Tujina

FOTO: Švedsko tožilstvo sporočilo: napadalec je 39-letni Uzbekistanec

Stockholm, 08. 04. 2017 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Švedsko tožilstvo je prijelo osumljenca za napad v Stockholmu. Šlo naj bi za Uzbekistanca, ki je obveščevalnim službam znan že od prej. Policisti še niso izključili možnosti, da je bilo v napad vpletenih več oseb. V petkovem napadu so umrli štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih.

Švedska policija je v povezavi s petkovim napadom s tovornjakom aretirala 39-letnega Uzbekistanca, ki naj bi bil poznan varnostnim oblastem že od prej. Prijeli so ga v petek zvečer v kraju Märsta, severno od švedske prestolnice, je po poročanju RT povedala tiskovna predstavnica švedskega tožilstva Karin Rosander. Drugih podrobnosti o osumljencu za zdaj ni sporočila. Povedala je le, da ga lahko do torka zaslišujejo. Nato morajo tožilci odločiti, ali ga bodo priprli, o pridržanju pa odloči sodnik.

Moški je obveščevalnim službam znan že od prej, so sporočili policisti. Načelnik policije Dan Eliasson je ob tem na novinarski konferenci dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da je bilo v napad vpletenih več ljudi.

Tiskovna predstavnica tožilstva je dodala, da nima informacij, da bi policija prijela še enega moškega, povezanega z napadom, v kraju Hjulsta, o čemer so poročali lokalni mediji. Za dpa je dejala, da gre za govorice.

Kot poroča RT, naj bi policisti v tovornjaku našli doma narejeno eksplozivno napravo. Bila je v torbi in ni eksplodirala. S forenzično preiskavo skušajo ugotoviti, ali gre morda za eksploziv ali vnetljivo snov. Tiskovni predstavnik policije Lars Byström navedb ni želel komentirati. Kot je dejal, nikoli ne govorijo o tem, kaj so zasegli. Je pa za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da menijo, da je aretirani moški voznik tovornjaka, ki je zapeljal v množico. Več švedskih medijev je sicer poročalo, da je osumljeni 39-letni Uzbekistanec simpatizer Islamske države.

Drugi predstavnik policije pa je za švedski radio SR dejal, da ne morejo izključiti možnosti nadaljnjih aretacij, da pa javnost ni ogrožena.

Policija je sicer v petek zvečer sporočila, da so prijeli osebo, ki se je nenavadno vedla in da je ustrezala fotografiji moškega z varnostne kamere v bližini prizorišča napada. Tabloid Aftonbladet pa je v petek poročal, da je bil moški, ki ga je policija prijela v Märsti, lažje ranjen in da je prevzel odgovornost za napad. Policija tega ni potrdila.

Osumljenec naj bi se po podatkih policije "nenavadno" vedel.
Osumljenec naj bi se po podatkih policije "nenavadno" vedel. FOTO: AP

Švedski premier Stefan Lofven je dejanje, v katerem so umrli štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih, označil za terorizem. Švedska je na prošnjo Lofvena takoj poostrila nadzor na mejah.

Priča napada je povedala, da je slišala strašne krike ljudi, ki so bežali pred napadalcem. Voznik se je s kombijem zaletel v trgovino na nakupovalni ulici Drottninggatan, ki je sicer namenjena le pešcem. 

Podjetje, ki je lastnik vozila, je sporočilo, da so jim tovornjak ukradli nedaleč od kraja dogodka, pred restavracijo, v katero je njihov zaposleni dostavil nekaj stvari. 

Policija je že kmalu po dogodku objavila fotografijo osumljenca, oblečenega v jopič. Potrdili so, da so moškega aretirali kakšnih 40 kilometrov severno od Stockholma. 

"Preiskovali smo več oseb, ki bi lahko bile povezane z napadom na tak ali drugačen način. V Märsti smo nato aretirali eno osebo," je povedal Jan Evensson, policijski preiskovalec.

Središče Stockholma je bilo zaradi napada nekaj časa zaprto, okolica nakupovalnega središča, ki je bilo tarča napada, pa evakuirana. Policija je prav tako zaprla podzemno železnico, okoliške ceste in nekaj avtobusnih linij. Mestne oblasti so za tiste, ki niso mogli domov, uredile bivališča v bližnjih šolah.

Švedski premier je v petkovem nagovoru državljanom povedal, da Švedi cenijo demokratične vrednote in da se ne bodo prepustili sovraštvu.

V napadu s tovornjakom so umrle štiri osebe.
V napadu s tovornjakom so umrle štiri osebe. FOTO: AP

Umrli so štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih

V napadu z ukradenim tovornjakom je neznanec v petek popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih. Po najnovejših podatkih zdravstvenih oblasti je v bolnišnici še devet odraslih, od katerih so štirje huje ranjeni. Ostali so lažje ranjeni, v bolnišnici pa je tudi lažje ranjeni otrok.

