Črna kronika

Švedski Fritzl svoji žrtvi po ugrabitvi v podpis ponudil pogodbo s spolnimi uslugami, nagradami in kaznimi

Stockholm, 25. 01. 2016 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Stockholmu se je začelo sojenje zdravniku, ki so ga mediji poimenovali švedski Fritzl, ker je omamil, posilil in ugrabil žensko ter jo šest dni zadrževal v ujetništvu v posebnem bunkerju na svoji kmetiji. Izkazalo se je, da ji je v podpis ponudil pogodbo v stilu filma 50 odtenkov sive. Od nje je med drugim zahteval, da se brije, sonči, telovadi in mu dovoli, da jo fotografira.

38-letni zdravnik Martin Trenneborg oz. švedski Fritzl, kot so ga poimenovali mediji, je svoji žrtvi, 30-letni ženski, ki jo je ugrabil - v podpis ponudil pogodbo v stilu filma 50 odtenkov sive, v kateri ji je v zamenjavo za spolne usluge obljubljal zmanjšanje oz. zvišanje kazni. V njej je naštel svoje zahteve, k njim pa je pripisal nagrade oz. kazni, ki jih bo ženska deležna, če bo oz. ne bo upoštevala njegovih želja.

Ena od zahtev je bila, da mu nudi izkušnjo "pravega razmerja z dekletom", ki vključuje poljube med spolnimi odnosi. Od nje je zahteval tudi, da si brije dlake na telesu, se sonči, da pridobi temnejšo polt, si preluknja popek in mu dovoli, da jo snema in fotografira. V primeru, da se odloči, da bo telovadila in si s tem oblikovala telo, ali mu bo izpolnjevala spolne želje, zaradi katerih bo ponižana, si bo prislužila zmanjšanje kazni. V primeru, če bo poskusila pobegniti, če se bo samozadovoljevala ali če bo zavračala spolne odnose, pa ji bo kazen podaljšal. 

Policija je pogodbo, napisano v angleškem jeziku, našla na njegovem računalniku, ko ga je 18. septembra lani aretirala, ker je omamil, ugrabil, posilil 30-letnico in jo šest dni zadrževal v ujetništvu v posebej za to narejenem bunkerju. Pogodba velja za obdobje desetih let, kar po besedah policistov nakazuje na to, da je Treeneborg svojo žrtev nameraval v ujetništvu zadrževati najmanj toliko časa. Zdravnik v pogodbi nasprotno stran imenuje kot "gostjo" in nakazuje na možnost, da bi ta lahko bila tudi transvestit ali transeksualec.

Med desetimi žrtvami izbral tisto, ki mu je najbolj ustrezala

Zgodovina na njegovem brskalniku kaže tudi, da je zdravnik na internetu iskal nasilno in do žensk ponižujočo pornografijo ter poizvedoval o najmanj desetih ženskah, med katerimi se je očitno odločal, katero bo ugrabil.

"To je bilo kot vojaška operacija, pripravljen moraš biti na vse možne zaplete," je brez sramu povedal policiji. "Ta ženska mi je ustrezala v vseh pogledih, živela je na pravem kraju, imava podobna značaja in všeč mi je bila," je še dodal.

Priznal je, da je dejanje načrtoval več let, saj je bunker na kmetiji v mestu Kristianstad na jugu Švedske začel graditi pred štirimi leti. Izdelal je okoli 60 kvadratnih metrov velik prostor, polno opremljen in primeren za bivanje, zvočno izoliran, s 30 centimetrov debelimi zidovi, dvojnimi vrati in številnimi ključavnicami. V njem so bili zakonska postelja, pisalna miza, hladilnik, založen s hrano, pomivalno korito in delujoče stranišče. Ima celo majhno dvorišče, umaknjeno od oči radovednih sosedov.

