Tujina

Strah Hrvatov pred EU

Zagreb, 07. 05. 2009 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

57 odstotkov Hrvatov podpira vstop v EU, 38 odstotkov pa jih je proti. Nekatere skrbi znižanje življenjskega standarda, porast korupcije in razprodaja premoženja.

Na Hrvaškem podpirajo vstop v Evropsko unijo, vendar pa so s tem povezani tudi določeni strahovi in pričakovanja. Referenduma o vstopu v EU bi se udeležilo skoraj 70 odstotkov državljanov Hrvaške. Skoraj 57 odstotkov anketirancev bi glasovalo za vstop Hrvaške v EU, 38 odstotkov bi jih bilo proti, pet odstotkov pa se jih ni opredelilo.

Zastavi Hrvaške in EU
Zastavi Hrvaške in EU FOTO: POP TV

Državljani, ki podpirajo vstop Hrvaške v EU, pričakujejo predvsem odprtje meja, svobodo gibanja, več delovnih mest in stabiliziranje ekonomije, poroča Večernji list. Tisti, ki pa so proti vstopu v EU, pa se predvsem bojijo, da bo vstop Hrvaške v EU in na evropsko tržišče poslabšal življenjski standard in s tem tudi plače.

Podpora vstopu Hrvaške v EU se je tako zvišala, saj je pred nekaj meseci znašala okoli 52 odstotkov. Predstavnik hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve Davor Božinović je poudaril, da je dvig zaupanja v vstop v EU predvsem posledica javne razprave in novic, ki se pojavljajo v medijih. Med drugimi pozitivnimi razlogi za vstop Hrvaške v EU so anketiranci navedli izboljšanje pravnega sistema, padec korupcije in možnost izobraževanja.

Mnogo Hrvatov se tudi boji negativnega vpliva na poljedeljstvo in razprodaje hrvaškega premoženja. Bojijo se tudi, da bodo izgubili nacionalno identiteto ter da bodo kriminal, nasilje in droge v porastu.

Božinovič je še poudaril, da so nove članice EU skoraj 80 odstotkov izdelkov izvozile na tržišče starih članic. Tudi glede poljedelstva strah ni utemeljen, saj je finačna podpora za razvoj podeželja in kmetijstva v novih članicah dvignila in je znašala od 30 do 40 odstotkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

