Tujina

Rusija: Assangeu Nobelovo nagrado za mir!

London, 09. 12. 2010 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./B.S./STA
Komentarji
68

Ustanovitelj WikiLeaksa Assange se bo, potem ko so ga aretirali v Veliki Britaniji, prvič srečal z odvetniki. Ti se borijo za to, da bi Assangea izpustili proti varščini in proti izročitvi Švedski.

Nekdanji britanski specialist za izročitve je napovedal, da bo Švedska zelo težko dosegla, da bodo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea poslali na Švedsko, kjer se bo soočil z obtožbami o posilstvu. Raj Joshi, nekdanji vodja evropskega in mednarodnega oddelka na CPS, je namreč povedal, da bo pomanjkanje švedske formalne kazenske obtožbe zoper Assangea povečalo možnost za uspeh njegovih odvetnikov pri blokadi poskusa izročitve.

WikiLeaks
WikiLeaks FOTO: Reuters

Švedski tožilci želijo namreč Assangea zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu na dve ženski. Njegovi odvetniki pa se bojijo, da ga bodo ZDA poskušale dobiti in mu soditi zaradi objave več sto tisoč skrivnih depeš, čeprav ga Washington za zdaj še ni obtožil.

Medtem odvetnik obeh žensk, ki trdita, da ju je Assange posilil, pravi, da sta bili njegovi stranki napadeni dvakrat – najprej fizično, potem pa so ju nasilni moški napadli še prek spleta. Ženski preživljata težke čase, je povedal.

Odvetniki bodo Assangea danes prvič obiskali v zaporu. Med drugimi ga bo zastopal tudi znani odvetnik, ki se ukvarja s področjem človekovih pravic, Geoffrey Robertson. Ta ima britansko in avstralsko državljanstvo, med drugim pa je bil med zagovorniki na sojenju za napad na hotel v Brightonu, katerega tarča je bila tedanja britanska premierka Margaret Thatcher.

Potem ko sta ženski posilstvo prijavili policiji, se je na spletu pojavila kopica materiala o njiju, tako sta izgubili svojo anonimnost. Jezni blogerji so namreč na spletu objavili njune fotografije in življenjepisa. Po besedah odvetnika obeh žrtev je bil namen govoric, ki so jih sprožili na spletu, preusmeriti pozornost od resničnih obtožb.

Assange bo pred britansko sodišče stopil v torek, njegovi odvetniki pa bodo poskušali storiti vse, da ga bodo izpustili proti varščini, kar je sodišče prvič že zavrnilo. Kot je znano, so Assangea na podlagi evropskega naloga, ki so ga izdali na prošnjo Švedske, aretirali britanski policisti.

Assangeu Nobelovo nagrado!

Svet je medtem presenetila poteza Rusije, ki je izrazila prepričanje, da bi morali Assangeu podeliti Nobelovo nagrado za mir. “Nevladne organizacije bi morale razmisliti o tem, kako mu pomagati,” je dejal neimenovani vir iz urada predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki je dodal, da bi morali resno razmisliti tudi o nominaciji za to prestižno nagrado. Guardian sicer piše, da je to očitno zbadanje ZDA, ki jim gre Assange, razumljivo, v nos.

Oglasil se je tudi ruski premier Vladimir Putin, ki je dejal, da aretacija Assangea dokazuje, kako hinavski je zahod, kar se tiče demokracije.

Ruski ultranacionalistični predstavnik pri Natu Dmitrij Rogozin je prav tako izrazil podporo Assangeu. Na Twitterju je objavil sporočilo, da je aretacija ustanovitelja WikiLeaksa pokazala, da na zahodu ni nikakršne medijske svobode. Po mnenju Rogozina gre namreč za politično preganjanje, ki kaže na kršenje človekovih pravic.

OZP z načelno izjavo podprl WikiLeaks

Odbor DZ za zunanjo politiko pa je na današnji seji po skoraj enourni razpravi v okviru točke razno na predlog Franca Jurija (Zares) skoraj soglasno podprl načelno izjavo, ki izraža zaskrbljenost nad poskusi utišanja novinarjev in ustanoviteljev medijske organizacije WikiLeaks zaradi razkrivanja četrt milijona ameriških diplomatskih depeš.

