Tujina

Sunitski skrajneži so si v Iraku utrli pot do Sirije

Bagdad, 22. 06. 2014 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
21

Sunitski uporniki, združeni pod imenom organizacije Islamska država Iraka in Levanta, so zavzeli še dve iraški mesti v bližini meje s Sirijo in si tako utrli strateško pot do Sirije. V regijo je prispel ameriški zunanji minister Kerry.

Pripadniki Isila v Siriji.
Pripadniki Isila v Siriji. FOTO: Reuters

Borci iz skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil) prodirajo na vedno več iraških ozemelj. Potem ko so v soboto prevzeli nadzor nad iraško-sirskim mejnim prehodom Al Kaim, so danes po navedbah tamkajšnjih prebivalcev zavzeli še mesti Rava in Ana na zahodu države.

Kasneje so zavzeli še prehod Al Valid v provinci Anbar. To je že drugi prehod s Sirijio, ki so ga zavzeli v zadnjih dveh dneh. Eden izmed carinikov je sporočil, da so vsi pripadniki varnostnih sil zbežali, ko so uporniki začeli streljati.

Varnostne sile so se po navedbah iraške vlade "taktično" umaknile tuid iz omenjenih mest. Uporniki so si s tem odprli strateško pot do sosednje Sirije, kjer prav tako nadzirajo številne, večinoma podeželske kraje vzdolž reke Evfrat.

Borci Isila so v začetku meseca začeli ofenzivo na severu Iraka. Med drugim jim je uspelo zavzeti dve prestolnici provinc, drugo največje iraško mesto Mosul v provinci Ninive in Tikrit v provinci Saladin.

Z zavzetjem mejnega prehoda Al Kaim je pod nadzorom iraške vlade le še eden od skupno treh uradnih mejnih prehodov s Sirijo. Drugega nadzirajo kurdske sile.

Iraška vojska je na začetku omahovala, v zadnjih dneh pa je le izvedla nekatere odločnejše korake proti tej ofenzivi sunitskih skrajnežev. V Tikritu je danes izvedla letalske napade, v katerih je umrlo najmanj sedem ljudi.

Kerry: ZDA niso odgovorne

Ameriški zunanji minister John Kerry je danes v Kairu pozval iraške voditelje, naj presežejo verske delitve in dosežejo dogovor glede prihodnje vlade. Ob tem je poudaril, da ZDA "niso odgovorne" za krizo, ki trenutno pretresa Irak zaradi ofenzive sunitskih skrajnežev, in da morajo Iračani sami izbrati svoje voditelje.

John Kerry je v Egiptu začel turnejo po Bližnjem vzhodu in Evropi. Iz Egipta bo predvidoma odpotoval v Jordanijo, od tam gre v Bruselj, pred vrnitvijo v Washington pa še v Pariz. V središču turneje so prav razmere v Iraku.
John Kerry je v Egiptu začel turnejo po Bližnjem vzhodu in Evropi. Iz Egipta bo predvidoma odpotoval v Jordanijo, od tam gre v Bruselj, pred vrnitvijo v Washington pa še v Pariz. V središču turneje so prav razmere v Iraku. FOTO: Reuters

"Borce Isila vodi ideologija nasilja in zatiranja. To je nevarno ne le za Irak ampak celotno regijo. Smo v kritičnem trenutku, ko moramo pregovoriti iraške voditelje, da presežejo verske pomisleke in se pogovarjajo z vsemi," je dejal. Po njegovih besedah morajo Iračani sami izbrati svoje voditelje, ne pa da jim to preprečijo razna skrajna gibanja. Tudi ZDA niso tiste, ki bi izbirale Iračanom vodstvo. "Washington bi rad videl, da Iračani najdejo vodstvo, ki bo predstavljalo vse Iračane," je dejal na novinarski konferenci po srečanju z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je v danes objavljenem pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CBS dejal podobno. Ponovil je, da ne namerava v Irak poslati kopenskih enot, a opozoril, da bi Isil lahko destabiliziral tudi druge države v regiji, kot so ameriška zaveznica Jordanija. Kot dolgoročno grožnjo pa je označil skrajno ideologijo Isila. Kljub temu je izrazil prepričanje, da bodo Iračani zavrnili Isil. Opozoril pa je, da gre le za ena od skrajnih skupin, na katere je treba biti pozoren. Med njimi so tudi Al Kaida v Jemnu, Boko Haram na severu Afrike. Na te grožnje bo potreben globalen odgovor, je poudaril.

