Tujina

Sumljivi posli Hypo banke tudi v BiH?

Sarajevo, 01. 09. 2010 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava o Hypo banki se širi tudi v BiH, kjer naj bi bilo sumljivo kreditiranje nekaterih bosanskih podjetij v skupni višini približno 100 milijonov evrov, ki naj bi jih odobrili brez zadostnih jamstev.

Preiskovalci z avstrijske Koroške, ki zaradi suma različnih kaznivih dejanj preverjajo poslovanje avstrijske banke Hypo Group Alpe Adria, bodo preverili tudi posle, ki so jih sklepale podružnice avstrijske banke v BiH. Hypo banka medtem poslovanje v BiH še krepi.

Hypo banka ima v BiH 19-odstoten tržni delež in več kot 400.000 komitentov.
Hypo banka ima v BiH 19-odstoten tržni delež in več kot 400.000 komitentov. FOTO: Reuters
Avstrijska banka Hypo Group Alpe Adria, ki je od decembra lani v državni lasti in obenem predmet preiskav zaradi suma različnih kaznivih dejanj prejšnjega vodstva, je v prvem polletju pridelala 499 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je bila ta v enakem obdobju lani 162 milijonov. Sedanja uprava je napovedala tožbe proti prejšnji.

Predsednik preiskovalne komisije parlamenta avstrijske Koroške v primeru banke Hypo Alpe Adria Rolf Holub je za banjaluški časnik Nezavisne novine napovedal, da bodo poslovanje Hypo banke v BiH začeli preiskovati že konec septembra. Še posebej naj bi bilo sumljivo kreditiranje nekaterih bosanskih podjetij v skupni višini približno 100 milijonov evrov, ki naj bi jih odobrili brez zadostnih jamstev. Po navedbah sarajevskega tednika Slobodna Bosna je na seznamu dolžnikov Hypo banki med bosanskimi podjetji na prvem mestu družba Lijanovići, ki ne vrača posojil v višini 35 milijonov evrov.

Direktor Hypo banke v BiH Michael Vogt je medtem dejal, da je preiskava banke v njihovem interesu, saj želijo razčistiti morebitne nepravilnosti, krivci za neodgovorno poslovanje pa morajo biti kaznovani. "Absolutno podpiramo preiskavo," je zatrdil za sarajevski časnik Oslobođenje. Hkrati je poudaril, da dosedanja preiskava v Avstriji ni pokazala na kakršne koli povezave z BiH.

Po njegovih besedah poslovanje Hypo banke v BiH poteka nemoteno, depoziti prebivalcev pa so varni. Kot je še dejal, so podružnico Hypo banke v Mostarju že v avgustu dokapitalizirali s 25 milijoni evrov, do konca letošnjega leta pa bodo po njegovih besedah v osnovni kapital banke vložili še 75 milijonov evrov. Tako bo Hypo Group postala kapitalsko najmočnejša finančna skupina v BiH.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
02. 09. 2010 06.47
jurimuri102.09.2010, 06:230 nicolette pej ti s to svojo demokracijo nekam, časopis ta bedake o hypo pa sam tolk, to je pa avstrijska poštenost Kakorkoli ze, odgovoren za afero Hypo Adria banke je ze lep cas v priporu in caka na konec preiskave ter sojenje, kjer ga po najbolj optimisticnem scenariju caka 10 let zapora. Je kateri od nasih gospodarskih kriminalcev v priporu??? Pri nas se niti spomnijo ne, da bi vsaj preiskavo uvedli kaj sele, da bi kdo odgovarjal... To pa je slovenska "postenost".
jurimuri1
02. 09. 2010 06.23
nicolette pej ti s to svojo demokracijo nekam, časopis ta bedake o hypo pa sam tolk, to je pa avstrijska poštenost
Nicolete
01. 09. 2010 19.07
V Sloveniji z njo posluje Obubožana stranka LDS servisira njihove zablode vse lahko preberete v demokraciji na 24. strani..
titovka
01. 09. 2010 19.00
kaj pa pri nas??je vse čisto???
darvil
01. 09. 2010 17.30
lepo ,nastaja novi entitet "Lijanovič hipo Adria ". Samo naj prej bo treba raziskati koliko denarja so prispevali za terorizem v času vojne,katerega so sedaj pripisali raznim podjetjem na področju federacije.
jenihvetes
01. 09. 2010 17.27
no, za BIH se podrazumeva, da so mutna posla... Mislim, halo! To je tko, kot bi rekli, da je mogoče na Kosovu tudi trgovina z belim blagom...