Tujina

Švedska načrtuje izgon do 80.000, Finska okoli 20.000 tujcev, Nizozemska bi begunce vračala v Turčijo

Stockholm, 28. 01. 2016 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Švedski notranji minister je sporočil, da načrtujejo izgon do 80.000 iskalcev azila, ki so jim zavrnili prošnje. Medtem je Makedonija za begunce in migrante spet odprla mejni prehod z Grčijo. Pred grškim otokom Samos je utonilo najmanj 24 migrantov, ki so bili na poti iz Turčije v Grčijo.

Švedska načrtuje izgon do 80.000 iskalcev azila, ki so jim zavrnili prošnje oz. jim jih bodo, je napovedal notranji minister Anders Ygeman. Za to bodo najeli številna letala, proces vračanja neuspešnih prosilcev za azil pa naj bi potekal več let.

"Govorimo o okoli 60.000 ljudeh, vendar bi se številka lahko povzpela do 80.000," je dejal minister po poročanju švedskih medijev. Pojasnil je, da so policija in pristojni za migracije že dobili nalogo, da pripravijo program, kako bi to izvedli v praksi. 

Če bi šlo za običajne postopke vračanja neuspešnih prosilcev, bi jih vračali z rednimi leti, vendar pa bodo ob tako visokih številkah morali uporabiti čarterske lete, je še napovedal minister.

Švedski urad za migracije je v letu 2015 obravnaval 58.800 prošenj za azil, odobrili pa so jih približno 55 odstotkov, zaradi česar je minister Ygeman postavil omenjene ocene.

Švedska, ki ima nekaj manj kot deset milijonov prebivalcev, je lani sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil. Na glavo prebivalca je najbolj obremenjena država članica Evropske unije.

Ta teden je sicer Švedsko pretresla novica, da je mladi prosilec za azil zabodel in ubil uslužbenko begunskega centra na zahodu države, namenjenega mladoletnim prišlekom brez spremstva. 22-letno žrtev so prepeljali v bližnjo bolnišnico, a je niso mogli rešiti. 

Finska napovedala izgon 20.000 ljudi

Na finskem notranjem ministrstvu so medtem danes napovedali, da predvidevajo izgon okoli 20.000 od skupno 32.000 prosilcev za azil, kolikor so jih zabeležili v lanskem letu. Kot so pojasnili, bo namreč približno 65 odstotkov vseh vloženih prošenj za azil najverjetneje zvrnjenih. Kot so še dejali, je kakih 4000 prišlekov že samih umaknilo prošnje za azil.

Begunci hodijo proti meji s Srbijo blizu maledonskega mesta Tabanovce.
Begunci hodijo proti meji s Srbijo blizu maledonskega mesta Tabanovce. FOTO: AP

Makedonija spet odprla mejo z Grčijo

Makedonija je za begunce in migrante spet odprla mejni prehod Gevgelija-Idomeni z Grčijo, je povedal grški policijski vir v Idomeniju. Skopje je prehod v sredo začasno zaprl in grški strani to utemeljil z besedami, da je blizu makedonsko-srbske meje prišlo do zastoja. 

Policija v Skopju je sicer v sredo zvečer na spletni portal Deutsche Welle zanikala, da bi bil prehod dejansko zaprt. Kot so povedali, so prehod v sredo popoldne zaprli za zgolj 90 minut, kar je bila posledica krajše zapore na na meji s Srbijo.

Na grški strani tega železniškega prehoda se danes po navedbah očividcev nahaja kakšnih tisoč ljudi, ki so noč preživeli v šotorih in improviziranih zatočiščih. Okoli 800 migrantov je moralo noč preživeti na bencinski črpalki približno 20 kilometrov južneje. "Sedaj v manjših skupinah znova prečkajo mejo," je povedal grški policijski vir.

V nesreči čolna pred grškim otokom Samos je utonilo najmanj 24 ljudi. Kot je sporočila grška obalna straža, gre za migrante, ki so bili na poti iz Turčije v Grčijo. Doslej so našli deset preživelih.

Večja pooblastila za avstrijske obveščevalce

Avstrijski parlament pa je kljub kritikam zaradi prevelikega posega v zasebnost v sredo zvečer potrdil zakon, s katerim so obveščevalne službe policije dobile širša pooblastila pri preiskovanju potencialnih teroristov in skrajnežev.

V skladu z zakonom lahko preiskovalci preventivno zbirajo komunikacije in podatke o telefonskih pogovorih posameznikov zgolj na podlagi suma, da bi oseba lahko načrtovala napad na avstrijski ustavni red. To vključuje ne samo teroristični napad, temveč tudi spodbujanje k nasilju ter oblikovanje oboroženih ideoloških ali verskih skupin.

Avstrijsko notranje ministrstvo pa je z letošnjim letom v svojih statistikah o kaznivih dejanjih uvedlo novo kategorijo kriminalnih dejanj v azilnih in begunskih centrih. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je zatrdila, da podatkov o recimo koriščenju simbola skrajne Islamske države ali spolnih napadih in posilstvih v begunskih centrih ni.

Po njenih besedah se kazniva dejanja zbirajo in obdelujejo glede na okrožja in ne na ustanove. Zato so uvedli to novo kategorijo. Ministrica je še dejala, da so okrepili policijsko prisotnost na območju ustanov za nastanitev beguncev.

Begunci v Makedoniji
Begunci v Makedoniji FOTO: AP

Nizozemska za vračanje beguncev direktno v Turčijo

Nizozemska, ki trenutno predseduje Svetu EU, je predlagala nov evropski načrt, po katerem bi begunce z grških otokov s trajekti vozili kar direktno nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino. O tem načrtu se trenutno pogovarjajo v več članicah EU, je za časnik Volkskrant povedal vodja poslanske skupine vladajočih socialdemokratov Diedrik Samsom.

Na drugi strani naj bi se EU obvezala, da bo letno sprejela od 150.000 do 250.000 beguncev. Pod temi pogoji bi bila Turčija pripravljena ostale begunce sprejeti nazaj, je pojasnil nizozemski politik.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se nizozemski premier Mark Rutte o tem načrtu že intenzivno pogovarja z Nemčijo, Švedsko in Avstrijo. Načrt bi lahko zaživel že marca ali aprila, še dodaja dpa.

V Evropski komisiji danes poročil o domnevnem nizozemskem načrtu danes niso želeli komentirati, saj da ne komentirajo komentarjev in načrtov.

So pa obenem spomnili na decembrski predlog komisije o vzpostavitvi prostovoljne humanitarne sheme za sprejem sirskih beguncev iz Turčije v EU. Pogoj za ta sprejem naj bi bilo sicer zmanjšanje migracijskega toka iz Turčije v Evropo.

Koliko sirskih beguncev naj bi sprejele članice unije, v kolikšnem času in katere članice naj bi pri shemi sploh sodelovale, ni povsem jasno. Neuradno se je omenjala številka 400.000 beguncev, ki pa je uradno ni potrdil nihče.

Sprejetje dodatnih beguncev na prostovoljni osnovi je bilo sicer osrednja tema mini vrha, ki ga je Avstrija pripravila tik pred decembrskim zasedanjem voditeljev 28 članic unije in na katerem je sodeloval tudi premier Miro Cerar.

So se pa na poročila o vračanju beguncev direktno v Turčijo danes odzvali v Amnesty International (AI). Načrte nizozemskega predsedstva EU, ki sicer zaenkrat niso uradni, so označili kot zgrešene v sami osnovi, saj temeljijo na nezakonitem vračanju prosilcev za azil in beguncev iz Grčije v Turčijo.

To, da se Turčijo uvrsti med t. i. varne tretje države, samo zato da bi se nato tja vračalo na desettisoče ljudi, ne da bi ti pred tem sploh dobili možnost, da zaprosijo za azil v EU, bi po oceni AI predstavljalo hudo kršitev tako evropskega kot mednarodnega prava.

V AI so prepričani, da na tem načrtu ni nič humanitarnega, ampak gre za "preprosto politično preračunljivost" s ciljem ustaviti prihajanje obupanih ljudi čez Egejsko morje.