Iran opozarja države, ki podpirajo sunitske skrajneže

Iranski predsednik Hasan Rohani pa je opozoril muslimanske države, ki podpirajo sunitske borce v Iraku, da bodo tudi same postale njihova žrtev. "Muslimanskim državam, ki s svojimi naftnimi dolarji podpirajo teroriste, svetujem, da nehajo. Jutri boste vi tarča teh divjakov," je dejal.

Poimensko držav ni imenoval, nekateri politiki in mediji v večinoma šiitskem Iranu pa namigujejo, da Isil finančno in vojaško podpirata Savdska Arabija in Katar. Isil si prizadeva za vzpostavitev islamske države na ozemlju Iraka in Sirije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
23. 06. 2014 11.16
+1
Saudska Arabija je kreirala koridor za pomoč Asadu. To je glavni razlog zakaj nočejo Zda intervenirat v Iraku. Kerry pa je prišel v Irak samo zato, da bi preostanek sveta dobil napačen vtis. Hja, kdaj bodo Zda disciplinirale tudi kakšnega od svojih zaveznikov?! Z Savdovo Arabijo pa so zaveznice samo zaradi tega ker so od nje življensko odvisne. Ja, ta presneta nafta, tukaj pa so še savdske investicije v Zda, ki niso majhne in zajemajo celo vojaško industrijo. Še nekaj, ki ima lahko še kako veliko zvezo s tem člankom. Zda zadnje čase kupuje na svetovnem tržišču toliko nafte kot še nikoli v svoji zgodovini. Lahko bi rekli, da kopičijo zaloge tega energenta. Poraja se vprašanje zakaj???
.jest
23. 06. 2014 09.27
+0
Kerry bo dobil Nobelovo nagrado za mir.
Zrkizz
23. 06. 2014 08.02
+7
Najprej unicis nekaj kar je delovalo, ne ravno po tvojih zeljah, a je delovalo. Nato pa reces ah nisem kriv ker sedaj vec sploh ne deluje.
ljx
23. 06. 2014 00.00
+3
Scull N Bones Luciferijanec Kerry,bo pa ja izboljšal stvari,na hujše seveda!
steirer5
22. 06. 2014 22.36
+1
ljx= tako je! Za vse ostale: Ce bi se vec brigali za nase te.... v vladi, bi vsi skupaj tako veliko delali, da sploh ne bi imeli casa razmisljati o problemih drugih drzav!!!
nevski
22. 06. 2014 21.07
+16
Kerry pravi, da ZDA niso krive za razpad Iraka. Kdo pa je, če ne oni, saj so ZDA napadle Irak in povsem uničile državo, poleg tega pa podpirajo islamski terorizem v Siriji v boju proti Asadu. To so posledice ameriških dejanj na Bližnjem vzhodu.
bozicki
22. 06. 2014 20.52
+14
"Sunitski uporniki, združeni pod imenom organizacije Islamska država Iraka in Levanta" - TO SO TERORISTI, nobeni uporniki. Čas je, da napišete resnico. Žalostno je, da se prikrivaju zločini, ki jih izvaja ta teroristična organizacija. Ti zločini, so v Sloveniji prikriti bolj, kot pa je svoje zločine prikrivala nekdanja SDV. Zamolčano je tudi, da ISIL dobiva finančno in vojaško pomoč s strani EU in NATA. Žalostno, kako prave teroriste imenujete UPORNIKI, Proruse pa TERORISTI.
Sodnik_Kriv
22. 06. 2014 23.39
