Tujina

Strelec na Belo hišo se ne počuti krivega

Washington, 25. 01. 2012 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred sodišče v Washingtonu je stopil 21-letni Oscar Ortega Hernandez, ki je obtožen poskusa atentata na predsednika ZDA Baracka Obamo. Mladenič, ki je izstrelil dva naboja v Belo hišo, se ne počuti krivega za nobeno od 17 točk obtožnice.

Oscarja Ortego Hernandeza so prijeli dan po neuspelem poskusu atentata na Obamo.
Oscarja Ortego Hernandeza so prijeli dan po neuspelem poskusu atentata na Obamo. FOTO: Reuters

Oscar Ortega Hernandez, ki je 11. novembra lani dvakrat ustrelil v zunanjo steno Belo hišo, pri čemer je en naboj priletel v blindirano okensko steklo, je v torek stopil pred sodnika. Njegov zagovornik je povedal, da se mladenič ne počuti krivega. Po aretaciji je sicer obtoženi povedal, da se ima za sodobnega Jezusa Kristusa, ki ga je Bog poslal na posebno misijo. Predsednik ZDA Barack Obama naj bi bil po njegovem mnenju sam hudič. Kljub temu ga je psihiater razglasil za povsem prištevnega, tako da mu lahko sodijo. Do sojenja, ki se bo začelo v prihodnjih mesecih, bo ostal v priporu.

Obtožnica ga med drugim bremeni poskusa umora Obame, ki je bil v času streljanja v Kaliforniji skupaj z ženo Michelle. Poleg tega mu očitajo še uporabo strelnega orožja, prenašanje strelnega orožja in nabojev čez meje zveznih držav, napad na policista in drugo. Za vse skupaj mu grozi dosmrtni zapor.

Ortega Hernandez je sicer stari znanec policije. Aretirali so ga že v Teksasu, Utahu in Idahu, vendar policija pravi, da ni bil nikoli povezan s skrajnimi organizacijami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolekibolek
25. 01. 2012 20.49
Krimsky
25. 01. 2012 11.01
+4
Če bi ostali na ravni dejstev – mu lahko sodijo za »eno luknjo v zidu in opraskano steklo«. Sodili mu bodo seveda za »namen« – ampak – kdo pa pozna namen? Predstavljajte si naslednji primer: Nekdo zvečer »nujno« rabi kondome in vlomi v trafiko. Primejo ga, in ga obtožijo, da je nameraval ukrasti 1000 € iz blagajne. Kak drug sodnik bi ga mogoče obtožil, da je hotel ukrasti serijo stripov Alan Ford, in tako dalje. Uničena ključavnica na vratih trafike je v tem primeru dejstvo – ostalo pa je plod naše domišljije. Zato mu ne moremo soditi za »načrtovano krajo 1000 €.«
Bartolomeus
25. 01. 2012 18.06
+1
Jej, jej...očitno je in priznal je, da ne mara Obame, torej je bil njegov namen jasen.
MihaSlo
25. 01. 2012 18.50
+4
Torej po tvoje je treba skrajneže, ki jim ne uspe koga ubit, izpustit na prostost, da lahko poskusijo znova? Npr. unga hrvata, ki je z bombami hotel prit v Lj in raztrelit Pahorja, bi lahko obtožil samo nedovoljeno posedovanje granat. ?
Krimsky
25. 01. 2012 22.06
+0
Pa vzemimo še nekaj primerov: 1. primer Teniško žogico nabijam v zid, enkrat udarim premočno, žogica poleti preko zidu, v sosedovo okno in razbije šipo. Priteče sosed: »Šipo si mi razbil, plačaj!« Izgovor, da NISEM IMEL NAMENA – ne pomaga, moram plačati šipo. 2. primer Potem pa sklenem, da mu razbijem še eno šipo, ampak ne povem nikomur. Naslednji dan torej IMAM NAMEN razbiti šipo, močno udarim žogico, ki pa odleti preko hiše in ne napravi nobene škode. A moram plačati še eno šipo? (po moje – ne) 3. primer Sosedu pred pričami povem, da mu bom razbil še eno šipo. Sosed postavi še kamero, da posname dokaz. Postavim se pred kamero in nabijem žogico proti hiši. Zanalašč previsoko, ker NISEM IMEL NAMENA. A sosed ima priče, da sem IMEL NAMEN in ima posnetek kamere in me gre tožiti na sodišče za »poskus razbitja šipe«. Postavite se sedaj v vlogo sodnika in razsodite: sem kriv »poskusa razbitja šipe?«
KlubPravilnoPretepenihŽena
25. 01. 2012 10.13
+9
oscar ortega hernandez legend, treba mu v zapor pošiljati cigarede sadje in ljubezenska pisma
European22
25. 01. 2012 10.48
-1
ti mu rajš svoj vazelin pošlji, mu boš olajšal bolečine!
kim llsung
25. 01. 2012 15.05
+0
car je ta tip ti european22 pojdi k mami cas je za cokolino