Tujina

Številni otroci med večjimi športnimi dogodki prisiljeni v prostitucijo

Rio de Janeiro, 14. 08. 2016 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Dobrodelne organizacije ob večjih športnih dogodkih opažajo povečanje primerov trgovine z ljudmi in prisilne prostitucije. Temu prikimava tudi raziskava ZN. Brazilski aktivisti se bojijo, da bodo med tokratnimi OI primeri zlorabe mladoletnikov prerasli v epidemijo, saj so s temi zločini imeli težave že pred igrami.

Na plažah v bližini olimpijskih prizorišč v Riu otroci prodajajo svoja telesa. Tako se začne članek, ki ga je novinarka Louise Ridley objavila na spletni strani The Huffington Post.

Avtorica pravi, da so v prostitucijo prisiljene deklice, stare tudi komaj osem let. Aktivisti so ji povedali, da gre za epidemijo, v kateri je zlorabljenih na sto tisoče otrok. Tako je bilo že pred OI, glede na dejstvo, da se med večjimi športnimi dogodki število primerov prisilne prostitucije in trgovine z ljudmi poveča, pa obstaja realen strah, kaj se bo zgodilo v Riu.

Ena izmed žrtev je tudi Ana Gabriela, ki je žrtev že od leta 2014, ko je v Braziliji potekalo svetovno prvenstvo v nogometu. Z doma jo je zvabila ženska, ki je njej in njeni družini obljubila, da bo deklica na plaži prodajala prigrizke. Od takrat je bila ujetnica, skrivali pa so jo v faveli. Prisilili so jo, da stoji pred hotelom Copacabana Palace v Riu. Stara je bila 15, vsako noč pa jo je posililo tudi do osem moških. Stala je na točki, mimo katere je potekala letošnja kolesarska dirka. Vse to je novinarki razkril Matt Roper, ustanovitelj organizacije Meninadanca, ki pomaga otrokom, ki so žrtve trgovine z ljudmi.

Zgodba omenjene deklice kaže na dejstvo, ki ga marsikdo ne želi videti: med večjimi športnimi dogodki se poveča nevarnost prisilne prostitucije ter preprodaje otrok in mladoletnikov. Kriminalci namreč upajo, da bodo s turisti zaslužili. Večinoma jih nato posiljujejo domačini, a tudi turisti niso redkost.

Avtorica članka navaja, da so leta 2004, ko so OI potekale v Grčiji, zaznali 95-odstoten porast trgovine z ljudmi, v letu 2006, ko je v Nemčiji potekalo svetovno prvenstvo v nogometu, pa so zaznali okoli 40.000 novih žrtev trgovine z ljudmi.

Novinarka Ridleyjeva poroča, da kriminalci za posilstvo otroka zaračunajo dva brazilska reala, zločini pa naj bi se dogajali tudi na samih prizoriščih iger, pri tem pa navaja navedbe ene izmed dobrodelnih organizacij, da mladoletnike skušajo prodajati tudi v olimpijski vasi. 

Revnejše ženske in dekleta so v večji nevarnosti, da jih bodo potisnili v izkoriščanje, je dejal vodja ActionAid Brasil Glauce Arzua. Gre za organizacijo, ki je od začetka olimpijskih iger že večkrat posredovala in reševala žrtve. Slednje so velikokrat v zlorabe potisnjene celo s strani družinskih članov. Arzua je prav tako izrazil skrb, da se ob večjih športnih dogodkih pojavi tudi poskok v številu zlorab. Ta "trend" so zaznali že med Fifo in zdaj obstaja utemeljen strah, da se bo to zgodilo oz. se že dogaja med olimpijskimi igrami.

Kakšne so razsežnosti problema, še ni jasno, a številke brazilskega nacionalnega foruma za zaščito otrok pred prisilnim delom kažejo, da je trenutno vsaj 500.000 brazilskih otrok prisiljenih v prostitucijo. Roper je dejal, da je spolna zloraba otrok postala epidemija, je škandal, v katerem se je znašlo na tisoče in tisoče mladih deklic.

