Tujina

Strup, prisilno delo, smrtonosni strel: 'nesreče', ki so doletele Putinove nasprotnike

Moskva, 25. 03. 2013 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladimir Putin velja za najvplivnejšega Rusa. Medtem ko ima veliko podpornikov, njegovi kritiki opozarjajo, da se na oblasti ohranja z zastraševanjem in onemogočanjem političnih nasprotnikov. Dokazov, da naroča njihove likvidacije, ni, vseeno pa mnogi svojih kritik ne razglašajo prav dolgo.

Boris Berezovski
Boris Berezovski FOTO: Reuters

Boris Berezovski je mrtev. Kontroverzni ruski bogataš je bil za nekatere pokvarjen goljuf, za druge žrtev ruskega predsednika Vladimirja Putina, čigar goreč kritik je bil.

Uradno vzrok njegove smrti še ni znan, so pa zelo aktualne teorije zarote. Berezovski je bil namreč s Putinom na bojni nogi že dolgo. Iz prostovoljnega izgnanstva v Londonu, kjer je dobil politični azil, je ruskega predsednika kritiziral zaradi ustavnih sprememb. Putinov režim je trdil, da je Berezovski, ki je obogatel z uvozom avtomobilov, goljuf. V odsotnosti je bil celo dvakrat obsojen.

Zdaj ko je mrtev, mnogi menijo, da za njegovo smrtjo stojijo Putinovi sodelavci. Preiskovalci do zdaj dokazov, ki bi nakazovali na strup ali radioaktivne elemente, v stanovanju Berezovskega niso našli, a mnogi menijo, da to še ne pomeni, da ruski obveščevalci, ki so nekoč veljali za mojstre vohunjenja in likvidacije političnih nasprotnikov, niso "poskrbeli" tudi za Berezovskega.

Navsezadnje so takšne ali drugačne nesreče ljudi, ki so si drznili javno kritizirati Putina, doletele že večkrat.

Aleksander Litvinenko
Aleksander Litvinenko FOTO: Reuters
Med najodmevnejšimi primeri je gotovo smrt ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka. Takrat 43-letni nekdanji agent KGB je bil leta 2006 v Londonu zastrupljen s polonijem 210. Primer še naprej ostaja nerazrešen.

Litvinenko je v londonskem hotelu Millenium pil čaj, v tej skodelici pa so pozneje našli sledi polonija. Pred smrtjo je delal kot pisatelj in novinar, njegovo delo pa je financiral prav Berezovski.

Preden je zaradi posledic zastrupitve umrl, je za svoj umor obtožil Putina. Zanimivo je, da je tik pred smrtjo preiskoval smrt še ene Putinove nasprotnice, Ane Politkovske.

Ana Politkovska
Ana Politkovska FOTO: POP TV

Ana Politkovska je umrla, stara 48 let. Znana je bila po tekstih, ki so kritično obravnavali Kremelj in Putina. Preiskovala je zločine med čečensko vojno in korupcijo na ruskem notranjem ministrstvu. Potem ko je bila ustreljena Politkovska, se je zgodilo še več napadov na njene kolege, prav tako novinarje pri oblasti nenaklonjenem časopisu Nova Gazeta.

Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski FOTO: Reuters

Za Putinovega sovražnika številka ena je dolgo veljal danes 49-letni Mihail Hodorkovski. Nekoč najbogatejši Rus ima zdaj stalno prebivališče v zaporu, od Moskve oddaljenem približno 700 kilometrov.

Nekoč prvi mož energetskega giganta Jukos je bil leta 2003 aretiran v spektakularni akciji. Med drugim je bil obtožen, da je podjetju ukradel 218 ton nafte in jo prodal po zasebnih kanalih.

Hodorkovski je svojo zgodbo opisal v knjigi. Prepričan je, da je bil proces proti njemu politično motiviran. Zavzemal se je namreč za prihod tujih investitorjev v Rusijo, Putin pa mu je očital, da v najpomembnejši ruski sektor spušča Američane.

