudi čudež. Ker bo v Köbenhavnu prisotnih toliko voditeljev in bo to res svetovni vrh, se mogoče zna zgoditi, da bomo prišli celo do končnega sporazuma,“ ostaja optimističen glavni slovenski pogajalec Andrej Krajnc.

In kakšen je cilj novega dogovora? Zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za toliko, da se temperatura ozračja ne bo dvignila za več kot dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijskimi časi. "Do leta 2020 je treba na globalni ravni zmanjšati emisije za več kot 30 odstotkov. Ponujene številke so daleč premajhne," je opozorila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. In dodala, da potrebujemo jasne zaveze tudi do leta 2050, ko bo treba izpuste zmanjšati za do 90 odstotkov. "Nam se cilji ne zdijo niti približno zadostni,“ je povzela stališče stroke.

Teoretično so cilji uresničljivi, odgovarja na pomisleke skeptikov. Da bi za tretjino zmanjšali izpuste, moramo takoj jutri za 40 odstotkov zmanjšati porabo premoga in za 20 odstotkov porabo nafte in plina.

Zbirališče odpadne plastike na Kitajskem
Zbirališče odpadne plastike na Kitajskem FOTO: Reuters
Upam, da bodo zaprli vsaj poglavja o pomoči deželam v razvoju, ki niso krive za nastale razmere. To je bolj pomembno od odstotkov, kajti obljube so zgolj na papirju, prilagajati pa se je treba začeti takoj. Lučka Kajfež Bogataj

Sicer pa je po njenem mnenju poleg obljub o odstotkih, "o katerih atmosfera ne ve nič", pomemben del globalnega dogovora pomoč deželam v razvoju, ki pa ostaja v senci. "Vsi govorimo o odstotkih znižanj, v resnici pa je treba zagotoviti, da se bo svet na to, kar nas v vsakem primeru čaka – in to nista dve stopinji, ampak 2,4 do 2,8 stopinje – prilagodil. S tem prilagajanjem bomo imeli težave tudi v razvitem svetu, o tem si ne delajmo utvar, povsem nemogoče pa je to za nerazviti svet," je poudarila.

"Brez finančnega paketa ne bo sporazuma," pravi tudi Krajnc. V številkah: Evropska unija naj bi po letu 2012 nerazvitim državam kot pomoč pri odpravljanju posledic podnebnih sprememb namenila okoli sto milijard evrov na leto. Slovenski delež naj bi bil okoli 100 milijonov, temu pa je treba prišteti še kazni, ker nismo izpolnili zavez iz Kjotskega protokola. 80 milijonov je že škode, prišteti pa je treba še eksterne stroške, kot so težave z zdravjem in degradacija okolja, je o tem dejala Kajfež Bogatajeva.

"Pa se odločimo za denar, če nas že podnebne spremembe ne prepričajo," je dodala. Tudi finančne ocene namreč govorijo v prid odločnemu prizadevanju za zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov. Da bi cilje dosegli, bi potrebovali od odstotka do odstotka in pol BDP. Če jih ne bomo, bomo za odpravljanje škode potrebovali od pet do 20 odstotkov BDP.

Če ne ukrotimo podnebnih sprememb, se moramo pripraviti na črne scenarije: od uničujočih poplav do katastrofalne suše. Fotografija je nastala v Amazoniji, kjer se spopadajo s sušo.
Če ne ukrotimo podnebnih sprememb, se moramo pripraviti na črne scenarije: od uničujočih poplav do katastrofalne suše. Fotografija je nastala v Amazoniji, kjer se spopadajo s sušo. FOTO: Reuters
Težave z zdravjem – pljučnica, otroške bolezni –, škoda na stavbah, kisel dež, za desetino manjši pridelek in tako dalje. Vse to bi moralo biti vključeno v ceno kilovatne ure iz katere koli termo elektrarne. Ne samo podnebne spremembe! In točno vemo, kakšna bi cena kilovatne ure morala biti: skoraj podvojena. Lučka Kajfež Bogataj

"Zavedamo se problema, a ga ne rešujemo. Čeprav vemo, da nekaj počnemo narobe, tega ne popravimo, ker nam je tako bolj udobno," o trenutnem odnosu človeštva do okolja meni Lidija Živčič iz društva za sonaravni razvoj Focus. Okoljska, gospodarska in finančna kriza imajo podoben vzrok, je dejala. "Prepričanje, da moramo nenehno rasti, da moramo imeti nenehno več, nenehno boljše. To je v človekovi naravi, vendar naš planet tega ne prenese." Bolj bi morali razmišljati o tem, kako varčevati z energijo in kako preiti na obnovljive vire, je še dejala in dodala, da lahko tudi vsak posameznik veliko stori v tej smeri.

