Tujina

VIDEO: Švedski priseljenci že šesto noč netili nemire

Stockholm, 25. 05. 2013 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemiri iz predmestij Stockholma se selijo tudi v druga mesta. V okolici švedske prestolnice so sicer že šesto noč zapored zažigali avtomobile. Tokrat so bili izgredniki za odtenek mirnejši, skupno pa je prijetih najmanj 29 ljudi.

Nemiri v predmestjih Stockholma, kjer živijo večinoma priseljenci, so se nadaljevali že šesto noč zapored. Tudi tokrat so izgredniki zažigali avtomobile, čeprav so bili izgredi po podatkih oblasti manjši kot prejšnje noči. Prvič so se nemiri razširili tudi v druga švedska mesta.

O izgredih so poročali s širšega območja Stockholma, prvič pa so se v petek razširili tudi v druga mesta, Uppsalo, Örebro in Malmö.

nemiri na Švedskem
nemiri na Švedskem FOTO: Reuters

V revnih predmestjih, kjer živijo večinoma priseljenci, so mladi zažigali avtomobile, ponekod pa tudi zgradbe. Po podatkih oblasti so do petka prijeli 29 oseb, ki jih med drugim sumijo podtikanja požarov.

Po besedah tiskovnega predstavnika policije Larsa Byströma je petkova noč v primerjavi s predhodnimi sicer minila dokaj mirno, povzema dpa njegovo izjavo za spletno izdajo časnika Dagens Nyheter.

Policiji v Stockholmu so v petek na pomoč priskočili posebej izurjeni policisti iz Göteborga in Malmöja, kjer so pred leti že bili priča podobnim nemirom.

