Tujina

FOTO: Ob boju na terenu še propagadna vojna

Tripoli, 06. 03. 2011 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./T.V./Reuters/STA
Komentarji
59

Gadafiju zvesta vojska je s protiofenzivo poskušala znova osvojiti Zavijo, Misrato in Ras Lanuf. Uporniki pravijo, da so uspeli odbiti napade. Britanski diplomati, ki so jih zajeli uporniki v Bengaziju, so že zapustili Libijo.

Po navedbah AP naj bi se Gadafi po sobotnem formiranju "nacionalnega sveta" odločil, da sproži totalno vojno proti upornikom. Ti pa opozarjajo, da se bo v Libiji zgodil pokol, če nihče ne bo posredoval.

Srditi napadi med uporniki in Gadafiju zvestimi vojaškimi enotami se kar vrstijo. Režim dosledno demantira vse navedbe upornikov o tem, katera mesta so osvojili.

Libijske oborožene sile, zveste polkovniku Moamerju Gadafiju, so sprožile protiofenzivo, s katero si prizadevajo ponovno osvojiti tri mesta, ki so jih zasedli uporniki.

Gadafijeva vojska, podprta s tanki, artilerijo, lovskimi letali in helikopterji, je napadla mesti Zavijo in Misrato v neposredni bližini Tripolija. Spopadi potekajo tudi v bližini naftnega pristanišča v Ras Lanufu, ki leži 660 kilometrov vzhodno od prestolnice.

Grafika spopadov v Libiji
Grafika spopadov v Libiji FOTO: POP TV

Iz Misrate prihajajo poročila o silovitih spopadih med Gadafijevimi podporniki in uporniki, zaradi česar iz mesta že opozarjajo, da se obeta nov "pokol", če mednarodna skupnost ne bo posredovala. Po zadnjih podatkih naj bi uporniki odbili napad na mesto. V spopadih je po podatkih bolnišničnega zdravnika iz Misrate umrlo najmanj 18 ljudi, veliko število pa je ranjenih.

Sporočila upornikov, da so ''uspeli ubraniti mesto,''' prihajajo tudi iz Zavije.

Uporniki so se danes po spopadih umaknili iz kraja Bin Džavad, ki leži med Ras Lanufom in Gadafijevim rojstnim mestom Sirta. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik upornikov, so se umaknili nazaj v Ras Lanuf, ki ostaja njihova "prva linija obrambe". Fotogalerijo iz bližine Bin Džavada si lahko ogledate tukaj:

Alnavfalija, Sirti najbližje mesto, ki je pod nadzorom upornikov, se nahaja 120 kilometrov stran od Gadafijevega rojstnega kraja. Častnik uporniške vojske polkovnik Lamin Abdelvahab ocenjuje, da je v Sirti na Gadafijevi strani okoli 20.000 bojevnikov iz Gadafijevega plemena, med njimi štiri brigade, ki jim poveljuje Saad Gadafi, tretji sin libijskega samodržca.

V samem Ras Lanufu, ki leži kakih 600 kilometrov vzhodno od Tripolija, za zdaj ni uličnih borb, so pa položaje upornikov napadla Gadafijeva letala in helikopterji. Uporniki pa so tudi zanikali, da bi Gadafijeve sile zavzele to mesto, kot je to poročala državna televizija.

V Tripoliju se veselijo, saj je vlada sporočila, da so njihove sile v spopadih za določena mesta premagale upornike. Moški na fotografiji poljublja plakat Moamerja Gadafija.
V Tripoliju se veselijo, saj je vlada sporočila, da so njihove sile v spopadih za določena mesta premagale upornike. Moški na fotografiji poljublja plakat Moamerja Gadafija. FOTO: Reuters

