Tujina

V ZDA bodo razglasili stanje nevarnosti

Mexico City/New York/Washington, 26. 04. 2009 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.S./STA/T.Š.
Komentarji
61

Prašičja gripa se iz Mehike širi v ZDA, virusa pa se bojijo tudi drugje. V Aziji, Evropi in drugje zato natančno preverjajo ljudi, ki kažejo znake gripe in so pred kratkim prišli z okuženih območij.

V Mehiki je število smrtnih žrtev zaradi novega virusa prašičje gripe naraslo že na 81, več kot 1300 pa je okuženih. Medtem pa najnovejši podatki kažejo, da se virus nenadzorovano širi tudi po Združenih državah. Včeraj sta v Kansasu za omenjenim virusom zboleli dve osebi, število vseh obolelih v ZDA se je tako zvišalo na 11, o smrtnih žrtvah pa ne poročajo.

V Mehiki je obolelih za prašičjo gripo že 1300, v ZDA pa 11.
V Mehiki je obolelih za prašičjo gripo že 1300, v ZDA pa 11. FOTO: Reuters

Mehiški predsednik Felipe Calderon je včeraj izdal ukrep, s katerim lahko pooblaščene osebe izolirajo bolne ljudi, pregledajo prtljago in vozila turistov in opravijo hišne preiskave. Oblasti imajo tudi dovoljenje, da prepovejo javna srečanja ter nadzorujejo javni promet ter potovanja po morju, kopnem in zraku.

Gregory Hartl iz WHO je povedal, da je virus v Mehiki še posebej zaskrbljujoč, saj naj bi mutiral iz drugih starejših virusov. ''Vsakič, ko se pojavi virus, ki se spreminja … človeško telo je zgrajeno tako, da se lahko bori proti gripi, z novim virusom pa se mogoče ne bo moglo spopasti,'' je povedal in dodal, da je zaskrbljujoče tudi dejstvo, da so v Mehiki za virusom zboleli tudi mladi in zdravi ljudje.

V Mexico Cityju so zaradi virusa zaprli vse šole in fakultete, državni zdravstveni center pa je sporočil, da bo današnja nogometna tekma sicer na sporedu, ne bodo pa je spremljali navijači in privrženci nogometa.

Prašičja gripa je akutna virusna okužba dihal prašičev. Izjemno redko se bolezen z obolelih prašičev prenese na ljudi, ki delajo na prašičjih farmah in so z njimi v tesnem stiku. V ZDA so med letoma 2005 in 2008 zaznali prenos tega virusa s prašiča na človeka v zgolj 12 primerih. Bolezen je pri ljudeh potekala večinoma kot blaga okužba dihal brez resnih zapletov.

Oblasti so še sporočile, da so v bolnišnice do sedaj pripeljali že 1300 ljudi, ki imajo simptome prašičje gripe, zdravniki pa se še vedno trudijo ugotoviti, koliko izmed njih jih je dejansko zbolelo za prašičjo gripo. Protivirusnih zdravil naj bi imeli dovolj, potrebnim pa jih predpisujejo zdravniki in javne institucije.

Vodja Sekretariata za zdravje Jose Angel Cordova Villalobos je povedal, da najučinkovitejše sredstvo v borbi proti epidemiji gripe ni cepivo, ampak protivirus (oseltamivir in zanamivir). Virus je namreč nastal z mutacijo in vsebuje dve komponenti: brisbae in Eurasian, cepivo pa deluje le proti drugi komponenti. Prav tako virus, ki sicer izhaja iz genoma prašiča, verjetno ni nastal v Mehiki, ker vsebuje genom evrazijskega prašiča.

Virus bi lahko mutiral

Povsem možno je, da bo virus prašičje gripe tipa A/H1N1, ki je v Mehiki zagotovo zahteval 20 žrtev, najverjetneje pa že 81, mutiral v bolj nevarno vrsto, je danes dejal pomočnik generalnega direktorja za zdravje, varnost in okolje pri Svetovni trgovinski organizaciji (WHO) Keidži Fukuda. V New Yorku so medtem potrdili osem primerov virusa.

