Tujina

Strauss - Kahn znova zaslišan

Pariz, 12. 09. 2011 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, S.S.Š.
Komentarji
1

Francoska policija je zaslišala nekdanjega prvega moža IMF Dominiquea Strauss - Kahna o domnevnem poskusu posilstva francoske novinarke Tristane Banon leta 2003. Strauss - Kahn je vse obtožbe zavrnil.

Čeprav se je prejšnji teden Dominique Strauss - Kahn, za zdaj opran krivde za domnevno posilstvo sobarice, vrnil iz New Yorka v Francijo, se prah okoli prvega moža Mednarodnega denarnega sklada ne polega. Danes ga je zaradi domnevnega poskusa posilstva novinarke Tristane Banon, ki naj bi se zgodil leta 2003, znova zaslišala francoska policija. 62-letni Strauss - Kahn, ki je zaradi obtožb za seksualni napad na sobarico moral opustiti upe na to, da bi se prihodnje leto potegoval za mesto predsednika Francije, je želel, da policija zaslišanje v zvezi z obtožbami opravi čim prej, sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njegova odvetnika Henri Leclerc in Frederique Baulieu. Današnji pogovori so po navedbah francoskega tožilstva del preliminarne preiskave po ovadbi, ki jo je zoper Strauss - Kahna julija sprožila Banonova.

31-letna novinarka obtožuje Strauss - Kahna poskusa posilstva.
31-letna novinarka obtožuje Strauss - Kahna poskusa posilstva. FOTO: Reuters
Če bo spoznan za krivega, grozi nekdanjemu prvemu možu Mednarodnega denarnega sklada do 15 let zapora.
Če bo spoznan za krivega, grozi nekdanjemu prvemu možu Mednarodnega denarnega sklada do 15 let zapora. FOTO: Reuters

31-letna Tristane Banon, krščenka Strauss - Kahnove druge žene Brigitte Gullemette, je preiskovalcem zatrdila, da jo je nekdanji prvi mož IMF-a poskusil posiliti v Parizu leta 2002. Tedaj 21-letno novinarko naj bi Strauss - Kahn zvabil v svoje pariško stanovanje pod pretvezo, da ji bo dal intervju, nakar naj bi jo začel nasilno slačiti. V okviru preiskave je policija že zaslišala več ljudi, vključno z nekdanjim vodjem socialistov Francoisem Hollandeom. V okviru preliminarne preiskave je policija že julija zaslišala tudi mater 32-letne francoske novinarke, ki nekdanjega vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Strauss - Kahna obtožuje poskusa posilstva v njenem stanovanju v Parizu leta 2003, ter njegovo nekdanjo ženo Brigitte Guillemette, ki je tudi botra Banonove. Anne Mansouret naj bi na zaslišanju priznala, da je imela afero s Strauss - Kahnom in da je bilo njuno razmerje "sporazumno, a zelo brutalno". Spoznala naj bi se v neki pisarni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Mansouret, ki je tudi strankarska kolegica Strauss - Kahna, je potrdila, da je svoji hčerki leta 2003 odsvetovala vložitev ovadbe zaradi poskusa posilstva zaradi nasveta nekega odvetnika, da možnosti za uspeh ni veliko, češ da bo Strauss - Kahn obtožbe verjetno zavrnil kot maščevanje razočarane novinarke. Nekdanjo ženo Strauss - Kahna so zaslišali, ker naj bi kmalu po incidentu med Strauss - Kahnom in Banonovo z njo stopila v stik Mansouretova. Podrobnosti zaslišanja Camille, ene izmed štirih hčera Strauss - Kahna, ki je hkrati prijateljica Banonove, še vedno niso znane.

Strauss - Kahna so osem let po domnevnem napadu na novinarko Tristane Banon zaslišali francoski preiskovalci. Nekdanji prvi mož IMF vse obtožbe zavrača.
Strauss - Kahna so osem let po domnevnem napadu na novinarko Tristane Banon zaslišali francoski preiskovalci. Nekdanji prvi mož IMF vse obtožbe zavrača. FOTO: Reuters

Tako kot v primeru newyorške sobarice hotela Sofitel je Strauss - Kahn tudi tokrat zanikal vse obtožbe in proti novinarki in pisateljici vložil tožbo zaradi obrekovanja. Tristane Banon ga je v zgodnjih intervjujih takoj po ovadbi označila kot pohotnega šimpanza, Strauss - Kahna pa naj ne bi ovadila prej zato, ker se je šele vpeljevala v novinarski posel in se je bala, da bi jo incident ožigosal ter ji onemogočil normalno novinarsko delo. Državno tožilstvo se bo po zaključku preliminarne preiskave odločilo, ali bo na osnovi obtožb Banonove sprožilo uradno preiskavo proti Strauss - Kahnu. Če bodo ocenili, da je šlo za spolno nadlegovanje, je primer že zastaral, v primeru odprtja uradne preiskave zaradi poskusa posilstva pa bi nekdanjemu prvemu možu IMF lahko grozila 15-letna zaporna kazen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aven
12. 09. 2011 13.49
Mogoče res - mogoče ne. Se mi pa bolj dozdeva da ima prste vmes Sarkozy.