"Zavedati se moramo, da je reševanje okoljskih problematik v resnici problematično zato, ker se nam zdi, da je to nekaj, kar lahko vselej odložimo na jutrišnji dan," je, podobno kot Živčičeva, menil Igor Pribac s Filozofske fakultete v Ljubljani. Poudaril je, da je pred celotnim človeštvom čas velikih sprememb. "Če se hočemo prilagajati novim razmeram, novim ugotovitvam o tem, kakšne so naše možnosti za preživetje v prihodnje, potem moramo naše otroke vzgajati v povsem drugačnih vrednotah, kot so bile doslej," je dejal. Na novo bi morali napisati zgodovinske knjige, ki slavijo industrijsko revolucijo, v ceno izdelkov bi morali vračunati tudi škodljive vplive, ki jih njegova potrošnja povzroči.

"Liberalni način ekonomije je uspešen, dokler ne vračuna stroškov okolja. V tem je bistvo njegovega uspeha, da okolje izkorišča kot nekaj brezplačnega," pa pravi klimatologinja Kajfež Bogatajeva.

Kaj nas čaka?

Območja večnega ledu se krčijo.
Območja večnega ledu se krčijo. FOTO: Reuters
Strokovnjaki pravijo, da je cilj nerealističen? Da, bistveno premajhen je. Kaj odgovoriti državljanom, če ne bo dosežen? Verjetno nekaj v tem smislu: zavarujte se pred točami, neurji, poplavami, plazovi in podobnimi zadevami, če se sploh imate kje zavarovati, in drugič volite za koga, ki bo cilje izpolnil. Lidija Živčič

Da bi rešili planet, je treba do leta 2020 emisije toplogrednih plinov zmanjšati za 30 odstotkov, v naslednjih desetletjih pa morajo še naprej padati. O teh številkah, za katere znanstveniki trdijo, da so premajhne, se pogajajo. A brez konfliktov ne gre, kopja se lomijo pri vprašanju, kakšen del odgovornosti naj kdo prevzame. "To so najbolj težavna pogajanja v zgodovini človeštva," je ocenil norveški minister za okolje Erik Solheim. "To je veliko težje kot pogovori o razoroževanju in globalni trgovini, pa tudi od doseganja dosedanjih okoljskih dogovorov."

Ponudbe so na mizi, skupna ugotovitev pa je: to nikakor ne bo dovolj, da bi – celo premalo ambiciozne – cilje dosegli. Združene države, ki niso bile del Kjotskega protokola, so obljubile 17-odstotno zmanjšanje emisij glede na leto 2005 in s tem znova močno razočarale svetovno javnost. To namreč pomeni le štiriodstotno zmanjšanje v primerjavi z letom 1990. Evropska unija se je odločila stopiti na čelo boja proti podnebnim spremembam in je do leta 2020 obljubila 20-odstotno zmanjšanje glede na leto 1990. Če bodo druge države sprejele podobne zaveze, pa naj bi se potrudila izpuste zmanjšati celo za 30 odstotkov. Še korak dlje so šli Norvežani: obljubili so 40-odstotno zmanjšanje.

Kitajska izpusti v ozračje največ toplogrednih plinov. Če pa računamo povprečje na prebivalca, najbolj onesnažujejo ZDA.
Kitajska izpusti v ozračje največ toplogrednih plinov. Če pa računamo povprečje na prebivalca, najbolj onesnažujejo ZDA. FOTO: Reuters
Zakaj imajo Kitajci tako velike izpuste? Kdo pa je delal za nas, Evropejce, da smo mi lahko izpuste zmanjšali? Zakaj ima Brazilija tako deforestacijo? Kdo pa je piščance, ki so krmljeni s sojo iz Brazilije? Evropejci, kajne? Lučka Kajfež Bogataj

In prav to je številka, ki jo od industrijsko najbolj razvitih držav zahtevata Kitajska in Indija. Tik pred začetkom vrha v Köbenhavnu sta zavrnili zahteve, da je treba do leta 2050 prepoloviti količino izpustov, čeprav sta si kljub temu zastavili dokaj ambiciozne okoljske cilje. Sicer pa je njuno stališče znano: največji del bremena leži na ramenih najbolj razvitih držav.