Dodaja, da tisti, ki v Braziliji kupujejo otroke za posilstvo, prihajajo skoraj iz vseh družbenih slojev. So iz policijskih vrst, so lokalni politiki, lastniki trgovin, tudi tisti, ki so revnejši ... "Imeli smo tudi primer župana," je dejal Roper. Opozoril je, da recesija razmere še slabša. Odrasle prostitutke v Riu so mu povedale, da je v zadnjih mesecih rekrutiranih veliko deklic, še posebej zelo mladih, ki se morajo prodajati.

Večino deklic zvabijo v mesto iz vasi in manjših mest. Ponujajo jim pošteno delo - v trgovini, prodaja spominkov na plaži in podobno. Velikokrat jim tudi jasno povedo, kaj se od njih pričakuje. Družina jih v tem primeru prisili, da gredo s kriminalci. Roper pravi, da veliko družinskih članov meni, da je popolnoma sprejemljivo, da svojega otroka pošljejo v veliko mesto, kjer ga bodo spolno zlorabljali. Da gre za začarani krog, v katerem so se znašle generacije družin. Roper dodaja, da so bili nekateri otroci posiljeni že doma, stari tudi šest let. "Tako se začne," pravi in nato dodaja, da deklice lahko postanejo "prostitutke" že pri starosti 10 ali 11 let.

Raziskave Združenih narodov so pokazale, da so žrtve trgovine z ljudmi in prisilne prostitucije večinoma temnopolte, ženskega spola, samske, toda z otroki. Večina ima nižjo stopnjo izobrazbe, doma in zunaj doma pa so bile žrtve spolnih zlorab in trpinčenja. Veliko jih je bilo žrtev zlorab tudi v šolskem okolju.

Raziskava je opozorila tudi na še en srhljiv pojav: skoraj normalno je, da starši vidijo svoje hčerke kot spolne objekte, ki bi lahko domov prinašale denar. Pri določeni starosti to od njih celo pričakujejo, velikokrat pa se celo prerekajo o količini zasluženega denarja. Roper pri tem poudarja, da se ti starši pritožujejo, da hčerke premalo zaslužijo in jih silijo v dodatno "delo". Naj še enkrat poudarimo, da gre za otroke, stare tudi 10, 11 ali 12 let.

Roper je predstavil primer Marie. Stara je 15 let, bila pa je ujetnica kriminalcev v faveli v Riu. Bila je podhranjena, tepena, grozili so ji. Ves čas so ji grozili, da mora zaslužiti več. Moški so se izživljali nad njo, jo tepli ... Enkrat se po napadu ni mogla postaviti na noge, saj je bila tako močno poškodovana.

Roper opisuje primere deklic, ki so jih drogirali in ugrabljali, posiljevali in nezavestne metali na cesto.

Nekatere spet delajo prostovoljno, saj se želijo rešiti revščine, pravi Roper. Dodaja, da se navadijo nasilja.

Roper je rešil tudi 12-letno Leilo, ki se je morala ponujati ob obvoznici, ki obdaja Rio. Kupovali so jo vozniki tovornjakov. "Nikar ne podcenjujte tega, kar doživljajo," pravi in dodaja, da gre za življenje, polno trpljenja. "Do njih se obnašajo, kot da so nič, objekti," opozarja. A poudarja tudi, da jih moški brez kakršnih koli pomislekov fizično trpinčijo.

Kdo so osebe, ki preprodajajo ljudi? Lokalni kriminalci. Vpleteni so v preprodajo droge. Večina je moških, a tudi ženske so med njimi. Raziskava Združenih narodov je opozorila, da se je v zadnjih letih za kar 41 odstotkov povišalo število žensk, ki rekrutirajo in v past zvabijo otroke in druge ženske. 

Roper pravi, da skupine niso tako dobro organizirane kot na primer v vzhodni Evropi, a kljub temu gre za dobro delujočo mrežo kriminalcev.

Zakaj deklice enostavno ne zbežijo? Naivno vprašanje. Če te proda družina, je odgovor jasen. Če te še prisilno drogirajo, je prav tako jasno, zakaj. Če ubijejo duha v tebi, tudi. Nekatere žrtve prodajo tudi čez mejo. Roper pravi, da je žrtve izsledil tudi v Londonu. "Enkrat, ko si notri, je težko zbežati," razlaga.

Zato je tudi bolj jasno, zakaj toliko protestov pred in med olimpijskimi igrami. Si predstavljate, pravijo aktivisti, da imate doma tovrstne težave in toliko zlorabljenih otrok, država pa milijarde vlaga v igre? Ko jih bo konec, bo še huje. Namesto v zaščito otrok, izobraževanje, šolstvo, zdravstvo in podobno so oblasti denar vložile v igre. Kritiki so opozarjali, da država ni pripravljena na tako velik zalogaj. In namesto da je ranljive skupine zaščitila pred predatorji, jih je pustila na cedilu. Vsi so se namreč zavedali, da bodo kriminalci lovili nedolžne ter da se bo število žrtev prisilne prostitucije in trgovine z ljudmi povečalo. Namesto da so oblasti vlagale v resnični duh iger, so se oblasti spravile nad revne - zaradi lokacij, kjer so želeli graditi olimpijske komplekse, so na silo preganjali stanovalce in podirali cela naselja. Številne družine so se bile prisiljene preseliti v zloglasne favele, ki so leglo kriminala. "Rio je zamudil priložnost, da postane varnejše mesto za ženske," je dejal Arzua.

Pomembno je tudi vlagati v spremembe miselnosti naroda. Roper poudarja, da bo v Veliki Britaniji učitelj zaradi spolnega odnosa s 17-letnikom končal v zaporu, v Braziliji pa veliko ljudi spolnega odnosa z 12-letnico ne problematizira. Tega ne vidijo kot zločin, posilstvo, pedofilijo. In kaj je storila oblast, da bi se to spremenilo? Nič. 

Britanske oblasti so se na primer leta 2012 pred olimpijskimi igrami pripravljale na morebitno povečanje prisilne prostitucije in trgovine z ljudmi. Policisti ga niso zaznali, a dodajajo, da je to zelo težko izmeriti, saj se veliko žrtev sploh ne zaveda, da so žrtve.

Je pa seveda preventiva zelo pomembna. Arzua pravi, da morajo brazilske oblasti aktivno preganjati kriminalce ter reševati otroke in ranljive pred izkoriščanjem. 

Nekaj upanja kljub temu je: Roperjeva organizacija Meninadanca ustanavlja varne hiše, kjer se lahko otroci skrijejo pred kriminalci.

Na obvoznico okoli Ria, kjer se dogajajo številne zlorabe deklic, so aktivisti zavezali rožnate pentlje, s katerimi opozarjajo na žrtve in na to, da potrebujejo pomoč.

Dobrodelna organizacija Camtra je na olimpijskih prizoriščih razdelila okoli 20.000 zloženk z informacijami o prisilni prostituciji. Zloženke so bile v portugalskem in angleškem jeziku. Organizirali so proteste in seminarje. Že med nogometnim prvenstvom leta 2014 so sodelovali z okoli 120 deklicami, ki so opozarjale na nevarnost rekrutiranja.

