Tujina

Strah pred izgubo morja

Zagreb, 30. 12. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ureditev odnosov s Slovenijo je med prioritetami predsedniškega kandidata Josipovića in Bandića. Oba sta tudi nezadovoljna s hrvaško diplomacijo.

Hrvaške predsedniške volitve
Hrvaške predsedniške volitve FOTO: Reuters

Kandidata v drugem krogu hrvaških predsedniških volitev Ivo Josipović in Milan Bandić sta za hrvaški časnik Jutarnji list odgovarjala na vprašanja, kaj nameravata storiti po morebitnem prevzemu predsedniškega mandata. Odnosi s Slovenijo so med prioritetami tako za Josipovića kot Bandića, razlike pa so glede stališč do arbitražnega sporazuma. Sporazum s Slovenijo ni dober, zaradi tega pa sem v saboru tudi glasoval proti, je dejal Josipović, ki je poslanec SDP. Kot je pojasnil, se je Hrvaška s sporazumom približala nevarnosti, da bi mimo mednarodnega prava, pravičnosti in evropskih načel izgubila del svojega morja.

Predsedniški kandidat socialdemokratov sicer dodaja, da bo spoštoval odločitev sabora in bo poskrbel, da bo izbira arbitrov za arbitražno sodišče, kakor ga predvideva arbitražni sporazum o načinu urejanja spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, kakovostna, z najboljšimi strokovnjaki za vprašanja morja in meja. "Zahteval bom, naj se priprave začnejo nemudoma," je poudaril Josipović.

Predsedniški kandidat Josipović meni, da arbitražni sporazum o meji za Hrvaško ni dober.
Predsedniški kandidat Josipović meni, da arbitražni sporazum o meji za Hrvaško ni dober. FOTO: Reuters

Njegov nekdanji strankarski kolega in dolgoletni zagrebški župan Bandić je dejal, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško načeloma podpira ter da je spor med državama treba čim prej urediti. "Ne bom se umikal niti pred referendumom, ker zaupam modrosti hrvaškega naroda," je dejal Bandić.

Odločitev ne sme biti v škodo Hrvaške

Dodal je, da so pogovori in pogajanja edini sprejemljivi način za reševanje vprašanja o meji in da je arbitražni sporazum načeloma na tej poti. "Končna rešitev meje ne sme biti v škodo teritorialne celovitosti Hrvaške," je sklenil Bandić.

Oba predsedniška kandidata, ki se bosta za zmago na predsedniških volitvah pomerila v drugem krogu volitev 10. januarja, sta poudarila, da sta nezadovoljna s hrvaško diplomacijo ter da bosta zahtevala več profesionalnih diplomatov in zamenjavo določenega števila veleposlanikov.

Zaenkrat pa ne nameravata zahtevati sprememb v vrhu hrvaške vojske, kot je to proti koncu svojega mandata napovedal sedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.
Medtem ko Josipović ni izključil možnosti predčasnih parlamentarnih volitev na Hrvaškem, se je Bandić izrekel proti tej možnosti, ker "niti v opoziciji ne vidi nikogar, ki bi ponujal izvedljive vizije in konkretne rešitve".

