Tujina

Švedska tožilka še vedno namerava zaslišati Assangea

Stockholm, 09. 02. 2016 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub ugotovitvam delovne skupine ZN za samovoljna pridržanja, namerava švedska tožilka, ki preiskuje obtožbe o spolnem napadu in posilstvu, zaslišati Juliana Assangea. Ustanovitelj WikiLeaksa je sicer prepričan, da bi mu morale oblasti predati dokumente, saj so ZN ugotovili, da bi se moralo njegovo pridržanje na ekvadorskem veleposlaništvu končati.

Julian Assange je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu, saj se boji, da bi ga britanske oblasti aretirale, če bi ga zapustil.
Julian Assange je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu, saj se boji, da bi ga britanske oblasti aretirale, če bi ga zapustil. FOTO: AP

Švedska tožilka, ki preiskuje obtožbe o spolnem napadu in posilstvu proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, je danes napovedala, da namerava kljub ugotovitvi delovne skupine ZN za samovoljna pridržanja zaslišati Assangea. Skupina je minuli teden presodila, da bi se moralo njegovo pridržanje na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu končati.

"Glede poročila, objavljenega minuli teden, želim povedati, da to ne spremeni mojih ugotovitev v tej preiskavi," je povedala švedska tožilka Marrianne Ny.

Kot je še dodala, "trenutno dela na novi zahtevi za pogovor z Assangeom na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu".

Delovna skupina ZN je minuli teden sporočila, da je v primeru Juliana Assanga presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za njegovo samovoljno pridržanje. Ob tem je dodala, da bi moral imeti Assange možnost zahtevati odškodnino od obeh držav za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu.

Velika Britanija in Švedska sta ugotovitve delovne skupine ZN zavrnili. Londonska policija je v četrtek napovedala, da bo Assanga ne glede na mnenje ZN pridržala, če bo zapustil veleposlaništvo.

44-letni Assange se je junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer so ga želeli zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk. Avstralec obtožbe zanika in se boji, da ga namerava Švedska izročiti ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
09. 02. 2016 16.38
+3
Švetska Ameriški lakai ,
Mirkoca
09. 02. 2016 16.08
+4
Zakaj ga ne zasliši na veleposlaništvu?
emilzapata
09. 02. 2016 15.02
+6
seveda mora tožilka poslušati ameriškega delodajalca.