Če ne bo uspelo in bo temperatura še naprej naraščala, znanstveniki svarijo pred kataklizmičnim scenarijem. Zaradi taljenja ledu na skrajnem severu in jugu planeta se bo višala gladina morja, kar bo pognalo v beg prebivalce priobalnih krajev. Katastrofalne posledice ima tudi taljenje ledenikov v gorah. Tisti v Himalaji napajajo šest najpomembnejših azijskih rek. Kaj bo, če presahnejo? Drugi strani zaradi istega vzroka grozijo poplave, svet pa se bo moral pripraviti tudi na vročinske vale, uničevalna neurja, sušo in širjenje puščav ter izginjanje živalskih in rastlinskih vrst. "Pripraviti se moramo na konflikte okoli samega biološkega preživetja," je eno od posledic omenil Pribac. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m.v.p
19. 12. 2009 19.59
kr-eden, strinjam se s tabo, podatki pa niso zlagani ampak so prikazani drugače (prikazano je samo del podatkov, ne celota, ki je pomembna !)
kr-eden
08. 12. 2009 14.49
Ker Administrator tale „članek“ vztrajno briše iz foruma, ga „pripenjam“ še tukaj, da ga imate priložnost prebrati predno ga zbriše !!! . ZA VSE, KI (ŠE) VERJAMETE V SEGREVANJE : - Poglejte si dokument . . kjer so vremenski podatki za zadnjih 16 let v Ljubljani. O kakšnem segrevanju ni nobenega govora !!! Pa ne verjemite izmišljenim podatkom IPCC, poglejte domače, "surove podake" in si naredite svoj zaključek !!! Da povzamem : Povprečna letna teperatura zraka niha od 9,8 v letu 1996 do 12,2 v letu 2000 (11,4 v 2006) Povprečni letni maximum temperature niha od 13,9 v letu 1996 do 17,3 v letu 2000 (16,2 v 2006) Povprečni letni minimum temperature niha od 5,4 v letu 1991 do 7,6 v letu 2002 (7,0 v 2006) Absolutni maximum temperature niha od 30,8 v letu 1997 do 37,3 v letu 2003 (35,9 v 2006) Absolutni minimum temperature niha od -9,1 v letu 1997 do -16,2 v letu 2003 (-15,7 v 2006) POZOR !!! Število dni z temperaturo < 0 niha od 52 v letu 1994 do 100 v letu 2006 (74 v letu 2006) Število dni z temperaturo > 25 niha od 58 v letu 1996 do 109 v letu 2003 (72 v letu 2006) Število ur sončnega obsevanja niha od 1666 v letu 1996 do 2251 v letu 2003 (1888 v letu 2006) Število oblačnih dni niha od 89 v letu 2003 do 153 v letu 1995 (12 v letu 2006) POZOR Število dni s snežno odejo (!) niha od 19 v letu 1994 do 110 v letu 1996 (73 v letu 2006) . IN KAJ LAHKO ZAKLJUČIMO IZ REALNIH PODATKOV (ne iz zlaganih IPCC podatkov !!! ) . Nihanje povprečnih temperatur za 5 stopinj je nekaj povsem običajnega. Pomembno je le kakšen interval opazujemo. . LAHKO REČEMO : OD LETA 2002 DO LETA 2005 (TOREJ V TREH LETIH) JE POVPREČNA TEMPERATURA PADLA ZA 1,4 STOPINJE ---> PRIBLIŽUJE SE LEDENA DOBA !!!! . ALI PA : OD LETA 1996 DO LETA 2000 (TOREJ V ŠTIRIH LETIH) SE JE POVPREČNA TEMPERATURA DVIGNILA ZA 2,4 STOPINJE ----> ČEŽ DVE LETI BO SLOVENIJA PUŠČAVA !!!! . IN TAKO MANUPULIRAJO S PODATKI RAZNI KVAZI ZNANSTVENIKI IN POLITIKI, KI HOČEJO UVESTI DAVEK NA DIHANJE !!! . Kot najtoplejše leto lahko določimo leto 2003, kar pa nima nobene veze z CO2, temveč z številom ur sončnega obsevanja (2251 - maximum zadnjih 16 let) in številom oblačnih dni (89 - minimum zadnjih 16 let). TOREJ : Vzrok je "pomanjkanje oblakov", ne pa CO2. . Kot najhladnejše leto lahko določimo leto 1996, kar pa nima nobene zveze z CO2, temveč s številom ur sončnega obsevanja (1666 - minimum zadnjih 16 let) in številom oblačnih dni (166 - maximum zadnjih 16 let). TOREJ : Vzrok je "prevelika oblačnost", ne pa CO2. . OPAZITE KAKŠNO PODOBNOST ZGORAJ ???? EDINA VAŽNA PARAMETRA STA ŠTEVILO SONČNIH IN ŠTEVILO OBLAČNIH DNI !!!! Katerikoli „parameter“ pogledate, nikjer ni zadnje leto v minimumu ali maximumu, temveč je povsod v POVPREČJU. KJE JE TOREJ SEGREVANJE ????? . LJUDJE, NE VERJEMITE NAMERNO ZLAGANIM PODATKOM RAZNIH IPCC-jev in PODOBNIH KVAZI ZNANSTVENIH USTANOV. PREPRIČAJTE SE SAMI !!! . PS : Ker tule reže predolge naslove dokončijem zgornjega : . PA ŠE NEKAJ : Poglejte tudi članek z naslovom „900 kilometrske kolone zaradi snega !!!“ KAKO SNEGA (????) SAJ NAS PREPRIČUJEJO, DA SMO PRIČA GLOBALNEMU SEGREVANJU !!!!!