Med tistimi, ki so se pred Putinovo jezo raje umaknili v tujino, je ruski oligarh Aleksander Lebedev, ki je tako kot večina drugih ruskih oligarhov obogatel po zlomu Sovjetske zveze. A ne z energetskimi posli, ampak s finančnimi.

Z dobičkom je med drugim ustanovil časopis Nova Gazeta, financiral je ruskega blogerja Alekseja Navalnega in kupil lastniške deleže v štirih britanskih časopisih, med drugim v Independentu. Leta 2012 je dokončno zapustil Rusijo, saj se je bal posledic, ki bi ga lahko doletele, ko ga je Putin obtožil, da je "glavni financer opozicije".

Pussy Riot
Pussy Riot FOTO: Reuters

Z umetnostjo so se Putina lotile članice zasedbe Pussy Riot, ki so v katedrali nastopile s svojo "molitvijo". Želele so opozoriti na (pre)tesno vez med Kremljem in rusko pravoslavno cerkvijo, prislužile pa so si prisilno delo oziroma zapor.

Sodišče in oblast, s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu, so obtožile "srednjeveške inkvizicije" in "stalinistične represije". Putin je javno dejal, da bi morala biti kazen mila, predvsem potem ko je ugotovil, da primer budno spremlja mednarodna javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajpavzdevek
21. 09. 2021 12.20
Tito je bil taki tud
taxidenis
28. 03. 2013 14.39
+1
putina so gor spravi berezovski in abramovič in hčerkoa od jelcina in so ga oni financirali
ao oa
27. 03. 2013 07.57
+1
jaz sem ze vse to dozivel na lastni koži pri nas, tako da verjetno po svetu nič boljše, ah ti gverilci,najlažje je pa se zlagati, da si Bog in si podrediti svet
appollyon
26. 03. 2013 12.10
-5
Putin sedaj pospravlja svoje dokaze, da so prav američani mu pomagali do stolčka, da mu američani narekujejo kaj in kako!
on_solid_ground
26. 03. 2013 12.45
+2
Putin sam narekuje kako pa kaj....malo pomisli, zakaj Obama nikoli nič ne reče čez njega....ker kar dosti potuje z letalom in....no..saj veš kak se pol zgodba zaključi pa to
bela orhideja
26. 03. 2013 11.16
+5
tole me pa mal spominja na našo prejšno vlado..... al ni z nami al pa proti nam, kaj je prav in dobr nima veze
flamengo
26. 03. 2013 12.34
-2
To nima nobene zveze z janševo vlado, zagotovo jo ima s sedanjo. Idejni oče sedanje vlade je nakradeno spravljal v ciprske banke kot ruski tajkuni, v stožicah v vip loži sedi narko kralj tošić ob očetu sednje vlade in sedanji premierki, politične nasprotnike te politične elite diskreditirajo, tako kot v rusiji je tudi za to vlado energetika nacionalni interes in ne spustijo zraven nikogar.
BMWmunja
26. 03. 2013 09.22
+5
Moj včerajšnji komentar, eden najbolj iskrenih, seveda zbrisan. Mater, ste patetični...
lojze2105
26. 03. 2013 12.39
+2
E.Nigma
26. 03. 2013 09.08
+5
kaj pa je smrtnonosni strel??? obstaja samo malo za hec???
suzikju
26. 03. 2013 11.14
+1
no, nikar tako strogo. lahko te strel rani, takrat ni smrtonosen.
rissp
26. 03. 2013 07.59
+17