Eden izmed Assangeevih odvetnikov Mark Stephens
Eden izmed Assangeevih odvetnikov Mark Stephens FOTO: Reuters

Demokracija potrebuje neodvisno novinarstvo, ki svetovni javnosti razkriva podobo delovanja diplomacije, menijo. Kot je pojasnil Juri, pri izjavi, ki jo je predlagal, ni šlo za besedilo, ki bi bilo usklajeno v koaliciji, pač pa je menil, da ga lahko sprejme vsak poslanec, ne glede na strankarsko pripadnost.

Člani odbora so sicer v razpravi izražali podporo svobodi medijev. Nekateri so imeli zadržke, ali je izjava dovolj načelna, pojavile pa so se tudi pobude, da bi opravili širšo razpravo, ki bi se nanašala tudi na položaj novinarstva v Sloveniji, a OZP kot tak za to ni pristojen.

Odgovornost nosi ameriška diplomacija

Zunanji minister Samuel Žbogar je pred tem, ko je odgovarjal na vprašanja članov OZP, dejal, da na MZZ ali v vladi glede WikiLeaksovega razkritja depeš ni živčnosti, si pa na MZZ želijo, da bi v javnost prišla še kakšna depeša o dogodku, za katerega bi obstajali tako ameriška kot slovenska depeša in bi ju lahko primerjali. Kot primer je navedel svoj letošnji in lanski obisk v ZDA. Ob tem je vodja slovenske diplomacije izrazil obžalovanje, da so bile depeše, ki jih razkriva WikiLeaks, odtujene iz vlade ZDA, za kar nosi odgovornost ameriška administracija sama.

Julian Assange na sodišču - 4
Julian Assange na sodišču - 4 FOTO: Reuters

"Na neki način nas čudi, kako je lahko njihov varnostni sistem takšen, da je to omogočil," je dejal Žbogar. Ocenil je, da bo vpliv objave depeš večstranski. Meni tudi, da bodo posledice afere WikiLeaks "trajale še kar nekaj časa in bodo šle iz teh prvih manjših posledic, ko v depešah iščemo sebe, na bolj dolgoročne posledice, vezane na položaj ZDA v mednarodni skupnosti, delovanje diplomacije" kot tudi na same varnostne razmere v svetu.

Po mnenju Jožefa Jerovška (SDS) je afera WikiLeaks razkrila tudi dvoličnost nekaterih slovenskih diplomatov in tudi novinarjev, kot gre za posledice objav zaupnih dokumentov v javnosti. Za Matevža Frangeža (SD) je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange "nedvomno junak". Ocenil je tudi, da svet po aferi WikiLeaks in po razkritju depeš ne bo več enak, kot je bil prej.

Miro Petek (SDS) je spomnil, da je v preteklosti tudi sam kot novinar objavljal interne in zaupne dokumente ter je imel zaradi tega določene težave. Objavil je dokument o sumu pranja denarja v NKBM, a je policija preganjala njega in ne tistih, ki so bili osumljeni pranja dejanja. Podobno se po njegovi oceni dogaja zdaj. "Preganjajo se mediji, preganja se Assange, ne iščejo pa se tisti, ki so te informacije WikiLeaksu dali," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Igor
04. 05. 2020 15.33
+1
Mislim, da si je marsikateri novinar zaslužil Nobelovo nagrado. Korekten in neodvisen novinar je steber demokracije. Hvala POPTV, ker ste mi s komentirajnem dali možnost vpogleda v medijski svet. Moje mnenje o demokaciji se je povsem spremenilo, saj prej temu nisem posvečal pozornosti. Vsem vam želim dobro in spoštavanje novinarske etike. Vi posamično določate usode ljudi in posameznikov. In še enkrat vse dobro.
Bolivar
15. 12. 2010 00.41
vzhod 10.12.2010, 10:15 Svoj glas ste že oddali -2 zavznikov z rusijo je veliko vec nesmemo pozabiti bratske ruske narode v aziji kot so kazahstan uzbekistan itd...seveda pa je na tem seznamu tudi srbija ko se spremeni izdajalska oblast ter seveda bolgarija in ukrajina in ko bo rusija pri ukrajini bo tudi poljska za bratski ruski narod saj nebo obkorezna z sovraznimi NATO drzavami,samo slovenci se bodo tako kot v vsej svoji zgodovini pridruzli svojim germanskim bratom namesto slovanskim :) Ti sanjas o Rusoslaviji ne o veliki Slovaniji. Dragi zasanjani ,najvecji rablji Slovanov so prav slovanski Rusi proti drugim kao slovanskim bratom ,ki so jih skusali zasuznjiti. Nemci ne razmisljajo o zdruzitvi vseh Germanov pod Nemcijo(z izjemo Hitlerjevega obdobja) ,pri Rusih pa je taka politika obvladovanja in zasvojitve vseh Slovanom ze veljavna nekaj stoletij. Tudi danes je le v mirovanju.
wizeman
10. 12. 2010 22.21
Nobelovo nagrado, ja... Če bi pa njihove tajne dokumente razkrival, bi mu dali pa plutonijev koktejl, ali pa marelo v stegno....
nisem.snifala
10. 12. 2010 18.17
česa so zmožne? pokakat se. edino to. domet nikakršen, edini sovražnik pa itak J. Koreja, ki jih ob pomoči zda zmelje v prah. kitajska? le norci mislijo, da si bo kitajska s tem mazala roke in si zapravila priložnost, da ves svet spravi na kolena: najprej gospodarsko, potem avtomatsko sledi še vojaško in politično. brez enega izstreljenega naboja!
emmentaler
10. 12. 2010 16.54
če bomo imeli nesrečo, bomo pa vsi izvedeli kaj vsega so zmožne Korejske zarjavele rakete.... ti si en velik LOL!
nisem.snifala
10. 12. 2010 14.10
emmentaler 10.12.2010, 10:36 0 kk.ma.bel.nosek: Nisi pa pomisliv da ima večina USA podjetij podružnice in proizvodnjo na kitajskem??? Njihova celina je dovolj velika, da lahko spodobno živijo samo z trgovino z lastnimi proizvodi znotraj svoje celine.... Rusi so to dolgo prakticirali, S Koreja pa še danes...Uni ne va kaj je Apple pa Philips, pa živijo...ajde, v totalni revščini, vojaško so pa močni... --------------------- ja, marsikdo ima marsikaj na kitajskem. a ne bo imel dolgo, ker je kitajc dost pameten, da bo to pipico zaprl in sam pobral vso smetano. in mleko, in sirotko! zakaj bi pustili, da nek tuj gigant na njihovih tleh dela recimo TV-je, če lahko sami čez noč zraven zgradijo še večjo tovarno in poberejo ves zaslužek? oz. zakaj bi nekdo kupil "ameriški" proizvod, narejen na kitajskem, če lahko kupi enakega ali boljšega za polovično ceno, povsem kitajskega? naj ponovim vprašanje: koliko povsem ruskih in ameriških proizvodov si kupil letos? pa kitajskih? vidiš. :) kar se pa tiče samozadostnosti, notranjega trga: se ti zdi, da kitajska raste, cveti le od notranje trgovine? od kje ti pa potem polna bajta "made in china" izdelkov? smo na kitajskem? pa ko že omenjaš rusijo in s. Korejo: he he, vse si povedal. aja, pa ne se slepit: če nimaš za kerozin za 40 let stare avione, nisi vojaško močan. če ti 30 let stare rakete ne vžgejo, če je njihovo krmiljenje od starosti, vlage oksidirano, skurjeno, nisi vojaško močan. če ti v vojska po kasarnah od lakote crkuje - nisi vojaško močan. morda lahko izvedeš en napad. potem pa krepneš od lakote, zmrzneš v snegu.