naivna
08. 12. 2009 03.10
Re: Freeman....Petico za tvoj komentar!!!!
naivna
08. 12. 2009 03.08
Najboljse, je da gremo nazaj za 100let, ko se ni bilo elektrike ne avtomobilov in ne plastike......Bi radi zeveli v taki dobi in tako zivljenje, ko je bilo vse rocno narejo? Oh , pa se to takrat je bila povprecna zivljeska doba cloveka 47let, danes je povprecna doba 77let......
Baphomet
08. 12. 2009 00.56
manj zivinoreje - manj onesnazen zrak ampak to pa ne.. mesu se pa noben nebi odpovedal... grem stavit da velika vecina od telih pametnjakovicev ki nam predavajo o teh katastrofah ki se bodo domnevno zgodile, dnevno uziva meso. grem stavit tudi da ma vsak od njih svoj avto ki zre pol prevec bencina. noben ne uporablja javnega prevoza in s tem pripomore k resevanju planeta. dvolicnezi in hinavci... jaz takim popolnoma nic ne verjamem....
freeman
07. 12. 2009 23.36
Kot prvo želim povedati, da cenim delo strokovnjakov, ki se ukvarjajo s problemom podnebnih sprememb, to so npr.ga.prof.Lučka Kajfež Bogataj itd.. Vendar pa želim povedati tudi to, da me motijo te izjave kot npr.citiram: " "Težave z zdravjem – pljučnica, otroške bolezni –, škoda na stavbah, kisel dež, za desetino manjši pridelek in tako dalje. Vse to bi moralo biti vključeno v ceno kilovatne ure iz katere koli termo elektrarne. Ne samo podnebne spremembe! In točno vemo, kakšna bi cena kilovatne ure morala biti: skoraj podvojena." Lučka Kajfež Bogataj" Kar se tiče nalezlivih bolezni je problem tudi v gostoti prebivalstva in seveda se to dejstvo potem veže na podnebne spremembe.Bolezni niso posledica samo podnebnih prememb kot takih, ampak so v navezavi z zadevo ki sem jo omenil.Kar se tiče cene kilovatne ure je moje mnenje naslednje: elektrika je stvar razvitih držav, vse je vezano nanjo in lahko vi govorite, ki imate dokaj solidne dohodke, da bi morala biti cena višja, kaj pa bodo rekli ljudje, ki se preživljajo s 400 EUR na mesec in manj?Ali boste njim še elektriko odklopili, da bodo še bolj zapostavljeni kot so že sicer.Človek namreč rabi elektriko, da se poveže npr na internet itd., ki pa je vir znanja in izmenjave iformacij mar ne prof.Bogatajeva?Pa brez zamere, vaše zahteve so po mojem nerealne. Poleg tega se vprašam še nekaj, :če ste naravovarstveniki tako zavedni, bi namesto, da greste vsi na dansko (predvidevam z letali) raje organizirali videokonferenco po internetu in se tako med seboj povezali.S tem bi v zrak spustili manj CO2 mar ne? Druga vaša izjava citiram:" "Zakaj imajo Kitajci tako velike izpuste? Kdo pa je delal za nas, Evropejce, da smo mi lahko izpuste zmanjšali? Zakaj ima Brazilija tako deforestacijo? Kdo pa je piščance, ki so krmljeni s sojo iz Brazilije? Evropejci, kajne?" Lučka Kajfež Bogataj" Sprašujem vas: Kaj naj jemo in proizvajamo, zraka jesti ne moremo, ne rečem da se ne pretrava z nakupovanjem(potrošniška mrzlica itd.), vendar vseeno.Poleg tega je prebivalstva vedno več itd.Kaj svetujete v tem primeru?Ljudje se moramo nahraniti mar ne? Kr se tiče prometa:hočete električne avtomobile po drugi strani bi podražili elektriko.To mi ni jasno.Danes je človek risiljen v dnevne migracije tudi vi dnevno migrirate predvidevam.Napredni človek pač ne more biti zapečkar,mora se povezovati, srečevati drug z drugim , da se dosega napredek itd.. Skratka: Brez zamere. Moj namen je samo ta, da menim, da stvari ne gre kar tako posploševati, in da je problem širši kot ga včasih prikazujete
