Tujina

Strup v čaju

London, 27. 01. 2007 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Detektivi, ki raziskujejo umor Litvinenka, so prepričani, da so mu radioaktivni polonij ponudili s čajem.

Britanski preiskovalci so se približali rešitvi uganke Litvinenko. Prepričani so, da je nekdanji obveščevalec, ki je delal za sovjetsko obveščevalno agencijo KGB, zanj usodni radioaktivni izotop polonij 210 zaužil s skodelico čaja. Spil ga je v lodonskemu hotelu Millenium v začetku novembra.

Glavni osumljenec za Litvinenkov umor je Andrej Lugovoj
Glavni osumljenec za Litvinenkov umor je Andrej Lugovoj FOTO: Reuters

41-letni Aleksander Litvinenko, ki se je v omenjenem hotelu sestal dvema ruskima poslovnežema, je nekaj ur po srečanju zbolel, 23. novembra pa je umrl. Med tistimi, ki so bili 1. novembra skupaj z žrtvijo v hotelu Millenium, je tudi Andrej Lugovoj, prav tako nekdanji pripadnik KGB. Ta je glavni osumljenec za umor, a za to najverjetneje ne bo odgovarjal.

Predstavniki britanskega Scotland Yarda so že potrdili, da želijo za njim izdati tiralico, hkrati pa poudarili, da najverjetneje ne bodo mogli za Litvinenkovo smrt nikogar obtožiti. Časnik Guardian pa navaja besede neimenovanega uradnika, ki trdi, da bi lahko že naslednji mesec zahtevali Lugovojevo izročitev.

Lugovoj je krivdo že zanikal. Na vprašanje britanskega novinarja o grožnji z aretacijo pa je odgovoril z gromkim smehom. Prepričan je, da mu britanske oblasti ne morejo nič.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.