Tujina

'Mi smo arabski opazovalci!'

Homs, 28. 12. 2011 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja opazovalne misije Mustafa Dabi, je dejal, da je "optimističen" glede stanja v Siriji. Medtem se v Hami nadaljujejo spopadi. Nasprotniki opozicije opozarjajo, da sudanski general Dabi ne bo objektivno odločal o ukrepih za državo.

Sirija naj bi po poročanju državne televizije izpustila 755 oseb, ki so bile zaprte med devetmesečno vstajo proti režimu. Kot še navaja televizija, so bili izpuščeni tisti, ki "nimajo krvi na rokah". Izpustitev zapornikov je eden od ključnih pogojev poleg umika vojske iz mest in končanja nasilja, ki ga določa načrt Arabske lige in ga je Sirija sprejela 2. novembra.
Opazovalci Arabske lige, ki imajo nalogo preveriti izvajanje dogovora o končanju nasilja v Siriji, bodo danes in v četrtek obiskali Hamo, Idlib in Daro, je povedal vodja misije, sudanski general Mustafa Dabi. Hama in Idlib ob meji s Turčijo veljata za žarišči protirežimskih protestov.

Prav v Hami pa se spopadajo protestniki in varnostne sile. Priče so slišale strele in videle dim, ki se je dvigoval nad mestom, bilo naj bi tudi nekaj ranjenih, poroča televizija Al Jazeera. Množica ljudi je v sprevodu hodila po ulicah mesta in vzklikala: "Mi smo arabski opazovalci!"

Opazovalci Arabske lige, ki so v ponedeljek prispeli v Sirijo, pa so v torek že obiskali Homs v osrednji Siriji, prav tako žarišče protirežimskih protestov. Del opazovalcev je ostal v mestu. Danes pa se protestniki iz Homsa niso hoteli sestati z opazovalci v prisotnosti vojaškega osebja. Opazovalci so se zato morali umakniti z območja.

V Siriji naj bi sicer opazovalci nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki, ki je zahtevalo že več kot 5000 življenj.

Dabi je sicer dejal, da je "optimističen" glede opazovalne misije. V pogovoru za današnjo izdajo arabskega časnika Al Hayat je izrazil prepričanje, da bo misija storila korak naprej. Kot je dejal, so sirske oblasti do zdaj pokazale pripravljenost na sodelovanje, in dodal, da vsebine poročila misije ne bodo objavili v javnosti.

Na prvi dan misije je bilo v Siriji ubitih najmanj 15 ljudi.
Na prvi dan misije je bilo v Siriji ubitih najmanj 15 ljudi. FOTO: Reuters

Svet od Sirije zahteva sodelovanje z opazovalci

ZDA so medtem Damasku zagrozile z novimi ukrepi, če bi Sirija zavrnila sodelovanje z opazovalci. Kakšne ukrepe imajo v mislih, na ameriškem zunanjem ministrstvu niso pojasnili.

Tudi Rusija je Sirijo danes pozvala, naj opazovalcem omogoči kar največ svobode. Kot je na novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Mohamedom Amrom v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Rusija zaskrbljena nad pozivi nekaterih držav sirski opoziciji, naj misije opazovalcev ne jemlje preveč resno, in jih označil kot zelo škodljive in provokativne.

Zagovorniki človekovih pravic sirskemu režimu sicer očitajo, da zavaja opazovalce Arabske lige. Po trditvah Human Rights Watch (HRW) so oblasti na stotine političnih zapornikov premestile v vojaške objekte, do katerih opazovalci nimajo dostopa. Po ocenah enega od častnikov sirskih varnostnih sil naj bi preselili med 400 in 600 zapornikov.

Sarah Leah Whitson, pri HRW pristojna za Bližnji vzhod, je ob tem menila, da mora Arabska liga sirske oblasti prisiliti, da jim dovolijo popoln dostop od vseh ustanov, v katerih so zaprti zaporniki.

Kako bo odločal sudanski general?

Dabi je bil na visokem položaju v sudanski vojski. Bil je tudi v Darfurju, kjer so se, kot opozarja tožilstvo mednarodnega kazenskega sodišča, dogajali vojni zločini. Po podatkih Združenih narodov naj bi tam umrlo okoli 300 tisoč ljudi.

Nasprotnikom režima predsednika Bašarja al Asada se zdi sporna izbira vodje opazovalcev. Zaradi sudanskega kljubovanja sodišču za vojne zločine so aktivisti prepričani, da predlagani ukrepi zoper sirsko vlado ne bodo tako strogi. Kritiki namreč menijo, da je nemogoče, da bi sudanski general lahko predlagal strožje zunanje posredovanje, kaj šele mednarodno sodišče zaradi zlorabe človekovih pravic. Arabska liga pa meni, da Dabi prinaša v ekipo opazovalcev izredno pomembne vojaške in diplomatske izkušnje.

Izbira sudanskega generala bi lahko pomenila tudi, da liga noče "odkriti" razlogov, zaradi katerih bi bilo potrebno učinkovitejše posredovanje drugih držav, meni profesor Eric Reeves, ki se ukvarja s preučevanjem Sudana in njegove politike. Pravi, da je pomembno vprašanje, zakaj izbrati nekoga, ki je del vojske, ki je zakrivila točno take zločine, kot jih opazovalci preiskujejo v Siriji. Reeves meni tudi, da je ta poteza smiselna le, če so nameravali prirediti odkrite podatke.

Sirska opozicija sicer noče javno kritizirati opazovalne misije, v katero so vložili veliko upanja. Nekateri pa so izrazili lastno mnenje, in sicer so zaskrbljeni, saj menijo, da sudanski general ne bo želel ali mogel strogo obsoditi Asada.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
28. 12. 2011 10.37
+0
Le zakaj, če sta si pa brata po ideji!
anaheim812
28. 12. 2011 10.36
+4
da ne bi spet kdo napisal, da so na sliki Asadovi podporniki.