Res je da Putin ni ravno biser "demokracije", je pa postavil Rusijo vsaj za silo nazaj na noge. Odpravil je vsaj polovico škode ki jo je storil Jelcin, pozaprl je veletajkune, ki so pokradli skoraj vse državno premoženje. Tam ni bilo nobenih certifikatov po koncu komunizma, na tisoče tovarn,naftnih podjetij,itd., je šlo brezplačno v roke tajkunim, ki so se potem spravili še na drobiž ljudstva in ga izžemali do konca, tudi preko trupel (skorajda ni tajkuna v Rusiji, ki nebi dal ubiti vsaj X število ljudi...). Putin je to vsaj delno zajezil, korupcijo je vsaj delno izkoreninil, ljudstvu je dal vsaj nekaj upanja. In pa vsaj malo si Rusija spet upa postavljati po robu ZDA in njene genocidne zunanje politike...
mikumi
26. 03. 2013 08.09
+4
To pa ne odgovarja svetovnim neoliberalistom, rusko tržišče je veliko
kiboko
26. 03. 2013 09.02
-1
Vi se hecate, zaprl je veletajkune, ki so mu nasprotovali, tisti ki ga podpirajo delujejo neovirano. Korupcija je na še višji ravni, pri državnih poslih jemljejo 60% podkupnin. Vse kar deluje, deluje izključno zaradi nafte in plina, kar zagotovo ni Putinova zasluga.
KosezVeliki
26. 03. 2013 09.33
+8
Tako preprosto pa tudi ni vse v Rusiji. V kolikor bi ruski finančni in industrijski sektor bil resnično tako na psu, kot to trdijo razne kvazi statistične lestvice raznih revij (Economist, Financial Times...) bi danes zahod pokupil vso Rusijo in jo napumpal s krediti. Tako pa je Rusija odplačala vse zunanje dolgove že pred časom in danes številna ruska podjetja kupujejo tuja podjetja in investirajo svoj denar na zahodu. Ruske banke danes celo dajejo posojila zahodnim državam, nekaj kar je bilo v času Jelcinove Rusije popolnoma nepredstavljivega ! Rusija se je iz klinično mrtvega posojilo jemalca spremenila v posojilo dajalca !
appollyon
26. 03. 2013 12.01
Zaprl vele tajkune hehe komedija pa kje vi to pobirate?!? Kdaj je Abramovič postal miljonar, tajkun in guverner Južne osetije, province bogate z nafto?!? Po tem ko so ex-kgb-jevci pod vodstvom CIE strmoglavili Sovjetsko zvezo. Ex-kgb-jevec Putin je postal glavni akter ki pa je med svoje ex-kgb-jevce razdelil province in denar! Seveda ko pa mu niso hoteli plačevati, pa so pobegnili iz države, se skrivali dokler jih FSB-jevci niso našli in ubili!
appollyon
26. 03. 2013 12.04
+1
Od kje ima rusija denar?!? Od po sovjetske razprodaje orožja od leta 89 ko je začela sovjetska zveza razpadat, se je prodaja ruskega oirožja povečala na 90% svetovne prodaja na črnem trgu seveda! Rusija je od razpada pa do danes zmanjšala svojo arsenal orožja za 90%! Obdržali os 10% in začeli nove razvoje! Da ne govorimo o tem da po svetu prodaja tuj plin!
An2345
26. 03. 2013 06.52
-1
Bah, oligarhom gre v nos, da se jim nekdo postavi po robu. Bog ve, če niso sami ubili Politkovske in Litvinenka, ker sta tudi o njih kaj preveč vedela. Sploh pa Rusija ni naša briga, dobili smo namreč novo (ne)sposobno vlado, in nam bo šlo najverjetneje veliko slabše.
mikumi
26. 03. 2013 08.11
+3
Ne ocenjuj preden ne vidiš rezultatov. S takim ocenjevanjem si sami onemogočamo kakeršenkoli uspeh. Tipično slovensko
kiboko
26. 03. 2013 09.31
Ne, to dela bivši KGB in je tesno povezano z nami, ker se naša politika, leva in desna, povezuje z Rusi.