Kraj napada v središču mesta ostaja zaprt, zastave v mestu so spuščene na pol droga. Na mejah so uvedli okrepljen nadzor. Na kraju napada številni politiki in drugi prinašajo rože v spomin na žrtve.

Pred tem se je v bližini kraja napada žrtvam poklonil tudi švedski kraljevi par.

Sožalje je Švedski izrekla tudi britanska premierka Theresa May, ki je Löfvena danes poklicala po telefonu. "Velika Britanija stoji Švedski trdno ob strani," je v izjavi poudarila Mayeva. Kot je pojasnila, sta se s švedskim kolegom strinjala o pomenu skupnega boja proti terorističnim grožnjam.

Priče opisale grozljive dogodke

"Obrnil sem se naokrog in opazil ogromen tovornjak, ki se mi je približeval. Ni bilo videti, da bi vozniku ušel izpod kontrole, namensko je poskušal povoziti ljudi," je za Reuters povedal Glen Foran, avstralski turist. "Policija je potrebovala precej časa, da je prišla na kraj dogodka. Verjetno oni menijo, da so bili hitro tu, a meni se je zdelo, da je trajalo celo večnost."

"Tovornjak vozi in prevozi vse, dobesedno vse," je pretreseno dejal Rikard Gauffin. "Grozno je bilo, telesa so ležala naokrog."

To je bil četrti napad v Evropi v zadnjem letu, v katerih so napadalci z vozili zapeljali med civiliste, po Londonu, Berlinu in Nici.