nemiri na Švedskem
nemiri na Švedskem FOTO: Reuters

Nasilje je sprožil dogodek, ko je policija ustrelila in ubila 69-letnega prebivalca predmestja Husby, ki je pred tem v javnosti kolovratil z mačeto, nato pa pobegnil v svoje stanovanje. Policisti so ga po lastnih navedbah ustrelili v samoobrambi. Poznavalci ocenjujejo, da je njegova smrt zanetila jezo med mladimi priseljenci, ki menijo, da so žrtve policijskega nasilja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
25. 05. 2013 22.03
+3
Podobne tezave je imela Nemcija v 70-tih letih. Po prevec liberalnemu odnosu do tujcev jih je mocno prekasala prav Svedska. Tam je bilo za tujce kot v raju. Pol leta jim sploh ni bilo treba delat. Dobili so skoraj zastonj stanovanja in gratis pouk svedskega jezika. Rezultati te dobrohotnosti in prevec tolerance do tujcev se kazejo danes. Zal so Svedi pozabili, da je mentaliteta tujcev drugacna, kot je njihova. To se jim danes, kljub dobrohotnosti hudo mascuje. Nemci so imeli v teh pogledih mnogo bolj realisticno drzo. Po zacetnih tezavah, posebno s Turki prve generacije, se jim je taka drza kasneje obrestovala. Danes so ravno Turki zelo dobro vkljuceni v nemsko druzbo, brez vecjih tezav. Druga in tretja generacija turskih priseljencev odlicno obvlada nemski jezik, kar je seveda tudi osnova za lazje nadaljevanje solanja in s tem pridobitev boljsih delovnih mest. To, kar se danes zal dogaja na Svedskem, je v Nemciji skorajda nemogoce. Prav interesantno, da imajo Nemci danes kar nekaj tujcev, ki so visoko spostovani v nemski politiki, Ezdemir, npr. je eden vodilnih zelenih v nemskem parlamentu in zelo spostovan v Bundestagu. Vse to kaze, da se na silo in s preveliko hitrostjo ne da doseci prav nic dobrega, temvec ravno nasprotno. Na koncu je to tudi dober poduk za nas. Komaj 20 let v EU in ze nekateri jocejo nostalgicno po dobrih starih casih, ceprav zelo radi pozabljamo, da ravno tako dobri spet niso bili, vsaj za veliko vecino ne. Najprej poslihtajmo tezave pred svojim lastnim pragom, preden gremo tako radi delat red drugam. Pozabljamo, da smo za vse tezave, ki nas tarejo krivi predvsem mi sami in ne drugi. Tudi kredite nam niso vsilili drugi, temvec smo si jih sposodili od njih. Nic ne pomaga, vse bo treba z obrestmi vrniti nazaj.
dannyer
26. 05. 2013 12.34
+4
to o nemčiji ne drži tam se že zelo kuha in je tik pred razpadom prav zaradi tega pa še to podatki so pokazali da gredo prav tujci tam prej v pokoj da se ne naučijo jezika in da so nasilni to je iz vladnega poročila eno je blebetanje posameznika druga je pa realnost
dannyer
26. 05. 2013 12.44
+4
še solo nemški strokovnjak je na to lepo opozoril vlada ga je hotela spraviti stran če ga seveda nemi ljudje zaščitili to kar si napisal je čisto drugače zelo malo tujcev v nemčiji izpolnjuje zakone jezika itd
me?ed
25. 05. 2013 20.42
-2
to so protesti ne pa talanje rožic kod pri nas
dannyer
25. 05. 2013 21.13
+7
to je izsiljevanje ustrahovanje manjšine ki misli da je država njihova . ne enačiti proteste z barbarskimi dejanji
dannyer
25. 05. 2013 19.24
+6
spet manipulacije na 24ur kažejo druge posnetke ki s tem nima veze pa recimo šved govori da naj so ponosni da je 15% populacije rojenih ven iz švedske ravno do emigracije ravno ne moremo biti ponosni ali nam v ponos vedno ko delajo emigranti zgago se zagovarjajo o rasizmu nestrpnosti halo mi imamo ustavo in zakone če ga kršiš ga kršiš ne pa se izgovarjati na rasizem nikoli niso nič krivi. emigracijam je treba ričeti stop . razprave v euju pa mediji ne omenjajo zakaj
dannyer
25. 05. 2013 18.14
+6
