Tujina

Streljanje na makedonsko-kosovski meji

Skopje, 12. 05. 2010 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spopadli so se makedonski policisti in skupina tihotapcev orožja. Umrli so štirje nepridipravi, ki so na policiste tudi prvi začeli streljati.

Makedonska specialna enota policije
Makedonska specialna enota policije FOTO: Reuters

Na makedonsko-kosovski meji je znova prišlo do obračunavanja med makedonsko policijo in skupino oboroženih moških, poroča makedonska spletna stran A1.

Incident se je tokrat zgodil v bližini vasi Raduša, v spopadu pa so umrli štirje ljudje. Do streljanja je prišlo ponoči, skupina pa naj bi čez mejo tihotapila orožje. A1 poroča, da naj bi policisti prejeli informacijo, da se bo po poti blizu Raduše pripeljal kombi, poln orožja. Možje v modrem so čakali v zasedi. Ko se je kombi res prikazal, so ga pripadniki specialnih enot poskušali ustaviti. Tihotapci pa so odgovorili s strelnim orožjem. Specialna enota policije je na streljanje odgovorila in ubila štiri tihotapce, med policisti pa ni ranjenih.

Zaplenjeno orožje so nato odpeljali v skladišče ministrstva za notranje zadeve. Makedonske oblasti več informacij niso želele posredovati, saj preiskava še poteka. Ali so na sledi glavnim organizatorjem tihotapljenja orožja s Kosova v Makedonijo, pa še ni znano.

Znano je, da imajo makedonski policisti ob meji s Kosovom polne roke dela. Že v preteklosti so se spopadali z albanskimi uporniki, tako resnega spopada pa ni bilo že dlje časa. Makedonska policija je konec aprila pri mejnem prehodu Blace sicer zasegla večjo količino orožja, med drugim ročne granate, protitankovske mine, plastični eksploziv in avtomatske puške, ki so bili skriti v treh bunkerjih. Zasegli so tudi vojaške uniforme z oznakami Osvobodilne vojske Kosova (OVK), hkrati pa tudi predelan mobilni telefon, namenjen aktiviranju razstreliva. Skupaj je bilo orožja toliko, da so ga morali odpeljati z dvema tovornjakoma.

Ko so posebne enote policije odkrile skladišče orožja, pa je tako kot sinoči izbruhnilo streljanje. Tudi takrat naj bi prvi začeli streljati uporniki.

10. maja so tako makedonski Albanci protestirali pred sodiščem v Skopju, saj menijo, da sojenja zoper makedonske Albance potekajo nepravično.
10. maja so tako makedonski Albanci protestirali pred sodiščem v Skopju, saj menijo, da sojenja zoper makedonske Albance potekajo nepravično. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
12. 05. 2010 17.39
albanci se širijo na kosovo.
Misija1
12. 05. 2010 16.35
Ze ko jih pogledas na sliki ti je vse jasno. Da sredi belega dneva nimajo boljsih opravkov kot pa stat tam in protestirat za stvari ki se jih sploh ne ticejo.
Robert Koper
12. 05. 2010 14.28
tej so zgrešili kontinent, kosovu je mesto v palestin, tam imajo take navade.kuhinja busha in clintona.
HAWX
12. 05. 2010 13.54
Bogi albanci spet so zrtve spet nimajo pravic ali jih nimajo nikoli dovolj? Zanimivo da se derejo velika albanija in nosijo albanske zastave protestirajo ker policija aretira kriminalce,preprodajalce orozja in mamil in se derejo da se krsijo njihove pravice isto kot na kosovu.Ne bodo nehali dokler se makedoncem in ostalim ne ukradejo zemlje in si namislijo novo zgodovino vse v imenu pravic kakšno manipuliranje. Kaj pa si oni predstavljajo kot njihove pravice? Sicer pa makedonci so priznali kosovo zdaj pa zanjite kar ste sejali!
am_staff
12. 05. 2010 13.37
Balkanska folklora, že dolgo je mir.
pirok
12. 05. 2010 13.07
ni res kaj pišete,resnica je drugačna
marko.peser@gmail.com
12. 05. 2010 12.22
počasi se kaže pravi razlog separacije kosova
nikola_r_87@yahoo.com
12. 05. 2010 12.17
Protestirali so pred sodiščem, zaradi nepravičnega sojenja tihotapcev droge in orožja, saj po njihovem mnenju so bili obsojeni ker so bili Albanci, so pa "nedolžni", zaradi tega ker so tihotapili zaradi tega ker so brezposelni ali imajo nizke plače. Po tem incidentu je za pričakovati nove proteste. Najboljša izjava, ki sem jo slišal je bila pred tremi ali štirimi leti, ko je policija pri poskusu aretacije ubila obsojenca, ker je streljal nazaj. Njegov sosed je razlagal da je bil "dober človek", čeprav potem so povedli da je bil pravnomočno obsojen zaradi dveh poskusov umorov, dveh ropov in posilstva. Krasna oseba, ni kaj.