Tako Bandić kot Josipović nameravata obdržati pristojnosti pomilostitve za zapornike, oba pa bi zmanjšala DDV in se bosta borila proti korupciji. Nobeden od njiju tudi ne bi umaknil hrvaške tožbe proti Srbiji zaradi genocida.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prepri43
27. 05. 2011 12.30
Tistim ki pojma nimajo o temu kako se je imenoval Piranski zaliv leta 1790 sporočam slabo novico:Valle di Sicuolle kar po domače pomeni Sečoveljska vala! Vir:Darko Darovec - stari krajepisi Istre knjižnica Annales Majora ZRS koper 1999
zahod.west
30. 12. 2009 16.24
zmagal bo josipović s prepričljivimi 55 ali več % ...seveda z manj kot 40% oddanih glasovnic......torej 20% vojaško discipliniranih rdečuhov bo še enkrat "kraljevalo" na balkanu.....ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,
Jan Horvat 1
30. 12. 2009 13.52
Bmk Itaaq Mam Na Hrvaškm Viknd Pa Ke Hodm Na Morje
JADE7
30. 12. 2009 13.28
hudoooooo........
Northwest
30. 12. 2009 13.25
Hrvatje so prisli k pameti glede komunizma.Kdaj bo Slovenija?
Andrea Burši?
30. 12. 2009 13.06
priest: slovenac, v temu je point !! da ste što daleko od nas ;))))
Neikius
30. 12. 2009 12.14
Vedno je šla meja tako, da je bil cel zaliv slovenski. Do pred 10 leti sploh ni obstajal termin "savudrijska vala". Če bi kdorkoli malo pogledal nazaj v zgodovino bi bilo jasno kako in kaj stoji situacija. Tudi celotna istra je mešana po narodnosti. Je pač pripadla hrvaški nimaš kaj. Slovenci smo se sprijaznili s tem, naj se hrvati sprijaznijo s tistimi par km morja. Razlike itak ne bodo videli v svojem življenju zaradi tega.
Uporabnik113189
30. 12. 2009 12.13
Ugled hrvaške banana države je itak na dnu. Hrvati bi tožili srbe za genocid, srbi pa jim tožbo hvaležno vračajo z genocidom ustašev. Potem pa bo nastalo vprašanje kdo je prvi začel. Sem mislil da hrvati ne morejo pasti globje, pa vse kaže da to ni res. V svetu bodo postali znani po kraji ozemlja in genocidih. Turisti bodo znali ta njihov ugled pravilno ovrednotiti. To že kaže nek francoski film. Ja zmagati je treba, pa naj stane kar hoče..
vinadap
30. 12. 2009 12.09
Josipovič naj preštudira kaj se je dogajalo leta 1954 in kaj pravi londonski memorandum,ter specialni statut. Ter seveda na kakšen način so prišli do skoraj celotne Istre.
Uporabnik113189
30. 12. 2009 12.00
maliprco30.12.2009, 11:46 Če ne bi bil hrvat, bi mogoče kaj razumel, tako si pa brezupen primer. Kaj je v škodo hrvaške je zelo relativen pojem. Če kdo od hrvatov misli, da bi po tem, ko bi karikaturi od hrvaške države uspelo ukrasti istro, ki so jo sloenci pripeljali v skupno državo leta 1918 KORISTILO HRVAŠKI DRŽAVI se presneto moti..Za večno bomo slovenci skrbeli, da vam življenje ne bo lahko. In to bo ZELOOOOO DOLGO...Če misliš da je to v vašo korist, kar izvolite..
priest
30. 12. 2009 11.55
Če Hrvatje ne bodo vrnili pokradenega slovenskega primorja in dela morja nazaj,potem z nami slovenci ne pričakujte dobrih,odkritih odnosov med državama.Poplačati bo potrebno tudi brezpravno odtujeno,večletno razpolaganje s slovenskim ozemljem Tudi jedrske odpadke nuklearke Krško boste morali skladiščiti na vaših tleh(sedaj naši anonimno skladiščijo v opuščenih predvojnih vrtinah plina v Prekmurju-glava kure),tako kot veleva pogodbeni vzajemni zakon.
Hrvat2
30. 12. 2009 11.52
Zmagovalec bo moral kot prvo obiskat Savudrijsko Uvalo in s tem dokazat kaj in kako!
p0mijek
30. 12. 2009 11.46
sej odločitev ne bo in ne more biti v škodo hrvaške. vsak "normalen" sodnik AKA arbiter, bo videl da polovica, če ne dve tretini, savudrijske vale pripada hrvaški. to je neizpodbitno dejstvo. slovenija pa naj riše "dimnike" v luft, ne pa na morju. pol pa še carine naj uvedejo za ladje ki gredo v slovenijo ker onesnažujejo lepo našo