Tujina

Straw podpira ustavo Evropske unije

London, 27. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski zunanji minister Jack Straw se zavzema za pisano ustavo Evropske unije, napovedal pa je tudi polno podporo britanske vlade predlogom, ki v sklopu razprav o prihodnosti EU predvidevajo oblikovanje pisane ustave.

Kaže, da je Velika Britanija zopet v fazi večje naklonjenosti evropskemu zbliževanju
Kaže, da je Velika Britanija zopet v fazi večje naklonjenosti evropskemu zbliževanju FOTO: Reuters

Kot je v govoru škotskim poslovnežem v Edinburghu Straw poudaril, bi morala ustava unije vsebovati jasna načela, zapisana v enostavnem jeziku, ki bi natančno določala njen namen ter javnosti zagotoviti, da bodo nacionalne vlade še vedno prvotni vir politične legitimnosti. To bi izboljšalo sposobnost delovanja EU, obenem pa bi tako zagotovili boljšo povezanost med evropskimi volivci in evropskimi institucijami, ki delujejo v njihovem imenu, je še dodal Straw.

Stališče britanske vlade je, kot komentira britanski časnik Financial Times, pomembno za razprave, ki se odvijajo v okviru konvencije o prihodnosti EU. Po poročanju časnik je bil London sprva zadržan do predlogov, ki so predvidevali oblikovanje pisane ustave, saj je v njih videl predvsem poskus vzpostavljanja nekakšne federalne strukture unije, v kateri bi nacionalne vlade izgubljale moč na račun skupnih institucij, vendar je v zadnjem času vse več znakov, da se konvencija odmika od federalističnega k medvladnemu modelu institucionalne ureditve unije.

Britanska vlada se zdaj zavzema za čim določnejšo in natančnejšo razmejitev pristojnosti med nacionalnimi vladami na eni ter organi unije na drugi strani. S pisano ustavo bi bilo po mnenju Londona vzpostavljeno trajno ravnotežje moči v uniji, saj bi ne prihajalo več do sporov glede pristojnosti med državami in Evropsko komisijo.

"Dokler bo obstajala skupna kmetijska politika, bo vso evropsko govorjenje o svobodnem trgu zgolj pesek v oči", naj bi dejal Straw.

Kot še dodaja časnik, naj bi Straw precejšen del svojega govora namenil reformi skupne evropske kmetijske politike, ki jo je označil kot poglavitno oviro, ki državam v razvoju stoji na njihovi poti do ekonomske in socialne razvitosti.

Strawov govor v Edinburghu je prvi na njegovi turneji po Veliki Britaniji, kjer bo poskušal gospodarstvenike prepričati o prednostih tesnejšega povezovanja v okviru EU. Opozicijski konservativci so laburistično vlado premiera Tonyja Blaira že obtožili, da se je uklonila pritiskom s celine ter ji očitali, da skuša Veliko Britanijo z metodo "majhnih korakov" pripeljati v politično unijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja