Tujina

Strokovnjaki iščejo posmrtne ostanke žrtev, v bližini grmi orožje

Doneck, 02. 08. 2014 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki so na mestu strmoglavljenja malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine s posebej izšolanimi psi nadaljevali iskanje posmrtnih ostankov žrtev, a so morali del območja kmalu zapustiti, pregnalo jih je grmenje orožja.

Razbitine MH17
Razbitine MH17 FOTO: Reuters

Strokovnjaki so na mestu strmoglavljenja malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine s posebej izšolanimi psi nadaljevali iskanje posmrtnih ostankov žrtev katastrofe. Po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse)  se je na kraj tragedije odpravilo skoraj 80 mednarodnih izvedencev.

"To bo dolg dan. Intenzivno delo se osredotoča na iskanje posmrtnih ostankov žrtev," so prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili iz Ovseja.

Tradicionalna parada ponosa v Amsterdamu se je letos začela z ganljivo spominsko slovesnostjo za žrtve strmoglavljenega malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine. Preden je povorka v živahne barve odetih udeležencev krenila na pot, sta po mestnih kanalih zapeljala dva čolna z belo oblečenimi sodelavci organizacij za boj proti aidsu. Z rdečimi trakovi so opozarjali na to, da je bilo med skoraj 300 žrtvami 17. julija sestreljenega malezijskega letala - večina med njimi Nizozemcev - tudi več borcev proti aidsu.

A delo ni potekalo kot so pričakovali. Popoldne so iz Ovseja sporočili, da so se morali strokovnjaki zaradi bližnjih bojev umakniti z dela prizorišča strmoglavljenja, ki ga preiskujejo. Z razdalje okoli dveh kilometrov so slišali topovske strele, ki so se približevali. Streli so bili tako močni, da so se tla tresla, zato so se odločili za umik z dela območja, je pojasnil predstavnik Ovseja Alexander Hug.

Dodal je, da je še prezgodaj za ocene, ali gre za kršitev prekinitve ognja, h kateri so se v bližini prizorišča strmoglavljenja zavezali separatisti in ukrajinske sile.

Manjša skupina mednarodnih preiskovalcev je v četrtek po skoraj tednu dni prizadevanj uspela doseči prizorišče strmoglavljenja malezijskega letala, potem ko je Kijev na poziv generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna razglasil dan brez vojaških operacij proti separatistom. V petek je na prizorišče strmoglavljenja prvič prišla skupina 70 preiskovalcev, ki so s kraja odpeljali nekaj posmrtnih ostankov žrtev.

Po ocenah Zahoda in Kijeva so najverjetneje proruski uporniki z raketo sestrelili malezijsko letalo, Rusija in separatisti pa pravijo, da bi to lahko storilo ukrajinsko vojaško letalo.

Malezijsko letalo z 298 ljudmi na krovu je strmoglavilo 17. julija. Na kraju katastrofe so sicer aktivni predvsem nizozemski in avstralski strokovnjaki, akcijo pa vodijo Nizozemci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lux Ferre
02. 08. 2014 17.28
+3
Kolikor je meni znano letalo ni strmoglavilo ampak so ga sestrelili...
OdGurtaSosed
02. 08. 2014 23.11
+8
civitasstain@gmail.com
03. 08. 2014 10.20
+2
Ramzess
02. 08. 2014 13.56
+7
Ne vem če je ravno pametna rešitev na vojnem območju, psi lahko najdejo čisto četrte žrtve, vojne, ne letala, ki ga je uničila bomba, nanj nastavljena še pred vzletom. Kako bodo potem ločili ostanke žrtev letala od žrtev vojne. Razumemo njihov dober namen, a je očitno da ne upoštevajo okoliščin, in napake ki iz tega sledijo.
zloba.si
02. 08. 2014 21.09
-11
civitasstain@gmail.com
03. 08. 2014 10.21
+1