KosezVeliki
26. 03. 2013 02.41
+3
Na YouTube najdete video, kjer oče Aleksandra Litvinenka (Valter) na kolenih skesan in v solzah prosi Putina za odpuščanje ter prosi za vrnitev nazaj domov v Rusijo. Valter Litvinenko nekoč najbolj glasen kritik Vladimirja Putina, ki je nekaj let nazaj preko TV ekranov grmel proti Putinu ga zmerjal z morilcem in obtožil uboja svojega sina Aleksandra Litvinenka danes ponižno z sklonjeno glavo prosi ruskega predsednika za odpuščanje. Človek katerega so zapustili arhitekti medijske gonje proti Vladimirju Putinu (Berezovski, Goldfarb in Zakajev). Banda, ki je nekoč bila na višku svoje moči je danes razpadla in potrošila ogromno denarja za propagando proti Putinu, ki pa ni prinesla pričakovanih rezultatov. Litvinenkovi so bankrotirali zaradi neuspelega poslovanja propadlega družinskega podjetja. Berezovski je umrl do vratu v dolgovih. Zakajev je na koncu z denarjem, in že prosi za vrnitev nazaj v Čečenijo. Edino Goldfarb se še prebija skozi življenje s prodajo svojih knjig in pravljic za otroke.
kiboko
26. 03. 2013 09.33
+1
Putin je uporabil tajne službe in velikanske vsote naftnega in plinskega denarja in jih vse premagal. Ene je bankrotiral, druge dal umoriti, nekatere zaprl in prav vsem vse čas grozi. Ni čudno, če se kakšen zlomi.
appollyon
26. 03. 2013 12.08
Če bi si ti ka prebral o post sovejtski rusiji bi vedel mal več, vse ki si naštel niso bili nič drugega kot Putinovi sodelovci v KGB-ju, in prav njim je putin razdelil bogastvo, se pravi province, banke, firme,... ko pa so nabrali denar in začeli govoriti proti njemu, ko so začeli pisati knjige kako so oni in putin pršli do gnarja in položajev, pa počasi vsi ki kaj vedo izginjajo! Si se vprašal zakaj vsi ki so sodelovali s putinom pri razpadu sovjetske zveze počasi izginjajo?!? Dvomim! Je pa nekaj Putin je Ameriška lutka in to kar ti vidiš pomeni da njihov plan deluje, se pravi ti vidiš večna sovražnika, Ameriko, Rusijo, kar pa še zdaleč ni res! Bližje sta možu pa ženi! Brez njih dveh nebi bilo vojn na BV-ju, sine moj! Bi bile sektaške, nevredne omembe!
john gotti
26. 03. 2013 00.54
+0
po zunanjem izgledu bi mu takoj pritrdil,da je neuravnovešen
borisl1
25. 03. 2013 22.39
+4
skoraj vsepovsod je tako. predvsem v komunizmu. poglejte npr. korejce, kitajce,... če koga samo sumijo da je kaj rekel proti režimu, dobi šus v čelo! celo v jugoslaviji v času vojn. koliko ljudi so po nedolžnem zaprli ali ubili, ker so jih sumili delovanja proti partiji.
antifa4321
26. 03. 2013 08.02
+3
koliko pa so jih ubili na podlagi suma delovanja proti partiji?
mikumi
26. 03. 2013 08.16
+2
A v kapitalizmu je pa drugače al kaj. Ne zaprejo te ampak kar izgineš in konec
dreko123
25. 03. 2013 21.13
+17
Najboljši ruski voditelj nove dobe! Ne pusti se podrejat zahodnim hijenam, židovskim bankirjem in skupinam ki vodijo ameriko in evropo... Seveda da pospraviti izdajalce, lopove in vohune, ki delujejo koruptivno in proti rusiji, saj kaj pa delajo drugje po svetu, francija, amerika itd... isto pospravljajo in zapirajo svoje "nasprotnike" ... Zame je on car!
