Tujina

FOTO in VIDEO: Med streljanjem naj bi nekaj oseb ranila tudi policista

New York, 24. 08. 2012 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pri Empire State Buildingu je bilo ustreljenih več ljudi. Najmanj devet jih je ranjenih, 41-letnik pa je umrl. Policisti so napadalca ustrelili. Župan New Yorka je povedal, da nihče od ranjenih ni v smrtni nevarnosti. Dodal je še, da so morda policist po pomoti ustrelili kakšnega civilista. Policija to še preiskuje.

Empire State Building
Empire State Building FOTO: Reuters

Jutro v New Yorku, ko so se ljudje odpravljali v službe in na turistične oglede, se je pri Empire State Buildingu začelo tragično. 53-letni Jeffrey Johnson je namreč začel strelski pohod, v katerem je ubil enega človeka.

Podatki o žrtvah so bili sicer najprej precej različni. Nekateri mediji so poročali, da so ranjene tri osebe. Pozneje so poročali, da je ustreljenih pet oseb.

Končno policijsko poročilo pa kaže, da je ranjenih najmanj devet ljudi, dva človeka pa sta umrla. Ena žrtev je bil strelec, ki so ga ustrelili policisti, potem ko je začel streljati nanje, je sporočila newyorška policija. Pojasnili so še, da trenutno ni znakov, da bi šlo za teroristično dejanje.

Newyorški župan Michael Bloomberg je povedal, da so strelca odpustili pred letom dni. Danes pa je ustrelil eno osebo, staro 41 let. Preden je župan podal izjavo za javnost, so ameriški mediji sicer poročali, da naj bi bila smrtna žrtev mlajša mimoidoča ženska. Izkazalo pa se je, da je umrl Johnsonov nekdanji šef. Napadalec ga je trikrat ustrelil in nato pospravil svojo polavtomatsko pištolo kalibra 45 ter nadaljeval pot po ulici.

Preden je župan New Yorka podal izjavo za javnost, so ameriški mediji sicer poročali, da naj bi bila smrtna žrtev mlajša mimoidoča ženska.

Neki delavec je sledil strelcu in opozoril policista, ki sta bila ob Empire State Buildingu. Policista sta se nato soočila z Johnsonom, ta pa je začel streljati nanju. Moža v modrem sta odgovorila s svojim orožjem in napadalca ubila.

Devet oseb je bilo ranjenih v streljanju, sedem moških in dve ženski. Bloomberg je povedal, da nobena od oseb, ki so bile ranjene, ni v smrtni nevarnosti. Da pa še ni jasno, ali je vse osebe ranil napadalec ali pa sta morda koga pomotoma ustrelila policista, ki sta streljala na napadalca. Župan je povedal, da ima policija video, ki prikazuje dogajanje, in da bodo zadevo preiskali. Poudaril pa je tudi herojstvo nekaterih prič, predvsem delavca, ki je opozoril policiste. Bloomberg je še povedal, da je videti, da strelec ni imel kriminalne preteklosti.

Načelnik newyorške policije Raymond Kelly je povedal, da je bil 53-letni Johnson šest let zaposlen v podjetju Hazan Imports kot oblikovalec ženskih oblačil, potem pa so ga lani odpustili.

Najverjetneje je šlo torej za spor med napadalcem in nekdanjim šefom. Policisti pa so sporočili, da je še prezgodaj, da bi kar koli trdili z gotovostjo in da morajo najprej zbrati obvestila in opraviti preiskavo.

"Moškega je ustrelil v glavo"

Kot je povedala priča Anika Basu, se je ravno peljala z avtobusom, ki je ustavil pri rdeči luči, ko je zaslišala strele. "Slišali smo več strelov in pogledali na levo," je povedala medijem.

Basuva je medijem povedala še, da je videla tri osebe, ki so padle in obležale na pločniku ob Empire State Buildingu. Strelca ni videla. "Tri osebe so ležale na tleh, okoli pa je bil kaos," je povedala in dejala, da je bila Peta avenija v popolnem kaosu. Eden od treh, ki so padli ob stavbi, je bil prodajalec vstopnic za Empire State Building, je povedala Basuva. "Nismo videli strelca, nismo videli nikogar, videli smo le žrtve," je dodala.

27-letna Suzy El Ayoubi, ki je bila priča streljanju, je povedala, da so bili na poti proti Empire State Buildingu, saj so si hoteli ogledati stavbo. Ta je namreč priljubljena turistična točka na Manhattnu. Pomotoma so vstopili skozi napačna vrata, tista, ki niso namenjena turistom, ko so zaslišali pet ali šest strelov na drugi strani. Videli so moškega, ki je bil ustreljen, in druge ljudi, ki so klicali policijo. Potem so spet zaslišali strele. "Ljudje niso vedeli, od kod prihajajo streli, zato so tekli v vse smeri," je povedala in dodala, da so varnostniki v stavbi vsem naročili, naj zapustijo stavbo, poslali so jih v garažo. Tam so ostali, dokler jim niso varnostniki povedali, da je varno.