Libijska državna televizija je sicer prikazovala posnetke množice, ki slavi na Zelenem trgu v Tripoliju. Veselili so se ravno zaradi poročanj o uspehih Gadafijevih sil. In kljub temu da je bilo v mestu slišati streljanje in sirene reševalnih vozil, je vladni predstavnik Mussa Ibrahim zanikal, da v prestolnici potekajo spopadi. "Zagotavljam vam, zagotavljam vam, zagotavljam vam, zagotavljam vam, da v Tripoliju ni spopadov,“ je dejal. "Vse je varno. Tripoli v celoti nadzorujemo. To kar slišite, so streli veselja. Ljudje so na ulicah, plešejo na trgu," je dejal

Ashtonova pošilja v Libijo posebno ekipo

V Libijo pa je danes visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton napotila skupino strokovnjakov, ki naj bi na terenu ugotovili, kako potekajo humanitarna prizadevanja in evakuacija beguncev. Ocenili naj bi tudi, kaj se še da izboljšati.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je danes v Kairu ostro kritiziral "kriminalno norost" libijskega voditelja Moamerja Gadafija v boju proti upornikom. Francija je tudi pozdravila oblikovanje "narodnega sveta" upornikov in podprla njihove cilje. A hkrati je Juppe opozoril, da bi imela tuja vojaška intervencija v Libiji ''absolutno negativne posledice''.

Uporniki zavrnili pogovore z Britanci

 

Diplomatsko misijo je sicer v Libijo poslala tudi Velika Britanija. Kot je danes potrdil britanski obrambni sekretar Liam Fox, so v Bengazi na vzhod države poslali "majhno skupino diplomatov", da bi navezali stik z uporniki.

Po navedbah britanskih medijev je bil v skupini en britanski diplomat in več pripadnikov posebnih enot, ki so skrbeli za njegovo varnost. Toda ob stiku so jih pripadniki upornikov zajeli.

Britanski Sunday Times je poročal, da so uporniki proti režimu Moamerja Gadafija zajeli skupino pripadnikov posebnih britanskih sil, ki so spremljali enega britanskih diplomatov. Toda Fox tega ni želel komentirati. Je pa poudaril, da je položaj zelo težak in da je v Libiji več skupin upornikov, ki so si med seboj različne.

''Radi bi prišli do jasnejšega uvida, kakšna je na terenu dinamika med različnimi skupinami upornikov, da bi lahko z njimi bolje sodelovali in tako pripomogli k padcu Gadafijevega režima, k tranziciji v smeri večje stabilnosti v Libiji in naposled k vladi, ki bi bolje zastopala svoje državljane,'' je izjavil Fox.

Po podatkih upornikov so ti zajeli osem imetnikov britanskih diplomatskih potnih listov.

Eden od upornikov je dejal: ''Če je to uradna delegacija, kako to, da je prišla s helikopterjem? Zakaj se niso najavili, da prihajajo in zaprosili za dovoljenje za pristanek na letališču? Obstajajo pravila za tovrstne reči.''

"Ne vemo, kakšni so nameni njihove misije. Zavrnili smo vsakršne pogovore z njimi, glede na način, kako so vstopili v državo," je v Bengaziju dejal tiskovni predstavnik Narodnega sveta Abdul Hafiz Ghoka.

Britansko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je ''manjša skupina diplomatov, ki je v Libiji naletela na težave, že zapustila državo''.

Gadafija preiskava ne moti

Al Jazeera poroča, da kljub sankcijami, ki so jih zoper Libijo uvedli ZN, libijsko nafto še vedno kupujejo Indija, Kitajska in Avstrija.

Medtem je Gadafi za nedeljsko izdajo francoskega časnika Le Journal du Dimanche dejal, da se ne brani preiskav Združenih narodov ali Afriške unije o nasilju v državi in jih pozdravlja. "Najprej bi želel, da bi preiskovalna komisija ZN in Afriške unije prišla sem v Libijo," je dejal. "In pustili jih bomo, da bodo delali nemoteno," je dejal.

