Tujina

FOTO: Število žrtev orkana Irma še naprej narašča

Miami, 14. 09. 2017 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Orkan Irma je doslej zahteval skupaj 61 življenj, od tega 23 v ZDA in 38 v Karibih, kjer je pustošil, preden je zajel celotno ameriško zvezno državo Florido in nato oslabel nad Georgijo in Južno Karolino. Med smrtnimi žrtvami je osem prebivalcev doma za ostarele in še šest ljudi, ki so se zadušili zaradi generatorjev.

Zaradi Irme je v ZDA brez elektrike ostalo 13 milijonov prebivalcev, večinoma na Floridi, kjer jih je bilo brez elektrike v sredo zvečer še 6,8 milijona. Izpad elektrike je najverjetnejši krivec za smrt petih žensk in treh moških iz doma za ostarele v floridskem kraju Hollywoodu, starih od 70 do 99 let, čeprav preiskava o tem še poteka.

Dom je brez elektrike ostal v nedeljo in je šele v torek to prijavil oblastem, brez prošnje za pomoč. Njegov generator ni dovolj močan za hlajenje poslopja in gasilci so v torek v razne bolnišnice evakuirali 150 stanovalcev.

Temperature so bile v času orkana znosne, čeprav so bile takrat druge težave, po odhodu Irme pa se je vrnila vročina, zaradi katere je življenje na Floridi neznosno brez klimatskih naprav.

Prav zaradi visokih temperatur ima Florida največji delež starejšega prebivalstva od vseh ameriških zveznih držav. Vsak peti prebivalec Floride, ki ima skupaj 20 milijonov prebivalcev, je starejši od 65 let. Najstarejši in nemočni prebivajo v 680 domovih za ostarele po državi.

Še šest mrtvih zaradi generatorjev

Florida ima striktno zakonodajo postopanja v domovih za ostarele v primerih orkanov in guverner države Rick Scott je obljubil ostre kazni za odgovorne, če bo preiskava odkrila, da niso ukrepali ustrezno. Smrtni primeri so toliko bolj tragični, ker je čez cesto od doma bolnišnica z delujočimi klimatskimi napravami na generatorje.

Tudi generatorji niso zanesljivi, saj je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom iz generatorjev doslej na Floridi umrlo šest ljudi, možakar v Tampi pa si je z motorno žago prerezal vrat med odstranjevanjem porušenega drevesa.

Številna gospodinjstva so še vedno brez elektrike.
Številna gospodinjstva so še vedno brez elektrike. FOTO: AP

Po zavetiščih Floride je bilo v sredo zvečer le še 13.000 ljudi, lokalni uradniki na otočju Key West pa poročajo, da morda uničenje ni tako veliko, kot so se sprva bali. Ocene iz zraka so govorile o najmanj četrtini povsem uničenih hišah, vendar naj bi jih bilo na koncu manj. Irma je v nedeljo zjutraj prihrumela na Keys z vetom hitrosti več kot 200 kilometrov na uro.

Uničenje si je danes iz prve roke ogledal ameriški predsednik Donald Trump, ki je obiskal mesto Naples na jugozahodni obali Floride. Zagotovil je nadaljevanje zvezne pomoči, ki jo je označil za zelo hitro in učinkovito, kot mora biti. Položaj je označil za težak, vendar pa se hitro popravlja. "Elektrika se vrača hitro, državni voditelji in reševalci pa opravljajo izjemno delo," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
15. 09. 2017 08.25
+1
A samo za američane skrbite, ki sodobili oslabljeni del? Kaj pa na ostale? aja niso pomembni.... kot ne omenjam ostalih neurij po svetu in potresa v Mehiki. To ni nič hudega.... Vsako kolo se obrne...
nikhrast
15. 09. 2017 09.32
+1
Saj nas skrbi tudi Severna Koreja, malo pogooglaj.
Ramzess
14. 09. 2017 16.59
Možakar v Tampi, ojej, kot v filmu Brez povratka. Ne predstavljam si, kako se je to zgodilo, in kaj si mislijo njegovi.
Ramzess
14. 09. 2017 17.00
JApajaDAja
14. 09. 2017 10.36
kaj se pa približuje japonski?
Chon
14. 09. 2017 12.34
dabra
14. 09. 2017 08.29
+4
A pa se je Irma že ustavla, a še laufa?