mikumi
26. 03. 2013 08.16
+0
on_solid_ground
25. 03. 2013 19.18
+11
fajn bi blo, če bi omenili Kursk (118 mrtvih mladih mornarjev, )....Putin je preprečil reševanje...ti ti putin ti...srčno upam, na ta izrek: za vsako rit raste šiba....
dreko123
25. 03. 2013 21.15
+8
američani ali kaka druga država bi naredila enako, če bi se šlo za jedrsko tehnologijo podmornice oz. da ta ne bi prišla recimo v ruske roke - če bi se zgodilo kontra... 118 mrtvih mornarjev je malo v primerjavi s tisoči vojakov ki so jih v smrt poslali američani zaradi naftnih lobijev!
grnac994
25. 03. 2013 23.02
+4
saj rusija je poiskušala z reševanjem a ji ni uspelo....niso pa dovolili drugim državam dostopa do njihove vojaške tehnologije....poglej kakšen dokumentarni film na temo ameriške oborožitve....mnogo je zaupnih podatkov in pa mest kamor kamera ne sme tako je bilo tudi tu.....je pa res žalostno za vse mornarje R.I.P.
kim llsung
25. 03. 2013 19.15
+7
Ameriski stil pluvanja ....
den456
25. 03. 2013 21.10
-2
pri tebi pa po rusko-severno korejskem principu oprani možgani.
nevski
25. 03. 2013 19.09
+17
Putin je samo naredil, kar naredi vsak resnični državnik - uvede red v državi in jo postavi na noge. V devetdesetih so ravno ti oligarhi vladali v Rusiji in jo izropali, 90% ljudi pa pahnili v revščino. Zanimivo, da tukaj nikoli niso povedali, kako krvoločen gangster je bil Hodorkovski, ki je v devetdesetih v grob spravil več tisoč ljudi. Že zato bi moral biti do smrti zaprt v Sibiriji. Putin je Rusijo postavil nazaj na noge, revščino pa v 13 letih znižal na 10% in okrepil srednji sloj. Ljudem je dal zaposlitev in dohodek ter obnovil infrastrukturo. Lani je Rusija prvič po razpadu ZSSR zabeležila rast prebivalstva, ker je bilo rojenih več ljudi, kot jih je umrlo, kar je pravi indikator, da so se razmere močno izboljšale. Ni idealno, toda stanje se izboljšuje in jim gre bolje kot EU.
on_solid_ground
25. 03. 2013 19.13
-4
in zakaj je toliko ljudi protestiralo (polne so bile vse ulice v moskvi), ker je bil izvojen putin...ne vem, če je vse tako rožnato..
nevski
25. 03. 2013 19.53
+7
Nekaterim je pač stopil na prste, ko je zatrl divji kriminal iz devetdesetih. Vsi pozabljajo, da je Rusiji v devetdesetih vladal divji kriminal in da je država leta 1998 doživela gospodarski zlom. Rusija se ne bi tako zelo izboljšala, če bi jo še naprej tako divje ropali. Poleg tega proteste so finacirali iz tujine.
JinxDawn
25. 03. 2013 19.59
+7
jaz ga podpiram - tudi mi bi rabili enga Putina tle - noben državnik ne bi ostal,če pa že bi, bi pa to bila 2x1m parcela na britofu
dreko123
25. 03. 2013 21.20
+6
on_solid_ground - protesti so itak večina organizirani s strani zahoda in tistih ki bi radi spodnesli putina - pa ne pozabi da je bilo na ulicah nekaj tisoč ljudi od nekaj miljonskega mesta - manj kot 0.01% :)) še v ljubljani jih je bilo več pa nas je skupaj samo 2 miljona :D - seveda so tuji mediji prikazali to kot velike proteste in kako so vsi proti sistemu - pač medijsko pranje ovčk
Let it be ...
