Tujina

'Strahopetni kapitan' predaval o najboljših praksah za reševanje v sili

Rim, 06. 08. 2014 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Schettino, ki je obtožen, da ni odredil pravočasne evakuacije Coste Concordie, je predaval na rimski univerzi. Javnost je šokirana, sam pa pravi, da so ga k predavanju povabili, ker je strokovnjak. Na predavanju je uporabil 3D model ladje Costa Concordia.

Francesco Schettino
Francesco Schettino FOTO: Reuters
Schettinu grozi do 20 let zapora zaradi uboja, brodoloma in zapustitve ladje.

Kapitan italijanske ladje Costa Concordia, Francesco Schettino, ki je pred skoraj dvema letoma in pol doživela brodolom ob italijanskem otoku Giglio, je znova sprožil jezo javnosti. Na rimski univerzi je namreč predaval o najboljših praksah za reševanje v sili.

Schettina, imenovanega tudi "strahopetni kapitan", saj je domnevno zapustil ladjo še preden so bili vsi potniki na varnem, je k predavanju na seminar kriminologije povabil profesor na univerzi La Sapienza v Rimu. K predavanju je Schettina povabil kljub njegovemu sojenju za smrt 32 ljudi, ki so umrli v brodolomu.

Italijanska ministrica za izobraževanje Stefania Giannini je dejala, da je novica "neprijetna", medtem ko se je dekan univerze od dogodka distanciral, rekoč, da o tem ni bil obveščen, kar je ocenil za "neprimerno izbiro".

'Sem strokovnjak'

"Poklicali so me, ker sem strokovnjak. Moral sem predavati o soočanju s paniko," je Schettino dejal za časnik La Nazione daily. Dodal je, da je na predavanju uporabil 3D model ladje Costa Concordia z namenom demonstrirati, kako se izvaja evakuacija. "Vem, kaj je treba storiti v tovrstnih situacijah," je dejal.

Schettino je sicer obtožen, da ni odredil pravočasne evakuacije, dokler se ni ladja že začela prevračati, kljub temu, da je vedel, da se potaplja zaradi trčenja ob skale.

Po mnenju tožilstva je odlašanje z odločitvijo o evakuaciji botrovalo temu, da rešilnih čolnov z ene strani ladje ni bilo mogoče več splaviti, kar je panične ljudi pripravilo do skoka v ledeno mrzlo morje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

496344
06. 08. 2014 22.01
-1
Prav gotovo so si studentje zapomnili vsako besedo
Ramzess
06. 08. 2014 21.20
+0
Povsod so strokovnjaki za kaj, a teorija je eno, praksa pa drugo. Razlikovanje enega in drugega je tudi na sodiščih tako tako.
luckyss..
06. 08. 2014 20.22
+4
Lahko bi predaval o tem, da "strokovnost" v praksi ne pomeni nič, če je človek brez karakterja in strahopetec....
AtaAuffix
06. 08. 2014 20.17
tipicen italijan
thinkP
06. 08. 2014 19.51
+1
Haha :) ta pa je frajer, ali pa so italjani tko trceni da ga povabijo predavat :D