globewalker
09. 05. 2009 14.14
Ehhhh..., Slovenceljni smo očitne reve! Po pripovedovanju mojih kolegov in znancev je na morju vsako leto slabše - za Slovenčke se razume! Še posebej v Dalmaciji. Namreč kot SLO si diskriminiran v restavracijah, kempih, trgovinah ... Tudi meni se je zgodilo podobno pred cca 8 leti ko sem bil v Dalmaciji za družino in sem zaradi enega ali dveh nacionalističnih ekstremistov z domobransko vojaško preteklostjo imel pokvarjen dopust. Od takrat na hrvaško morje ne hodim. Nimam potrebe saj nisem mazohist, da bi se izpostavljal nepotrebnim provokacijam. Vsaj malo bi morali imeti slovenci ponosa in se sami pri sebi odločiti, da pač nekaju let oz. dokler bo takšna negativna naravnanost, ne bodo hodili množično na hrvaško morje... Verjamite, da bi se čez nekaj let zadeve pošteno spremenile... Na splošno pa nimam prav ničesar proti Hrvatom, imam nekaj dobrih prijeteljev tam...LP
jannet
08. 05. 2009 12.12
če vas še to ne prepriča........si poglejte na Youtubu video o zgodovini nasanka SLO in Cro......pa vam bo vse jasno.......pa se sosedje mal zamislite...
jannet
08. 05. 2009 12.10
edin na kar se lahko sossedje zanašajo je to njihovo na pol pokradeno morje...naj si ga imajo......tudi brez njeag bomo lahko.....
minnaema@yahoo.com
07. 05. 2009 23.11
...kdo pa trdi, da bo soseda v EU v bližnji prihodnosti ali se obračajo "zaprisežena stališča Slovenije, torej Europske države NA ROBE SVET & ali se MAJHNE države morajo sprijazniti s tem, kaj bodo rekle velike države v EU ?!
.eu.
07. 05. 2009 21.34
Če ma Hrvaška letos 20 procent manj turistov kot lani bo bankrotirala.Eh pol pa lohka itak kupmo vse do Dubrovnika za 1 kuno
4evercvicek
07. 05. 2009 20.04
vinadap, se strinjam. lp
vinadap
07. 05. 2009 19.40
4evercviček - sva na dveh različnih bregovih,naj tako tudi ostane.l.p.
4evercvicek
07. 05. 2009 19.25
vinadap - prav prejšnji teden sem imel predavanje o Istri in to od starih Istrijanov, ne politično izmanipuliranih ali provokativno antislovensko usmerjenih. To so ljudje ki spoštujejo Slovenijo prav tako kot Istro. Poleg tega da imam zgodovinsko podlago sem tudi dobil dodatne informacije. Vendar, tako kot praviš, vsak zagovarja svoja stališča in svoj vir informacij. Praviš da boš šel kot turis in če boš dobil boš...A meniš da jaz z Slo reg nisem izpostavljen istemu vprašanju kot ti? Tudi na mene lahko mimogrede uleti mina, ne glede na moje korenine. Verjamem da bo letoš vroče, žal. V naprej bi se opravičil vendar ne odgovarjam za prepotentneže ali provokativce, tako kot ti ne za slovence ki bodo iskali sraja dol, a dobro veš da se bodo našli...žal, ne ti ne jaz tega ne moremo kontrolirati. Želim ti prijeten dopust in upam da ostanemo samo pri natipkanem tekstu. Še posebej če si z družino. poz
vinadap
07. 05. 2009 19.18
4evercviček - ti zagovarjaj svoje teze,jaz bom pa svoje,pa basta. Jaz sem velikokrat na teh forumih podajal trde argumente,kar pa noben Hrvat ni znal na to odgovoriti,tudi ti ne. Če želiš spoznati resnico o Istri,si vzemi čas in pojdi v Trst v muzej novejše zgodovine,tam boš spoznal tisto,pred katerim si zakrivaš oči. V Trst sem pa napisal zato,da nebi bil pristranski.
vinadap
07. 05. 2009 19.08
4evercviček - bom šel kot turist,in če jih bom dobil samo zato,ker sem Slovenec,te bom poiskal,verjemi mi. Pa brez zamere. Sicer sem bil v Dubrovniku za praznike,vendar tam je drugo življenje.
4evercvicek
07. 05. 2009 18.08
vinadap - Umag in Poreč kot prvo sta par desetin km od Slo kjer avtomatsko potegneš črto (varno letovanje), zato lahko rečeš "slo v malem". Prav tako imaš na Lošinju kemp Nerezine, prav tako "slo v malem" in tako naprej da ne naštevamo. Zakaj Slo zahajajo na Hr obalo? 1.Slo podjetja imajo zakupljene parcele v raznih kampih, kar zaposlenim omogoča lažji pristop dopustu. 2. Slovenci, govorimo Slovenci in ne Jelinčič armada hodijo na hrvaško morje iz čistih razlogov: dopustovanje, morje, bližina, domače počutje (tukaj posebej poudarjam normalni Slovenski narod in ne Jeličiči)... 3. Čemu ti praviš reševanje Hr.turizma, normalni človek pravi odhod na dopust. 4. Čigava in kakšna dejstva naj sprejemam? Tvoja? Jelinčičeva? 5. Predolgo živim v Sloveniji da mi lahko prodajaš meglo Slovensko Hrvaškega odnosa. Predolgo živim v Sloveniji da mi lahko prodajaš meglo o "slabi" hrvaški in "prekrasni" sloveniji. 6. Živim in cirkuliram v Slo in Hr, ti pa vinadap živiš od medijev in informacijah ki upijaš iz njih. Že mesece nazaj sem ti povedal da pojdi na hrvaško in se pogovori z ljudmi, videl boš da niti tvoja država niti tebi podobni jim niso zanimivi ampak smešni...toliko smešni kot te tvoji "diplomati" smešno predstavljajo...
vinadap
07. 05. 2009 17.48
4evercviček - v septembru 91-ga sem bil v Umagu,Poreču,Slovenija v malem,nobenega tujca,razen hrabrih Italijanov. Hotelirji,gostilničarji,trgovine,to je moralo preživeti,kajneda. Če ne bi bilo vsaj nas,bi bila situacija veliko slabša. To je zadnjič tudi povdaril vaš minister za turizem. Če je eden evro,je eden,če je pa kaj več,je pa še boljše. Imam občutek,da nočeš sprejeti tega dejstva,vendar tako je bilo.
4evercvicek
07. 05. 2009 16.52
v končni fazi, če že govorimo o nekem reševanju, vsakdo je reševal svojo rit, se pravi za potovanje v tvojo "ekskluzivo" pač denarja ni bilo...da skratimo priču: ljudje hodijo kjer jim je pri srcu, hkrati pa niso vsi ljudje obremenjeni z politiko in politično sceno tako kot ste nekateri.
4evercvicek
07. 05. 2009 16.49
vinadap - nihče ne govori da mio ljudi potuje na hr.obalo, prav tako da šparajo, da pa ste "reševali" turizem dečko...o tej objektivnosti govorim.
vinadap
07. 05. 2009 16.08
4evercviček - žal,tudi ti nisi objektiven. Tudi,če 1mio.Slovencev pride letno na vašo obalo,to verjetno zate ni nič. V tistih lepih letih sem celo obalo in otoke prečesal z družino,nikoli pa na dopustu nisem šparal,pa ne samo jaz,večina Slovencev. Ko se je pilo se je pilo,ne pa Nemci,ki so sedeli pri litru vina in treh litrih vode celi večer in poslušali glazbo. Slovenec je pustil veliko več denarja pri vas,kakor pa bilokateri tujec.
vinadap
07. 05. 2009 16.02
josip.hr - ti si zaveden,ali pa ne razumeš. Malo zasleduj hrvaško turistično borzo,pa ti bo marsikaj jasno. Kako zanimivo,da se vaš minister za turizem vsako leto zanaša na Slovence. Uvjek nam vjerni Slovenci ..... Le čemu?
4evercvicek
07. 05. 2009 16.01
vinadap - zgodba o uspehu? očitno resnično ne moreš biti objektiven...ne posplošujem vendar mislim da bi bilo potrebno to vprašanje postaviti ljudstvu...objektivni odgovori se skrivajo v gorkem okusu ljudstva...
izbruh@gmail.com
07. 05. 2009 15.21
Bolj je lahko EU strah Hrvatov...
josip.hr
07. 05. 2009 14.52
vinadap07.05.2009, 12:43-1 josip.hr - lahko bi rekel,hvala lepa,ker ste prišli. Tudi ti ne moreš kaj,da si Hrvat. In tako se v večini obnašate vsi. Taki ste. Ja, in zdaj reči da so Slovenci prihajali k Hrvatom na morje da bi jim pomagali. Prosim te lepo.
manco-capac
07. 05. 2009 13.52
Kar je res, je res: na premoženje bodo Hrvatje morali presneto popaziti, drugače bodo tujcem plačevali, da se bodo lahko kopali v morju!