treba bo sprejeti nekaj zakoni o tem in na državni in na evropski ravni omenjali so skrinj levi da bi prisilno prali možgane navadnim ljudem ne ampak je treba naučiti pravila emigrantom ne nas ker oni nas ne spoštujejo ne nas ne naše kulture ne naše življenje oni se morajo naučiti ne mi to kar delajo mediji da objavljajo napačne podatke da napadajo in lažejo o stvareh zame to ni svoboda še manj pa demokracija . poglejmo vse zločine v različnih državah pa ti je vse jasno napadeni so pa tisti ki so najmanjši na lestvici .
dannyer
25. 05. 2013 17.57
+6
sam s tisto uredbo ki jo bom sprožil na evropskem sodišču bodo morali tudi 24ur objaviti resnične podatke pol pa bo komaj čakam ko bom sprožil resnice o evropskih skrajnih vladah to bo največja sodna bitka pa še eu bo razpadla skrajni čas . končno bo resnica prišla na dan in takrat ne bo nihče več podpiral zaostalo logiko multi kult ko bo do številke o zločinih in dejanja prišle v javnost bo to najbolj odmevna akcija še afera wikiliks bo majhna
dannyer
25. 05. 2013 17.53
+5
domine so začele padati čas je da se evropejci spet uprejo proti tej norosti in močno obsodimo etično izpodrivanje ki je po statutu OZNA označen kot genocid in to pravi genocid kak daleč smo prišli vsakič ko bo en tujec napadal policijo in se bodo oni branili bomo imeli izgrede zakaj pa mi ne delamo izgrede proti njim proti njihovi tiraniji zastraševanju izsiljevanju v strahu nam ni treba živeti s tem nam lastna država krši človeške pravice treba bo spremeniti ustavo o tem se že pogovarjajo po evropi naš pravljični sistem je treba postiti v realnost preden bo prepozno
Tomozuki
25. 05. 2013 17.39
+4
Kaj pa to, ko administrator vztrajno briše komentarje? Še sploh imamo svobodo govora? Ker počutim se tako, kot da sem drugorazreden državljan, ki se mu krati svoboščina javnega izražanja. S tem, da nisem napisal nič žaljivega. Verjetno nisem edini?
dannyer
25. 05. 2013 17.43
+5
pa veš ko se ta medinska mafija buni za vse pa dela propagando poglej v venezueli ni bilo cenzure pa na kitajskem nimajo takšne cenzure tam imajo svobodo seveda tudi druge države imajo svobodo razen nemčija avstrija francija in še nekaj podobnih
capp
25. 05. 2013 16.28
+20
Vsak tak incident gre na roko nacional socialistom po vsej Evropi. Ljudje so jezni, ljudje so terorizirani po vsej Evropi. Že nakej let se dogaja nasilje nad belim evropskim prebivalstvom (posilstva, umori, kraje,...). In ne ne gre se za gospodarsko krizo, kot to želijo prikazati liberalci, ampak nekaj drugega. Gospodarska kriza je zaradi bank in to noben ne zanika in to je čisto neka druga debata. Sovraštvo do priseljencev raste izključno zaradi teroriziranja v mestih (želenice, kraje, geti,...). In liberalci si tega nočejo priznati. Če bi bila imigracija kontrolirana in bi v državo pripeljali ljudi, ki so pripravljeni nekaj doprinesti, ki so se pripravljeni naučiti jezika, ki že v osnovi spoštujejo državo gostiteljico, bi imigracija bila super, ampak z masovno imigracijo so liberalne vlade uničile mirno otroštvo našim otrokom, ker bo prihajalo do verskih in rasnih spopadov. Jaz si ne želim tega, samo pravim kaj bo. In kdor tega ne vidi in vlade, ki nič ne ukrenejo zdaj, bodo sokrivci kaosa, ki se bo zgodil v naslednjih nekaj letih. Človek je bitje, ki se počuti najbolje in najbolj varno v družbi sebi podobnih. Mešanje kultur in ras in ver, da živijo vsi skupaj je lepa ideja - ampak utopična. Obstaja mogoče 1% takih ljudi, svetovljanov, ali kakorkoli se že imenujejo, ampak spoštujte ostalih 99%, ki si želimo ohraniti kulturo, ki želimo živeti med podobnimi ljudmi. Zaradi mešanja bo prišlo do take vojne, da si niti ne moremo zamisliti. Če mešaš kulture to ni multikulti, ampak je uničenje kultur. Multikulti bi bil, da ima vsaka kultura