Gadafi je sicer v pogovoru za francoski časnik ponovil, da za uporom stoji teroristična mreža Al Kaida in mladi, ki so pod vplivom drog, Zahod pa da ga v tem boju proti teroristom pušča samega. Zanikal pa je, da bi njegove sile bombardirale civiliste.

Gadafi je potrdil, da imajo zajete tri nizozemske vojake. Prijeli so jih med reševalno akcijo v Sirti – s helikopterjem so želeli rešiti dva civilista, a Libijci tega niso dovolili. Zdaj jih imajo zaprte, kar je po Gadafijevih besedah povsem "normalno".

Na vprašanje, kako gleda na prizadevanja britanskega premierja Davida Camerona in drugih zahodnih sil, da mu zamrznejo premoženje, pa se je odzval z ogorčenjem. "Izzivam Camerona in vse druge, naj mi pokažejo samo en libijski dinar, ki je moj v kaki tuji banki. Živim v šotoru. Nimam rad denarja tako kot on," je dejal.

Gadafi je zatrdil, da nima nobenega namena zapustiti Libije in oditi v izgnanstvo. "Kdo pa zapusti svojo domovino? In zakaj bi jaz moral zapustiti Libijo?" je dejal. "Predsednikom, ki pravijo, da moram iti, bom odgovoril – ko boste končali svoje mandate in ko se boste umaknili, bom jaz še vedno vodja revolucije," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

