Tujina

Svarila pred prevratom v Libanonu

Washington, 01. 11. 2006 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bela hiša opozarja na možnost političnega prevrata v Libanonu. Načrti kažejo na odstranitev libanonske vlade.

Bela hiša je opozorila, da obstaja možnost političnega prevrata v Libanonu
Bela hiša je opozorila, da obstaja možnost političnega prevrata v Libanonu FOTO: POP TV

Bela hiša je danes opozorila, da obstaja možnost političnega prevrata v Libanonu. Po podatkih ZDA se namreč kopičijo dokazi, da Sirija, Iran in skrajno libanonsko gibanje Hezbolah pripravljajo načrte za odstranitev demokratično izvoljene libanonske vlade, ki jo vodi Fuad Siniora, so še sporočili predstavniki ameriških oblasti. Dodali so, da poskuša Sirija Libanon odvrniti od ustanovitve mednarodnega sodišča, na katerem bi sodili za umor Rafika Haririja.

Predstavniki Bele hiše so še poudarili, da bo vsak poskus destabilizacije Libanona s pomočjo demonstracij, nasilja in groženj vladi kršitev Resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov in suverenosti države.

Do opozoril ZDA je prišlo po grožnjah Hezbolaha, da bodo organizirali ulične proteste, na katerih bodo pozvali k predčasnim volitvam. Hezbolah namreč zahteva vzpostavitev vlade "narodne enotnosti", v kateri bi imeli Hezbolah in njegovi zavezniki pravico veta pri ključnih odločitvah.

Mednarodne mirovne sile v Libanonu
Mednarodne mirovne sile v Libanonu FOTO: Reuters

Združeni narodi so Libanonu sicer 23. oktobra predstavili predlog, ki postavlja pravno osnovo za ustanovitev mednarodnega sodišča, na katerem bi sodili osumljencem za umor nekdanjega libanonskega premiera Haririja 14. februarja lani v Bejrutu. Besedilo morata potrditi še libanonski parlament in libanonska vlada, ustanovitev mešanega sodišča, v katerem bi sodelovali tuji in libanonski sodniki pa je marca predlagal generalni sekretar ZN Kofi Anan.

Preiskovalna komisija ZN sicer še vedno preučuje umor Haririja. Rezultati so pokazali, da so bili v atentat na Haririja vpleteni visoki sirski predstavniki, v Damasku pa to ostro zavračajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.