Črna kronika

FOTO & VIDEO: Strelec si je sodil sam

Winnenden, 11. 03. 2009 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./I.A./Š.Z./V.L./Reuters/STA
Komentarji
181

Nemška policija je sporočila, da je bil 17-letnik, ki je v strelskem pohodu ubil 15 ljudi, v streljanju s policisti ranjen, nato pa si je sodil sam. 'Gre za strašen zločin,' je dejala nemška kanclerka Merklova.

17-letnik je ubil 16 ljudi, na koncu pa si je sodil sam.
17-letnik je ubil 16 ljudi, na koncu pa si je sodil sam. FOTO:

17-letnik, oblečen v črna vojaška oblačila, je okoli 9.35 ure vstopil v srednjo šolo Albertville v mestu Winnenden, ki leži na jugozahodu Nemčije in brez besed začel streljati vsepovsod. Ubil je devet učencev, med njimi osem punc, in tri učitelje. Oblasti so sprva poročale o desetih žrtvah med učenci.  A morilski pohod ni končal na šoli. Napadalec je z mesta zločina pobegnil, policija pa je sprožila množično preiskavo, na delu je bilo več kot sto policistov.

Zvezna vlada je policiji in varnostnim silam ponudila vso potrebno pomoč.

Med begom je ubil še eno osebo pred bližnjo bolnišnico, nato pa je zajel talca in ga prislil, da ga je z avtom odpeljal v 40 kilometrov oddaljeni Wendlingen. Vozniku je uspelo opozoriti policijo, ki je strelca obkolila v avtomobilskem salonu. Ob tem je izbruhnilo streljanje. Ubita sta bila dva uslužbenca, dva policista pa sta bila ranjena.

Sodil si je sam

Notranji minister je sprva potrdil, da je bil napadalec ubit v spopadu s policijo, a nemška policija je pozneje sporočila, da je bil napadalec v streljanju s policisti ranjen, nato pa si je sodil sam. "Po zadnjih informacijah policije je bil ranjen v streljanju, nato pa je orožje usmeril vase," je povedal tiskovni predstavnik policije Fritz Mehl. Po navedbah policije se je strelec ustrelil v glavo, potem ko ga je policijska krogla zadela v nogo.

Na šoli zavladala panika

Na spletni strani šole so sprva pozivali starše, da obiski niso dovoljeni, saj so poskušali vse dijake zbrati v več skupinah in jih zadržati v šoli. Zdaj so starše že obvestili, da lahko pridejo po svoje otroke. Šola je sicer del srednješolskega kompleksa, ki ga sicer obiskuje približno tisoč dijakov. "Bilo je grozljivo, učenci so klicali starše, naj jih pridejo iskat, ampak starši niso smeli vstopiti v šolo," je za BBC dejal Kevin Latzel, novinar enega od nemških časopisov.

Rože pred šolo, kjer je v strelskem napadu umrlo 12 ljudi.
Rože pred šolo, kjer je v strelskem napadu umrlo 12 ljudi. FOTO: Reuters

Kdo je napadalec?

Osumljenec je 17-letni Tim Kretschmer. Gre za nekdanjega dijaka šole. Bild poroča, da so specialne enote policije vdrle v hišo domnevnega napadalca in njegovo mamo odpeljale na zaslišanje. Kot pravi Bild, je namreč 17-letnik orožje dobil doma, kjer imata starša legalno prijavljenih 18 kosov orožja. Teh informacij policija ni potrdila.

Staro zgodovinsko mesto Winnenden šteje 27.000 prebivalcev, nemški mediji pa ga opisujejo kot idilično.

Ogorčeni odzivi

Strelski napad je sprožil ogorčene odzive celotne Nemčije. Nemška kanclerka Angela Merkel je današnje streljanje na šoli označila kot 'nepojmljivo'. "Nepredstavljivo je, da so bili učenci in učitelji ubiti le v nekaj minutah. Gre za strašen zločin," je dejala v izjavi za novinarje. Dodala je, da je v mislih z družinami žrtev. "Nemčija danes žaluje," je dejala Merklova.

Ministrski predsednik zvezne dežele Baden-Württemberg Günther Oettinger je zločin označil za "grozljivo in na nikakršen način razložljivo dejanje".

Na dogodek se je zgroženo odzval tudi predsednik države Horst Köhler, ki je dejal, da sta s soprogo novico o dogodku sprejela z grozo in žalostjo. "Najine misli so z žrtvami in njihovimi družinami ter prijatelji," je dejal Köhler.

Streljanje v Nemčiji
Streljanje v Nemčiji FOTO: Reuters

Pretekla streljanja na nemških šolah

Leta 2006 je zamaskiran moški z eksplozivom prišel v šolo v mestu Emsdetten in začel streljati. Pri tem je ranil 11 ljudi, nato pa storil samomor.

