Tujina

Število žrtev v Pakistanu narašča

Islamabad, 30. 10. 2008 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po podatkih pakistanskih oblasti naj bi v sredinem potresu umrlo že 215 ljudi. Število žrtev pod ruševinami se veča, pomoč pa prihaja prepočasi.

V strahu pred nadaljnjimi popotresnimi sunki so ljudje zapustili prebivališča.
V strahu pred nadaljnjimi popotresnimi sunki so ljudje zapustili prebivališča. FOTO: Reuters

Pakistanske oblasti trdijo, da naj bi v potresu umrlo že 215 ljudi, lokalni mediji pa poročajo, da naj bi bilo število umrlih v potresu celo 236. Ranjenih naj bi bilo okoli 400 ljudi. Število žrtev je še posebej strmo naraslo po popotresnem sunku, ki je sledil 12 ur po potresu. Ta je namreč uničil še več domov, brez katerih naj bi po ocenah lokalnih oblasti v provinci Balučistan, kjer živi okoli 50.000 prebivalcev, ostalo med 6000 in 10.000 tamkajšnjih prebivalcev. Nekatere vasi so skoraj povsem uničene.

Helikopterska pomoč je v nedostopnih gorskih vaseh zelo dobrodošla.
Helikopterska pomoč je v nedostopnih gorskih vaseh zelo dobrodošla. FOTO: Reuters

Težko dostopni predeli

Nezadovoljni prebivalci številnih težko dostopnih vasi zahtevajo hitrejše ukrepanje oblasti, saj od potresa z močjo 6,4 po Richterjevi lestvici, ki jih je presenetil med spanjem, še niso prejeli nobene pomoči. Mnogi so zaradi porušenih domov in iz strahu pred popotresnimi sunki minulo noč v ledenem mrazu preživeli na prostem. "Čas je za humanitarno pomoč. Primanjkuje nam šotorov, odej in hrane, poleg tega postaja vse bolj mrzlo," je dejal guverner okrožja Dilavar Kan.

Vojska in mednarodne človekoljubne organizacije si sicer prizadevajo dostaviti pomoč – šotore, hrano in zdravila – na območje potresa, ki leži okoli 50 kilometrov od prestolnice Balučistana – Kveta, a javnost jim očita počasnost, neorganiziranost in nepripravljenost. Svojo pomoč prizadetim so kmalu po potresu že najavile ZDA, Kanada in Indija, Svetovna zdravstvena organizacija pa je objavila, da bo nemudoma prispevala najnujnejše življenjske potrebščine za pomoč 50.000 ljudem.

Mnogi so prenočili na hladnem.
Mnogi so prenočili na hladnem. FOTO: Reuters

Pakistan pogosto stresajo potresi. Eden od najbolj smrtonosnih z močjo 7,6 je sever države prizadel 8. oktobra 2005 in zahteval skoraj 80.000 smrtnih žrtev, 3,5 milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Najhujši potres na območju Kvete je bil leta 1935, ko je umrlo 30.000 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bb38150
30. 10. 2008 15.21
Nič,ni kaj narava nam pokaže vso svojo moč ,ki jo lahko ima.Se mi smilijo ljudje ,predvsem otroci,ki doživljajo ta strah in so nemočni.Upam ,da jim bo svet pomagal.