"Povsem verjetno je, da se bo virus razvil. Ko se virusi razvijajo, pa je jasno, da lahko postanejo tudi bolj nevarni ljudem," je dejal Fukuda.

Zatrdil je še, da WHO potrebuje več informacij o "vedenju teh virusov". "Jasno je tudi, da smo v času, ko moramo biti zelo previdni, da zberemo najboljše možne podatke. Resnično moramo bolje razumeti epidemiologijo, vedenje teh virusov," je pojasnil.

Strokovnjaki WHO se bodo v torek znova srečali na izrednem zasedanju in presodili, če je potrebno oceno resnosti tveganja pandemije dvigniti s tretje na četrto raven, kar bi pomenilo, da se je tveganje za pandemijo "izrazito povečalo". Ta raven pomeni tudi, da organizacija verjame, da gre za potencialno pandemičen virus, ki se lahko prenaša z osebe na osebo in povzroči izbruhe velikih razsežnosti, je povedal Fukuda.

Je pa Fukuda zagotovil, da so tudi zaradi izkušenj držav z izbruhom ptičje gripe države danes bolje pripravljene kot v preteklosti in da ima tudi WHO pripravljene zaloge okoli pet milijonov odmerkov zdravila tamiflu.

ZDA bodo razglasile stanje nevarnosti

Medtem ko število smrtnih žrtev v Mehiki narašča, pa v ZDA pričakujejo, da bodo vsi oboleli za virusom popolnoma okrevali, piše CNN in dodaja, da so dva primera okužbe zabeležili na meji s Teksasom v bližini San Antonia, sedem ljudi pa je zbolelo tudi v Južni Kaliforniji.

Prašičja gripa v Mehiki-2
Prašičja gripa v Mehiki-2 FOTO: Reuters

Zdravstveni uradniki v New Yorku so medtem pri osmih dijakih gimnazije svetega Frančiška potrdili prisotnost virusa prašičje gripe, ki je zahteval žrtve v Mehiki. Okoli sto dijakov omenjene šole se je pretekle dni začelo pritoževati nad simptomi, podobnimi gripi.

Kljub temu da je več dijakov pred dvema tednoma v okviru spomladanskih počitnic letovalo v znanem mehiškem letovišču Cancun, so oblasti najprej zatrjevale, da ne gre nujno za prašičjo gripo. Newyorški župan Michael Bloomberg je danes dejal, da gre za blage primere bolezni in da dijaki že okrevajo. Ni še znano, če so s prašičjo gripo okuženi tudi drugi bolni dijaki, šola pa bo v ponedeljek vseeno zaprta.

Predstavniki ameriške administracije so sicer na današnji novinarski konferenci povedali, da je ameriški predsednik Barack Obama na tekočem z razvojem dogodkov po svetu in v ZDA in da je ukazal "zelo dejaven, agresiven in usklajen odgovor" različnih delov administracije na izbruh virusa prašičje gripe.

Obama je na tekočem z dogodki, povezanimi s prašičjo gripo.
Obama je na tekočem z dogodki, povezanimi s prašičjo gripo. FOTO: Reuters

Vršilec dolžnosti vodje Centra za nadzor bolezni Richard Besser je sicer sporočil, da so oblasti v ZDA potrdile že 20 primerov prašičje gripe in da jih v naslednjih dneh pričakujejo še več. "Bolj ko iščemo primere prašičje gripe, več jih najdemo. Pričakujemo nadaljnje povečanje njihovega števila," je napovedal.

Ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano pa je povedala, da bodo ameriške oblasti še danes razglasile stanje nevarnosti za javno zdravje in da bodo natančno pregledale vse potnike, ki prihajajo iz Mehike in drugih območij, kjer je izbruh virusa dokazan. Če bodo kazali znake gripe, jih bodo izolirali in nato z njimi ravnali po ustaljenih postopkih.

