Tujina

Obama čaka kongres, Hollande inšpektorje, Putin pa bo pomagal Siriji

Sankt Peterburg/Bruselj/Ljubljana, 06. 09. 2013 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Barack Obama in Vladimir Putin na štiri oči nista zbližala mnenj glede Sirije. Putin pravi, da Rusija želi še naprej sodelovati z Damaskom, Obama pa svari, da bi lahko v primeru neukrepanja kemično orožje uporabile tudi druge države. Hollande: Če VS ne ukrepa, potrebujemo široko koalicijo.

Vladimir Putin in Barack Obama
Vladimir Putin in Barack Obama FOTO: Reuters

Na vrhu skupine G20 v Sankt Peterburgu je enajst predstavnikov držav obsodilo uporabo kemičnega orožja in pozvalo k močnemu odzivu mednarodne skupnosti, so sporočili iz Bele hiše.

Ob robu vrha sta se na štiri oči za 20 minut sestala tudi predsednika Rusije in ZDA Vladimir Putin in Barack Obama. Stališča glede Sirije nista zbližala. Putin je po pogovoru povedal, da sta se pogovorila, vendar pa sta vsak na svoji strani. Ruski predsednik je tudi dejal, da ga skrbi, kaj bo s svetovnim gospodarstvom v primeru vojaškega posredovanja v Siriji. Zavrnil je kritike na račun sirskega predsednika Bašarja al Asada in dejal, da je bil napad s kemičnim orožjem le provokacija, s katero so želeli izzvati vojaško posredovanje.

Po njegovih besedah nemška kanclerka Angela Merkel ostaja "previdna", medtem ko britanski premier David Cameron, ki podpira vojaški napad, ne predstavlja "volje ljudstva" glede na to, da je britanski parlament zavrnil posredovanje.

Kitajska, Indija, Indonezija, Argentina, Brazilija, Južnoafriška republika in Italija so po drugi strani proti vojaški akciji, je naštel Putin. Tudi v državah, ki podpirajo napad, je "večina prebivalcev na naši strani", je dodal.

"Če ne bomo ukrepali, bomo malopridne države spodbudili, da ga uporabijo tudi one," pa je opozoril Obama, ki je še dejal, da je bilo srečanje s Putinom prijetno. Napovedal je, da bo Američane glede Sirije nagovoril v torek iz Bele hiše. Večina udeležencev vrha se je po besedah Obame z njim strinjala, da so sirske režimske sile 21. avgusta pri Damasku uporabile kemično orožje.

Ni pa želel odgovoriti, ali bo odobril napad tudi v primeru, če ga kongres ne bo podprl. "Kongres sprašujem, ker ne morem iskreno trditi, da Asadova uporaba kemičnega orožja proti nedolžnim civilistom, ženskam in otrokom, predstavlja neposredno grožnjo za ZDA," je dejal. Pojasnil je, da bi v primeru neposredne grožnje ZDA ukrepal brez posvetovanja s kongresom.

Je pa ob tem dejal, da se voditelji niso mogli poenotiti o uporabi sile v Siriji brez predhodne odobritve v Varnostnem svetu Združenih narodov. Vendar pa Obama pravi, da bodo morale Rusija in druge države premostiti razlike v pogledih glede Sirije in s tem narediti korak k iskanju dolgoročne rešitve.

Putin pa je na vprašanje, ali bo Rusija pomagala Siriji v primeru mednarodnega posredovanja v tej državi, odgovoril, da bo še naprej podpirala Damask. "Ali bomo pomagali Siriji? Bomo. Mi jim pomagamo že zdaj. Mi jim dobavljamo orožje, sodelujemo tudi gospodarsko in upam, da bomo še bolj sodelovali pri človekoljubni pomoči," je povedal Putin in dodal, da želijo pomagati civilistom, ki so danes v zelo težkem položaju.

Hollande: Tarče napadov bi bili le vojaški cilji

Sicer pa je predstavnik Bele hiše dejal, da Obama ceni močno podporo francoskega predsednika Francoisa Hollanda za posredovanje v Siriji. Francoski predsednik je medtem dejal, da so vsi voditelji skupine G20 v Sankt Peterburgu obsodili uporabo kemičnega orožja v Siriji, vendar pa so glede tega, kdo ga je uporabil, na različnih bregovih. Če ne bo enotnega stališča v Varnostnem svetu, potem je treba oblikovati široko koalicijo za odgovor na dogajanje v Siriji, je dejal Hollande. Zatrdil je tudi, da bo treba najprej počakati na poročilo inšpektorjev ZN, ki so pred enim tednom končali preiskave v Siriji.

