Tujina

'Svet naj uniči jedrsko orožje'

Hirošima/Washington, 06. 08. 2006 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

Župan Hirošime je japonsko vlado pozval, naj bo odločna v prizadevanjih za uničenje jedrskega orožja.

Spominski park v Hirošimi, kjer se vsako leto 6. avgusta ob natanko 8.15 uri po lokalnem času ljudje poklonijo žrtvam napada z atomsko bombo
Spominski park v Hirošimi, kjer se vsako leto 6. avgusta ob natanko 8.15 uri po lokalnem času ljudje poklonijo žrtvam napada z atomsko bombo FOTO: Reuters

Župan Hirošime Tadatoši Akiba je ob 61. obletnici ameriškega napada z atomsko bombo, ki je ubila več kot 200.000 ljudi, japonsko vlado pozval, naj prevzame vodilno vlogo v prizadevanjih za uničenje vsega jedrskega orožja. 61 let je minilo od dne, ko je eksplozija atomske bombe povzročila pekel na zemlji, število držav, ki jih je prevzelo zlo in zasužnjilo jedrsko orožje, pa narašča, je opozoril Akiba v govoru v Parku miru v bližini žarišča eksplozije.

V Hirošimi so se, tako kot vsako leto, natanko ob 8.15 po lokalnem času, ko so Američani odvrgli bombo na mesto, ob obletnici atomskega napada z minuto molka poklonili žrtvam jedrskih napadov in svetu namenili tradicionalno sporočilo "Nikoli več".

Svet letošnjo obletnico spremlja z zaskrbljenostjo zaradi raketnih poskusov Severne Koreje, zastalih šeststranskih pogajanj s Pjongjangom o njegovem jedrskem programu, zaradi nerešenega iranskega jedrskega vprašanja in stopnjevanja nasilja na Bližnjem vzhodu.

Akiba je zato Japonsko, edino državo, ki je bila doslej napadena z atomsko bombo, pozval, naj v šeststranskih pogovorih o severnokorejskem jedrskem vprašanju kot pogajalska partnerica "trdno vztraja pri tem, da države, ki imajo jedrsko orožje, izpolnijo svoje obveznosti in končajo pogajanja, katerih cilj je jedrska razorožitev".

Japonski premier Džuničiro Koizumi
Japonski premier Džuničiro Koizumi FOTO: Reuters

Akiba je prav tako japonsko vlado pozval, naj spoštuje pacifistično japonsko ustavo, ki prepoveduje uporabo sile v mednarodnih sporih in Japonski preprečuje vzdrževanje vojske v vojne namene. Predsednik japonske vlade Džuničiro Koizumi je namreč predlagal ustavne spremembe, ki bi japonski vojski olajšalo obrambno delovanje in sodelovanje v mednarodnih mirovnih misijah.

Koizumi je sicer v govoru ob slovesnosti poudaril, da bodo "upoštevali pacifistično klavzulo v ustavi, ohranili načelo neširjenja jedrskega orožja in prevzeli vodilno vlogo v prizadevanjih za trajen mir po vsem svetu". "Ponovno obljubljam, da bomo še naprej v prvi vrsti v prizadevanjih za odpravo jedrskega orožja in trajen mir," je dejal.

Japonski premier je ob robu slovesnosti tudi dejal, da je "ob vsakem času" pripravljen obiskati šintoistični tempelj Jasakuni. Obiski japonskih politikov v Jasakuniju, ki je posvečen več kot 2,5 milijona žrtvam japonskih vojn, a so med njimi tudi imena vojnih zločincev, sproža burne odzive azijskih sosed, predvsem Kitajske in Južne Koreje.

Po Hirošimi je atomska bomba 9. avgusta eksplodirala še v Nagasakiju in ubila približno 40.000 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih.