Kot so še nadaljevali, so hitre evropske rešitve begunske krize nujne, a "nobenega izgovora ne more biti, da se pri tem kršijo zakoni in mednarodne obveznosti". "Turčije ni nikakor mogoče obravnavati kot varno državo za begunce. To ni varna država niti za mnoge lastne državljane. V zadnjih mesecih so begunce nezakonito vračali v Irak in Sirijo," so še zapisali.

Nemška koalicija bo vnovič zaostrila azilno zakonodajo

Nemška vladajoča koalicija je pozno popoldne v Berlinu dosegla dogovor o novem svežnju ostrejše azilne zakonodaje. Kot je po srečanju pojasnil vodja nemških socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel, bo po danem s doseženem kompromisu združitev družin oseb s subsidiarno zaščito mogoča šele po dveh letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gabriel se je o novi zakonodaji, ki jo nemški mediji označujejo za drugi azilni paket, pogovarjal z nemško kanclerko, vodjo krščanskih demokratov (CDU) Angelo Merkel in predsednikom krščanskih socialistov (CSU) Horstom Seehoferjem. Na pogajanjih je sodeloval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere iz CDU.

Subsidiarno zaščito prejmejo tisti, ki nimajo pravice do azila, a jim v domovini grozi nasilje, smrtna kazen ali mučenje.

Med varnimi državami Maroko, Alžirija in Tunizija

Nemška vladna koalicija je tudi razširila seznam t. i. varnih držav. Kot je povedal Gabriel, so nanj dodali Maroko, Alžirijo in Tunizijo. To pomeni, da bo Nemčija prosilce za azil iz teh držav v prihodnje po hitrem postopku vračala v njihove domovine.

Sprememba se obeta tudi mladim beguncem. Kdor bo prišel v Nemčijo kot prosilec za azil ter tam uspešno začel in končal šolanje, bo lahko dve leti zaposlen v Nemčiji.

Prosilci za azil v Nemčiji bodo morali v prihodnje tudi plačevati tečaje za vključevanje v družbo, in sicer naj bi njihov prispevek znašal deset evrov mesečno, še navaja dpa.