Dodal je, da mu je Obama zagotovil, da bo ameriški kongres o posredovanju v Siriji glasoval sredi prihodnjega tedna. Sicer pa cilj posredovanja ne bi bilo strmoglavljenje Asada, temveč zahteva, da se najde politična rešitev, zatrjuje francoski voditelj.

"Storili bomo vse, kar lahko, da bo Francija napadla le vojaške cilje in se izognila civilnim žrtvam," je zatrdil. "Diktator ne more predvideti vsega," pa je odgovoril na vprašanje, ali je Asad enotam že ukazal, da ključno orožje umaknejo z območij, ki bi lahko bila tarča zračnih napadov.

Na vrhu G20 v Sankt Peterburgu se je Putin srečal tudi z britanskim premierjem Davidom Cameronom, ki je v preteklosti že podprl ameriške načrte za vojaško akcijo proti sirskemu režimu, a je v britanskem parlamentu ostal brez podpore za morebitno britansko sodelovanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin in britanski premier David Cameron
Ruski predsednik Vladimir Putin in britanski premier David Cameron FOTO: Reuters

Obrambni ministri EU neenotni glede posredovanja

Obrambni ministri članic EU, med njimi slovenski minister Roman Jakič, so na dvodnevnem neformalnem zasedanju v litovski prestolnici Vilnius obsodili uporabo kemičnega orožja v Siriji, glede nadaljnjih korakov mednarodne skupnosti pa ni bilo popolne enotnosti, predvsem glede vojaškega posredovanja v Siriji ne.

Nekatere članice odločno podpirajo vojaško posredovanje, nekatere, vključno s Slovenijo, pa so zaskrbljene zaradi morebitnih negativnih učinkov ali posledic za celotni Bližnji vzhod.

Države tako glede primernega odziva na krizo v Siriji ostajajo brez dogovora. Neki francoski diplomatski vir je dejal, da namen sinočnje večerje ni bil doseči dogovor glede Sirije. Dodal je, da so na večerji obsodili uporabo kemičnega orožja v tej državi.

Ban Ki Mun: Napad na Sirijo bi povečal sektaško nasilje

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je danes odločno odsvetoval vojaško posredovanje v Siriji in opozoril, da bi napad lahko še povečal sektaško nasilje v državi, ki že zdaj trpi eno največjih humanitarnih kriz v novejši zgodovini.

V govoru na humanitarnem srečanju ob robu srečanja držav G20 je Ban svetovne sile pozval, naj premagajo svoje razlike glede sirskega konflikta in se dogovorijo o nujnih ukrepih za pomoč sirskemu prebivalstvu. "Moram opozoriti, da bi lahko vojaško posredovanje povzročilo resne in tragične posledice ter še povečalo grožnjo nadaljnjega sektaškega nasilja," je povedal Ban.

Približno tretjina sirskega predvojnega 20,8-milijonskega prebivalstva je pred konfliktom pobegnila v tujino ali pa je notranje razseljena, so pokazali podatki agencije ZN za begunce. "Medtem ko nekateri bežijo iz države, se drugi poženejo v boj," je dejal Ban in poudaril pomen preprečitve "nadaljnje militarizacije konflikta" in nadaljevanja iskanja politične rešitve.

Pomanjkanje sredstev ogroža begunce v sosednjih državah. Med drugim naj bi v Libanonu zalog hrane zmanjkalo v nekaj dneh, v Jordaniji pa v dveh tednih, je zatrdil Ban.

Rusija ne mora pomagati pri ameriški razpravi v Siriji

Namestnik Obamovega svetovalca za strateške komunikacije Ben Rhodes pa je danes v Sankt Peterburgu poudaril, da Rusija ne more ničesar dodati k politični razpravi o Siriji, hkrati pa je nakazal, da je Washington pripravljen na kaznovalno akcijo proti sirskemu režimu brez podpore Varnostnega sveta Združenih narodov.

"V VS ZN ne moremo imeti neskončnega procesa, ki ne vodi nikamor," je dejal Rhodes. V odzivu na željo nekaterih ruskih poslancev, da bi obiskali Washington in poskušali prepričati ameriški kongres, naj ne odobri vojaške akcije proti Siriji, pa je dejal, da ne ve, če "lahko Rusija kaj doda k razpravi v ZDA v luči dejstva, da vemo, kakšno je rusko stališče v tem vprašanju".

Na to so se že odzvali v Moskvi. Ruski poslanci so odpovedali pred nekaj dnevi napovedan obisk kongresa, ker jih Rhodes ne želi sprejeti. "Razočarani smo. Delegacija ne bo prišla. Mislim, da so ameriški zakonodajalci izgubili možnost, da bi se seznanili z drugačnim pogledom," je dejal ruski veleposlanik Sergej Kisljak.

