Tujina

Na tisoče potnikov ostalo brez prtljage

Ljubljana/Pariz/London, 23. 12. 2010 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kaos v letalskem prometu se občutno pozna tudi pri količini izgubljene prtljage. Samo na pariškem letališču naj bi izgubili okrog 17 tisoč kosov prtljage. In kaj naj v takem primeru naredijo potniki?

Kaos v letalskem prometu se je razširil tudi na prevoz prtljage. Neprijetno izkušnjo s tem, kako je, če prideš z letalom na svojo destinacijo, prtljagi pa to ne uspe, ima v teh dneh več ljudi kot običajno. Na pariškem letališču po naših informacijah ne vedo, kje je okoli 17 tisoč kosov prtljage.

Na Letališču Jožeta Pučnika so za 24ur.com potrdili, da v teh dneh število zamujenih kosov prtljage odstopa. Pravijo, da govorijo o zamujeni prtljagi, saj večino kosov prtljage pristojni potem najdejo in vrnejo lastnikom. Dejali so, da sami takšnih težav nimajo, je pa to velik problem predvsem na večjih evropskih letališčih, ki so jih vremenske razmere tudi najbolj prizadele.

Prtljaga
Prtljaga FOTO: Reuters

Potnikom, ki so ostali brez prtljage, svetujejo, da to čim prej  prijavijo službam za izgubljeno prtljago, ki delujejo na letališčih. Če potnik pride na neko končno destinacijo, pa njegovega kovčka ni ali je poškodovan, mora vedno narediti zapisnik, in sicer najpozneje v sedmih dneh. Na podlagi takšnega zapisnika se potem prtljaga išče.

Na brniškem letališču so razložili, da je urejanje zadev okoli izgubljene prtljage vedno razmerje, ki ga potnik rešuje z letalsko družbo. Takšen postopek je najlažji za potnika, ki ima tako samo enega sogovorca, pristojni pa potem ugotavljajo, kdo nosi krivdo za izgubljeno prtljago.

Sicer ima potnik po podatkih Evropske komisije v primeru, da je prtljaga izgubljena, poškodovana ali dostavljena z zamudo, pravico do nadomestila. Zgornja meja tega zneska je določena na 1220 evrov. Vendar letalskim družbam nadomestila ni treba plačati, če so sprejele vse razumne ukrepe, da bi preprečile škodo ali če takšnih ukrepov niso mogle sprejeti. Več o pravicah potnikov ...

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buderus
23. 12. 2010 18.37
Me ne zanima.......
lusa33
23. 12. 2010 16.54
V Parizu se prtljaga izgubi, tudi v normalnih razmerah.
cenevolS
23. 12. 2010 15.50
Zato sn pa skos doma
Benjamin Jurgec
23. 12. 2010 15.26
-1
ja pokradli so ne mogoče da se tok pretljage zgubi!!
dirkac_007
23. 12. 2010 14.30
-1
izgubili jaaaaa...POKRADLI