Tujina

Storilci, ki morijo v imenu časti, ne bodo več svobodni

Islamabad, 08. 10. 2016 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tri mesece po umoru iz časti, ko je brat umoril zvezdnico družbenih omrežij, kar je sprožilo mednarodno zgražanje, je Pakistan odpravil zakonodajo, ki omogoča svobodo ljudem, ki morijo iz časti.

Zakonodaja, ki jo je soglasno sprejel državni zbor, narekuje dosmrtno ječo za morilca, četudi so mu sorodniki žrtve oprostili umor. Skupščina je sprejela tudi predlog zakona, ki povečuje kazni za nekatere prekrške posilstev, narekuje testiranje DNK in za posilstvo mladoletnih ali invalidnih oseb kaznuje storilca z dosmrtnim zaporom ali smrtjo.

Pakistanske ženske so se namreč dolgo časa borile za svoje pravice in tako imenovani umori iz časti so vsako leto zahtevali več sto njihovih življenj.

Protest
Protest FOTO: Reuters

Obsodbe za posilstvo se gibljejo okoli nič odstotkov, predvsem zaradi pomanjkanja forenzičnih testiranj in zanašanja zakona na posredne dokaze. Skupine za pravice žensk in politiki so več let zahtevali ostrejše zakone za boj proti nasilnežem nad ženskami v državi. ''To je korak v pravo smer,'' je povedala aktivistka in kolumnistka Aisha Sarwari in dodala: ''Zdaj moramo vzeti naše male zmage in nadaljevati, ne pa se ustaviti.''

Aktivistka Farzana Bari pa je bila bolj previdna, saj zakonodaja sodniku še vedno omogoča, da se odloči, ali je šlo za umor iz časti ali ne. Marvi Sirmed je sicer zakonodajo označila za ''zelo dobro novico'', vendar dodala, da je ''zdaj izziv to, kako bomo definirali zločine iz časti''.

Premier Nawaz Sharif je v izjavi za javnost pozdravil sprejetje zakonodaje in pozval policijo in sodišča k njegovi izvedbi. ''Zagotovili bomo, da se bo zakonodaja izvajala po vsej državi. Ženske so najpomembnejši del naše družbe in verjamem v enakopravnost, zaščito in emancipacijo,'' je sporočil.

Umor iz časti

Storilci, ki morijo iz časti – žrtve so največkrat ženske, ki jih umorijo sorodniki, da bi ohranili čast družine – velikokrat ostanejo svobodni, saj iščejo oproščenje za zločin pri drugih družinskih članih.

Leta 2005 so spremenili zakon, ki se nanaša na umore iz časti, s katerim so preprečili moškim, ki so umorili žensko sorodnico, da se opraviči za zločin kot ''dedič'' žrtve. A drugi sorodniki so oprostili morilcu, kar je bila luknja v zakonu, ki so jo izkoriščali.

Zakonodaja, ki so jo sprejeli v četrtek, nalaga sodnikom, da kaznujejo osebo, ki ubija v imenu časti na dosmrtni zapor, tudi če so jim oprostili sorodniki žrtve in so se tako izognili smrtni kazni. ''Tudi če so bližnji sorodniki žrtve morilcu oprostili, ga mora sodišče obsoditi na 25-letno zaporno kazen,'' je povedal zakonodajalec Farthatullah Babar.

Umor, ki je sprožil pozive po ukrepanju

Gnusen umor zvezdnice Facebooka Qandeel Baloch, ki so jo mnogi v državi kritizirali zaradi objavljanja selfijev in videov, je sprožil pozive po ukrepanju, potem ko je njen brat priznal, da jo je umoril. ''Ni me sram zaradi tega, kar sem naredil,'' je povedal in dodal: ''Karkoli je bilo, obnašanje sestre je bilo povsem nevzdržno.''

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

regrat29
08. 10. 2016 13.57
+4
pa fak no, ne morem verjet, da živim v svetu, kjer je dejansko bilo dovoljeno z zakonodajo ubijat... včasih se mi zdi, da še kr živimo v starem veku, ne pa v 21.stoletju.
FoglofffTunekkk
08. 10. 2016 12.44
+10
Tega pa si ne dovolim brisat: Izbrisan komentar: Pakistan je odpravil zakonodajo, ki omogoča svobodo ljudem, ki morijo iz časti????... A res? To so odpravili leta 2016?... Wow so demokratični !!!
DonDonDan
08. 10. 2016 14.17
+4
Mirkoca
08. 10. 2016 12.42
+9
Isto je v Turčiji. Vsako leto umorijo par sto žensk.
Mirkoca
08. 10. 2016 12.46
+8
Še nekaj podrobnosti. Potem ko so v Turčiji pred kratkim zaostrili zakonodajo, sedaj sorodniki za umor izberejo mladoletnega člana. Tako ni redek primer, ko mladoletni sin ubije mamo in na tak način povrne družini čast.
llluuullliii
08. 10. 2016 11.33
+4
adijo država....
Menes
08. 10. 2016 10.57
+6
Pakistan odpravil dolgo pričakovano zakonodajo??? Človek bi pričakoval, da so dolgo pričakovano zakonodajo sprejeli, ne pa odpravili.
Ramzess
08. 10. 2016 12.31
+0
Verjetno so mislili dolgo obstoječo zakonodajo.