Streljanje se je zgodilo ravno v času, ko so se ljudje odpravljali v pisarne in ko so turisti začenjali z ogledi.
Streljanje se je zgodilo ravno v času, ko so se ljudje odpravljali v pisarne in ko so turisti začenjali z ogledi. FOTO: Reuters

Jill Greenwood, ki je delala v Empire State Buildingu, je povedala, da so okoli 9. ure slišali več strelov. Nekaj minut pozneje so ljudje začeli histerično zapuščati stavbo, ker so zaradi odmevanja mislili, da nekdo strelja v stavbi. Pozneje so ji varnostniki povedali, da je streljanje potekalo pred vhodom v stavbo. "Slišali smo te strele, slišati je bilo, kot da bi bil ognjemet. Vstali smo izza miz in pogledali skozi okno, kaj se dogaja," je povedala 30-letna Newyorčanka. "Pet minut pred streljanjem sem na istem mestu izstopila iz taksija," je pretresena povedala.

Gradbeni delavec Chris Ogden, ki je delal na pročelju sosednje stavbe, je za medije povedal, da je videl strelca, oblečenega v obleko, z aktovko v roki, ko je začel streljati. "Moškega je ustrelil v glavo," je dejal. "Ustreljeni je padel na tla. Strelec ga je še enkrat ustrelil," je še dejal. Strelec je nato "odšel po ulici naprej, kot da se ni nič zgodilo, res sproščeno," je povedal Ogden in dodal, da so s kolegi kričali z vrha stavbe: "Tisti moški v sivi obleki je strelec!"

