Tujina

Sudan in Južni Sudan zgladila spor glede nafte

Adis Abeba, 04. 08. 2012 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./N.D/STA
Komentarji
6

Sudan in Južni Sudan sta dosegla dogovor o sporu glede plačil za nafto, zaradi katerega sta bili državi v začetku leta na robu vojne, hkrati pa je spor močno prizadel gospodarstvi obeh držav.

Bencinski servis v Južnem Sudanu
Bencinski servis v Južnem Sudanu FOTO: Reuters

Mediator med Sudanom in Južnim Sudanom Thabo Mbeki je sporočil, da sta se državi dogovorili glede spora o plačilih za nafto. "Strani sta se dogovorili glede vseh finančnih dogovorov glede nafte," je pojasnil Mbeki. Zdaj naj bi se pogovori nadaljevali o nadaljnjih korakih, "kot so, kdaj naj naftna podjetja začnejo s proizvodnjo in izvozom", je še dodal. Kdaj pa naj bi se pogajanja med državama nadaljevala, ni navedel. Dogovor so potrdile tudi sudanske oblasti, ki dodajajo, da bodo dogovor uresničili šele po naslednjem krogu pogovorov o varnostnih vprašanjih.

Južni Sudan je nato sporočil, da bo za transport vsakega 159-litrskega soda nafte preko sudanskih naftovodov plačal 9,48 dolarja. Te cene naj bi veljale tri leta in pol, nato pa se bodo lahko pogajali o nižjih cenah ali pa prenehali uporabljati sudanski naftovod. Južni Sudan namreč upa, da bo do takrat lahko že začel uporabljati naftovod preko Kenije.

Spor zaradi višine plačil

Bistvo spora je bila višina plačil, ki naj bi jih Južni Sudan – ta se je od Sudana odcepil lani, hkrati pa "s seboj odnesel" tri četrtine naftnih zalog – plačeval Kartumu za transport prek Sudana. Zaradi ustavitve proizvodnje in izvoza nafte sta bili močno prizadeti gospodarstvi v obeh državah.

Južni Sudan je Kartum obtoževal, da krade njegov izvoz, varčevalni ukrepi zaradi ustavitve proizvodnje nafte pa so v Kartumu izzvali več tednov trajajoče proteste. Južnosudanska vojska je nato v aprilu za kratek čas zavzela obmejno območje Heglig, ki je bogato z nafto, to pa je državi pripeljalo na rob vojne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovanec
04. 08. 2012 23.51
Nič se bati. Bodo ameri slej kot prej prišli pa bosta obe strani dobili ENAKO MALO.
luckyss
04. 08. 2012 17.05
+2
"Sudan in Južni Sudan zgladila spor glede nafte" Ja bravo demokraciji in bla, bla, bla, itd... In kako to vpliva na jedilnik nubskega ljudstva?!! Otroci pa še vedno jedo listje...dokler jih ne odreši smrt. Poročanja o teh zadevah se raje vzdržite, če že zaradi lastnikov ne morete biti objektivni.
sejvam
04. 08. 2012 10.06
Killary je nova Mati Tereza :).....Killy kaj pa Kitajci na to pravjo?
Nina Nubia 1
04. 08. 2012 09.06
+3
kamor stopi ameriska noga se zaneti vojna
Infadel_no1
04. 08. 2012 18.37
-4
Vbistvu je vojna v sudanu zaradi muslimanov! Še dobrih 15 let nazaj je bil sudan krščanska država, danes je pa praktično cel sveer muslimanski, tam kjer še niso pobili drugače mislečih! Posredno pa se lahko še zahvališ kitajcem!
sejvam
04. 08. 2012 20.10
+2
Infadel_no1. sedaj te imam pa že dosti prijavil te bom zaradi širjenja dezinformacij! (Sudan da je bil pred 15 leti še večinoma krščanski? v 19 stoletju je bil že večinoma muslimanski (pod državo Mahdist state (1881-1898) so bili vsi ostali prisiljeni v islam)