Tujina

FOTO: Opustošenje po cunamiju

Džakarta, 28. 10. 2010 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./STA/U.Z.
Komentarji
1

V Indoneziji se soočajo z dvema naravnima katastrofama, ki sta zahtevali skoraj 400 smrtnih žrtev. Reševalci se še vedno trudijo, da bi našli morebitne preživele, ki sta jim cunami ali potres uničila domove.

Prizadeto območje je danes obiskal tudi indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono, ki si je škodo najprej ogledal iz zraka, nato pa se je srečal s prebivalci in lokalnimi oblastmi ter jim obljubil pomoč pri zagotavljanju začasnih domov, zdravstvenih centrov in šol.

Prve slike območja, ki ga je prizadel cunami, kažejo pravo opustošenje. Številne obmorske vasi so zravnane z zemljo, ljudje iščejo mrtve in jih dajejo v vreče. Ljudje se drenjajo v številnih zasilnih šotorih.

Sicer pa je tri dni po močnem potresu, ki je v Indoneziji sprožil cunami, v katerem je umrlo najmanj 343 ljudi, še okoli 400 jih je poškodovanih, 338 pa jih še vedno pogrešajo, na kraj dogodka le prispela pomoč. Prostovoljci so dosegli opustošeno območje, vendar prav zaradi tega opustošenja ne morejo vzpostaviti stika s štabom v regiji Sumatera Barat. Humanitarne organizacije so prizadetim poslale 1000 zasilnih šotorov, več jih nameravajo poslati, ko bodo vzpostavili stik s štabom.

Opustošenje po cunamiju
Opustošenje po cunamiju FOTO: Reuters

Najbolj prizadeta območja so danes dosegle tri ladje z vodo, hrano, medicinskimi pripomočki in prostovoljci na krovu. Delo jim bo sicer oteževalo slabo vreme in tudi razburkano morje jim ni v pomoč. Na prizadeto območje je pomoč poslal tudi indonezijski Rdeči križ. Med nujnimi stvarmi, ki jih prebivalci najbolj potrebujejo, je sicer čista pitna voda, hrana, odeje, obleke, medicinska oskrba, zasilna zatočišča in higienski pribor. Po podatkih oblasti naj bi cunami uničil okoli 7900 hiš.

Pomoč prizadetim v višini 1,5 milijona evrov je medtem odobrila tudi Evropska komisija. Sredstva bodo namenjena za oskrbo z vodo in izboljšanje zdravstvenih razmer, hrano in opremo, telekomunikacije, zavetišča, psihološko podporo in logistiko, so sporočili iz Bruslja.

Vulkan znova izbruhnil

Medtem pa se Indonezija sooča še z eno naravno katastrofo. Število smrtnih žrtev zaradi izbruha vulkana Merapi se je namreč povzpelo na 32, poroča BBC. Reševalci pa se še vedno trudijo in iščejo morebitne preživele, pomagajo pa tudi več deset tisoč ljudem, ki so morali zaradi ognjene lave in pepela, ki sta bruhala iz vulkana, zapustiti svoje domove.

Indonezijski vulkan Merapi začel bruhati - 5
Indonezijski vulkan Merapi začel bruhati - 5 FOTO: Reuters

Danes, prav takrat, ko so pokopavali žrtve prvega izbruha, je vulkan izbruhnil še enkrat in visoko v zrak poslal oblak pepela, poročajo lokalne televizije. To je že drugi večji izbruh Merapija v zadnjih 48 urah. Iz približno 3000 metrov visokega vulkana se vali gost oblak pepela, vidi pa se tudi lava, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zaenkrat ni znano, ali je najnovejši izbruh zahteval nove žrtve.

Danes so se sicer na Javi na pogrebu poslovili od 23 žrtev, ki so umrli v vasi Umbulharjo pri Yogyakarti v torkovem izbruhu Merapija. Večina jih je umrla zaradi padajočih skal iz vulkana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 10. 2010 13.15
Dogodka vsi opisujejo skupaj, nihče pa ne pove kako sta povezana, ker očitno sta.