Tujina

Stopila je v čevlje zaročenke džihadista, zdaj ji grozijo s smrtjo

Pariz, 12. 03. 2015 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Francoska novinarka se je v želji, da bi ugotovila, kako deluje mreža IS, ki novači mlade ljudi iz Evrope, pretvarjala, da je mlado dekle, ki občuduje Islamsko državo. Vse odkar je vstopila v svet teroristične organizacije pa živi v strahu. Zaradi groženj s smrtjo jo 24 ur na dan varuje policija.

32-letna novinarka Ana Erelle, ki se je specializirala za Bližnji vzhod, je pred dvema letoma opravila več intervjujev z najstniki iz revnih pariških predmestij in ugotovila, da so ta postala gojišča ekstremizma. Presenetilo jo je, kako so se ti mladi radikalizirali, a so zelo malo vedeli o veri. Redki so sploh prebrali kakšno knjigo, o džihadu pa so vedeli več kot o sami veri. 

V intervjuju za New York Post je dejala, da so ti mladi imeli zelo romantičen pogled na radikalizacijo. Zato se je začela zanimati, kako se je to zgodilo. Še najbolj so jo begale t. i. "kalifatke", mlade ženske, ki so odrasle v moderni družbi, a so bile obsedene z džihadisti. "Zanje so džihadisti kot Brad Pitt, toda še boljši, saj Brad Pitt ni religiozen," pravi Erelle.

Za dekleta, ki se pridružijo IS so džihadisti objekt poželenja - podobno, kot je za mnoge denimo Brad Pitt - pravi francoska novinarka.
Za dekleta, ki se pridružijo IS so džihadisti objekt poželenja - podobno, kot je za mnoge denimo Brad Pitt - pravi francoska novinarka. FOTO: Twitter

Ugotovila je, da ti mladi znanje o veri dobijo predvsem prek družbenih omrežij. Tam se povezujejo in debatirajo. Zato se je odločila, da se pridruži spletni skupnosti mladih muslimanov. Na Facebooku in Twitterju si je ustvarila lažni profil z namenom, da opazuje, kako poteka povezovanje prek spleta in da odkrije vzroke, zakaj se mladi muslimani v Franciji radikalizirajo.

Na družbenih omrežjih se je Erelle predstavljala kot Melodie, 20-letno dekle iz revne četrti, ki živi samo z mamo, ki se je spreobrnilo in bi rado postalo nevesta džihadistu. Kmalu se je zapletla v debate in pritegnila pozornost Abu Bilela, enega od voditeljev IS v Rakki. Bilel, ki je alžirskega porekla, a se je rodil v Franciji, se je vanjo zaljubil, jo zaprosil in jo povabil, naj se mu pridruži v kalifatu.

Pošiljal ji je svoje fotografije, na katerih je poziral pred terenskimi vozili z orožjem v rokah ter jo prepričeval, da pride v Sirijo. "Ko boš prišla, bom s teboj ravnal kot s princeso," je obljubil. Bilel je Melodie dejal, da bo z njim imela lepo življenje, veliko stanovanje in mnogo otrok.

Skrajneži IS mladim dekletom obljubljajo življenje kot iz pravljice.
Skrajneži IS mladim dekletom obljubljajo življenje kot iz pravljice. FOTO: Reuters

Prav takšno leporečenje je po mnenju novinarke razlog, da se mlade punce odpravijo na bojišča. Revnim dekletom namreč obljubljajo lepo življenje. Prepričujejo jih, da v Veliki Britaniji ali Franciji nimajo prihodnosti, da ne bodo našle poštenega moža in da nikoli ne bodo dobre muslimanke v takšnem okolju.

Kmalu po tem, ko sta se začela pogovarjati, se je želel z njo slišati tudi po Skypu. Ti prvi trenutki, ko ga je Erelle zagledala, so bili nepozabni, pravi. Vanjo je strmel, v njegovem izrazu pa, kot pravi, ni videla ničesar, ne vere, ne čustev. Videla je, da ni bil dober človek. A, da bi pridobila njegovo zaupanje, se je pretvarjala, da ji je všeč. Ker je nosila ruto, ji je verjel in ji začel pripovedovati o svojem življenju v vrstah Islamske države.