"Načrtoval sem, da dekle pri meni ostane več let, škoda je, da sem vse to izdelal samo za teh nekaj dni," med pojasnjevanjem policistom ni pokazal nobenega obžalovanja. "Če zanemarimo dejstvo, da sem jo omamil in ugrabil, lahko rečemo, da sem z njo lepo ravnal. Bolje je bilo njej pri meni, kot pa je meni v policijskem pridržanju teh nekaj mesecev. Morala bi biti moja partnerica, to je bil cilj. Zdaj, ko nisem na svobodi, pa ne bo mogla biti, vsaj ne tako, kot bi bilo normalno. To razumem. Nisem hotel, da bi bila moja vreča za boksanje, morala bi se poljubljati, se družiti, imeti spolne odnose in početi stvari kot vsi normalni ljudje," je še dejal.

Žrtev: Nikoli nisem vedela, kaj mi bo storil. Me bo posilil, mučil, ubil?

Danes se je v Stockholmu začelo sojenje. Njegova žrtev, katere ime javnosti ni znano, zaradi duševnih bolečin, ki jih je utrpela, od njega zahteva 40.000 evrov. Policiji je povedala, da se je vsakič, ko je prišel, bala, kaj ji bo storil. "Me bo posilil, mučil ali ubil? Nekoč mi je rekel, da me bo, če bom poskusila pobegniti, priklenil na posteljo in mi ne bo dal jesti ničesar, razen suhega kruha." Govoril ji je, da jo bo zadrževal nekaj let, nato pa jo bo izpustil.

Policistom je pozneje razložila, da je moški v bunkerju ni silil v spolne odnose, ji je pa odvzel vzorce krvi in urina, da je preveril, ali ima spolno prenosljive bolezni. "Rekel mi je, da si želi imeti nezaščitene spolne odnose z menoj. Dal mi je kontracepcijske tablete, ker ni želel, da zanosim." Povedal ji je tudi, da bo kmalu dobila družbo, saj namerava ugrabiti še eno žensko, v mislih pa naj bi imel neko 'bolj znano' osebo.

Trenneborg priznava vsa očitana dejanja, razen posilstva. Njegov zagovornik trdi, da je njegov klient osamljen in depresiven moški, ki že dolgo išče partnerico. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
26. 01. 2016 17.51
+5
Urejena švedska.....še ugrabitelji delajo pogodbe za žrtve.....sam davčne blagajne pa nima....kak izprijenec ejga...pa to.
Karantanija
25. 01. 2016 18.40
+37
To ni zdravnik, ampak hud BOLNIK in sprijenec.
ho?emVšolo
25. 01. 2016 16.58
-3
me zanima, kakšna je njegova mama
ficfiric 1
25. 01. 2016 16.40
+2
Cudno....izobrazen belc....eh taki lahko...ima krvato...v evropi velja da obleka naredi cloveka...vidim...;-)
MrKritik77 .
25. 01. 2016 18.53
-1
Ne skrbi, kolega. Zagotovo bodo najini sokomentatorji "odkrili", da mu je v resnici ime Mohamed. :-P
kbcz
26. 01. 2016 12.23
+3
mohamedu se za taksna dejanja ni potrebno skrivati. modeli.
lala3
25. 01. 2016 16.05
+26
Samo 40.000 eurou zahteva za take muke?
0100011110111
25. 01. 2016 16.18
+2
Še ena bleda duša, ki se nima dovolj rada, na svoja pleča prenaša vsa bremena drugih in ki verjetno krivi samo sebe za to kar se ji je zgodilo. Žalostno, res...
Bmx8š
25. 01. 2016 15.20
+70
bimbo. a da bi jo povabil na pijačo pa ni pomislil?
KardinalFrancRodeVKristusu
25. 01. 2016 15.26
+7
To je predrago.... Ženska te vedno obere do kosti....
LOPOVEpredZID
25. 01. 2016 15.39
+1
točno tako kardinal, danes je vse treba imet na papirju, da nebi bilo pol, da ni vedla
suey
25. 01. 2016 19.02
+6
Zakaj bi jo vabil na pijačo, če pa je bunker naredil?