Predsednik sirskega parlamenta Džihad al Lahman je danes v Damasku ameriški kongres pozval, naj glasuje proti vojaški akciji zoper sirski režim. "Pozivam vas, da ne sprejmete nepremišljenih ukrepov, saj imate moč, da ZDA usmerite s poti vojne na pot diplomacije," je izjavil.

'Asad verjetno porabil le peščico zalog kemičnega orožja'

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Samantha Power pa je povedala, da je Asad 21. avgusta, ko naj bi se pri Damasku zgodil napad s kemičnim orožjem, v katerem je po poročanju ZDA umrlo 1400 ljudi, drugi pa poročajo o nekaj sto žrtvah, porabil le peščico ogromnih zalog kemičnega orožja. Dodala je, da so bile vse alternative vojaškemu posredovanju že izčrpane, Asad pa se verjetno zanaša na rusko podporo glede kemičnega orožja. "Naivno bi bilo verjeti, da bi bila Rusija tik pred menjavo stališča glede Sirije," je še povedala.

Sirski uporniki - 1
Sirski uporniki - 1 FOTO: Reuters

Slovenija se glede sirskih beguncev še ni odločila

Zaradi zaostritve krize v Siriji se povečuje tudi število sirskih beguncev, ki so se zatekli v druge države. Njihovo število je že preseglo dva milijona. Številne države so ob tem izrazile pripravljenost na sprejetje določenega števila beguncev, Slovenija pa odločitve v zvezi z begunci iz Sirije še ni sprejela.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, je bilo do 30. avgusta v Sloveniji vloženih 53 prošenj državljanov Sirije za status mednarodne zaščite, tovrstni status pa je bil priznan trem državljanom Sirije. Ob tem so dodali, da kakršne koli druge odločitve v zvezi z begunci iz Sirije zaenkrat niso bile sprejete.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da sta se pred nekaj meseci iz Sirije umaknili dve slovenski družini, ki sta po informacijah ministrstva v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sieg Heil
07. 09. 2013 10.07
+3
Vsi govorijo kako je kriva politika, ekonomija in vse to za vsem tem. Je res da amerika hoče napadit sirijo zaradi nafte, ker vrednost dolarja pada in dolar bo propadel če ne bodo nekaj ukrenili. Ampak za Obamo so pa tisti, kateri ne briga glede žrtev. Tisti, ki vodijo banke. Bush, obama, drugacni osebi ampak še vedno sta isti, ker sta samo igrački v rokah teh bankirjev. Ampak še globja resnica je pa v tem da je za vse to kriva vera. Kristjani, muslimani isti drek. Ne mi na bit minusev ker sem to izjavil ampak to je resnica. Obe religiji sta judovski sekti in dokler obstajajo abrahamske religije bo ta pristen črni kapitalizem. Razumem pohlep, ampak pohlep je ovčka v primerjavi z tem kapitalizmom. Pa ne da sem za komunizem, prav nasprotno. No, pa saj je še upanje na družbo pred industrializacijo; olduvai theory, solar storms,... Upajmo samo da se ena od teh zgodi pred WW3 in da se bomo za WW3 spet borili z hladnim orožjem. Keep europe pagan.
Kwaj
07. 09. 2013 07.35
+1
So objavili novico,da se tudi Kitajsko ladjevje bliža Siriji v polni bojni opremi Rusi pa še dodatno ladjevje!!!!!!!!!!!
Kwaj
07. 09. 2013 07.36
+0
GOOO Rusi in KItajci............Obama to gitmo!!!
Prekmurje Slovenija
07. 09. 2013 03.21
-1
OMEJENA RAZMIŠLJANJA.
pohec =)
07. 09. 2013 02.26
+15
Putin človeško,razumno,lepo in pametno razmišlja. Rusija ne sme pustit ZDA da morijo folk. Če že EU nima nič jajc naj bo vsaj Rusija razumna in pametna.
sejvam
06. 09. 2013 23.17
+12
♥ Matushka Rossiya ♥
kjesinisi
08. 09. 2013 09.43
BorcPrimorc
06. 09. 2013 23.07
+30
karkoli se zgodi jst sm za ruse !
skodelica kave
06. 09. 2013 22.32
+33
POKAŽI MU PUTIN !
Klimova
06. 09. 2013 22.03