Med drugim je povedal, da je sodeloval pri mučenju, bičanju in obglavljanju ugrabljencev. "Bilel je poln samega sebe in je sposoben res krutih dejanj. Sprva sem si želela, da bi videla tudi njegovo lepšo plat, ker verjamem, da jo imamo vsi ... toda, v njem ni bilo nič človeškega," je dejala Erelle.

Njegovo pravo ime je Rachid, odraščal je na severu Francije. Kasneje je izvedela, da je bil večkrat kaznovan zaradi različnih prekrškov, nazadnje je bil izpuščen proti varščini. Takrat je zbežal v Irak, kjer se je leta 2000 pridružil radikalnim skupinam. Kot desna roka Al Bagdadija je v Siriji skrbel za novačenje novih pripadnikov, pobiranje davkov in poveljevanje enotam.

Razlagal ji je, da novi rekruti iz Evrope prihajajo vsak dan. Zjutraj se učijo arabščine, popoldne streljanja, zvečer pa jim predava duhovni vodja. Po dveh tednih intenzivnega uvajanja, jih ocenijo in najbolj prebrisane izberejo za posebne naloge, denimo kontra-obveščanje. Med vsemi pa je v vrstah borcev najbolj cenil samomorilske napadalce. Melodie je pihal na dušo s tem, da ji je govoril, da so mu najljubši spreobrnjenci, saj imajo močno vero, a so hkrati odprti.

"Nič čudnega, torej, da so dekleta kot je Melodie, hitro očarana. V svojem svetu se počutijo nepomembne, potem pa se pojavi takšen moški, ki je skoraj enkrat starejši, ji pripoveduje o zanimivih dogodivščinah, je z njo prijazen, kaže ji naklonjenost in bi se z njo pogovarjal po cele dneve," pripoveduje Erelle. Dodaten draž je tudi pozornost in skoraj zvezdniški status, ki ga punce dobijo na spletu.

Džihadisti dajo dekletom natančna navodila za pot v Sirijo.
Džihadisti dajo dekletom natančna navodila za pot v Sirijo. FOTO: Reuters

Ko se je namreč razvedelo, da je Melodie Bilelova zaročenka, je med podporniki džihadistov na spletu postala nekakšna zvezdnica. "Nekaj podobnega se je zagotovo dogajalo tudi z britanskimi najstnicami," meni Erelle in dodaja, da "dekleta, ki se odločijo, da gredo v Sirijo, vedo, da se bo o njih govorilo v časopisih, na internetu, televiziji in da se bodo ljudje o njih pogovarjali." Ena od birtanskih najstnic, Kadiza Sultana, ki naj bi odpotovala v Sirijo, je na Twitterju spremljala okoli 70 skrajnežev, sama pa je imela več kot 11 tisoč spremljevalcev.

Melodie (Erelle) je sprva zavračala vabilo v Sirijo, a Bilel ni odnehal. Spraševal jo je, če ima dovolj denarja za letalsko karto in dejal, da je njegova organizacija bogata in ji bodo denar povrnili. Ker skrajneži pozorno spremljajo aktivnosti policije, ji je svetoval, naj izbere pot preko Amsterdama, da ji francoska policija odhoda ne bo preprečila, v Amsterdamu pa naj zavrže svoj telefon in kupi novega. Dobila je tudi navodilo, da naj se za pot v Sirijo obleče kot navadno dekle, naj ne izstopa. Pred odhodom naj bo prijazna do svoje družine, da česa ne posumijo in naj ne pusti nobenih sporočil. "Ne pojasnjuj, ker te bodo skušali najti, enostavno en dan samo izgini," ji je svetoval.

Na letališču v Istanbulu naj bi jo pričakala ženska, pripadnica IS, s katero bosta skupaj odleteli v Sirijo. Do tega trenutka se je Erelle držala načrta, saj je želela spoznati žensko, ki pomaga novačiti mlade neveste pripadnikov IS. Bilel je svoji (lažni) zaročenki še naročil, naj mu prinese nekaj stvari iz brezcarinske trgovine, med drugim luksuzno vodico po britju. "To mi je bilo zanimivo pri teh džihadistih. Zavračajo zahod, nasprotujejo kapitalizmu, po drugi strani pa obožujejo luksuzne izdelke in drage blagovne znamke. Oblečeni so v Nike trenirke in nosijo očala znamke Ray Ban. Kot bi želeli povedati: nekoč sem bil reven, tako kot vi, zdaj pa si to lahko privoščim," je dejala Erelle.

Ko je Melodie prispela v Amsterdam se je zataknilo, Bilel ji je sporočil, da bo morala pot iz Turčije nadaljevati sama, saj ženska, ki bi jo morala pričakati v Istanbulu, ni mogla potovati. Naročil ji je, naj se v Istanbulu vkrca na letalo za Urfo na jugovzhodu Turčije, tam pa počaka na nadaljnja navodila. Melodie je dejala, da jo je strah, da povsod mrgoli policije in da bi se rada vrnila domov. Začela sta se prepirati in Bilel je takrat pokazal svoj pravi obraz, bil je besen, ker ga je hotela pustiti na cedilu. Dejal je, da ga bo osmešila pred nadrejenimi in da tega zlepa ne bo pozabil.

Po spletu kroži posnetek novinarke, na katerem v arabščini piše: "Bratje, če jo vidite, jo ubijte."
Po spletu kroži posnetek novinarke, na katerem v arabščini piše: "Bratje, če jo vidite, jo ubijte." FOTO: Reuters

Takrat se je odločila, da prekine stike. Toda, Bilel ni odnehal, klical jo je in ji grozil, da bo poslal nekoga, da jo ubije. Po spletu celo kroži njen posnetek, na katerem v arabščini piše: "Bratje, če jo vidite, jo ubijte."

Novinarka se je takoj vrnila v Pariz, kjer je pod psevdonimom Ana Erelle za revijo napisala članek, nato pa še knjigo z naslovom "V koži džihadista". Takoj, ko je objavila zgodbo in razkrila prevaro Melodie, je postala tarča. Bilel jo je klical, ji grozil s smrtjo. Večkrat je morala zamenjati telefonsko številko in se celo preseliti. Od januarskega napada na Charlie Hebdo pa ima policijsko spremstvo.

"Nekdo ves čas opazuje stavbo, v kateri živim," je za New York Post povedala Erelle. Novinarke se zaradi njene izpostavljenosti izogibajo tudi prijatelji, saj se bojijo biti v bližini tarče ekstremistov.

Pred nekaj meseci je izvedela, da naj bi Bilela ubili. Še vedno pa ne ve, ali so džihadisti odkrili njeno pravo identiteto. Toda kljub temu pravi, da bi to storila še enkrat, saj je tako odkrila pravi obraz IS borcev.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IM111
14. 03. 2015 10.11
Bravo! Pogumna!
HolyRomanEmpire
13. 03. 2015 15.09
-1
Mal dolgi članek glede na to, da verjetno zelo redko koga zanima kake rituale imajo ti nazadnjaki. 24puranov skos mafija propaganda itn
provocateur
13. 03. 2015 11.35
-2
''Objekt poželenja'', pa pravijo, da samo moški ratmišljamo s spodnjo glavico. ... Babe so hujše, vse za grob seks, na koncu bo pa zadavljena.
ficfiric 1
13. 03. 2015 00.03
+2
Ja hudo no......zdej je pa ena novinarka pogruntala vse....brata pita......hahahaha....
Jasnovidec Cosmos
12. 03. 2015 20.15
+10
To so sami za,fustriranci z kompleksom manj vrednosti taki kot je tisti mali pajac na zgornji fotografiji pri katerem je puška večja od njega.Taki potem gredo k tem IS,da prikrijejo občutek manj vrednosti z namenom,da bi se lahko izživljavali na nemočnih.Tako so delali četniki in ustaši med vojno.
skismania
12. 03. 2015 19.51
+1
ženki se pa da
minnaema@yahoo.com
12. 03. 2015 17.41
+1
ja, ja, ko bi NAFTNA POLJA se spremenila v PRAH bi bilo vse drugače...ali da bi se v najkrajšem času izdelovala vozila na elektriko, tudi to bi bila rešitev. Mladci iz Europe prodajajo se za denarna sredstva, ko bi doma imeli delo in zaslužek-se menda anomalij vseh sort in oblik nebi dogajalo-žal je to resnica, katero bo potrebno sinergično reševati po celotni Europi in NE le deklerativno, temveč tudi konstruktivno in upamo na boljše čase !
Bassettt
12. 03. 2015 13.28
+19
Kakšni komentarji! Ženska si UPA več kot polovica Slovenije, ki samo tolče in brca nazaj take, ki gredo proti toku, ki s korajžo in jekleno voljo gredo v spopad v imenu boljšega razumevanja in reagiranja na situacije današnjega časa--pa naj bo o Siriji ali Sloveniji. Zakaj ni več ljudi takih?
Praškovarit
12. 03. 2015 11.40
+10
sam kaj pa če bi jo una ženska res čakala v istanbulu? kva bi pa pol? ne bi bilo članka o tem,....
Praškovarit
12. 03. 2015 11.37
+5
sem mislila, da je šla do konca in nekako pobegnila od tam potem. meni pa se že dolgo čudno zdi, da majo ti "nimam izraza za njih" toooliko cajta za po facebooku in ostalih omrežjih viset. sploh pa zgledajo, kot da do 5 ne bi znali štet
Angela Franko
12. 03. 2015 11.19
+17
POTEM TA DEKLETA GREDO TJA SAMO ZARADI SEKSA ,ČE O VERI NIMAJO POJMA ?????
Praškovarit
12. 03. 2015 11.37
+11
murate
12. 03. 2015 18.27
+3
Mil?007
12. 03. 2015 10.44
-15
Men se prou nič ne smili, za pet minut slave je prodala glavo.
Darch Lp
12. 03. 2015 10.57
+22
no vsaj veš mentalnost đihaistov a to ni dovolj, bejba je javno povedala kva se dogaja, prej pa tega nismo vedeli zato ni prodana duša !!
SMOKVAsarma
12. 03. 2015 11.11
-9
haha in kaj je po tvoje novega povedala oz. razkrila??
MUNGATUMBA
12. 03. 2015 21.21
+1
ficfiric 1
13. 03. 2015 00.05
+0
Lari fari ke povedala.....se ena pravlica za strasit folk...
razerznak
12. 03. 2015 10.33
-2
ja a ni mogla uporabit lažnega imena? preko proxy serverjev? vsaj se malo bol naličala da bi si malo obraz spremenila? sej si bo sama kriva
SMOKVAsarma
12. 03. 2015 08.46
-4
lari fari..pazi, da so res tako naivni in glupi, da grejo verjet eni ženski prek skypa in govorit take stvari...plus vodico po britju bi? Zakaj, če se pa oni ne brijejo? Malo mi je ta zgodba nerealna.
JanZiska
12. 03. 2015 09.28
+9
brijejo si sramne dlake, po vzornikih iz pornografskih filmov
blokirani
12. 03. 2015 11.10
+2
Mene pa zanima, če te evropejce, ki se jim pridružijo tudi obrežejo tam spodaj......
Praškovarit
12. 03. 2015 11.38
murate
12. 03. 2015 18.29
+2
MUNGATUMBA
12. 03. 2015 21.20
macek_garfield
12. 03. 2015 08.09
-10
... kaj vse bi ti novinarji naredili, da bi bili v pozornosti ... potem pa se cudijo ... da se jim zgodi obisk z orozjem ...
lordslayer
12. 03. 2015 08.05
-9
kot otroka jo očitno niso naučili, da ni pametno dražiti osje gnezdo...
blokirani
12. 03. 2015 11.09
+5
sebograhh
12. 03. 2015 07.06
-82
Ali pa doma ni dost dobila, da zdej tam nastavlja
slayer2
12. 03. 2015 07.25
+77
A si sploh prebral čalnek?P****a ste eni res omejeni,pa to!!!
skismania
12. 03. 2015 19.52
blokirani
12. 03. 2015 07.00
+87
Pogumna punca.
Gagg
12. 03. 2015 08.06
+62
Res pogumna. Verjetno še sama ni slutila za tako razsežnost tajnega vohunjenja. Bi bil pa že čas, da se svet združi in potamani te IS (Idiotske Skrajneže)
1airbus
12. 03. 2015 08.15
-25
Prototip
12. 03. 2015 08.31
+37
iztrebi,izkorenini,exekutira,deratizira,,večpomenska beseda pač,,,,
Našvasan_zob
12. 03. 2015 10.52
-4
In komu boš pol orožje prodaju? Vse je samo biznis.. orožarske dividende bodo letos dobre...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.