15cmVspranjO
07. 03. 2011 01.46
v veliki meri ne podpiram njegovega režima....ampak so pa stvari za katero bi mu ljudstvo moralo biti hvaležnnoo!! v SLO nej pridejo za par mescov,..... se bodo hitro vrnili v Libijo in na kolena pred GADAFIJJAA!! LP
mjolnir
07. 03. 2011 00.09
Martian zato ker je vse to preveč motno, da bi lahko jasno obsojal! Sumn9ivi so mi "Demonstranti" ki vodijo ofenzivo., imajo vojaški svet itn In poleg tega tudi ZN zahetva preiskavo, zakaj bi kot nekateri sodil vnaprej. Za Savdijsko Arabijo noben ne more zanikati da usmrčajo zaradi verskih "prekrškov". Ne hvalim zdravstveni ali šolski sistem, marjanka9 je to omenila in jaz sem ji pritrdil. Navajanje dejstev pa ni "hvala"
Martian
06. 03. 2011 21.59
mjolnir ti maš en velik problem,namesto da bi kritiziral Gadafija ki bombadira lastno ljudstvo,raje hvališ njihov zdravstveni in šolski sistem...ter opozarjaš na nesmiselne poboje ljudi v savdski arabiji in kritiziraš zda ker si drznijo kritizirati Gadafija... zakaj nisi sposoben direktno obsoditti Gadafija???
major1
06. 03. 2011 20.11
Gadafi spomni se, ko nisi odnehal, si dobil polno dozo od ZDA.
.eu.
06. 03. 2011 19.50
Ta Gadafi še kar misli da bo zmagal. Čeprav so uporniki slabo oboroženi jih je številčno precej več. Z dobavo orožja pa tudi nimajo težav ga dobijo iz egipta tunizije
pepar
06. 03. 2011 18.21
Zahodni svet in podlasice,ki ga vodijo,bo pustil,da gadafi obračuna s svojim narodom.Lepo bodo od strani opazovali in tako pokazali morebitnim bodočim revolucionarjem ki bi si upali stopiti proti diktatorjem vseh vrst,kaj jih čaka.Prav tako s tem medlim odzivom kažejo ljudem doma,da naj si ne umišljajo stopiti na ulice in zahtevat spremembe in bolj pravične odnose v družbi. Čakali bodo,pa čeprav bodo mrtve šteli v deset in več tisočih,ker živimo v tako gnilih odnosih med ljudmi,kjer nas par lopovov svetovnega formata dobesedno drži v suženjstvu.
Platon23
06. 03. 2011 18.11
marjanka906.03.2011, 13:053 Martian Ljudje, ki živijo v Libiji ne potrebujejo televizije, da bi jim povedala kaj se dogaja in kaj je res... A ti rabiš televizijo, da bi ti povedala, kakšno je stanje v Sloveniji in kdo prodaja večje bučke? Če gledaš, poslušaš in razmišljaš te mediji ne morejo futrat. Bravo marjanka to je dejansko njegov problem in problem večine ker on dejansko papca vse novičke iz tv-ja in ker ne rzmišlja z svojo glavo napada druge ki razmišljajo in kontrerajo njegovi medijsko sprani glavi!! S tabo se strinjam tudi v tej izjavi: Če pogledate libijske statistične podatke so odlični. V Severni Afriki imajo Libijci največji odstotek oskrbe z pitno vodo. Najvišjo, nad 80%, stopnjo pismenosti. Zdravstvena oskrba je brezplačna. Šolstvo je brezplačno. Ogromno ljudi iz Egipta in Tunizije dela v Libiji in večinoma ti so sedaj begunci na egiptovski in tunizijski meji. Nekaj je tudi delavcev iz drugih držav, vendar največ državljanov obeh sosed. Še naše firme so na veliko (in na bogato) delale v Libiji. Po vseh teh podatkih se mi zdi, da je kar veliko denarja od nafte šlo prebivalcem. Denar se je razpršil med ljudi. V nobeni kapitalistični državi ni take stopnje rasti zdravstvene oskrbe in izobrazbe prebivalcev. Tega ljudje ne vedo so kot Američani ki mislijo da imajo edini na svetu internet pa televizije kalkulatorje ker so pač nerazgledani telički prav tako pri nas mislijo razni Martiani in podobni ki jim je prva asosiacija na bsedo Libija beda in revščina ker je pač država iz afrike je pač nerazgledana ovčka ki ne pozna dejstev ampak trosi zadeve ki si jih vsak lahko pogleda na dnevniku:) sicer ti pa vrjttno še ni omenil da piše knjižno uspešnico: življenje na pašniku!
Leonardo09
06. 03. 2011 17.41
od gadafija imajo države preveč koristi da bi storili kaj drugega kot javni opomin,za uboge ljudi jim je vseeno sem prepričan
vizitafan
06. 03. 2011 17.29
ekrem jevrič za predsednika!
LordBuRrito
06. 03. 2011 17.25
Najbolš, da kar pošlemo še ene 50.000 naših vojakov dol...
CoolBreeze
06. 03. 2011 17.22
Več ne kontam. Danes pa slike kako Libijci slavijo Gadafija.
Tehnokrat