Koizumi je glede obiska templja dejal, da ne vidi "nikakršne težave v tem, da počasti spomin na žrtve vojne". Japonski premier naj bi Jasakuni obiskal ob obletnici kapitulacije Japonske, ki jo je japonski cesar Hirohito 15. avgusta 1945 objavil po smrtonosnih eksplozijah atomskih bomb nad japonskima mestoma Hirošima in Nagasaki.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
03. 07. 2007 13.29
Vem, da je grozno tako razmišlat ampak žal je resnica. Če Američani ne bi vrgli atomske, bi med zavzemanjem Japonske umrlo še več civilistov, pa zraven še veliko Američanov. Atomska bomba je tudi poskrbela, da je hladna vojna ostala hladna, ker sta se obe strani zavedali, da bi spopad pomenil konec za obe strani. Danes imamo pa po svetu ljudi, ki bi se brez razmišlanja usedli na atomsko bombo in pritisnili na gumb in tega me je strah...Recimo ameriški "zaveznik" Pakestan, sedaj pa še Iran nekej mori...
aligatorcek
03. 07. 2007 13.10
Atomska bomba je bila edina pametna in logična rešitev. Amerika je pa itak zakon in je čist OK tako.
svecka@email.si
03. 07. 2007 12.47
@dolejo se ne strinjam, pokazalo se je da je atomsko orožje čudovita ustrahujoča stvar ki je vodila v hladno vojno in ogromno jedrskih poskusov. Danes poznamo dosti, dosti izboljšane variante orožij. Zakaj pa misliš da Iran hoče jedrsko orožje, zato ker bo lahko ustrahoval in se uprl in grozil mogotcem.
dolejo
03. 07. 2007 12.36
Kako bi pa bilo, če ne bi uporabili atomske bombe? Če se spomnimo velikih žrtev pri zavzemanju malih otočkov Guadalcanal ali Ivo Jima, bi bilo žrtev pri zavzemanju Japonske neprimerno več. Vojna bi se zavlekla v leto 1946 ali celo v 1947. Po drugi strani bi Rusi zavzeli precej večji del Azije in zato bi bila Korejska kriza neprimerno hujša. Tam bi pa res pokale stotine atomskih bomb in umirale miljarde. ... Ker pa je Hirošimska izkušnje šokirala svet, se o uporabi atomskih bomb ni več razmišljalo ... Razmislite malo ...
svecka@email.si
03. 07. 2007 11.53
@jkoprivec se strinjam, VENDAR iz zgodovinskih dejstev lahko sklepamo da so Američani takrat v "imenu žrtev" izvajali eksperiment na živi tarči. 2. atomska bomba je bila močnejša, vendar na srečo hribovitega okolja ni pobila toliko ljudi. Zakaj je morala druga bomba biti močnejša? Zakaj so poimenovali atomski bombi? ZDA in totalitarni kapitalizem nas vodi v uničenje.
mjemjaw@yahoo.co.uk
08. 08. 2006 10.55
jkoprivec, čeprav se s sporočilom tvojega posta v glavnem strinjam (rijo ga je pa verjetno napačno razumel) pa le majhen popravek...Japonski cesar kot vrhovni poveljnik resda nikoli ni bil obsojen, predvsem zato, ker so si Američani v povojni Japonski želeli stabilnosti, ki jo je takrat lahko zagotovila le cesarska oseba (velik zagovornik te ideje je bil tudi MacArthur). Ostalim japonskim voditeljem pa je bilo sojeno, med drugim tudi "glavi" režima, min. predsedniku Toju (kot edinemu fašističnemu voditelju -premieru sploh)
Rijad Proši?
08. 08. 2006 10.41
Nobena A-bomba ne more narediti toliko škode , kot jo lahko satan bush.
Rijad Proši?
08. 08. 2006 10.40
jkoprivec-dokazano je , da bi Američani premagali Japonce todi brez A-bombe, vendar bi vojna trajala 6 mesecev dlje in bi jih stalo ogromno denarja. Me zanima, kaj bo sedaj naredi svet , da bo imel mir pred Američani.
jimi.hendrix@email.si
08. 08. 2006 10.33
Več škode je Bush naredil d veh svojih mandatih, kot pa bi jo JAponci še 2 leti v 2. svotovni vojni. Tudi njega bi počasi morali v kakšen Haag poslat, ker to kar dela je žalostno.
NoriKonj
08. 08. 2006 09.57
Prosim, naj nekdo spomni gospoda župana Hirošime, da bi se brez atomske bombe Japonska histerija nadaljevala vsaj še dve leti in, da bi tako brez razlogov ovdovelo še vsaj 300'000 Ameriških in Avstralskih žena in osirotelo vsaj enako število otrok. Japonski vladar ni nikoli odgovarjal pred nobenim sodiščem za živalske muke in žrtve, ki so jih Japonci povzročili od začetka prejšnjega stoletja (vojna v Mančuriji) pa vse do Hirošime. Po zaslugi A-bombe smo imeli mir pred njimi vse do danes. Naj sedaj ne obračajo na glavo zgodovine!
theykilledKenny
07. 08. 2006 08.23
Pametno! Samo za nekatere to ne velja... razni jenkiji ipd...