Takšen ukrep bo vladnim agencijam omogočil tudi hitrejši pretok sredstev zveznih, državnih in lokalnih agencij prizadetim območjem za nabavo novih zdravil in za izvedbo diagnostičnih preskusov.

Strah prisoten povsod

Po poročanju BBC so v londonsko bolnišnico prepeljali nekega moškega, ki je iz Mehike priletel z znaki prašičje gripe, vendar se je kasneje izkazalo, da ne gre za omenjeni virus. Kot še piše BBC, za zdaj v Evropi še ni potrjenih okužb z virusom prašičje gripe.

Helena Adamič, Slovenka, ki se trenutno nahaja v Mehiki, nam je sporočila, da ljudje iz Mexico Cityja govorijo, da mediji preveč napihujejo in komplicirajo glede prašičje gripe. Tam se namreč 365 dni na leto bodejo s kriminalom in narkomanskimi karteli, gripa pa bo tam največ en mesec, pravijo. Kot kaže, vsega tega prebivalci ne jemljejo kot nekaj hudega.

Na Novi Zelandiji so v karanteno poslali skupino 22 učencev in treh učiteljev, ki so prileteli iz tritedenskih počitnic v Mehiki in so kazali znake smrtonosnega virusa, poroča Reuters. Lokalni mediji pa poročajo, da se je iz Mehike vrnila tudi skupina učencev neke druge šole, ki pa niso kazali znakov prašičje gripe. Nova Zelandija je kljub vsemu aktivirala nacionalni načrt o pandemiji, ki vključuje povečano število intenzivnih pregledov prihajajočih mednarodnih letov. ''Seveda je zaskrbljujoče,'' je povedal tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva Michael Flyger in dodal, da morajo upoštevati nasvete WHO, vendar ''izgleda, da ne bo tako hudo, kot bi lahko bilo, saj se bolni dobro odzivajo na zdravila''.

Francoske oblasti so pri dveh potnikih, ki sta se vračala iz Mehike, naletele na zdravstvene znake, ki bi lahko bili posledica prašičje gripe. "Imamo sum glede dveh oseb, ki sta se vrnili s poti v Mehiki, a ta še ni bil potrjen. Takšnih primerov v naslednjih dneh zagotovo ne bo manjkalo, saj iz Mehike prihaja veliko letov in ladij," je povedal direktor direktorata za splošno zdravje na francoskem ministrstvu za zdravje, Didier Houssin, ki ne izključuje možnosti, da bi osebe, obolele za to doslej neznano vrsto gripe, ki se razširja med ljudmi, lahko vstopile v državo.

Pri treh osebah, ki so nedavno prišle iz Mehike, so opazili znake prašičje gripe, zato so jih izolirali in premestili v bolnišnico, je povedala španka zdravstvena ministrica Trinidad Jimenez. ''Osebe smo, dokler ne ugotovimo za kaj gre, izolirali,'' je povedala in dodala, da je njihovo stanje težko.

Tudi v Izraelu so hospitalizirali moškega, ki je z znaki prašičje gripe pred kratkim prišel iz Mehike, je sporočil izraelski državni radio. 26-letnika so prepeljali v bolnišnico, severno od Tel Aviva, kjer bodo naredili preiskave, ki bodo potrdile ali zanikale, ali je moški okužen z novim virusom.

EU sicer še ni potrdila kakšnega tovrstnega primera. Iz Evropske komisije so danes sporočili, da v Evropi doslej še ni primera okužbe s prašičjo gripo. Kot so zagotovili, razmere podrobno spremljajo in so v nenehnih stikih z ameriškimi in mehiškimi zdravstvenimi oblastmi.

