Tujina

Strauss-Kahn prestal maratonsko zaslišanje

Lille, 22. 02. 2012 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji prvi mož IMF Strauss-Kahn, ki so ga zasliševali v povezavi z zabavami s prostitutkami, je zapustil policijsko postajo. Preiskovalni sodnik ga bo sicer še enkrat zaslišal. Strauss-Kahn zanika vpletenost v zvodništvo in korupcijo.

Strauss-Kahn je zapustil policijsko postajo.
Strauss-Kahn je zapustil policijsko postajo. FOTO: Reuters

Nekdanji prvi mož Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je po več kot dnevu zapustil policijsko postajo v Lilleu, kjer so ga zasliševali v povezavi z zabavami s prostitutkami. Moral bo sicer še enkrat pred preiskovalnega sodnika, ni pa jasno, ali kot priča ali morda kot obtoženec.

Strauss-Kahn je policijsko postajo, kjer je prestajal maratonsko zaslišanje, zapustil ob velikem zanimanju medijev. Na televizijskih posnetkih je videti, kako se usede v temno limuzino in odpelje.

Za zdaj ni jasno, ali je zadeva zanj zdaj končana. Po poročanju francoske televizije BFM je Strauss-Kahn dobil poziv, da na kasnejši datum obišče preiskovalnega sodnika, tedaj pa naj bi mu pojasnili, ali bodo proti njemu vložili tudi obtožnico.

"Zdaj je zadeva v rokah sodnikov," je pred policijsko postajo za medije izjavila Strauss-Kahnova odvetnica. Kot je pojasnila, je njen klient izčrpno odgovoril na vsa zastavljena vprašanja, kot pozitivno pa ocenjuje, da je znova na svobodi.

Afera Carlton

62-letnik je že osumljen, da je sodeloval v zvodništvu. V t. i. aferi Carlton so doslej aretirali osem ljudi. Osumljeni so organiziranja zvodniške mreže in zlorabe sredstev za plačilo spolnih uslug. Sredi preiskave naj bi bilo tudi več visokih policijskih uradnikov in znanih poslovnežev. Strauss-Kahna so z afero povezali oktobra lani.

Strauss-Kahn spet na svobodi
Strauss-Kahn spet na svobodi FOTO: Reuters

V torek je moral svojo vlogo v tej aferi pojasniti na policijski postaji v Lilleu. Na postajo je prišel malo pred 9. uro, zapustil pa jo je danes popoldne.

Le malo po njegovem prihodu na policijsko postajo je tožilstvo sporočilo, da ga bodo zaradi suma soudeležbe pri zvodništvu in zlorabe sredstev pridržali. Preiskovalci želijo izvedeti, ali je vedel, da so bile ženske, ki so ga zabavale na spornih zabavah, plačane prostitutke. Prav tako bodo poskušali ugotoviti, ali je vedel, da so te spremljevalke plačali z na nezakonit način pridobljenimi sredstvi.

V Franciji sicer plačilo prostitutke samo po sebi ni nezakonito dejanje, vendar je za pridobivanje sredstev s prostitucijo in zlorabo sredstev za plačilo spolnih slug zagrožena kazen. Strauss-Kahn je priznal, da je imel burno spolno življenje, je pa odločno zanikal vpletenost v zvodništvo ali korupcijo.

Trije od aretiranih osumljencev v aferi Carlton naj bi bili blizu Strauss-Kahnu, ki naj bi se žgečkljivih zabav udeleževal v Parizu in Washingtonu konec leta 2010 in v začetku leta 2011. Proti dvema osumljencema so že izdali obtožnico – gre za visokega uslužbenca nekega podjetja z medicinsko opremo Fabricea Paszkowskega in nekdanjega direktorja gradbenega velikana BTP Eiffage Davida Roqueta.

Paszkowski in Roquet naj bi organizirala tudi zadnjo od zabav, ki naj bi med 11. in 13. majem lani potekala v Washingtonu in na sedežu IMF. Dan zatem, 14. maja lani, je Strauss-Kahna zaradi suma spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel aretirala ameriška policija.

Ta aretacija je uničila Strauss-Kahnovo politično kariero, saj je pred tem veljal za najverjetnejšega kandidata francoskih socialistov na letošnjih predsedniških volitvah. Sodišče v New Yorku je obtožbe proti njemu na koncu umaknilo, a ga je afera stala ugleda v Franciji in tudi položaja vodje IMF.

Nato se je soočil še z obtožbami 32-letne francoske novinarke Tristane Banon, ki je trdila, da jo je med intervjujem leta 2003 poskušal spolno zlorabiti. Tudi v tem primeru ni bil obsojen, saj je primer zastaral, je pa dodatno načel njegov ugled.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inti7
23. 02. 2012 11.11
+2
brezveze, tako veliko ribo odpikat s sex škandalom, očitno ne morejo/nočejo pregledat njegovih poslov na čelu IMF, verjetno bi našli velik večje grehe...