lila.ayla
07. 12. 2009 22.45
vrjamem da je človek veliko dodal k segrevanju ozračja ampak še zmerej ne vem, zakaj se potem segreva tudi mars? so tudi tam vsega krivi ljudje/marsovci?
6-5
07. 12. 2009 21.27
Če komentiram samo naslov, ker se mi ne da več brati: sem starejšo gospo povpršala, če začara ogenj tam zunaj na dvorišču, pa mi je odvrnila, da ne zna Jaz pa sem zamrmrala, pol pa niste čarovnica Ti pa nisi naprejvidna je odmrmrala
Titan_
07. 12. 2009 21.10
Že danes bi vsi mnogo bolje živeli, če bi samo pol manj delali - bi pa delali zase in ne za nek imaginaren dobiček "lastnikov podjetij" in take bedne države ter več časa preživeli v naravi. Takoj bi prepolovili onesnaževanje jutri ne čez toliko in toliko let.
Titan_
07. 12. 2009 21.05
Drugi jim itak ne.
Titan_
07. 12. 2009 21.05
Ti strokovnjaki tak nakladajo, da samo sebi verjamejo.
Titan_
07. 12. 2009 21.04
Sami lari fari. Jaki so to strokovnjaki, ki še 5 5 ne znajo izračunati. Kar na 1x so se pojavili in zganjajo vik in krik, kaj so pa prej počeli, preden so ugotovili kako fino je v tropih debatirati o podnebju... Pa taki nobelovi nagrajenci, ki zagovarjajo trenutni način življenja in se kao zavzemajo za podnebje? Pa kje je tu zdrava pamet? Zakaj pa ne bi kar takoj prenehali z ispusti? Na to idejo pa še ti strokovnjaki niso uspeli priti, je pa čist preprosta in najlažja- preprosto nehajmo rabit nafto in back 2 nature. Čist izi. Kdaj dobim Nobelovo... ;)
naivna
07. 12. 2009 20.26
Mene le zanima, kje je to svetovno ogrevanje? Ker pri meni je zmeraj bolj mrzlo...
own3d
07. 12. 2009 20.14
@tedomedo saj to je point.....
tedo974P8medo
07. 12. 2009 19.33
own3d - 07.12.2009, 16:47: " "drastično zmanjšati onesnaženje" prašičja gripa -> manjse prebivaljstvo -> zmanjsano onesnazenje... vidite da vlada dela na tem..." Res, namen gripe je pobiti čim več ljudi, s cepivom pa pobiti še več ljudi in še zaslužiti denar s prodajo tega strupa, ki mu rečejo cepivo.
lucky_64
07. 12. 2009 19.27
WHATEVER.....
Google_Chemtrails
07. 12. 2009 18.33
kaj pa anketa na tej strani, ne verjamem ji preveč, kaj pravite?;)
S.M.P.
07. 12. 2009 17.53
In zakaj se najbolj zagreti politik Al Gore ne bo udelezil tega meetinga ? :-))
tedo974P8medo
07. 12. 2009 17.53
Poglejte filma Zeitgeist, tam lepo kaže, da imamo na voljo čisto energijo, samo dokler bo naftni lobi dominiral, bo nafta eden glavnih virov energije. Samo vprašanje je, ali bo prej naš planet šel k vragu ali pa bo prej zmanjkalo nafte - oboje pa se lahko zgodi kmalu.
Google_Chemtrails
07. 12. 2009 17.46
samosmart 07.12.2009, 13:15 4 Samo natolcevanje vodilnih, ki so pripravljeni nevedne običajne ljudi obdavčiti po takšni stopnji, da jim še za osnovne življensko potrebne dobrine ne bo ostalo. Segrevanje ozračja je popolnoma normalen pojav kakor tudi ohlajanje, ki sledi po segrevanju. Vse to se je dogajalo že zdavnaj. Vodilni bi radi ljudi obdavčili na podlagi popolnoma nedokazanih teorij o človeškem vplivu na segrevanje ozračja. Za co2 pa je tako splošno znano dejstvo, da se proizvaja v naravi sami in je tudi nujno potreben za normalne procese narave na zemlji. Se takoj podpišem spodaj, treba jih je ustavit;)