Naše ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da nimajo podatkov o tem, da bi bili v napadu ranjeni slovenski državljani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Absolutist 1
09. 04. 2017 10.01
+4
V bližini meje med RH IN Srbijo se prosto sprehajojoči ilegalci iz centra za ilegalce napadajo in ropajo Prebivalce mesta Šid.Celo do napada s sekiro in vloma v stanovanje je prišlo včeraj,kot poročajo srbski mediji je grozil s sekiro 9 in 11 letne sestricama.Ukradel je dva mobitela dve denarnice in zbežal.Medij 24 ur poroča iz zelo oddaljene norveške o bombi v Oslu,ki so jo odkrilil.Bliže nam v Šidu ne poročajo ali celo ne dovoli oziroma zapre komentiranje npr.zopet protesti proti nastavitvi migratov v Škofijah.
LLLEPI
09. 04. 2017 14.27
+3
Ja nasi politiki so v bruslju obljubili da sprejmejo kvoto za Slovenijo pri islamizaciji dezele
LLLEPI
09. 04. 2017 14.28
+3
Domaci ljudje morajo pa na silo sprejet te ukrepe ceprav bo to nekatero stalo zivljenje
Roxy79
08. 04. 2017 21.24
-5
Hja... NATO......... kaj čakate? Uzbekistan je potrebno zbombandirat..................... tako kot so Američani Afganistan...zaradi "osame"...........
LLLEPI
09. 04. 2017 14.50
+1
LLLEPI
09. 04. 2017 14.50
+1
darlok
08. 04. 2017 21.21
+12
Če bi ponovno snemali Muppet Show, bi švedski kuhar moral biti malo bolj "zapečen". Multi-kulti pa to. Pššššš. Zdaj pa imamo.
jzkzfzmz
08. 04. 2017 19.02
-13
Na yt lahko pogledat, kako so Rusi sestrelili oz. sklatili Tomahawke z neba :) IN za zdaj še neuradno, naj bi Sirijska vojska napadla ameriško letalo. Kaj več se trenutno še ne ve.
murate
08. 04. 2017 20.28
+3
sirska ali ruska,samo vprašanje časa je bilo kdaj bodo nato plačali sestrelitev ruskega letala z strani nata-turkov
babicagrenajug
08. 04. 2017 18.57
-11
Še eno rusko maslo.
Rexxar
08. 04. 2017 18.18
-3
Napadalec je CIA. Isto kot v Siriji. Dva false flaga, da podžgejo ljudi za napad na Sirijo. Vedno isto. Par plačanih "islamistov" naredi sranje (ali pa ga sploh ne), zato da lahko potem ZDA prinesejo svobodo in hamburgerje na bližnji vzod. V zameno seveda dobijo par stotisoč ton nafte.
LLLEPI
08. 04. 2017 18.57
+4
seveda jje billa cia tdi v belgiji franciji nemciji itd
brabusednet
08. 04. 2017 18.13
+21
Bo še pestro nič bat,vilkomen migranti.
mertseger
08. 04. 2017 17.52
+34
Pred tednom je italjanska policija prijela 5 albancev ki so pripravljali teroristični napad v Rimu. Se čudim da ni še nobenega v Kranju.
ROMELS
08. 04. 2017 17.53
+10
pop greznica
08. 04. 2017 19.17
+5
Skunk Works
08. 04. 2017 17.50
+30
Če imate otroke in vnuke, in še kar volite te, ki vam prinašajo vse tole, ste res "hrabri" na svoj način......
Skunk Works
08. 04. 2017 17.48
+35
Mrtvi Evropejci vsakih nekaj dni, to ni več mir, temveč nekakšna oblika vojnega stanja....mir je odšel v nepovrat....kdo to podpira vemo, tudi tukaj v Sloveniji.....Ve se tudi katere države so zaščitile svoje državljane kot se šika..To so Višegrajci....
nevica
08. 04. 2017 17.50
+4
Mi imamo demokracijo in tudi pravico, da dosežemo svoje, vendar nas potem takoj Bruselj udari po nosu - ker je center budaleščine tam.
LLLEPI
08. 04. 2017 18.59
+14
Nasi politiki dobijo provizijo po glavi sprejetih
trumpet2018
08. 04. 2017 20.44
+6
islamistična invazija avtonomnih programiranih šoferjev in kemikov, kdo še sploh rabi avtonomne avtomobile, naj jih nehajo razvijati, Invasion of the Body Snatchers
nevica
08. 04. 2017 17.45
+28
Ko sem nazadnje zapisala tule komentar o islamskem nasilju na Švedskem so me takoj zbrisali, čeprav je bil Trump pravilno obveščen. No, saj sedaj bo počasi pricurljalo tudi skozi sfiltrirana ušesa in se pojavilo pred očmi s plašnicami. Švedi imajo že dolgo hude težave in sami objavljajo na netu, mimo urdnih medijev, ker "država" hoče biti tudi za ceno svojih državljanov - moralna. Pa ne bo šlo tako v neskončnost, ker se bodo ljudje branili.
JanezBos.
09. 04. 2017 08.13
+1
Lej dost maš novic tukaj,ko domači koljejo in ubijajo svoje bližnje...
Ciymbalta
08. 04. 2017 17.39
+17
Napadajo Evropo, Evropa nemo gleda pa nič ne naredi
LLLEPI
08. 04. 2017 19.01
+8
Evropa ne naredi zato nic ker imajo evropski politiki korist od tega
Skunk Works
08. 04. 2017 17.39
+22
Redttka, res je ampak je to samo začasno, dokler se zgoraj ne "nafila" do kritične mase, potem nam pa bog pomagaj....tole kar imajo na Švedskem in v Parizu lahko imamo mi v roku dveh let....Nikjer ni nobene garancije, da to ni možno.....Vojsko so pa naši slovenijomrzci tako praktično razpustili.....
Skunk Works
08. 04. 2017 17.31
+22
Največji be,boti so pa tisti ki pravijo "saj pri nas jih sploh ni"...ne vem ali je morda Slovenija na Novi Zelandiji? Sem pri zemljepisu kaj izpustila? .......Tako so se v začetku 40 let prejšnjega stoletja tolažili po Evropi, ko je bila Poljska že okupirana....kar brez skrbi , "saj pri nas jih sploh ni"......
trumpet2018
08. 04. 2017 20.47
+5
jzkzfzmz
08. 04. 2017 17.18
+4
24 ur a nič ne pišete kako so danes američani po "pomoti" zadeli Kafetarni v bližini Raqqe in pri tem ubili najmanj 20 civilistov? Sram vas naj bo!
korintos23
08. 04. 2017 17.01
-2
Policija ga je že dolgo spremljala!!! To mi deli miško. Hahahaha
Kolani
08. 04. 2017 16.58
-2
Še dober, da imamo tako slabo urejeno državo, da noben terorist noče k nam.
korintos23
08. 04. 2017 17.01
-2
ROMELS
08. 04. 2017 16.33
+21
Napadalec je švedska migrantska politika.
LLLEPI
08. 04. 2017 19.03
+9
FCL
08. 04. 2017 16.26
+3
A ni bil Sven Larsson, psihični bolnik????
murate
08. 04. 2017 20.21
+2
seveda in pri nas bi bil oproščen,ker mi imamo demokracijo in pošteno sodstvo severnjaki pa ne
Kitler
08. 04. 2017 16.19
+20
Švedistan. To pa dobiš, če si liberalec.
ROMELS
08. 04. 2017 16.40
+5
murate
08. 04. 2017 20.21
+3
včasih se je muslimane malo drugače ločevalo