Tujina

Strauss-Kahn bo moral na sodišče zaradi zabav s prostitutkami

Lille, 26. 07. 2013 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji prvi mož IMF bo moral znova na sodišče. Preiskovalni sodnik je namreč odločil, da se lahko začne sojenje Strauss-Kahnu in še 12 osebam zaradi obtožb o zvodništvu. Primer je povezan z razkritjem prostitucije v mestu Lille.

Preiskavo proti nekdanjemu prvemu možu Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueu Strauss-Kahnu in še osmim osebam, med katerimi je več visokih policijskih uradnikov in znanih poslovnežev, je sodišče v Lillu začelo marca lani.

Že lani je nato tožilstvo proti Strauss-Kahnu vložilo obtožnico zaradi "zvodništva v okviru organizirane tolpe". A tožilci so nato junija letos predlagali, da se obtožnica umakne, saj naj ne bi imeli zadostnih dokazov proti njemu.

Preiskovalni sodnik je nato danes odločil drugače. Nekdanji prvi mož IMF in preostala dvanajsterica bodo vendarle morali pred sodišče. Obtožbe proti njim bodo milejše od sprva predlaganih, saj bo šlo le še za "zvodništvo v okviru skupine". Ali se bo tožilstvo na to odločitev pritožilo, še ni znano.

Dominique Strauss-Kahn v policijskem vozilu
Dominique Strauss-Kahn v policijskem vozilu FOTO: Reuters

Primer, ki je v Franciji znan kot afera Carlton, se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami. Med drugim naj bi v hotelu Carlton v Lillu ter v hotelih drugod v Franciji in ZDA organizirali zabave s prostitutkami.

64-letni Strauss-Kahn trdi, da je sodeloval le na teh zabavah, ni pa jih organiziral in ni vedel, da so ženske prostitutke.

To je le zadnji sodni primer, povezan s spolnimi škandali, ki bremeni Strauss-Kahna. Ta je maja 2011 odstopil s položaja direktorja IMF, potem ko je propadel njegov ugled v svetu po obtožbah sobarice newyorškega hotela, da jo je spolno napadel, zaradi česar nato tudi ni kandidiral na predsedniških volitvah v Franciji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
26. 07. 2013 20.30
+1
Ko bo tale striček umrl, mu bodo morali zdravniki dodatno evtanazirati lulčka drugače bo tudi v nebesih nadlegoval ženski rod.
Dart Vejder
26. 07. 2013 20.01
-1
Zihr mu je Sly Berlusconi stopu v bran
sasee.
26. 07. 2013 18.34
+1
od kdaj so zabave s prostitutkami kaznjivo dejanje?
I G N O R A N T
26. 07. 2013 17.38
+1
The Chosen Criminal Elite