06. 03. 2011 17.19
Vraga ta Gadafi živi v šotoru, kar poglejte si na youtubu kakšen buker ima - res je en velik revež.
Tehnokrat
06. 03. 2011 17.17
@ mjolnir 06.03.2011, 16:12 Saj imaš prav, ampak vedno se bo neka močnejša država šla svetovnega policaja. To je po svoje dobro, da ne pride da razrasta raznih komunističnih diktatur in radikalnih islamskih držav.
Juzni
06. 03. 2011 16.17
Imam obcutek,da bo Gadafi na koncu veliki zmagovalec.
mjolnir
06. 03. 2011 16.12
Skrajni islam je bolj nevaren od hegemonije ZDA, ja tu se strinjam! Sicer bi enako rekel, če bi nasproti islamu stala hegemonija komunistov! Ker večjega zla od islamskega radikalizma NI!! Še tretji reich je boljši! MOrda nisi zapisal da je idelana, a kje sem pa jaz zapisal da je vse slabo? In Rusija, Kitajska?? Raje reči S Koreja, Kitajska že zdavnaj ne načrtuje izvažanja revolucije, Rusija pa ni dosti bolj drugačna od ZDA, skratka čist vseeno kdo je glavni. Zapisal si pa, da se bodo sigurno oglasili če začnejo pobijat lasten narod v S Arabiji, kar je nesmisel iz dveh razlogov, kot sem že rekel POBIJAJO lasten narod zaradi bolanih zakonov, ki predvidevajo smrt za verske prekrške, in drugo kdo pravi da se bi oglasila, ko je Amerika bila tako pogsto tiho, če je pobijal tisti ki jim ustreza. Ni nobena "amerofobija", jaz sem še najmanj "amerofoben", sam n maram ko se nekdo gre svetovnega policaja, pa naj bo to Amerika ali Rusija. In če že hočeš neko "ravnovesje" pri resnici, kajti tisto kar sem rekel o molku ZDA ob zločinih njihovih zavenzikov, JE dejstvo, ZSSR je tudi podpirala vsakega zločinca in množičnega morilca, sam če je ta bil komunist, pa še to ne, sam da je bil proti ZDA. ZDA-Rusija....še enkrat, mednarodna politika- DVOJČKA!
Martian
06. 03. 2011 15.52
mjolnir06.03.2011, 15:18-1 hahaha....torej ZDA se takoj oglasi, ko nekdo pobija ljudi??? ------ in kje sm jst napisal,da se ZDA takoj in vedno oglasijo???Mislim kva map od tega,da si kr neki izmišljuješ????a se pol bolje počutiš al kva??? še pri Gadafiju se niso takoj oglasili..a sploh veš koliko dni so je bilo nasilje že v Libiji,predn je uradna diplomacija sploh dala prvo izjavo....kaj pele Obama..njega so že napadali zakaj je tiho... pa tudi nikjer in nikoli nism napisal,da je amerika neka popolnost,nek ideal...vseeno,pa je še vedno bolje kot vsa njena konkurenca...rajš vidm da svetu vlada ZDA,kot pa Rusija ali Kitajska... eni ste pač preveč zaslepljeni z amerofobijo in ne vidite,da so padci teh režimov v nasprotju z interesi zahoda in amerike....po padcu teh režimov je pot odprta za vse živo..za Ruse,Kitajce in..tudi za skrajni islam...
mjolnir
06. 03. 2011 15.18
Martian hahaha....torej ZDA se takoj oglasi, ko nekdo pobija ljudi??? Vidim kako so se oglasili glede El Salvadora, glede Pinochetovega režima, genocida v V Timorju....ja, ja, ful so glasni! Poleg tega, to kar počne Savdijska Arabija, je že vredno obsodbe od strani tako humanitarne in moralne velesile kot so ZDA. Saj ne rabijo pobijat demonstrantov, sekajo glave za vsako neumnost, to ni "pobijanje lastnih ljudi"?
Martian
06. 03. 2011 14.34
najbolj bi se smejal vsem kritikom amerike,ki govorijo da je to ameriška zarota....če bi se izkazalo da ima Gadafi prov,ko trdi da je to neka islamistična zarota...da hočjo islamisti prevzeti celotno severno afriko... pa če pogledamo,kako je Iran že par dni po padcu Mubaraka dobil dovoljenje za prehod vojaških ladij skozi sueški prekop.....zaenkrat kaže,pa kako Iran jasno in glasno podpira vse te proteste(razen seveda pri sebi doma)....zmeri bol kaže na to,da ima mogoče Gadafi prov..
HLAPCI.HLAPCI
06. 03. 2011 14.11
Da ZDA in Britanija "malo mešata meglo" v vsej tej zadevi je vedno bolj očitno.
Martian
06. 03. 2011 13.52
mjolnir uradna ameriška politika tudi Gadafija ni kritizirala od leta 2003,odkar so se spravili.... če hočeš kritizirat ameriko zarad tega ker zdej kritizirajo Gadafija k pobija svoje ljudi,počakaj na to,da jih Savdijci začnejo...pa da se potem vidi odziv amerike..... kaj da govorim na pamet???Savdska arabija je t.i. welfare state...tko da ne pametuj....