Merklova se bo na temo obvladovanja begunske krize drevi ob 20. uri sešla tudi na pogovorih z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (994)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
31. 01. 2016 09.34
Nismo več pod svobodnim soncem.
GreaterIsraelProject
29. 01. 2016 12.48
+1
Multikulturalizem v Evropi: Kdo stoji za tem?
GreaterIsraelProject
29. 01. 2016 12.57
Tiste, ki zanima odgovor naj si pogledajo šokanten video z istim imenom, prevedno v angleščino.
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.38
-2
Kako teško je nekaterim na desni biti človek, človeku človek. Toda zavedajte se vsak enkrat pride v našo cerkev k maši. Vse se vrača in vse se plača. Ne bo dolgo tega, ljubi sebičneži.
ToTako
29. 01. 2016 13.03
-1
desni so vedno izkoriščali nasprotnike,biti človek,človeku za njih ta pojem ni uporaben,a ne..
Morana7
30. 01. 2016 10.39
+1
Frane od idealizma se ne da živet in tako kot ljubezni do nekoga se tudi to sprejemanje drugačnosti na silo ne bo obneslo. Saj vendar veš, da je pri nas nezaslišano, da bi dva moška posvojila otroka, pa četudi bi bila oba vzgojena po krščanskih vrednotah. Kako naj bi ta isti folk po tvojem dojemal muslimane?
ONniON
29. 01. 2016 11.09
+2
odslovit je treba vse , saj imate sami visoko brezposelnost, kje bodo pa delali tile migrantje ? najprej je treba za svoje poskrbet, bodo živeli na račun državljanov
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.29
+4
Tolar, Tolar, Tolar res je kje si moj zlati tolar kje si moja neodvisna Slovenija. Le kaj nam je tega treba bilo.
Redtka
28. 01. 2016 21.55
+21
DAVID CAMERON je o njih povedal Roj insektov, migrantska BANDA..
jg57
29. 01. 2016 08.37
+3
ne vem če je res tako rekel, vendar te besede niso primerne za politika. Dejstvo je, da je med begunskim valom tudi veliko slabega, tudi najboljši v neprimerni količini, seveda ko bo šla številka v miljione ali celo desetine, pa na dolgi rok ne pomeni nič dobrega za EU. ZaTo bi morala EU morala imeti izdelano strategijo; beguncem, ki si rešujejo gola življenja je treba pomagat, a tudi za te je potrebno izdelati strategijo vračanja v domače okolje . Brez te strategije ne bo prihodnosti za EU. Samo zatiskanje oči in reševanje velikega problema na parcialnem nivoju ne bo prineslo trajne in varne rešitve-
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.22
-2
Nyotka si pa sorta človeka , ki bi morali seksat samo in obvezno s kondomi , da se ta vrsta nebi več razvijala!
BlackBirdy
29. 01. 2016 11.55
+0
BlackBirdy
29. 01. 2016 11.57
+2
Frane Šajn...Me pa zanima kaj boš imel za povedat na ta komentar čez 10 let ko bo glavna vera v Evropi "Islam".
ToTako
29. 01. 2016 12.57
-1
ny...glih Engleži izkoriščevalci sveta majo kaj za povedati saj oni so zaslužni za stanje v Evropi skupaj z ZDA z uvajanjem svoje "demokracije" spravljajo svet v vojne,a ne...
Klimova
28. 01. 2016 21.52
+15
Gulagi- taborišča za prisilno delo- delovna, tranzitna in za kriminalce
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.27
+1
II. Dolfijev ponatis na Bavarskem že deluje tudi pri nas.
YiuYiu
28. 01. 2016 21.51
+33
totalna bedarija..Izdali so nas naši oblastniki, z izdajalci pa se ve kaj je treba..Če bi mi kot narod bli kaj vredni, bi izdajalci že davno viseli v LJ na tromostovju ..
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.31
+1
GreaterIsraelProject
28. 01. 2016 21.41
+6
Zsolt Bayer: The White Genocide Speech (z angleškimi podnapisi 18min)
legvan1
28. 01. 2016 21.19
+8
a je še lahko slabše
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.32
-1
Je je nikoli ni tako slabo , da ne bi moglo biti še slabše, v obratnem smislu tudi , vendar zmaguje "desno"!
AlternativeFacts
28. 01. 2016 20.58
-7
Zgleda se je virus zika začel v evropi. Vsaj po postih bolj radikalno usmerjenih postopiscev.....
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.26
-1
Še ena nova bolezen iz laboratorijev čez lužo!
Frane Šajn
28. 01. 2016 20.50
-37
Gledam zadnjo sliko in si mislim ko sem prebral vse komentarje; " A je res mogoče, da se naši supermeni na desni lahko spravijo z brzostrelkami na te kepice in jih izženejo v zimo in zamrznjene reke in polja ja res je zmožni so tega!
macro
28. 01. 2016 20.52
+21
bojer
