Tujina

FOTO: Zamaskiranec ubil učitelja, več otrok zabodel, od teh eden umrl, umrl tudi napadalec

Stockholm, 22. 10. 2015 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.G./S.S./STA
Komentarji
106

Na zahodu Švedske je neznanec, ki si je bojda obraz zakril z masko iz Vojne zvezd, vdrl v šolske prostore in z večjim nožem napadel več ljudi. Ubil je učitelja, huje pa je ranil več otrok. Eden od teh je umrl v bolnišnici. V bolnišnici je umrl tudi napadalec.

Na območju šole v Trollhattanu na zahodu Švedske je danes zamaskirani moški z orožjem, ki je izgledalo kot meč oziroma večji nož, napadel več oseb. "Prejeli smo klic, da je zamaskiran neznanec napadel neko osebo v bližini šolske jedilnice," so pojasnili policisti. Na obrazu naj bi imel masko iz Vojne zvezd. 

Napadalec je ubil tamkajšnjega učitelja in ranil nekaj šolarjev. Med temi naj bi bila tudi 11-letni in 15-letni deček, eden od njiju je v bolnišnici poškodbam podlegel. Napadalca, ki so ga ustavili streli policistov, so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl. 

Napadeni v šoli so sprva sicer mislili, da gre za šalo, kmalu sta zavladali panika in strah, je poročal švedski spletni portal The Local.se. Učenci so nato zbežali na plano. Omenjeno šolo sicer obiskuje okoli 400 otrok, starih od 6 do 15 let.

Kot dogajanje opisuje ena od šolark, je sedela v razredu, ko ji je ena od sošolk sporočila, da je v poslopju morilec. "Zaklenili smo vrata razreda, a naš učitelj je ostal nekje zunaj. Hoteli smo ga opozoriti, a ko smo odprli vrata smo videli zamaskiranega napadalca. S predmetom , ki je izgledal kot meč, ga je zabodel. Napadalec me je nato začel loviti, nakar sem zbežala v drugo učilnico. Ni mi sledil. Bila sem tako prestrašena," opisuje dramatične trenutke.

Na glavi je nosil masko iz Vojne zvezd

Tovrstni napadi so na Švedskem izjemno redki. Zadnji sega v leto 1961, ko je bil v streljanju na srednji šoli v kraju Kungälv en dijak ubit, šest pa ranjenih. Leta 2004 so medtem preprečili strelski napad na šolo v Malmöju.

Gre za moškega, starega 21 let, ki je po podatkih policije bival v okolici. Šlo naj bi za Antona Petterssona

Trollhättan je industrijsko mesto na zahodu Švedske, kakih 75 kilometrov severno od drugega največjega švedskega mesta Göteborg. Ima okoli 57.000 prebivalcev.

Inšpekcija švedskih šolskih oblasti je sicer razkrila nezadostne varnostne ukrepe v šoli, pred časom pa je tudi opozorila, da gre za precej problematično šolo, tako varnostno kot po učnem uspehu. Spada med deset najslabših šol na Švedskem, še navaja The Local.

Napad na švedski šoli
Napad na švedski šoli FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3