Key Hudson, ki ima pisarno v bližini Empire State Buildinga, je povedala, da je slišala "pokajoče zvoke". Obrnila se je proti kraju, kjer je slišala strele, in videla moškega, ki je padel na tla. Povedala je, da se moški ni premikal. Ura je kazala 9.04 po lokalnem času. Hudsonova je povedala, da je kričala "bežite" in stekla proti svoji pisarni. Dodala je, da je bilo na kraju veliko turistov, ki je niso razumeli, ko je kričala, in so ostali na prizorišču streljanja. "Nisem mogla razmeti, kaj se dogaja. Zato sem šla nazaj," je povedala. Hudsonova je namreč pritekla v pisarno, dogajanje spremljala po televiziji in se potem okoli 9.50 vrnila na kraj, da bi videla, kaj se je zgodilo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan Bricklayer
25. 08. 2012 09.17
+2
Pojasnili so še, da trenutno ni znakov, da bi šlo za teroristično dejanje. Če je storilec Američan, potem to seveda ni teroristično dejanje, kajti takšni »pohodi«, v večini, spadajo v dejanja širšega družbenega namena, t.i. »lov zblojenih« ... Popolnoma drugače pa je seveda s to rečjo, če takšno dejanje izvede »tujec«, potem šele se, takšno dejanje, okarakterizira kot/za»terostično dejanje«... Če pa se Američani odločijo za takšne pohode v »tujini«, potem se, takšno dejanje, okarakterizira kot/za »humanitarno dejanje«- recimo Irak, itd.....
xelA
25. 08. 2012 02.28
+2
kak se pol nebi strelali vse povprek če jim že policija strelja na vse kar se njim zdi da se nevarno premika. paranoičen narod do amena.
Nina Nubia 1
24. 08. 2012 22.02
+3
borci za svobodo!!!!
MERDE-AVE-MERDE
24. 08. 2012 21.44
+3
bila so najmanj 4 različna streljanja, petek, ob sobotah streljanje tam ni niti slučajno redko v zadnjih 72 urah so imeli 12 mrtvih in 42 obstreljenih/ranjenih letos imajo za 40% več strelskih dogodkov
mommmatke
24. 08. 2012 21.48
-6
Ne nakladaj..........ma kaj si Lady bral danes!
Jimi1
25. 08. 2012 08.32
+2
V Sloveniji imamo 40 000 uradno oboroženih lastnikov orožja in 40 000 motoristov-lastnikov motorjev. Kaj pravi statistika mrtvih in poškodovanih ? Drugače rečeno o katerih se več piše v črni kroniki in katere dogodke se stigmatizira...
mommmatke
24. 08. 2012 21.09
-1
''PO POMOTI''...........še ena laž, ne vem, koliko ljudi bodo postrelili, samo zato ker Obama želi folku pištole pobrat! Težko mu bo to uspelo, kajti konstitucija jim dovoli imeti orožje, za samoobrambo! Ampak nedolžne žrtvovati mu pa itak je vseeno, samo da razoroži američane, ker slej ko prej se bodo uprli njihovi diktaturi! Od Aurore, do Luisiane, do NY, navaden teater!
Ramzess
25. 08. 2012 10.54
Policija nosi orožje, ravno tako, z namenom, zato se ne morejo izgovarjati na pomote, napake, samoobrambo, ...tega ob naklepnem početju ni. Pravijo da če Obama zmaga na letošnjih volitvah, pošteno ali ne, slednje itak, saj so menda vsi predsedniki ZDA menda v rodstvu, torej če zmaga, bo prišlo do državljanske vojne.
tali?ni tom
24. 08. 2012 21.01
-2
kakorkoli že , je pa japija pospravu in grebatorju nič več ne pomaga ! njega pa ja seveda so ga polcaji pihnl za zgled drugim samo če tile tajkunčki mislijo da bojo večno elastikali narod ki gara uglavnem zanje , sam dobi drobtinoco se motijo !
slovan2
24. 08. 2012 21.00
+3
Amerika obljubljena dežela.
fotrlole
24. 08. 2012 20.52
+4
Tip je bil pa facon. Unga je dvakrat pihnu sred ulce, potem je šel naprej kot da se ni nič zgodilo. Haha je hotu jt še na kremšnito..
Ramzess
24. 08. 2012 20.32
+4
Pomotoma ja, ...pomota ne sodi v poklicni naklep policaja, ...za povrh bodo preiskovali sami sebe, no, vemo kako se bo končalo, tudi s posnetkom, ...čeprav bi jih moralo biti več.
Shisui
24. 08. 2012 19.28
+5
Mah ne vem. Vse to se vedno odvija ravno takrat, ko tako godi vladi. Kot je znano, hoce ameriska vlada za vsako ceno razoroziti ljudstvo, med tem, ko sami kupujejo dobesedno milijarde metkov. Cemu le? Americanom cisto nic vec ne verjamem, tako skorupirane vlade nismo videli ze od padca Rima, false flag operationi so norma in ne izjema.... *
Jimi1
24. 08. 2012 18.33
+13
Vse kar berem mi daje misliti, da je odpuščeni poslovnež svojega delodajaca "pospravil", policisti pa da so streljali v vse, ki so se jim zdeli sumljivi....
AlternativeFacts
24. 08. 2012 17.52
+9
...samo da bo župan sedaj molil,to pa bo 100% odpravilo problem in dalo zadoščenje svojcem .... Do naslednjega pokola seveda....
eno8
24. 08. 2012 17.50
+2
Kemo pravi takole...Ameriko čemeriko :)
mangakid
24. 08. 2012 17.48
+9
ljudje vbijajo ljudi orožje ni nič krivo.
Naglas
24. 08. 2012 18.01
+16
matic cad
24. 08. 2012 17.44
+10
Tisiti, ki je bil že v Ameriki in videl kakšen stil življenja imajo je presenečen kako, da se samo 1x na mesec ob 300 milijonov norcev in 50 milijonov odvisnikov od psihiatričnih zdravil zgodi poboj.
fotrlole
24. 08. 2012 20.23
+1
Najbolj mi je blo smešno ko sedi v restavraciji mulc s pištolo za pasom, piva pa ne dobi ker ni dovolj star !
2aas
25. 08. 2012 00.28
+2
v kateri zvezni državi si pa bil, da je bil dovoljen "open carry" in to še v lokalu kjer točijo alkohol? oboje je namreč v večini zveznih držav prepovedano
Depredize.
24. 08. 2012 17.42
+5
Združene Države Amerike, kjer se orozje kupi lazje kot gram trave.. elita ze ve zakaj se vam prodaja, ne biti kratkoviden in naiven, za samoobrambo my ass.
simke00
24. 08. 2012 17.32
+23
največja grožnja američanom je američan.
mommmatke
24. 08. 2012 21.39
+2
ah, a dej no! Res globoko razmišljanje.............kakor slovencu je grožnja slovenec. Itak da je, samo pozicija kje kdo se nahaja na lestvici se razlikuje! Eni afne guncajo, drugi v fabrkah delajo, ali pa na cesti se za plačilo za opravljeno delo borijo!
333333
24. 08. 2012 17.31
+7
Sami sebi pobijajajo z orožjem, ki ga prodajajo za svojo "zaščito"
Jimi1
24. 08. 2012 17.57
+4
Največ z nelegalnim, ki ga Italijani, Portoričani,Kubanci ipd. na ulicah prodajajo za namen ropanja in obračunov med tolpami....
zajfa
24. 08. 2012 17.30
+4
Sploh nisem presenečen..
Milan Kova?i?
24. 08. 2012 17.30
+9
Moškega je ustrelil v glavo," je dejal. "Ustreljeni je padel na tla. Strelec ga je še enkrat ustrelil," , edina žrtev je pa mlada ženska. Moški s strelom v glavo in še enim strelom v neznani del telesa je preživel? Mislm,sej lahko da je,a je malo možnosti. Folku se povsod rola,tiste na vrhu pa boli ... V vojnah jih umre velik več za brez veze,samo zato da ma nekdo dobiček pa skoraj nikol na 24ur ne zasledim ničesar o vojni in žrtvah, ki jih povzročajo ZDA.
Matjaž Zvan
24. 08. 2012 17.36
+4
Zato ker vsi vedo da so Bližnji vzhod sami teroristi, ki napadajo iz dolgega časa in zabave :-) ------>sarkazem