Črna kronika

FOTO: Strašljive izpovedi preživelih. 'Leteli so prenosniki, telefoni, prtljaga, celo ljudje'

Philadelphia, 14. 05. 2015 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
13

"Stvari so začele leteti. Najprej telefoni, prenosniki, prtljaga, nato ljudje," pripoveduje moški, ki je preživel nesrečo Amtrakovega vlaka. Vlak je upravljal 32-letni strojevodja Brandon Bostian, ki je v nevarnem ovinku začel prepozno zavirati. Zakaj, bo pokazala preiskava.

"Tik pred nesrečo sem jedel v zadnjem jedilnem vagonu vlaka, ko sem začutil, da se z vlakom nekaj čudnega dogaja. Stvari so začele leteti," pripoveduje Jeremy Wladis, ki je preživel hudo nesrečo vlaka v bližini Philadelphie na progi med Washingtonom in New Yorkom. "Najprej telefoni, prenosniki, prtljaga, nato ljudje," pripoveduje Wladis in dodaja: "Nenadoma sem opazil, da sta nad mano dve ženski, ujeti v predelku za prtljago."

Prvi posnetki razdejanja v vagonih po nesreči in reševanja poškodovanih

Podobno zmešnjavo opisuje tudi Janna D'Ambrisi, ki je tik pred nesrečo brala v predzadnjem vagonu. Imela je občutek, da nekaj ni v redu in da vlak vozi prehitro. Vagon se je začel nagibati, njo je prevzdignilo in odletela je v neko drugo potnico. "Ljudje so začeli padati na nas. Držala sem žensko za nogo, poskušala zakriti glavo in začela molit 'prosim, naj preneha',« pripoveduje Janna, ki je v nesreči k sreči utrpela le lažje poškodbe. Vagon, v katerem je sedela, je bil namreč eden od tistih, ki se ni prevrnil. "Ogromno ljudi je začelo reševati poškodovane potnike. En moški je v nesreči ostal brez čevljev, a ga to ni ustavilo, da ne bi prek vseh razbitin pospremil poškodovane na travnik ob železnici. Nekateri so pokazali res veliko požrtvovalnost," pravi Janna.

V nesreči je umrlo najmanj sedem oseb. Preiskovalci se namreč bojijo, da bi bilo lahko smrtnih žrtev še več, saj je en vagon vlaka povsem uničen.
V nesreči je umrlo najmanj sedem oseb. Preiskovalci se namreč bojijo, da bi bilo lahko smrtnih žrtev še več, saj je en vagon vlaka povsem uničen. FOTO: Reuters

Vlak prehitro v levi ovinek, strojevodja naj bi zaviral prepozno

Nesreča vlaka Amtrak se je zgodila v torek, po prvih, a neuradnih podatkih, pa naj bi vlak v ovinek pripeljal z enkrat večjo hitrostjo od dovoljene. Preiskovalec Nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) Robert Sumwalt je povedal, da je vlak nacionalne železnice Amtrak v torek ob pol desetih zvečer po krajevnem času pridrvel v nevaren ovinek v zapuščenem industrijskem predelu Philadelphie ob reki Delaware s hitrostjo 170 kilometrov na uro. Prvi podatki iz črne skrinjice razkrivajo, da je vlakovodja skušal zavirati, vendar prepozno. Hitrost je zmanjšal na 164 kilometrov na uro na odseku, na katerem je dovoljena hitrost le 80 kilometrov na uro. Vlak je odletel s tirnic, z njim pa vseh sedem vagonov, v katerih je bilo 238 potnikov, ki jih je pometalo po vagonih.

Umrlo je osem ljudi, deset jih je bilo v sredo zvečer še vedno v kritičnem stanju po bolnišnicah, skupaj pa se je poškodovalo več kot 200 ljudi. Nesreča se je zgodila blizu prizorišča največje nesreče potniškega vlaka v zgodovini ZDA. To je bilo leta 1943, ko je umrlo 79 ljudi. Amtrak na tem delu proge še vedno ni namestil avtomatičnega sistema za zaviranje, ki ga uporabljajo drugje na progi.

32-letnik še ne 5 let strojevodja

Ameriški mediji so razkrili, da je z vlakom upravljal 32-letni strojevodja Brandon Bostian iz New Yorka. Strojevodja je postal leta 2010, prej pa je bil štiri leta kondukter. Strojevodjo je skušala zaslišati policija v Philadelphii, a se je zavil v molk in poklical odvetnika. Preiskovalci mu nameravajo dati nekaj časa, da si opomore od šoka in poškodb, ki jih je utrpel v nesreči.