28. 01. 2016 20.55
+11
Razmisli še, prosim, o " tastarih", oni so gonilna sila, ne oziraje ali so na zahodu, severu ali kje drugje.
grotar
29. 01. 2016 08.30
-1
vetlan
29. 01. 2016 10.02
+15
ne mi ti s malimi kepicami, iz malih kepic zrastejo velike in vsaka rodi po 10 otrok, to je prvo, drugo pa bi morali dati samo ženskam, otrokom in starejšim ZAČASNI azil, moške bi morali poslati nazaj, da se borijo za svojo domovino. Ko je bila vojna v Bosni bilo je točno tako. Ti moški so zame dezerterji in izdajalci. Če je izdal svojo domovino, misliš da ne bo tuje? Celo Hitler ne maral izdajalce.
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.23
+0
macro si pa razgledah kot krokodil v blatu!
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.24
-5
vetlan si povedal vse kar človek rabi za presojo kam sodiš!
Frane Šajn
29. 01. 2016 11.25
+0
SLOVEN3
28. 01. 2016 20.50
+17
najboljše da bi leteli nad usa jim nadeli padala in jih metali z letala kar med poletom.saj so američani zakuhali to sranje z njihovim vsiljevanjem demokracije,pa na prevzamejo tudi svoj del krivde.
Frane Šajn
28. 01. 2016 20.51
-3
To nebi bilo slabo samo kje najti tako floto pri treh avionih ki jih premoremo.
macro
28. 01. 2016 20.43
+6
in kak so resli na Kidricevem?
bojer
28. 01. 2016 20.41
+11
Tiste, ki jih bojo oziroma "bomo" vračali jih je potrebno vrniti od koder so prišli neposredno, če ne izpolnjujejo azilnih pogojev. Že v eno smer so povzročili ogromno stroškov, no sedaj pa še enkrat. O hvala lepa...
macro
28. 01. 2016 20.45
-1
Pa Krajnsko za popotnico in liter Terana. Pa pozdrave iz Slovenije.
pizzamargerita
28. 01. 2016 20.38
+33
nikoli se jih ne bodo znebili!!!! Ko te kozoje.ce enkrat spustis noter, se jih ne losas vec. zato je toliko pomembneje, da se jih sploh ne spusti noter!
Dule Med
28. 01. 2016 20.34
+10
Veseli, da se dogaja, kar se pač dogaja končno de se zaspani folk prebudil ter dvignil zavest za svojo svobodo svobodo celotnega planeta !
AceMcCloud
28. 01. 2016 20.24
+3
Švedska je itak podn od države. Ker je polna je levičarskih ekstremistov, ne verjamem, da bodo sploh poskušal izgnat migrante.
Frane Šajn
28. 01. 2016 20.35
-8
Ah sem se malo zaje..... nič nič Švedi naši desnjaki imajo raje tople kraje pod ekvatorjem. Stepa gaučarijo knaparstvo pridni kot uške ubogljivi uklonljivi takoj zanajo po vaše ...etc,etc,etc,
Frane Šajn
28. 01. 2016 20.38
-5
Bravo Švedi se vidimo če nas naši desnjaki ponesejo čez alpe
gremonadesno
28. 01. 2016 20.42
+8
Zjutraj pogledam novice in komentarje in od tega jih je bilo 20 procentov tvojih Frane, zdej ko imam pauzo na sihtu pogledam če je kje novga na kurah pa vidim da Frane cel božji dan previsi na tem K portalu, lol.
srebrnibreg
28. 01. 2016 20.51
+4
gremo- škoda, da ne vidiš kako so eni določeni dan in noč na portalu vendar vsake toliko časa pod drugim nickom.
Dule Med
28. 01. 2016 19.58
-1
Ko de zadni Reptir Illuminat zapustil planet le takrat de mir svoboda ljubezen zavladala na Zemlji do takrat pa rastur ! ( Nibiro de pobral svoje Reptire v kratkem v Ameriki se je že začelo, Marc, April itd....... do nadnaravne katastroe Nibiro de svoje upravil v prid Zemljanom kateri imajo dvignjeno zavest ostalo na žalost gudbay !
Kollerik
28. 01. 2016 20.08
+4
Tromblon
28. 01. 2016 19.55
+10
Rabimo begunce rabimo migrante, zato , da bodo ljudje spoznali da so drugačni v vseh pogledih družbene sfere. Le tako bomo lahko ubranili evropski način življenja!!!! Počasi prihaja čas za streznitev v nemčiji se to že dogaja, neonacisti postajajo patrioti!!
Kollerik
28. 01. 2016 20.07
-2
Ja, neonaciji postajajo patrioti. In končno se je žaba spremenila v princesko. Za kako dolgo le... :)
Frane Šajn
28. 01. 2016 20.39
-9
puspan
28. 01. 2016 20.46
+6
Zdaj pa spat pojdi, da ne boš imel Dein Kampfa s spanjem !!
karlo6
28. 01. 2016 19.51
+22
Nizozemski in Švedski nič ne pomaga tudi če takoj izženejo do zadnjega. Do neprecenljive škode je že prišlo in posledice bodo še trajale,tudi ekonomske.Čeprav sem prepričan da bo EU nekega dne tako ali drugače moral deportirati popolnoma vse ilegalce,prej ne bo miru.
Frane Šajn
28. 01. 2016 20.33
-6
No vidiš ti bi lahko zamenjal Bramorja evo Cmerar beri! tu je ekonomski maher smo rešeni do spomladi!