svoje mesto na Zemlji in da se medsebojno spoštujemo, pomagamo, potujemo in tako spoznavamo, ne pa mešat. Še ena stvar, katero vsi pozabljajo. Pravijo, da je velik % imigrantov brezposelnih. Pa dobro zdaj,...a sem jaz nor, ali kdo drug? Imigrant je prišel v državo, ker je želel boljše življenje, delo itd... Če po nekem času tega dela ni več (kriza) in če tega dela država niti ne more dati svojim državljanom, potem naj ta imigrant, imigrira nekam drugam, kjer je pač delo (Dubaj? Hong Kong?). Saj pa je imigrant. Pa ne mi zdaj s tem, da so to druga generacija...ja, pa saj. To, da so dajali državljanstva je narobe. Če prideš delat v državo, pridi delat, naj država poskrbi, da si dobro plačan, da imaš dobre pogoje, potem po nekem času (ko ti pogodba poteče) pa se vrni domov. Enostavno?
tornadotex
25. 05. 2013 17.33
+7
Tako je,mešanje kultur je skrajno utopično,Švedska .Norveška... zibelke sožitja različnih kultur...čisti blef ,utopija,to je šele začetek,kot je rekel na zadnji tiskovni Golobič : v Evropi se v petih letih pričakuje vojna!!
dannyer
25. 05. 2013 17.48
+8
tvojo razmišljanje podpirajo strokovnjaki kader je kriza vzamejo za izgovor to posiljevanje družbe tako da se bo to moralo končati če bomo še hoteli da bo evropa čez 50 let ali več drugače bomo iztrebljeni in to je genocid
ONniON
25. 05. 2013 14.59
+30
takole bom reku , če si priseljenec v tuji državi se nauči njihovega jezika in spoznavanja kulture če ti pa ni všeč pa spakiraj kovčke pa se lahko posloviš in greš v matično domovino , zelo dobro imata to urejeno avstrija in švica , kjer moraš obvezno znati nemško če želiš delati , v nasprotnem primeru pa ne dobiš službe tako je tudi prav in s tem preprečimo segregacijo in gete ...tudi slovenci tisti ki delajo v avstriji morajo znati nemški jezik če želijo tam delati ..švedi so pač očitno zelo popustljivi kot je v čanku omenjeno....ne more imeti priseljenec v tuji državi več praic kot pa domačin-državljan , to je nespametno !
exaglikojot
25. 05. 2013 15.06
+11
Tomozuki
25. 05. 2013 17.30
+6
dannyer
25. 05. 2013 17.50
+7
avtralijo si pozabil je točno dajala to so naši pogoji lahko jokate ali stokajt če vam kaj ne paše tam so meje in poglejmo Avstralija 23,000,000 ljudi 92% evropejcev ena najbolj razvitih in demokratičnih držav gospodarska sila samo za slovenijo so ti zakoni nedemokratični
exaglikojot
25. 05. 2013 14.57
+15
Če jim Švedska ne odgovarja, pa naj se vrnejo v države, iz katerih so prišli. Tam jim na kraj pameti ne bi padlo, da takole povzročajo nemire, ker bi bilo že prvi večer dar-mar, vojska, policija, zatrli bi vse v kali. Tukaj pa izkoriščajo, ker vedo, da se nad njimi nihče ne bo tako znašal. Pa bi mogoče moral...
Vinnur
26. 05. 2013 00.46
+1
TAKO JE ,SO POZABILI NA SVOJO PRETEKLOST.....
DOLENC1991
25. 05. 2013 14.05
+14
evropa je le poligon za preizkušanje mešanja različnih kultur... negro-eurabia... Francija 2005, Vel. Britanija 2011 , Švedska 2013 ___?___ 2014 ---> ( nemčija, španija, italija,nizozemska ? )
dannyer
25. 05. 2013 13.54
+7
to da zahodu škoduje liberal ideologija ki nima nič znanstvenega za podpret in temelji na pravljicah je znano že vsem ampak še kar ga uporabljamo treba bo narediti temu konec
ONniON
25. 05. 2013 13.51
-1
zakaj pa tega ni na dunaju ??
dannyer
25. 05. 2013 13.53
+7
o ja so bili izgredi ampak so jih hitro odplaknali
ONniON
25. 05. 2013 13.54
+2
ni res ! imajo najnižjo brezposelnost, avstrijska brezposelnost je najnižja v celi eu
Misija1
25. 05. 2013 14.42
+14
