Tujina

FOTO: Število žrtev dvojnega napada v Istanbulu naraslo na 44, 36 policistov in osem civilistov

Istanbul, 12. 12. 2016 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število žrtev dveh eksplozij pred nogometnim stadionom v Istanbulu se je povzpelo na 44, je sporočil turški minister za zdravje Recep Akdag. Po najnovejših podatkih je bilo v sobotnih napadih ubitih 36 policistov in osem civilistov, turške oblasti pa so aretirale 235 članov HDP.

Po najnovejših informacijah je število žrtev dveh eksplozij v Istanbulu naraslo na 44, je sporočil turški mnister za zdravje Recep Akdag. Poleg 36 policistov je umrlo tudi osem civilistov.

V sobotnem napadu je celica kurdskih skrajnežev Sokoli svobode Kurdistana (TAK), ki je prevzela odgovornost za napad, najverjetneje ciljala policiste, ki so še ostali na prizorišču po koncu nogometne tekme med Besisktasem in Bursasporjem. Do eksplozij je prišlo približno dve uri po tekmi in navijači so stadion na srečo večinoma že zapustili.

Najprej je pred stadionom eksplodiral avtomobil bomba, manj kot minuto zatem pa se je v bližnjem parku sredi gruče policistov razstrelil še samomorilski napadalec. Po sedanjih podatkih je bilo v napadih ubitih 36 policistov in osem civilistov, ranjenih pa okoli 160 oseb.

Iz skupine TAK so v nedeljo sporočili, da sta v tem napadu umrla dva njihova borca, ni pa jih označila za samomorilska napadalca.

Skupina TAK se je pred časom odcepila od v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), proti kateri vlada v Ankari na jugovzhodu države od julija izvaja silovito ofenzivo. Spopadi so se razširili tudi na sirsko stran meje. Skupina TAK na drugi strani vrača z vse bolj smrtonosnimi napadi.

Aretirali 253 članov prokurdske HDP 

Oblasti v Turčiji pa so danes aretirale 235 članov prokurdske Ljudske demokratične stranke (HDP) v enajstih pokrajinah, ki jih sumijo, da so povezani s kurdskimi skrajneži. Med prijetimi je tudi več občinskih uradnikov, poročajo turški mediji.

Aretacije so potekale od zgodnjih jutranjih ur. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so jih aretirali zaradi članstva v Kurdski delavski stranki (PKK) in širjenja njene propagande. PKK v Turčiji velja za teroristično organizacijo.

Turčija je po julijskem poskusu državnega urada poostrila nadzor nad HDP in v preteklih mesecih so aretirali več državnih in občinskih uradnikov, ki so člani HDP, čeprav ta stranka ni očitno povezana z neuspelim pučem, člani pa vztrajajo, da niso povezani s PKK, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Člani HDP pravijo, da do aretacij prihaja, ker jih želijo odstraniti iz parlamenta. Sami namreč ne želijo podpreti predloga ustavnih sprememb, ki bi okrepile pristojnosti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, z njihovo odstranitvijo pa bi bil lahko predlog brez večjih težav sprejet.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
12. 12. 2016 21.57
+1
Mislim da to se nebo nikoli koncalo
Frigo
12. 12. 2016 20.25
+1
Ubogi policisti nedovžni joj joj počivajte v miru
tone7
12. 12. 2016 12.58
+9
Kruto in žalostno je v Turčiji. Toda Turki so si sami krivi za te žrtve in se lahko posujejo s pepelom, kajti genocid, ki so ga Turki izvajali nad Kurdi, ne bo pozabljen
bigbooss
12. 12. 2016 14.48
+6
Kolk so pa Francozi izvajali genocid po Tuniziji Alžiriji 80 let nazaj poznaš kej zgodovino, pa ta isti ljudi danes širijo demokracijo kao da oni nikoli niso nič zagrešili, pa se dan danes delajo nerede. Zame razen Putina in Erdogana, ni boljši politikov ki so kdaj koli delal za svojo ljudstvo. Zdaj pa ajde da vidimo koliko minusov bom dobil..vi ki date minuse ste hlapci zahoda😊😊😊
appollyon
12. 12. 2016 16.25
+2
Al pa maročani po španiji in podobno. Oko za oko pa so na koncu vsi slepi.
Kollerik
12. 12. 2016 18.27
+0
tone7 +++++, in genocid nad kurdi se še vedno nadaljuje...