Tujina

FOTO: Še druga bomba na ruskih železnicah

Moskva, 28. 11. 2009 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
11

Na istem mestu kot v petek je eksplodirala še ena bomba. Tokrat ranjenih ni bilo, je pa ruska vlada že oblikovala posebno vladno komisijo, ki preiskuje, ali je šlo za teroristični napad.

Na prizorišču prve eksplozije na ruskih železnicah, zaradi katere je v petek iztiril vlak, je danes popoldne eksplodirala še ena bomba z manjšo močjo. Ranjenih ni bilo, so sporočili predstavniki ruskih železnic. Drektor Vladimir Jakunin je povedal, da je bomba eksplodirala ob 14. uri po lokalnem času.

Prva eksplozija

Zaradi iztirjenja vlaka so oblikovali posebno vladno komisijo, Medvedjev pa je že tudi izrazil sožalje svojcem žrtev.

Že v petek zvečer po tamkajšnjem času je pri vasi Uglovka, okoli 350 kilometrov severno od Moskve, iztiril vlak Nevski Ekspres, ki je bil na poti iz Moskve v St. Peterburg. Vodja ruskih železnic je povedal, da je zelo verjetno, da je bila vzrok za nesrečo eksplozija.

Ruski detektivi pa so sporočili, da so našli koščke, za katere domnevajo, da so del bombe in bodo preverjali, ali je šlo za terorizem.

Eksplozija ruske železnice-2
Eksplozija ruske železnice-2 FOTO: Reuters

Da bi lahko bilo iztirjenje vlaka posledica terorističnega napada, so že davi namigovale ruske železnice. Na to je nakazoval tudi več kot meter globok krater na prizorišču nesreče in pa navedbe očividcev, da so pred iztirjenjem slišali glasen pok.

Vodja ruskih varnostnih služb FSB Aleksander Borotnikov je medtem pojasnil, da so na kraju nesreče našli ostanke improvizirane eksplozivne naprave, ki je imela moč sedmih kilogramov razstreliva TNT. Napravo je razneslo, ko je mimo pripeljal vlak. Na kraju nesreče so našli ostanke eksploziva, je še povedal Borotnikov.

Ruski radio Eho Moskve je poročal, da je odgovornost za eksplozijo prevzela nacionalistična skupina, poimenovana Boj 18, a gre po mnenju preiskovalcev za lažno sporočilo.

"To je bil dejansko terorističen napad," je medtem povedal tudi vodja ruskih tožilcev Vladimir Markin. Oblasti nadaljnjih podrobnosti za zdaj niso razkrile, vodja FSB Borotnikov pa se je že sestal z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Slednji je varnostnim službam odredil skrbno preiskavo tragedije in pomoč prizadetim.

"Poskrbite, da ne bo kaosa, saj so razmere že zdaj napete," je v videokonferenci z notranjim ministrom Rašidom Nurgalijevim, ki so jo predvajale televizije, poudaril Medvedjev.

Po uradnih podatkih naj bi bilo žrtev 25, a ruska televizija Vesti-24 je predvajala posnetek, na katerem uradnik ministrstva za izredne razmere Sergeja Šojguja pravi, da je umrlo 39 ljudi. 95 ljudi je bilo ranjenih, še vsaj 18 pa je pogrešanih. Na prizorišče so pripeljali mobilno bolnišnico.

Iztirili so zadnji štirje vagoni vlaka Novski Ekspres.
Iztirili so zadnji štirje vagoni vlaka Novski Ekspres. FOTO: Reuters

Vlak je imel sicer 14 vagonov, v času nesreče pa je prevažal okoli 660 potnikov, iztirili pa so zadnji štirje vagoni.

Odzval se je že predstavnik Bele hiše Robert Gibbs, ki je izrazil sožalje.

Pred dvema letoma podoben napad

Podoben incident se je zgodil že pred dvema letoma. 13. avgusta 2007 je prav tako iztiril vlak Nevski Ekspres, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Takrat so prijeli dva človeka iz Ingušetije, ki naj bi pomagala pri napadu. Za napadom naj bi sicer stal Pavel Kosopalov, nekdanji sodelavec ubitega voditelja čečenskih upornikov Šamila Basajeva. Kosopalov je še vedno na begu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
30. 11. 2009 22.48
Mislite ,da je bilo to podtaknjeno?
snip24
28. 11. 2009 22.17
naj grejo ven iz čečenije, dagestana itd. ker je to ista bedarija kot je bil berlinski zid, vojna na balkanu itd itd. Ne moraš vsilit nekaj ljudem v glavo kar nočejo. zgodovina uči. ni pa to način se maščevat ,ubijat nedolžne.
LOBANJA
28. 11. 2009 21.52
lolekibolek
28. 11. 2009 19.22
Vsaka država se mora z teroristi obračunat teroristično!
IsIam
28. 11. 2009 19.17
Free Palestine, Free Chechnya, Free Dagestan!
IsIam
28. 11. 2009 19.16
Kup mrtvih in odsotnost sledov uperjata prst v Mossad.
Audy
28. 11. 2009 18.09
Rusi so pred dnevi obljubil Iranu dostavo SAM sistemov S300. In če cii in mosadu to ni po godu, se zgodi neki tazga.
Sebastjan Butala
28. 11. 2009 18.01
Je varijanta,da so sami zbombal vse skp,tko je če 50 let kopičiš orožje na kp,pol ga je pa treba ponucat,pa mal zbombaš en vlak,si izmislš,da so te napal AlBrajda pa akcija,vojna,gospodarstvo se krepi,tanki se delajo itd,itn.. Po receptu Američanov,se pravi preverjeno in dela,haha
Harigast
28. 11. 2009 16.31
Čečeni čestitajo in pozdravljajo.
NENORMALEN
28. 11. 2009 15.21
To je Putin prdnu tm v Kremlju, pa je do vlaka nesl... Druge razlage pač ni, razen če Amerika napade Iran...
ninja.subversion
28. 11. 2009 14.46
kje je moj komentar, o ti vzvišeni moderator?