+27
TayEk
06. 09. 2013 21.46
+37
Putin spajtljaj Obamo da si enkrat za vselej zapomnijo da se naj brigajo zase
Götterdämmerung
06. 09. 2013 21.42
+10
Kar se mene tiče, je bil en Breivik bolj nevaren od orožja za množično uničenje, pa zaradi njega nihče ne bo napadel Norveške.
Shisui
06. 09. 2013 23.51
+1
totalka
06. 09. 2013 21.28
+34
Zanimivo....Rusija je vSirijo poslala tudi rušilec,ki ga zahodnjaki imenujejo 'ubijalec letalonosilk'........gremo RUSIJA :)
Dbist
06. 09. 2013 20.51
-10
Putin je pameten dečko. Uničevanje kemičnega orožja je zelo drago, Rusi pa ka imajo viška! Le zakaj bi se metal v stroške, če ga lahko pokloni Siriji!?!
roaddogg
06. 09. 2013 21.43
+13
Tako Sirija kot uporniki ga že imajo, le da za Sirijo se to javno ve , upornikom so ga pa šenkali amerji..
Amino-acid
06. 09. 2013 20.09
+18
V kratkem se bo morala populacija dramatično zmanjšati. 7mrd nas je samo zaradi nafte in samo zaradi tega!!! Že sedaj smo prišli čez mejo, ko porabimo več energije kot jo pa dobimo. To je vedela že Busheva administracija! Vse je iz nafte(kar se spomniš zob.ščetke, barve, pesticidi itd.)!!! Irak, Afganistan, Libija, Sirija to je samo zavlačevanje oz začetek kolapsa. Nič ne more zamenjati nafte!!! Samo v pnevmatiki avtomobila je 25l nafte! Najbolj smešni so mi ekonomisti, ki govorijo o zakonih ekonomije kot bi bili zakoni narave:))) Dragi gospodje ozrite se naokoli nič na tem planetu nima neskončno rast(to kar ta sistem potrebuje za obstoj na dolgi rok). Žalosti me to, da smo ljudje postali tako odtujeni od planeta na katerem živimo ne poznamo funkcionalnosti, letni časi gredo mimo kot jih nebi bilo...
appollyon
06. 09. 2013 20.17
+5
V bistvu poznamo tudi naravno gumo, oz. kavčuk! Le zakaj nebi mogli posaditi dreves! Nas mogoče kaj ovira, ali mogoče ne znamo vrtnarstva?!? Izgleda je ljudem lažje vrtat, in postavljat refinarije nafte, kot pa posaditi bogo drevo in iz njega pridobivai humo, ki pa je po vrhu veliko manj nevarna! V bistvu poznamo tudi naravno gumo, oz. kavčuk! Le zakaj nebi mogli posaditi dreves! Nas mogoče kaj ovira, ali mogoče ne znamo vrtnarstva?!? Izgleda je ljudem lažje vrtat, in postavljat refinarije nafte, kot pa posaditi bogo drevo in iz njega pridobivai gumo, ki pa je po vrhu veliko manj nevarna!
Amino-acid
06. 09. 2013 20.49
+4
Vrtnarstvo ja ampak lokalno. Zdej imamo jagode iz Čila špinačo iz Španije itd.Koliko dreves bi pa moral posaditi? Pravim ti, da v tem tempu ne more nič zamenjat nafto. Potem je treba ta kavčukovec transportirati kjer zopet rabiš nek stroj na nafto pa zopet 25l nafte na vsako kolo ki ima to vozilo...Pa veš, da za humus rabi čas pa tudi zemlja mora počivati zato pa fajn, če je pozimi dosti snega, ker takrat zemlja ''počiva'' da je naslednjo sezono rodovitna. Ti klej kje večje korporacije sadijo in kakšna je tam zemlja. kot prah imajo zemljo, ker so vse hranilne stvari izčrpali zdeaj pa samo kemija pomaga. Zemlja niti nima časa-mi ji ne damo časa, da bi se obnovila. Mi jo s kemijo pripravimo, da je rodovitna pa še to na kupljena semena! Postala je odvisnik. Toliko o tem... koliko dreves bi ti posadil, da bi samo ameriško potrebo zadovoljiv. koliko imajo avtomobilov 800 mio? mogoce? Kmalu ne bo več globalizacije in vse bo postalo lokalno. In to bo naslednja evolucija človeštva, če misliš, da bo ta sistem večen si preveč naiven. Nič ni večno. za peak-oil so američani vedeli ze v 60' pa to ni nobena prerokba to je matematika in znanost.
Amino-acid
06. 09. 2013 20.57
+6
