Tujina

'To državo lahko razvijemo le, če delamo vsi skupaj'

Jangon, 14. 08. 2011 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi je na političnem obisku zunaj Jangona. V regiji Bajo je odprla dve knjižnici in se srečala z mladimi somišljeniki. "Enotnost je moč, enotnost je potrebna povsod in še posebej v naši državi," je poudarila.

Ni se pustila prestrašiti.
Ni se pustila prestrašiti. FOTO: Reuters

Vodja mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi je prvič po izpustitvi iz dolgoletnega hišnega pripora kljub varnostnim opozorilom odšla na politični obisk zunaj Jangona. V regiji Bago, kakih 80 kilometrov severno od Jangona, jo je pozdravilo na tisoče privržencev, ki jih je Suu Kyijeva pozvala k enotnosti v prizadevanjih za boljšo državo.

Suu Kyijeva je na obisk prispela v konvoju več kot 30 vozil. Že ob prihodu jo je pozdravilo nekaj sto privržencev, pozneje pa se jih je zbralo več tisoč. Območje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP varujejo policisti v civilnih oblačilih, za varnost pa so dodatno poskrbeli tudi v stranki Suu Kyijeve, Narodni ligi za demokracijo (NLD).

Gre le za enodneven obisk, v okviru katerega je Nobelova nagrajenka za mir, ki jo na poti spremljajo strankarski kolegi in novinarji, med drugim odprla dve knjižnici in se srečala z mladimi somišljeniki. Poleg tega je nagovorila najprej nekaj sto privržencev v mestu Tha Nat Pin, nato pa še kakih 2000 v bližnjem mestu Bago. Obakrat je pozvala k enotnosti.

"To državo lahko razvijemo le, če delamo vsi skupaj. Enotnost je moč, enotnost je potrebna povsod in še posebej v naši državi," je med drugim poudarila Suu Kyijeva in dodala, da je od svojega vstopa v politiko vedno delala po svojih najboljših močeh ter da bo tako nadaljevala tudi v prihodnje.

Svarili so jo pred nemiri

Mjanmarske oblasti so opozicijsko voditeljico, ki je od leta 2003 in do novembra lani preživela v hišnem priporu, že junija posvarile pred morebitnimi političnimi turnejami, češ da bi te lahko povzročile kaos in nemire. A političarka se očitno ni pustila prestrašiti in napoveduje še več podobnih izletov.

Opazovalci sicer ocenjujejo, da utegnejo oblasti 66-letnici znova odrediti hišni pripor, če bodo ocenile, da ta ogroža njihovo vladavino. A obenem v zadnjem času prihaja do znakov otoplitve v odnosih med Suu Kyijevo in vladajočim režimom.

Med drugim se je Suu Kyijeva v petek že drugič v dobrih dveh tednih sestala z ministrom za delo Aung Kijem, po srečanju pa sta dejala, da si bosta obe strani skupaj prizadevali za stabilnost in demokratičen razvoj države.

NLD je leta 1990 zmagala na splošnih volitvah v Mjanmaru, vendar ji je vojaški režim preprečil prevzem oblasti ter je začel člane stranke preganjati. Suu Kyijeva je večino minulih dveh desetletij preživela v hišnem priporu, NLD pa je nato bojkotirala splošne volitve, ki jih je režim sklical novembra lani.
Na volitvah izvoljeni civilni režim je naloge prevzel marca letos, vendar pa v njem prevladujejo upokojeni visoki vojaški predstavniki. Tudi nova ustava vojski še vedno zagotavlja vodilno vlogo, tako da o pravi demokraciji ni mogoče govoriti.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.eu.
14. 08. 2011 11.17
Myanmar je med najbolj varnimi državani na svetu ljudje tam pa med najbolj prijaznimi. Samo tolko mal za informacijo vsem nerazgledanim ljudem.
rudra
14. 08. 2011 10.44
Še dobro,da živijo med nami ljudje kot je San Suu.