Aprila 2002 je napadalec v srednji šoli v mestu Erfurt ubil 16 ljudi in na koncu še sebe.

Ostrejša zakonodaja

Tudi v luči strelskih napadov v šolah, ki jih je bilo v zadnjih letih kar nekaj, so številne evropske države že zaostrile zakone glede nošenja in posedovanja orožja. Finska je prav danes predstavila predlog, ki vključuje zvišanje minimalne starosti za lastništvo pištole s 15 na 20 let. Nemčija pa je po streljanju leta 2002, ko je bilo ubitih 16 ljudi, to mejo dvignila z 18 na 21 let.

Morilski pohod se je začel na šoli.
Morilski pohod se je začel na šoli. FOTO: Reuters

Tudi evropski poslanci so lani predlagali ostrejšo zakonodajo na tem področju, ki bi zajela celotno Unijo. Njihov načrt med drugim vključuje predlog, da bi lahko kupovali in posedovali orožje le ljudje, starejši od 18 let, za katere se domneva, da ne predstavljajo grožnje javni varnosti. Članice EU imajo čas sprejeti ukrepe do leta 2010.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
12. 03. 2009 20.42
petdan in ostali: Poglejte nasilne igrice res niso zdrave,to se strinjam,ampak ni nobenega dokaza,da so računalniške igrice res krive za zločine,katerim smo priča zadnja leta!? Kaj pa potem pravite na medsebojno klanje med afriškimi plemeni,ko uporna skupina pride v vas in pobije celotno prebivalstvo ter jih za nameček še pohabi z mačetami! Kako so krive tukaj rač.igrice ko pa revni ljudje nimajo tega luksuza!???? Ali pa razne skrajne organizacije,ki se gredo "revolucije" širom sveta ,ki nažalost vključujejo tudi pobijanje nedolžnih??? Če zna kdo najti povezavo med tema dvema dejavnikoma ,bom zelo vesel,ker bom zvedel nekaj novega.
byteME
12. 03. 2009 13.15
kak ste primitiuni s tem da so igrce krive da smrdi od vas !!!!! sploh ni dokazano da majo kekršn koli vpliv na agresijo budale ene !!!
gigi39
12. 03. 2009 12.15
se strinjam z predhodnikoma računalniške igrice kjer že mularijo učijo streljat in uničevalne pohode..da o filmih ne govorim, najštejte mi filme zadnjih deset let v katerem orožje ni prisotno...!!! pa vam bo vse jasno to je Amerikanizacija ....in očitno ji kar dobro sledimo...na žalost!
bkaval
12. 03. 2009 10.36
Tudi Nemčija ni več tista kot je nekoč bila. Samo trdna roka diktature lahko take stvari odpravi. Nagibam se tudi pri nas za trdno roko diktature in seveda Barje še vedno kliče.
petdan
12. 03. 2009 08.58
Zadnji dve desetletji smo priča pravi poplavi računalniških iger, ki vsebujejo zgolj nasilje. Orožje je znak moškosti. In od kod je vse to prodrlo v Evropo? Iz obljubljene dežele Amerike. V tej gnili puritanski kapitalistični deželi, kjer vrhunski ekonomisti vedno znova razlagajo, da je človek strošek in kjer vlada samo eno načelo, ki se imenuje profit , se je vse skupaj začelo in sedaj prodrlo tudi v Evropo. Do začetka 80-let prejšnjega stoletja je tudi Nemčija bila socialna država v kateri so bile človekove potrebe v ospredju. Danes tudi tam ljudje komaj da preživijo. Prav skozi globalizacijo se je povsod po svetu skokovito povečal ameriški vpliv. V svetu obstaja peščica super bogatih ljudi, na drugi strani pa revne množice. Človek ne pomeni ničesar več, vse nekdanje moralne vrednote so porušene v interesu profita kapitalistov. V kolikor se svet ne bo spremenil in postal socialno bolj občutljiv, se bo nasilje stopnjevalo in to predvsem pri najobčutljivejših - otrocih. Tukaj ne more pomagati niti armada psihologov ampak samo pravičnejša porazdelitev materialnih sredstev in vsaj minimum socialne pravičnosti. Kakršen koli sistem je v bivši Jugoslaviji že bil, ljudje so imeli delo in v določenem smislu svoje dostojanstvo.
Silent_Pain
12. 03. 2009 08.43