Rusija prepovedala uvoz mesa

Rusija je preventivno prepovedala uvoz mesa iz Mehike.
Rusija je preventivno prepovedala uvoz mesa iz Mehike. FOTO: Reuters

Rusija je v strahu pred širitvijo prašičje gripe danes "do nadaljnjih posebnih navodil" prepovedala uvoz mesa iz Mehike, ameriških zveznih držav Teksas, Kalifornija, Kansas, Alabama, Arizona, Arkansas, Georgia, Louisiana, Nova Mehika, Oklahoma in Florida ter iz Dominikanske republike, Gvatemale, Hondurasa, Kolumbije, Kostarike, Kube, Nikaragve, Paname in Salvadorja. Gre za vse pošiljke mesa iz teh držav oz. zveznih držav po 21. aprilu.

Prepoved je Rusija uvedla, potem ko je premier Vladimir Putin ukazal ustanovitev posebne komisije, ki bo preučila grožnjo prašičje gripe. Zaenkrat v Rusiji še ni bilo sumljivih primerov, a visoki ruski predstavniki menijo, da gre za "prvi ustrezni odziv" države. Napovedali so tudi, da bo posebna komisija ukrepe prilagajala glede na razvoj razmer.

Z Inštituta za varovanje zdravja so sicer danes med drugim sporočili da se z uživanjem svinjskega mesa ni moč okužiti z virusom prašičje gripe. Virusi prašičje gripe se namreč ne širijo s hrano. Uživanje toplotno dobro obdelanega svinjskega mesa je zato varno, zagotavljajo na inštitutu.

Poostren nadzor nad prišleki iz okuženih območij

Protiukrepe je začela izvajati tudi Azija, ki se je v preteklih letih že bojevala s ptičjo gripo in sarsom. Na Kitajskem so v soboto zvečer pozvali ljudi, naj o simptomih, podobnih prašičji gripi, takoj obvestijo pristojne oblasti, še posebej, če prihajajo v državo iz okuženih območij. Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da situacijo podrobno spremlja.

Tudi v Singapurju so o situaciji obveščeni in so vsem zdravstvenim delavcem že naročili, naj bodo pripravljeni, če se pojavi virus. Ljudem, ki so v zadnjih sedmih dneh prišli iz Kalifornije, Teksasa ali Mehike in imajo simptome prašičje gripe, so svetovali, naj takoj poiščejo zdravniško pomoč. Prav tako so jih pozvali, naj vzdržujejo higieno in si večkrat umijejo roke.

V Vietnamu so sprožili alarm za odkritje sumljivih znakov gripe, od WHO pa poskušajo dobiti čim več informacij o virusu in njegovi preprečitvi. V Južni Koreji so poostrili nadzor nad prišleki iz ZDA in Mehike ter nad uvoženo svinjino iz teh držav.

Poostren nadzor nad prišleki iz omenjenih držav je tudi v Hongkongu, kjer bodo vse s simptomi prašičje gripe napotili v bolnišnice na nadaljnje preiskave. ''Ljudje, ki so zboleli za virusom sedem dni potem, ko so se vrnili iz okuženih območij, si morajo nadeti zaščitne maske in poiskati zdravniško pomoč,'' je sporočil Thomas Tsang iz centra za varovanja zdravja.

