Tujina

Število poskusov vdorov migrantov v predor v Calaisu drastično upadlo

Calais, 16. 08. 2015 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

K zmanjšanju števila poskusov vdorov so bistveno prispevali nedavni dodatni varnostni ukrepi: povečano število policistov, zasebnih varnostnikov, ki jih plačuje Velika Britanija, ograje okoli predora, varnostne kamere, žarometi, infrardeči detektorji ... A težave migrantov še naprej ostajajo.

Število migrantov, ki poskušajo v francoskem Calaisu vdreti v predor pod Rokavskim prelivom, da bi se prebili do Velike Britanije, se je znižalo na približno 150 na noč, so sporočili iz podjetja Eurotunnel, ki upravlja s predorom. Gre za drastično znižanje od konca julija, ko je na noč predor skušalo doseči tudi do 2000 migrantov.

Po današnjem poročanju britanskega BBC so iz Eurotunnela sporočili, da so k zmanjšanju števila poskusov vdorov bistveno prispevali nedavni dodatni varnostni ukrepi. Povečano število policistov naj bi tako nekatere migrante odvrnilo od poskusov vdorov na območje predora, zaradi česar je manj motenj v potniškem in tovornem železniškem prometu.

Med ukrepi je tudi povečanje števila zasebnih varnostnikov, ki jih financira Velika Britanija, ki je prav tako namenila sredstva za dodatne ograje okoli predora. Za zavarovanje ograj so namestili še dodatne varnostne kamere, infrardeče detektorje in žaromete. Z vsemi temi ukrepi želijo migrantom preprečiti, da bi dosegli perone in vlake na terminalu.

A Eurotunnel poudarja, da je število poskusov vdorov še vedno "nesprejemljivo" in opozarja, da določenemu številu migrantov še vedno uspe priti do Velike Britanije. Britanska vlada je za zajezitev migrantske krize na francoski strani predora namenila sedem milijonov funtov. Obenem je priznala, da bo treba storiti še veliko več.

Migranti v Calaisu
Migranti v Calaisu FOTO: Reuters

Britanski premier David Cameron je v soboto branil britanski odziv na migrantsko krizo v Calaisu, saj da želijo zagotoviti, da nezakoniti migranti ne bi mogli "vdirati v Veliko Britanijo". Problematika na francoski strani predora v Calaisu je sicer postala politični vroč kostanj, ki si ga podajata Pariz in London.

Kritiki tudi opozarjajo, da migrantsko-begunske krize ne moremo reševati s postavljanjem ograj in zidov, pošiljanjem zasebnih varnostnikov in oboroženih policistov nad ljudi, z žarometi ... Evropa bo morala sprejeti ukrepe, s katerimi bo nadzorovala razmere in pomagala ljudem, da na zakonit način uredijo svoj status.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3