25. 03. 2013 23.24
-4
ja ... pred putinom so ljudje postali revni ... koliko ljudi pa je postalo revnih med putinovim vladovanjem? Putin zame ni človek, ampak en psihič, ki ustrahuje ves svet, niti ena država ji ne upa kaj rečti žalega ... saj se ve zakaj ... Pa mi povej, zakaj rusi še zdaj množično zapuščajo rusijo in se selijo v druge države? Očitno hočejo slabše živeti, kot bi doma. Če bi kolumbijci tako žalili putina, kot so busha, bi rus že posredoval ... In ja ... njihova vojaška tehnologija je tako vse kopirana oz. ukradjena, tako kot je bila atomska bomba ... Samo poglej si njihov vesoljski sistem ... kakršen je bil ob razpadu sovjetske zveze, takšen še je zdaj ... In ne vem, zakaj vmešavate notri zahod v proteste ... očitno so tudi pri nas taki, ki smo pod "komando" zahoda, da gremo v lj protestirat proti nepoštenim politikom ... ja ... zahod je kriv, ne janša, jankovič, šrot, hilda itd ... Postavite se na realna tla in videli boste, da je pri nas življenje veliko lepše kot tam pri njih ... Samo moskva živi lepo, ostali državljani so v čisti bedi ... najbolj žalostno pa je, da je rusija največja država na svetu ...
Seljako1899
26. 03. 2013 07.51
+1
putin ustrahuje ves sve s čim že? mi lahko to mal razložiš???kolumbijci nebi žalili putina ker je dober človek in to oni dobro vedo...tehnologija kopirana oz. ukradena? to da so meli prvi raketo katera prebija nad belo hišo? daj ne palamudi...sprani amerolizac...
Amethist
26. 03. 2013 08.51
+2
dej si preberte raje disidentovo smrt in putinovo rusijo. lahko vam je lajat iz slovenije ja... jaz nisem tko prepricana o putinovi nedolznosti.
24vohomurckov
25. 03. 2013 17.48
+5
...tako dela mafija!!
snifff
25. 03. 2013 18.33
+12
Ta je tudi pri nas, celo v Stožicah sedijo na tribuni skupaj, nezanemarljivo...
žuga
25. 03. 2013 17.15
+21
ŽIVEL PUTIN......takega dedca bi nucal pri nas da pospravi naše menadžerje in politike leta !!!!
totinori
25. 03. 2013 18.03
+2
Saj ga mamo, pa so ga parlamentarni posranci sklatli, ker se bojijo za svoje riti. Na srečo kljub vsem njegovim podtalnim rabotam in spletkam ni usoel ostati v sedlu, ker mi le nismo Rusija. Če bi pa bilo po njegovo, bi bilo še huje.
on_solid_ground
25. 03. 2013 19.08
+5
seveda...ker litvinenko je bil strašen tajkun, pa politkovska strašna tajkunka...ne ne..tajkuni povezani z njim ostajajo, tisti ki na to opozarjajo pa zelo hitro končajo svoje življenje
DeadBull
25. 03. 2013 15.54
+15
Osiromašen uran, svetovna lakota, bombardiranje, bolezen....nesreče, ki so doletele nasprotnike ZDA.
zelopameten
25. 03. 2013 11.39
+1
Putin je kriv pa kakorkoli obrneš! Dokazov ni, ker so tudi preiskovalci od Putina oz. dobro plačani z njegove strani. Njemu pač nihče ne more nič! Rusijo bo rešil samo šus v putinovo glavo!
Nina Nubia 1
25. 03. 2013 12.11
+17
In dat na oblast razne jelcine,ki so drzavo vrnili nazaj za sto let...
Jimi1
25. 03. 2013 13.32
+26
Koliko bi jih bilo pa v Sloveniji potrebno \"odstreliti\", da rešimo to državo in narod iz pekla, kot nam ga je politika pripravila.