politiki v iraku delajo kakor jim sedaj narekuje zda in podpiram te upornike ki se bojujejo za svojo drzavo ! nerazumes vsega! ker vse verjames kar pise v medijih ! amerika je uvedla svoj rezim in ti ljudje tega nocejo!
Elias47
23. 06. 2014 15.14
+2
Elias47
23. 06. 2014 15.24
+1
ISIL oz. ISIS so še leta 2012 usposabljali ameriški vojaški inštruktorji... in vse tole, kar se sedaj dogaja v Iraku, je po ukazu ZDA, da dobijo izgovor, da se lahko vrnejo v Irak, in ker se ISIS bojuje tudi v Siriji, da lahko ZDA s tem dobijo legitimizacijo, da napadajo Sirijo, pod izgovorom, da napadajo ISIS... Verjetno je ZDA malo prekrižalo načrte to, da je Rusija takoj, ko so se začele tele "ISIS igre", razglasila splošen alarm svoje vojske in del svoje vojske in vojaško opremo takoj premaknila na JZ mejo Rusije... Rusija je že dvakrat preprečila, da ZDA in Izrael nista mogli napasti Iran in Sirijo ("problem Osetije" pred leti in preprečitev napada na Sirijo lani), sedaj skušajo Rusi narediti isto... ker vedo, da če ZDA in Izrael napadejo Iran, da potem je Tretje Svetovna neizogibna.... ZDA in Izrahell hočeta Armageddon - Tretjo Svetovno, Rusija pa ne....
-2
poglej dvoličnost.... vodno pipo pa lahko kadijo ;)... se prav samo njihov tobak... a kva šele vodna pipa naredi plučnim krilcem.... auuu... pa najhuš je če voda pride v pljuča...
-2
pustite enkrat pepelnik na dežju... da vidte kakšen bo filter 3 dni po kasnej....
mes
22. 06. 2014 18.41
+10
Za vso grozo in nasilje ki se sedaj dogaja so krivi zhodni voditelji z ameriko na čelu in če bi trebalo koga postavit pred sodišče so so ta prvi ki bi jim bilo potrebno soditi. Povsod kjer so posiljevali narod z njihovo hinavsko demokracijo vlada trplenje siromaštvo in beda zločinci katerim bo enkrat sodil narod ko bo sprevidel kako se norčujejo iz ljudstva.
CucurbitaPepo
22. 06. 2014 20.04
-3
Da. Krivi so Ameri, Evropska unija in Janša.
General ZKS
22. 06. 2014 21.21
+4
KlubPravilnoPretepenihŽena
22. 06. 2014 16.42
+17
Angelina Jolie, me obvešča, da ima samo še 47kg, A MA KDO NASLOV, DA JI POŠLJEM EN SENDVIČ AL KWA DA NARDIM?
Follow me
22. 06. 2014 16.36
+4
Pa jih je en milijon teh vojakov al kaj.
BANDA UŠIVA
22. 06. 2014 16.23
+12
Tragedija! Ni mi jasno, kaj so naši in drugi NATO vojaki delali toliko let v Iraku, ki so kao usposabljali njihove vojake??? Zdaj so se pa razbežali kot kakšni taborniki.
ljx
22. 06. 2014 17.29
+0
Ista zgodba k iz JNA,koa bratsvo enotnost in te fore,sam kokr vemo ob prvem poku svako na svoju stranu.
Enota NAprej
22. 06. 2014 22.59
+1
ne ni res,...sj napredujejo,.. tudi v isilu so vojaki ki jih je Nato usposobu
Elias47
23. 06. 2014 15.26
pazili so na nafto, da jo je lahko ZDA nemoteno kradle Iraku....