Prašičja gripa v Mehiki-5
Prašičja gripa v Mehiki-5 FOTO: Reuters

Ko se gripa širi s človeka na človeka namesto z živali na človeka, lahko še naprej mutira, tako pa postane še močnejša in jo je težje zdraviti. Simptomi prašičje gripe so: vročina, pomanjkanje apetita, kašljanje, izcedek iz nosu, boleče grlo, slabost, bruhanje in driska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 04. 2009 13.01
Naj se razvija vegetarjanstvo, nas bodo pobrali toksini iz plesni, strupi iz rženih rožičkov in podono! Kdor meni, da so le zoonoze in nevarnosti živalskega porekla nevarnost, nima pojma o toksikologiji!!!
taktik6
27. 04. 2009 12.54
čim več takšnih grip...naj se razvija vegetarjanstvo
Ramzess
27. 04. 2009 12.38
"Je pa Fukuda zagotovil, da so tudi zaradi izkušenj držav z izbruhom ptičje gripe države danes bolje pripravljene kot v preteklosti in da ima tudi WHO pripravljene zaloge okoli pet milijonov odmerkov zdravila tamiflu." Kdo komu meče pesek v oči, res je, od zadnje blamaže s tem virusom, ostalo veliko zalog tamifluja, ki pa se je izkazal za neučinkovit, razen za farmacijo, ki je z njim bajno zaslužila. "... s katerim lahko pooblaščene osebe izolirajo bolne ljudi, pregledajo prtljago in vozila turistov in opravijo hišne preiskave." Kaj neki ima preiskava vozila in hiš z bolnimi ljudmi, kaj v resnici iščejo, kaj mislijo da bodo našli. Med takimi samozvanimi preiskavami lahko najdejo tudi kaj takega kar nima zveze z boleznijo, potem se individulana preiskava obrne v povsem drugo smer, o bolezni pa, ah ta postane hitro preteklost. Ni lepo, da oblasti, sicer nič novega, virus in razmere izkoriščajo za druge cilje, ne glede na nivo, osebni, lokalni ali državni. "da je zaskrbljujoče tudi dejstvo, da so v Mehiki za virusom zboleli tudi mladi in zdravi ljudje." Zakaj zaskrbljujoče, a morda ni bil namen, da bi zbolevali mladi in zdravi. Navsezadnje zbolevajo vsi, navadno zdravi, bolni ne, ti so namreč že bolani, razen če so osebe bolne že za čem drugim, zaradi česar drugega, kar je lahko karkoli. "da je ameriški predsednik Barack Obama na tekočem z razvojem dogodkov po svetu in v ZDA" "Obama je na tekočem z dogodki, povezanimi s prašičjo gripo." Ah, o tem ja ni moč dvomiti, kajne. Seveda je na tekočem, kajpak. "Bolj ko iščemo primere prašičje gripe, več jih najdemo. Pričakujemo nadaljnje povečanje njihovega števila," To je najprej vprašanje pravilna identifikacija bolezni oz. virusa pri bolnikih, ne pa števila ljudi z znaki gripe. Posploševanje ni na mestu, spet bo trpela statistika, na katero se nikoli ni bilo, ni in ne bo moč zanesti. "Če bodo kazali znake gripe, jih bodo izolirali in nato z njimi ravnali po ustaljenih postopkih." Ko že rečeno, posploševanje ni na mestu, najprej pravilna identifikacija virusa, šele nato, po potrebi, vse ostalo. "Simptomi prašičje gripe so: vročina, pomanjkanje apetita, kašljanje, izcedek iz nosu, boleče grlo, slabost, bruhanje in driska." Natančneje, taki so simptomi vseh vrst gripe, možna so odstopanja, pa še vendar je taka identifikacija presplošna. In kaj lahko lahko naredijo ljudje, ki so označeni in tretirani po krivem, od odraslih do otrok, družine upam, da ostanejo skupaj. Kmalu bomo videli, kaj je za tem, prejšnja gripa H5N1, s neučinkoviti tamiflujem vred se je izkazala za nekaj povsem drugega, kot je bilo v resnici, vsaj kar se vzroka, namena in cilja tiče.
banjalucanka
27. 04. 2009 03.01
banjalucanka
27. 04. 2009 02.59
stafordcic@email.si
27. 04. 2009 01.28
prekleti Američani
ne.me.jezkat
27. 04. 2009 01.11
