Tujina

FOTO in VIDEO: Policija identificirala trojico, osumljeno krvavega napada sredi Pariza

Pariz, 07. 01. 2015 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./M.R./B.G./STA
Komentarji
6

Policija naj bi identificirala tri domnevne napadalce uredništva satiričnega tednika Charlie Hebdo. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi jih tudi prijeli. Dva sta francoska državljana alžirskega porekla, bojda sta brata, tretji pa naj bi bil komaj polnoletni priseljenec.

Več videovsebin
  • Uničeno poslopje uredništva Charle Hebdo
    02:42
    Uničeno poslopje uredništva Charle Hebdo
  • Iz 24UR: V Franciji visoka stopnja pripravljenosti na teroristični napad
    01:29
    Iz 24UR: V Franciji visoka stopnja pripravljenosti na teroristični napad

V središču francoske prestolnice so odjeknili streli v uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo. Uredništvo je bilo tarča napadov že v preteklosti, saj je objavilo kontroverzne karikature preroka Mohameda. Po poročanju prič, naj bi napadalci vpili, da so s tem maščevali preroka.

Pristojni so potrdili, da so v napadu sodelovali trije napadalci. Zamaskirani in oboroženi so vstopili v prostore omenjenega tednika, nato pa so odjeknili številni streli. Uporabili naj bi tudi raketomet. "Alah je največji!" je kričal eden od napadalcev. Z amaterskega posnetka nekoga, ki se je skrival na strehi poslopja, je razvidno, da je eden od skrajnežev s strelnim orožjem pristopil k policistu, ki je ranjen ležal na pločniku pred poslopjem, in ga brez obotavljanja ustrelil. S prizorišča so zbežali v osebnem vozilu citroen črne barve. Skupno so ubili najmanj 12 ljudi, je potrdila policija, 11 ljudi je ranjenih, od tega štirje huje.

Po poročanju francoskih medijev naj bi bili med žrtvami štirje karikaturisti, pa tudi urednik Stephane Charbonnier. Poleg njega so bili v napadu ubiti karikaturisti Cabu, Tignous in Wolinski, dodaja Le Figaro. Med žrtvami sta tudi dva policista.

Gre za 34-letnega in 32-letnega Francoza s francoskim državljanjstvom ter 18-letnega priseljenca

Francoski spletni medij Metro poroča, da je policija identificirala tri napadalce. Kot poročajo, naj bi šlo za 34-letnika, 32-letnika in 18-letnika. Kot poroča omenjeni francoski medij, naj bi se preiskava nadaljevala na domovih osumljencev v Reimsu in v predmestju Pariza, in sicer so opravili hišne preiskave na domovih osumljencev. The Guardian poroča, da je tiskovni predstavnik francoske policije potrdil, da so vse tri osumljene napada aretirali. Notranji minister informacije uradno še ni potrdil.

Kot poroča omenjeni medij, naj bi šlo za 34-letnega Saida Kouachija in dve leti mlajšega Cherifa Kouachija. Brata imata francosko državljanstvo, sicer pa sta Alžirskega porekla. Cherif naj bi bil sicer že stari znanec policije. Kot poroča The Telegraph, je bil Cherif vpleten v mrežo iraških džihadistov. Zaradi tega šel maja leta 2008 v zapor za 18 mesecev. Po prestani kazni naj bi oba brata odpotovala v Sirijo, vrnila pa sta se minulo poletje.

18-letni sodelujoči naj bi bil Hamyd Mourad, študent, katerega poreklo ni znano.

Francoski časnik Le Point poroča, da so starejša napadalca identificirali na podlagi dokumentov, ki so jih našli v avtomobilu znamke citroen, s katerim so ti zbežali s kraja dogodka.

Po Twitterju so že zaokrožile fotografije domnevnih napadalcev.

Med žrtvami je tudi Stephane Charbonnier, urednik satiričnega tednika Charlie Hebdo.
Med žrtvami je tudi Stephane Charbonnier, urednik satiričnega tednika Charlie Hebdo. FOTO: Reuters

Hollande obljubil, da bodo napadalce pripeljali pred roko pravice

Na kraj dogodka se je nemudoma odpravil tudi francoski predsednik Francois Hollande. Napad je ostro obsodil in dejal, da gre za teroristični napad na njihovo državo. Prav tako je sklical nujno sejo vlade.

Francoski predsednik Francois Hollande je napovedal, da bo v četrtek v državi dan žalovanja za žrtvami napada. "Naše najmočnejše orožje je naša enotnost," je dejal v televizijskem nagovoru. "Svoboda bo vedno močnejša od barbarstva," je poudaril. Zastave po vsej državi bodo tri dni spuščene na pol droga.
Kot je še dejal francoski predsednik, so aktivirali protiteroristični načrt, v okviru sprejetih ukrepov pa so že zaščitili 40 ljudi. Zagotovil je tudi, da bodo napadalce preganjali tako dolgo, dokler jih ne bodo privedli pred roko pravice. "Pokazati moramo, da smo enotna država," je po poročanju francoskega dnevnika Le Figaro še dejal Hollande. 