Ko si ravno pri Dunaju, pred kratkim sem bil tam in lahko recem da njim povzrocajo tezave ravno turski priseljenci, katerih je vedno vec, ce bo stanje slo tako naprej, bo pocasi v Avstriji tako kot v Nemciji, kjer je turkov ze skoraj 4 milijone! Delajo seveda ne, otrok privlecejo s seboj ogromno, socialni dodatki so vec kot super in glej ga zlomka, pa imamo ekonomski minus!
ONniON
25. 05. 2013 15.00
+2
dunaj je zakon ! mislim da se ima ljubljana vse naučiti od dunaja
yaks
25. 05. 2013 16.05
+3
Verjetno ne bo več dolgo, če ne bodo priseljevanja omejili. Pojdi v deseto okrožje, kot bi bil v Istanbulu.
Neopredeljeni
25. 05. 2013 13.42
+11
Hmm, vsi skozi švedsko hvalijo, koko so oh in sploh. Pri nas manjšinam in priseljencem ni treba na ulico.... just saying...
breslin
25. 05. 2013 13.23
-17
Ti vsaj znajo protestirat. Žalostno, da se priseljenci znajo borit za svoje pravice, mi Evropejci pa se smešimo s gledališkimi predstavami. Držanje pravil, poslušnost, spoštovanje avtoritete, protestiranje po pravilih, to niso lastnosti civiliziranih ljudi. To so lastnosti prostovoljnih sužnjev. Obsojajo pa jih vsi čistokrvni Evropejci zato, ker sami nimajo poguma, da bi se uprli na tak način. Pol pa poskušajo svoje pomanjkanje poguma spremenit v "mi smo boj civilizirani". Niso. So bolj pohlevni in hlapčevski. Tega se zavedajo in to jim gre v nos.
yaks
25. 05. 2013 13.27
+32
Cenijo naj tisto kar imajo, ker doma nebi imeli nič. Ne pa da uničujejo in kritizirajo državo, ki jim je dala vse.
breslin
25. 05. 2013 15.00
-5
Doma nimajo nič zato, ker jih zahodni svet ekonomsko izkorišča. Tak, da smo si po eni strani sami krivi, ker hodijo k nam.
Misija1
25. 05. 2013 22.01
+5
Izkorisca jih ze zahod, to imas prav. Ampak ravno zahod jih je nafilal s tehnologijami, z napredkom. Ce ne bi bilo zahoda, bi te drzave se vedno poznale samo pesek in kamele, tako to pac je. Tempo razvoja in smernice tehnologij ze vec krepkih stoletij narekuje zahod (Evropa in S. Amerika). Se Japonci so pridno kupovali ameriske mitraljeze oz. takrat prve gatling gun-e, da so bili bitke s Samuraji, turki prav tako, da so bili svoje bitke tam doli. Treba malce precekirat zgodovino. Bos ugotovil, da na tem svetu vsak nekoga izkorisca, posredno ali neposredno, hote ali nehote. Ni pa vse slabo. Dober primer je bila nekoc Juzno afriska Republika, ki je ravno pod vladavino belcev postala ekonomska velesila Afrike! So bila izkoriscanja, ampak ljudje, tudi vecina temnopoltih je imela delo, bil je nek red! Danes poglej to drzavo, ko tam
Misija1
25. 05. 2013 22.02
+4
ni vec apparthaida, belcev v vodstu drzave. Ekonomija je na psu, brezposelnost skoraj 50 procentna, kriminal na vrhuncu, z AIDSom je okuzena ze vsaka 2 zenska! Je pac tako, da je nekatere ljudi treba vodit!
Misija1
25. 05. 2013 22.03
+5
Naj dodam se to, da se vecini temnopoltih kolca po starih casih, ko so v vodstvu stali belci. Sedaj imajo svobodo, ceprav so jo tudi prej ze imeli v vecjem delu drzave, ampak nimajo pa osnov za zivljenje! Edina razlika je sedaj ta, da jih namesto belega gospodarja, izkorisca temnopolti ;)
ggzz
25. 05. 2013 13.07
+58
slišalo se bo zelo "nestrpno", ampak: če je tam tako slabo in hudo, je rešitev, da gredo tja od koder so prišli .
yaks
25. 05. 2013 13.23
+27
Zakaj bi bilo nestrpno? Čist prav imaš. Tja so šli, ker je milijonkrat boljše kot v njihovih državah, pa še tega ne znajo cenit. Saj pri nas je isto. Stokrat boljše otroštvo in življenje so imeli kot če bi dolih ostali, pa majo tolk za povedat čez Slovenijo.
yaks
25. 05. 2013 13.25
+5
Ssj vsi niso slabi. Smilijo se mi tisti ki so vredu, ker ostali slabo luč na njih mečejo, mi pa malo preveč posplošujemo in stereotipiziramo. Ampak naj krivijo tiste ta slabe.
dannyer
25. 05. 2013 13.48
+5
anovak1
25. 05. 2013 12.14
+62
Evo vam liberalnost, odprtost, svoboda, brez meja....