@Cofar: se strinjam s tabo! Danes so otroci v velikih primerih prepuščeni sami sebi. Nihče se ne zanima za njih, osamljeni so, potem zraven pridejo še brutalne igrice, filmi in tako naprej ... pri takih primerih je res samo vprašanje časa. Če se ti z otrokom ukvarjaš, se z njim pogovarjaš, mu daješ občutek da je vreden in pomemben (vse seveda v neki zdravi meri), potem ga nobena še tako kruta igrica, noben še tako brutalen film in nobeno posmehovanje s strani vrstnikov ne bo tako zlomilo, da bo naredil eno takšno tragedijo. In pri temu fantu je moralo iti nekaj zelo narobe. Pismo no ... grozno je, kar je naredil. Tukaj sploh ni nobenega dvoma. Pa vendar se mi po eni strani kar smili. Pa ne me narobe razumet. Ni opravičila za to, kar je storil! Ampak ... a si predstavljate, kako zelo more bit nekdo obupan, da se odloči za takšen korak? Kok ene jeze in prezira mora imeti v sebi? Groza ...
Cofar
12. 03. 2009 07.36
To, kar beremo ni daleč od nas - To je surov kapitalizem in egoizem ljudi. Ta fant, ki je streljal je že res kriv za smrt teh 15 ljudi. Ampak zavedat se mormo, da živimo v svetu, kjer sem pomemben samo JAZ!!! Dokler bo tko - bo takih primer čedalje več. Sistem v katerem živimo ni lahek -ravno nasprotno je elo krut!!! Če boste s svojo domačo živaljo delal grdo se bo tud živali strgal. Tko, da ne iščimo vzroke pri tem fantu ampak jih rajš iščmo v sistemu kakršnega nam ponuja država. POLN NEGOTOVOSTI in EOGIZMA!!!
gino_st
12. 03. 2009 07.16
ja nč,bolje bi bilo ,da bi mulci gledal porniče kot pa akcijske filme?
Bolivar
12. 03. 2009 03.00
RedRocket BOLAN SI! Dejansko imaš kompleks manjvrednosti in se znašaš nad kulturo,kjer živiš in pare vlečeš ,pojdi tja kjer imaš doma!!
sandi101
12. 03. 2009 00.40
Nič novega v tem pokvarjenem svetu ... Tega bo žal še več!
Himself
12. 03. 2009 00.01
Hodm na faks in mamo sošolca, ki se ne zaveda kaj počne ali govori v določenem trenutku. Lahko te brcne brez razloga, lahko ti reče da te bo ubil brez razloga. Osebno sem se mu smejal na začetku in ga imel za piflerskega norčka. A s časom dojemam da je potencjalni kandidat da naredi kaj takega. V dobro mi je da je šibak vendar zadnič me je napadel brez pravega razloga in me želel zlasat.
feniks46
11. 03. 2009 22.48
Mi smo zdaj tisti,ki moramo naredit en korak ven iz te, napačne vzgojne verige.Samo mi lahko to naredimo vsak pri sebi, pa bo dovolj.Moramo začet s svojo glavo razmišljat, pa če je še tako čudno.V bistvu moramo nekak vse "pozabit", kar smo se naučil....no , vse počas ponovno premlet..še kakšno drugo mnenje poslušat, prebrat.V bistvu moramo ponovno v "šolo", svojo lastno šolo, sami si bomo izbirali predmete, sami bomo določili, koliko časa se bomo učili....v bistvu se učenje naj nebi nikoli nehalo...
Gurt
11. 03. 2009 22.27
RedRocket, v vašo štalo bi mogu uletet bi bil večji izkoristek !!
sdspecy
11. 03. 2009 22.11
feniks46, točno to pravilna vzgoja ven iz plenic! Pol so starši krivi oz. odgovornii, pol okolje!
tepih
11. 03. 2009 22.11
Hvala bogu, da v Sloveniji tega še nismo vzel! OPA, ZAENKRAT ŠE NE.
Abrams
11. 03. 2009 22.02
Vse bližje. Da ne bo samo Amerika.
Iggy Q
11. 03. 2009 21.53
Žalostno, zakaj se ni počil v glavo, preden je šel na morilski pohod? Grozno, naj počivajo vse žrtve v miru. Sorodnikom pa najgloblje sožalje.
RedRocket
11. 03. 2009 21.51
Krščanski fundamentalist.
feniks46
11. 03. 2009 21.50
Šole niso to, kar ki morale bit. Veliko krivic se tam dogaja in posameznik ni pomemben. Učit bi se morali življenja in spodbujat veščin in talentov. Učit bi se moral komunikacije in sposobnost lastnega razmišljanja.Knjige in branje bi moral pribljižat učencem na lep način, ne na tak, da jim je slabo,če primejo knjigo v roke. Ponavadi je pa vse obratno.Učit bi se morali pogovarjanja in veščine reševanja problemov v skupnosti.Pridobivat bi morali na samozavesti in vživetja v drugega človeka, potem bi bilo slabih učinkov vedno manj. Poslednično nebi bilo razlogov za tako razdiralnih vedenj.
Igor Hari 1
11. 03. 2009 21.42
Takšen je ratu pač ta svet , tudi pri nam niso izjema ............