Tujina

Strokovnjaki bodo kmalu slišali, kaj se je dogajalo na indonezijskem letalu

Džakarta, 13. 01. 2015 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na poti na analizo je tudi druga črna skrinjica strmoglavljenega indonezijskega letala. Potapljači so zapisovalec pogovorov v pilotski kabini potegnili iz morja in je že na poti v indonezijsko prestolnico, kjer ga bodo pregledali strokovnjaki.

Prvo črno skrinjico so že pripeljali v Džakarto.
Prvo črno skrinjico so že pripeljali v Džakarto. FOTO: Reuters

Potapljači so iz Javanskega morja potegnili še drugo črno skrinjico strmoglavljenega letala družbe AirAsia. Gre za zapisovalec pogovorov v kabini, ki je že na indonezijski vojaški ladji. Pred tem pa so iz morja potegnili tudi skrinjico, ki beleži vse podatke o poletu.

Zapisovalca pogovorov so našli pod delom krila letala na globini približno 30 metrov. "To je dobra novica za preiskovalce, ki bodo tako lahko ugotovili vzrok za strmoglavljenje," je dejal Tonny Budiono, direktor za pomorsko navigacijo pri indonezijskem ministrstvu za promet.

Napravo bodo zdaj namreč odpeljali v Džakarto, kjer jo bodo analizirali strokovnjaki. Črni skrinjici sta narejeni tako, da preživita strmoglavljenje letala, opremljeni pa sta z oddajnikom, ki lahko tudi pod vodo najmanj 30 dni oddaja signal. Prav ta signal so že minuli konec tedna zaznale ladje, a potapljačem so potop onemogočali močni morski tokovi in visoki valovi.

Predstavnik indonezijskih reševalcev je dejal tudi, da so približno kilometer in pol stran od mesta, kjer so pretekli teden našli rep letala, locirali tudi trup letala. Za zdaj dvig trupa letala ni načrtovan, je povedal omenjeni predstavnik.

Na letalu, ki je strmoglavilo 28. decembra in je bilo na poti iz Surabayje v Singapur, je bilo 162 ljudi, do zdaj pa so iz morja potegnili 48 trupel. Z radarjev je letalo izginilo 42 minut po vzletu. Vzrok za strmoglavljenje še ni znan, pilot pa je v zadnjem javljanju kontroli poletov prosil za dovoljenje za spremembo smeri, saj se je želel izogniti nevihti.

Pojavljajo pa se tudi ugibanja, da družba AirAsia ni imela dovoljenja za polet na omenjeni relaciji za omenjeni dan. Zato so ji zdaj odvzeli licenco za polete na tej relaciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antiXfashizmXeuXgso
13. 01. 2015 12.17
+1
Sergej Lavrov sprašuje, kaj je s preiskavo MH17 in kdaj se jo misli nadaljevati, če sploh.
Ranunculus
13. 01. 2015 14.29
+1
Ni vec v interesu. Ucinek je bil dosezen, se je pa tudi izjalovil, vse vec voditeljev drzav si zeli ukinitev sankcij proti Rusiji.
dog21
13. 01. 2015 11.50
+1
Aja, kdaj pa bomo slišali kaj se je dogajalo na letalu ki ga je sestrelila Ukrajina ????? Če znate nemščino imate intervju na KenFM !
skydrol7
13. 01. 2015 14.26
-1
sestrelila ga je banda ruskih teroristov .......
Ranunculus
13. 01. 2015 14.32
+3
skydrol7, kolikor vem, ponujajo milion dolarjev cloveku ki jim lahko da informacije za razjasnitev primera... ker jih ocitno imas predlagam da gres ta milijoncek iskat.