Na območju Pariza so po napadu razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti. Na lovu za storilci naj bi bilo približno 3000 policistov, mediji pa še poročajo, da se je francoskim kriminalistom pridružil tudi ameriški FBI.

Okoli vsebine novega romana avtorja Michela Houellebecqa se je dvignilo monogo prahu. V fiktivni zgodbi muslimanska stranka v Franciji prevzame oblast, ženske opustijo zahodnjaški slog oblačenja in se odpovejo službi, nemuslimanske vzgojiteljice odpustijo, dopuščena pa je poligamija. Knjiga je izšla danes.
Okoli vsebine novega romana avtorja Michela Houellebecqa se je dvignilo monogo prahu. V fiktivni zgodbi muslimanska stranka v Franciji prevzame oblast, ženske opustijo zahodnjaški slog oblačenja in se odpovejo službi, nemuslimanske vzgojiteljice odpustijo, dopuščena pa je poligamija. Knjiga je izšla danes. FOTO: Reuters

Tednik že večkrat poskrbel za razburjenje med muslimani po vsem svetu

Omenjeni satirični tednik je sicer doslej že večkrat izzval polemike zaradi obravnave vesti in notranjih zadev. Njegov zadnji tvit je bila karikatura vodje skrajne džihadistične Islamske države Abuja Bakra al Bagdadija, poroča britanski BBC.

Razlog za današnji napad francoski mediji med drugim tesno povezujejo z današnjim izidom knjige z naslovom Submission (Podreditev), avtorja Michela Houellebecqa. Kot poročajo, naj bi roman prikazoval situacijo leta 2022. Med drugim naj bi v tej fiktivni zgodbi državo vodila muslimanska stranka, avtor pa naj bi pisal tudi o prehodu tako imenovanega mehkega islama v družbo. V njegovem romanu ženske opustijo zahodnjaški slog oblačenja in se odpovejo službi, nemuslimanske vzgojiteljice odpustijo, dopuščena pa je poligamija. Kritiki so pisatelju očitali, da z romanom spodbuja islamofobijo. Polemike okoli tega romana je slišati že najmanj deset dni, njegova tematika pa je izpostavljena tudi na naslovnici zadnje izdaje satiričnega tednika Charlie Hebdo.

Naslovnica zadnjega izvoda omenjenega tednika
Naslovnica zadnjega izvoda omenjenega tednika FOTO: Reuters

Tednikov sloves sega že leta nazaj

Tednik je v javnosti postal bolj znan leta 2006, ko je objavil karikaturo preroka Mohameda, ki jo je izvorno objavil danski dnevnik Jyllnads-Posten in takrat sprožil množično ogorčenje muslimanov po vsem svetu. Leta 2011, ko je objavil novo karikaturo Mohameda z naslovom Charia Hebdo, je bil tednik tarča napadov z molotovkami.

Septembra 2012 je Charlie Hebdo objavil karikaturo nagega Mohameda v povezavi z nasilnimi protesti, ki so izbruhnili v nekaterih državah ob predvajanju nizkoproračunskega filma z naslovom Nedolžnost muslimanov (Innocence of Muslims), ki so ga posneli v ZDA in je žalil preroka.

Na naslovnici revije je bil musliman v invalidskem vozičku, ki ga potiska ortodoksni jud, spodaj pa je napis "Nedotakljivi 2", ki je aluzija na francoski film o revnem temnopoltem moškem, ki pomaga aristokratu na vozičku. Omenjena izdaja je vsebovala tudi karikaturo golega preroka Mohameda.

Urednik tednika Charbonnier je leta 2012 ostro zavračal kritike na račun spornih objav, tudi s strani francoske vlade. "Svetovni kontekst nikoli ne bo naklonjen temu, da bi se smejali na račun radikalnega islama ali vere na splošno," je dejal Charbonnier in dodal, da v primeru upoštevanja vseh okoliščin ne bo več mogoče govoriti o ničemer več, satiričnega tiska pa bo konec.

Zatem je Charlie Hebdo med drugim januarja 2013 izšel v posebni izdaji, ki vključuje strip o življenju muslimanskega preroka Mohameda.

Tednik, ki sicer izhaja vsako sredo, je po navedbah spletne enciklopedije Wikipedia v prvotni obliki izhajal med letoma 1969 in 1981, ponovno so ga oživili leta 1992. Charbonnier, poznan kot Charb, je njegov urednik od leta 2012, pred njim sta ta položaj zasedala Francois Cavanna in Philippe Val.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3