Je pa ukrepe strojevodje zelo kritiziral župan Philadelphie Michael Nutter, ki je dejal, da je bil strojevodja neodgovoren in za to, kar je storil, ni opravičila. Kaj je bil razlog, da je strojevodja začel zavirati tako pozno, bo pokazala nadaljnja preiskava, saj morajo preiskovalci pregledati tudi seznam telefonskih pogovorov, ki jih je pred nesrečo opravil strojevodja.

Vlak je upravljal 32-letni Brandon Bostian, ki je postal strojevodja šele leta 2010.
Vlak je upravljal 32-letni Brandon Bostian, ki je postal strojevodja šele leta 2010. FOTO: Reuters

Proga ostaja zaprta

Pred prebivalci severovzhoda ZDA je nekaj težavnih dni z vidika železniških povezav. Nutter je dejal, da proga med New Yorkom in Philadelphio zanesljivo ne bo odprta do konca tedna in tisoči potnikov bodo morali najti drug način prevoza. Na pomoč so priskočile letalske družbe in avtobusna podjetja, vendar nimajo zadostnih kapacitet.

Že v sredo so bile letalske vozovnice med New Yorkom in Washingtonom razprodane. Na tej progi vsak dan redno potujejo politiki, poslovneži in drugi. To je tudi priljubljena pot domov v Delaware za podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Kongresni demokrati so hoteli v sredo Amtraku zagotoviti nekaj več denarja za vzdrževanje prog, vendar pa so republikanci to zavrnili z utemeljitvijo, da dogovor o proračunskem varčevanju iz leta 2011 predvideva zmanjšanje sredstev za Amtrak. Temu bodo tako v proračunu za leto 2016 sredstva zmanjšali s sedanjih 1,4 na 1,13 milijarde dolarjev.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mismosprememba
15. 05. 2015 11.12
+1
Teli ameriški vlaki so res gnili in zastareli naj ogledajo kitajske ali japonske,nemške,francoske.
asdfghjklqwertz
15. 05. 2015 01.02
+3
Republikanci prizadeti .. za vojsko in vojaško tehnologijo, bi zapravili na milijarde, če bi jih država imela, za zdravstvo in za varnost državljanov pa bi namenili samo en dolar ...
kolo1982
14. 05. 2015 18.39
+3
Pri izterjenju pri 170km/h leti vse...ne samo telefoni, prenosniki, ljudje...celo jagode letijo...kakšen bombastičen naslov...
jamajaka
14. 05. 2015 17.11
+6
dober vlak če pelje 170 naši do 100 pa bremze pri taki hitrosti sploh ne primejo
krutz
15. 05. 2015 17.15
+1
naši vlaki vozjo tolk samo zarad prog ki niso temu primerne prevec ovinkov ,zastarelost..... drugace pa vlaki ki vozijo po nasih progah dosezejo hitrosti 250 kmh+
tali?ni tom
14. 05. 2015 15.49
+1
samo , ovinek že z avtom navadnim civilnem težko spelješ pri 170! pač , al je šlo kaj narobe al je pa dremal,sms-ov ali bral plejboy
tali?ni tom
14. 05. 2015 15.51
+9
še tole , amerika nameni amtraku za vse njihove stroške 1.4 milijarde evrov na leto , pri nas bi pa modeli za tak dnar nardil 27 kilometrov enotirne proge! ENOTIRNE!!!!!
TheMafiaDon
14. 05. 2015 12.44
+2
leteli so prenosniki in telefoni...in to na naslovnici :) kateri bedak(najbrž ženska) prepisuje to? prenosniki in telefoni "letijo" že brez take nesreče...dajte tem študentkam vsaj razložit osnove pisanja ali ustvarjanja občutka..ne: letal sem v letalu in podobne bedarije....
JosipBrozDrugi
14. 05. 2015 12.05
+2
preprosto, strojevodja je v ovinek pripeljal s previsoko hitrostjo. zakaj (samomor)?
Ramzess
14. 05. 2015 10.54
-5
A je obstajal vrstni red letenja, ... najprej lažje potem težje stvari, sicer pa je veliko odvisno od percepcije opazovalca. Sedaj bo letelo še kaj drugega ko bodo ljudje zahtevali svojo (letečo) lastnino nazaj.
grozjak
14. 05. 2015 13.13
+1
ja, svet je poln čudakov, nedvomno.........