In teli g20 al kaj so rešujejo sebe ne nas. Tukaj se samo zmenijo kako nam bojo skupaj lagali, da nebo kdo od njih preveč izstopal. Nočem nobenega prepričevati v nič samo razkurijo me ti obrazi! Res!
Götterdämmerung
06. 09. 2013 21.56
+2
Ogljik naj bi na Zemlji nastal s planetom, rastline so ga s pomočjo sončne svetlobe, gravitacije oziroma pritiska in vode pretvorile v nafto. Ne gre le za temeljne naravne vire ampak tudi za biološko evolucijo in socialno tehnološke revolucije, pred sto leti se ni nihče sekiral za nafto, ker niso vedeli kaj bi z njo, razen za petrolejke, so pa do motorjev na nbotranje izgorevanje res skurili skoraj ves koln in posekali večino dreves v Evropi. Pučava je bila nekoč zelena, puščavski pesek je dejansko sestavljen iz ostankov morskih živali in je poleg nafte tudi izredno rodoviten, ker je bilo še prej tam morje, veter oziroma vreme ga raznaša nad južnoameriški in azijski pragozd, saj je zanj najbolj pomembno gnojilo. Z industrijsko revolucijo se je cel planet praktično čez noč spremenil in se bo spet, ko bosta naše kolektivno znanje in tehnologija dosegla nov mejnik, najmočnejši narod bo seveda tisti, ki se bo najbolje pripravil in prilagodil na primerjalne prednosti v prihodnosti, kar ni nujno povezano z današnjimi vojaškimi zmagami.
Hilarij71
06. 09. 2013 19.46
+20
Samo par besed: "S300" in "Tunguska M1" in "Pantsir S1" poleg "KUB" in "BUK" . . In pa še ena Ruska tovorna ladja z "specijalnim tovorom" bo v kratkem pristala v Siriji. Če kdo upa -naj jo ustavi ali celo potopi -če upa. . I didn't think so. Russia strong!!!!
appollyon
06. 09. 2013 20.18
-7
Ne strong pametna, sedaj bodo assadu prodal orožje, a vedo da je blizu tega da bo kmalu uničeno! In potem jovo na novo, sped bodo prodali popolnoma enako orožje! Rusija v vsakem primeru dobi!
Cobra007
06. 09. 2013 19.42
+5
Ne bojte se, tudi Putin ima svoje interese v Siriji, vendar jih bolj spretno skriva!!
ServerAUTOMATIC
06. 09. 2013 18.49
-8
Jaz sem mnenja, da Obama ne po posredoval v Siriji. Če bi hotel bi že. Pa ne zaradi Rusije in Kitajske. Ampak, ker ni karakter za kaj takega in ga vojna ne zanima. Rožljanje z orožjem pa je samo politična taktika in pritisk na Sirsko vlado.
ServerAUTOMATIC
06. 09. 2013 18.44
+3
A mislite, da Putin ve kaj dela?
zigasubic
06. 09. 2013 18.03
+47
Putin je odličen, brez njega bi nobelovec za mir že pobijal nedolžne civiliste po Siriji, tako kot to počnejo njegovi zavezniki Al Kaida in plačanci iz ca. 80 držav (uporniki za Američane). A se še komu zdi, da je šla nobelova nagrada pred leti v krvave roke človeka, ki vodi državo z največ vojnami?
BorcPrimorc
06. 09. 2013 18.04
+18
cirenij
06. 09. 2013 18.28
+22
Ta nagrada je sramota za človeštvo. Če bo šlo tako naprej bodo roparji in morilci nagrajeni namesto čuze.
ServerAUTOMATIC
06. 09. 2013 17.56
-38
Rusko vojaško staro železo ni vredno nič.
Shisui
06. 09. 2013 18.06
+28
Ruske plazma stealth tehnologije ameri ne razumejo in so precej odkriti glede tega. Samo toliko v razmislek.
ServerAUTOMATIC
06. 09. 2013 18.07
-27
LED tehnologija je prehitela plazmo, ha, ha,......
Shisui
06. 09. 2013 18.14
+27
Haha, LED? Govoriva o nevidnih tankih in lovcih človek božji, ne o TVjih :)
ServerAUTOMATIC
06. 09. 2013 18.43
-16
No razloži malo o teh tankih in lovcih. Prvič čujem za kaj takega.
appollyon
06. 09. 2013 20.19
+3
Dej ne sanjaj shisu, preveč igrce igraš hehe!
ServerAUTOMATIC
06. 09. 2013 17.55
-27
Staro Sovjetsko ladjevje bo lahka tarča za Ameriko in Izrael.
totalka
06. 09. 2013 21.31
+11
Pol pa bo padel 'SATAN'.......in vse ameriško in Izraelsko gre v prafaktorje :)