janez6bbb
10. 12. 2010 11.22
kitajci lahko zrastejo samo s svojim trgom le ker so tako nerazviti, ko bo pri njih vzpostavljena vsa infrastruktura bo tudi domači trg prenasičen, v moji branži so leta 2009 kitajci pokupili 80 vse svetovne proizvodnje tega leta za določen material. Glede nobelove nagrade pa samo tole, DAnes si je ne zaslužiš očitno če ne povzročaš morije, ter pošlješ nov paket vojakov v afganistan in irak da bodo izvajal še večjo morijo med civilnim prebivalstvom.
Jimi1
10. 12. 2010 11.01
Hja...ko se bo že po Švedskem zagovarjal, bi mu lahko mimogrede še Nobelovo podarili.... Človek bo ta denar hudo potreboval za svoje odvetnike....
Madyy
10. 12. 2010 10.42
Pravilno.. Kitajci pa naj predlagajo Osamo.
emmentaler
10. 12. 2010 10.36
kk.ma.bel.nosek: Nisi pa pomisliv da ima večina USA podjetij podružnice in proizvodnjo na kitajskem??? Njihova celina je dovolj velika, da lahko spodobno živijo samo z trgovino z lastnimi proizvodi znotraj svoje celine.... Rusi so to dolgo prakticirali, S Koreja pa še danes...Uni ne va kaj je Apple pa Philips, pa živijo...ajde, v totalni revščini, vojaško so pa močni... PA NE BRISAT KOMENTARJE KI NISO SPORNI!!!
emmentaler
10. 12. 2010 10.21
kk.ma.bel.nosek: Vprašal se pa nisi kolk podružnic in podjij imajo američani Na kitajskem?? Ma kje ti živiš no..... V prihodnosti bo res kitajska gospodarsko zelo močna, brez dvoma, sam celina amerika, je glih prav velika da lahko samo z trgovino znotraj svojega kontineta živijo čisto spodobno...
vzhod
10. 12. 2010 10.15
zavznikov z rusijo je veliko vec nesmemo pozabiti bratske ruske narode v aziji kot so kazahstan uzbekistan itd...seveda pa je na tem seznamu tudi srbija ko se spremeni izdajalska oblast ter seveda bolgarija in ukrajina in ko bo rusija pri ukrajini bo tudi poljska za bratski ruski narod saj nebo obkorezna z sovraznimi NATO drzavami,samo slovenci se bodo tako kot v vsej svoji zgodovini pridruzli svojim germanskim bratom namesto slovanskim :)
pikador
10. 12. 2010 09.27
vodko tavariš
nisem.snifala
10. 12. 2010 02.50
20121990 ti si mal čiv-čiv. američani in rusi bodo pokrepal od lakote, gospodarsko jih bo kitajska v parih letih uničla. in ko si gospodarsko na tleh, si tud vojaško in politično. no, pa odgovori na tole: koliko ruskih proizvodov si kupil letos? koliko proizvodov, narejenih v ZDA z ameriškimi surovinami? naj uganem: 0 in 0!!! kitajskih pa na tisoče: hrana, vse obleke, vse igrače, vse orodje, vsa tehnika... vsaj 75% stvari, ki si jih letos prinesel iz trgovine, je delno ali povsem kitajski proizvod. in % raste.
SLOVANSKI
10. 12. 2010 01.48
Takole bom rekel, svet je premajhen, ce ste opazili je zadnjih 5 let zelo burnih, iz krize v krizo, USA in UK (EU) so zaveznice imamo se drugo stran zaveznikov Rusija,Kitajska ter Iran. Zadnje tri drzave ki sem jih nastel,so zelo bogate z rudami in ostalimi zakladi, ZDA IN UK imajo zeljo ustanoviti NEW WORLD ORDER, Nasprotniki so ostali trije, zato se zaseda polozaje kot je sedaj Juzna Koreja, zato so pobrateni s turki,zato so z zidi, zado se je Poljsko letalo polno politikov zruslo, Poljsko se zopet seka,Zato se sprejema Romune Bolgare in ostale v EU,da se linije zarisejo.. in 2012 se vse zacne, saj ne mislite da bo te krize kar konec sedaj in bomo spet lepo ziveli ? 1929 se ponavlja,zgodovina se ponavlja..kar se tice vesoljcev, ja so zunaj,naredili smo kontakt z njimi,a verjemite, ne dopademo se jim..
nisem.snifala
10. 12. 2010 00.19
rusom in američanom se ne bo treba pobit med sabo: pocrkal bodo od lakote, ker jih bo kitajc gospodarsko zlomil. in potem pobral vso smetano.
bnam 2707
09. 12. 2010 22.42
Petek pa naj utihne,ker ima kar nekaj masla na glavi.
Covid 19 2021
09. 12. 2010 22.33
Jaz bi mu dal Nobelovo nagrado. Danes je svoboda govora in človek ima pravico objait vse, kar mu pride pod roke.
LexLuthor
09. 12. 2010 21.17
se podpišem!
User300173
09. 12. 2010 21.03
Ima pa res izbiro. Rusi bi mu podelili Nobelovo nagrado, Američani Guantanamo, Švedi pa ga hočejo še za poskus posilstva dveh žensk, ker sta zvedeli ena za drugo. Ni kaj, razgibano življenje. Še malo, pa bo bolj iskan od samega Bin Ladna, oziroma, je skoraj že.