če so pujsi naši največji sovražniki, se zveseljem javljam za uničevanje pečenih svinjskih zrezkov, kuhane domače prekajene šunke, suhih klobas, domačih ocvirkov, kotletov, pečenih reberc... malo po malo, pa ni hudič, da istrebimo to zlo, do zadnje krače. :P svečano obljubim, da bom kot pravi patriot in v skrbi za svetovni obstoj do nadaljnjega vse našteto uničeval v velikih količinah. raje umrem presit kot od lakote. :)) kar se pa gripe tiče: ebola, vranični prisad, ptičja gripa, nore krave... koliko bogatih belih američanov je do zdaj umrlo od teh zadev? virusi sami niso tolk pametni, da bi vedeli, kateri rasi in sloju pripada žrtev. nekdo pametnejši to izbira. in ravnovesje v svetu ostaja: med bogatimi in revnimi, med belimi in obarvanimi, med demokracijo in "zlom"... predvsem pa farmacevtske službe dobro služijo, pa zavodi zdravstvenega varstva...
kresalklan
27. 04. 2009 00.32
Hamza, tebi kar nekaj pojmov ni jasnih, za začetek začni razlikovat med virusi in bakterijami pa bo šlo, če ne pa nazaj v vrtec...
Bolivar
27. 04. 2009 00.15
"Prav tako virus, ki sicer izhaja iz genoma prašiča, verjetno ni nastal v Mehiki, ker vsebuje genom evrazijskega prašiča." Sem rekel včeraj,da je izvor v Aziji! Če je bil namerno ali nenamerno preneseni virus bo pa treba še doreči!
HAMZA_23
27. 04. 2009 00.14
se pa strinjam z vecino, da je to se ena poteza farmacevtskih druzb, ki preizkusajo raznorazna zdravila kako se obnesejo, in kako prepricati ljudi da jih kupijo? seveda podtaknes virus ki je " mutiral " iz pticje gripe in ne vem cesa vse, mutiral v manj kot letu dni pa to bi se samo opice verjele.
HAMZA_23
27. 04. 2009 00.13
INPU ni nujno da dobis nahod samo v mrzlih casih. Nahod se najveckrat pojavi zaradi mrzlih nog in niti malo ni odvisno od mrzlih casov, drugo je gripa,angina in ostale nalezljive bolezni ki se prenasajo z vdihovanjem.
HAMZA_23
27. 04. 2009 00.10
In nikjer nisem omenil da se v celotnem krvozilju zmanjsa temperatura ampak na predelu nog ki se potem prenese v notranjost telesa.
HAMZA_23
27. 04. 2009 00.09
Die_Gottesliebe glej pac sem to posplosil, ti se pa mas tu za nekega doktora znanosti, nisem mislil DOBESEDNO mrzle krvi -3 stopinje ampak za kaksno stopinjo ali dve manj kar povzroci da se mikrobi razvijejo ki drazijo nosno sluznico, kako pa bi ti drugace poimenoval nahod???da te slisim.
voodooSLO
26. 04. 2009 23.43
ne bo nas pokopala globalna finan.kriza , vendar bolezni in virusi -- kot v kakem SF filmu BOJTE SE BOJTE SE
Smarties.
26. 04. 2009 23.38
zdej se bodo tut RBD-jevci okužl xD
Cofar
26. 04. 2009 23.20
gospodarska kriza je očitn načela celo industrijo z zdravili. Če imetno ustvarjo preplah, bodo prodajal zdravila. sej nismo tok neumni
Zups82
26. 04. 2009 22.56
Die_Gottesliebe zarad tvojih komentarjev, sem se trikrat razjoku od smeha!! LOL! Svaka čast, bi dobu za pir!
qki
26. 04. 2009 22.45
ja sej je res kaj piše glede mehičanov, ki se ne zmenijo tolko za gripo... njim je prioriteta sploh preživet iz dneva v dan... 80% ljudi v mestih še osnovnih življenskih dobrin nima.. zaradi vode iz mestnega vodovoda umre veliko več ljudi kot zaradi gripe. ki jo jemlejo zgolj za eno bolezen več... da ne govorimo o katastrofalnih higienskih razmer.. tu je še kriminal, lakota, totalna beda, ki je mi evropejci nebomo NIKOLI izkusli ....
vrt007
26. 04. 2009 22.27
lejte, zadeva je taka, roche mora pač prodat tistih par milijonov tablet tamifluja, ki so mu ostal na policah po zadnji "epidemiji" - vsake tok časa je pač treba popucat police a ne.
Nauders
26. 04. 2009 22.05
glede na stanje prašičev v farmah. brez besed, isto kot holokavst, žrite prašiče da bo ja še več raka