Vsi obiskovalci olimpijskih iger imajo tudi možnost, da na posebni telefonski številki v angleškem jeziku prijavijo, če so zaznali morebiten primer ali le sum zlorabe otrok. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Železnik 1
15. 08. 2016 17.45
+4
Olimpijske igre so samo še en način, kako denar preko pompoznih dogodkov izginja v žepe bogatih ljudi.
Mejduš
15. 08. 2016 13.07
+3
Teh jih je tudi dosti Sloveniji pa to so večinoma titi ki sedijo na visokih stolčkah,kaj jim pa mora revca če prijavi še kaznovana bo,to so večinoma vse države takšne,sem moški in trdim da je 80procent moških ki niso nč vredni samo hodijo na široko kav bi bikove jajce imeli in se delajo kaj so vse sposobni naredititi,seveda nekatere ženske trzajo ki njihovem obnašenjem in lažem verjamejo,katera je to doživela je imela katestrofa.
Balki30
15. 08. 2016 13.06
+6
Pazte se ljudi....ki prihajjao iz odličnih familij....ti so zmožni čisto vsega....pa to.
VolkBrenin
14. 08. 2016 22.51
+22
Vsakogar ki ga dobijo v tem početju ..odrezati penis in mu namonirati cevko ...potem pa na prisilno delo za 15.let ...da poplača stroške obdelave ...Povsod po svetu bi moralo biti tako . In javno objaviti koga so že ...kdo je na vrsti .. itd ...najbolje cel teden ob večernih poročilih namesto reklam ...
I G N O R A N T
14. 08. 2016 21.09
+10
In kaj je oblast naredila v boju proti revščini v Braziliji ?
Mejduš
15. 08. 2016 13.09
+6
oblast nebo nč naredila kjer so sami takšni na oblasti.
ficfiric 1
14. 08. 2016 19.31
+4
In vsega tega skor neb blo ce neb naokrog hodil ticki z debelimi denarnicami....sej veste tisti ta izobrazeni in sposobni in oh in sploh...krvatka pa to...vsi fini...verjetno da niso tega porihtal zarad navala revezov v braziliji...
dajno
14. 08. 2016 18.39
+16
Arabci pri 15 dekleta poročajo, prodajajo! To pa ne poročate? Boste koga užalili?
mastablasta
14. 08. 2016 20.41
+3
no saj tudi tu krščanska kultura pa tole. 8 letne deklice na voljo za cca 7 eur.
I G N O R A N T
14. 08. 2016 17.36
Sistem je kriv za vse.
Frane Šajn
14. 08. 2016 16.31
+20
Ja dragi moji ljudje med nami so izrodki, če si hočemo preiznati ali ne, toda denar je sveta vladar in dokler je povpraševanje bo tudi ponudba, žal. Dostikrat se vprašam v kakšno osebnost bodo zrastli tile ubogi prodančki proti svoji volji. Ali res čas zaceli vse rane!? mislim, da je to mogoče, najbolj verjetno pa da nikoli.
samuray1
14. 08. 2016 16.15
nevica
14. 08. 2016 15.30
+2
Neverjetno, kako so vsa poročanja negativno nastrojena. Prostitucija je problem tudi brez športnih prireditev, pa trgovanje z otroki in podobno. Take teme ne sodijo v olimpijsko poročanje, pač pa v socialne teme, ki so neodvisne od iger. in so vsakodnevni problem. Nikjer ne vidim nobene vidne organizacije, ki bi se s tem ukvarjala npr. znotraj OZN? Sploh se mi zdi, da je vloga OZN nekam zbledela.
Uporabnik8879
14. 08. 2016 15.41
+8
Točno tako, prostitucija je bila, je in bo, zlorabe je pa potrebno ostro kaznovati...za to pa niso krive ne OI niti druge prireditve, krivo je povpraševanje...če bi kršitelje izsledili in sankcionirali, bi bilo že pol dela opravljenega...
Uporabnik8879
14. 08. 2016 15.12
+3
Ma dajte no, to se dogaja tudi če ni OI. Samo od učinkovitosti policije je odvisno, koliko je tega še po svetu. V članku se navajajo primeri, zakaj pa ustrezni organi niso odigrali svoje vloge. V Budimpešti mi je neka mati na javnem mestu ponujala svojo hčerko za eno noč, na Tajskem je to stalnica, enako že v Vietnamu , da ne govorim o Širilanki. Danes, ko je praktično vse na netu, bi lahko bolj učinkovito odkrivali pedofile, potem bi bilo tudi zlorab manj, ker nebi bilo povpraševanja.
JohannTheTerrible
14. 08. 2016 14.28
+1
Clanek je obupno jezikovno skrpucalo
ZDA
14. 08. 2016 14.37
+1
vsebina, pusti slovnico, grozno....pa ti napiši še enkrat, hvala
TATANJA
14. 08. 2016 14.00
+9
En razlog vec, da si niso zasluzili olimpijskih iger.
bb5a
14. 08. 2016 13.46
+8
A smo še zato Slovenci krivi, najbolš da sprejmemo 100.000 otrok iz brazilije in jim pomagamo al kaj hočte? Sej bi lahk bojkotiral OI, pa jih nismo...
Morana7
14. 08. 2016 13.59
+7
Mogoče pa bo kak od obiskovalcev OI iz Slovenije lažje razumel, da je tam ogromno prisilne prostitucije otrok in si ne bo mislil, da te punčke za cesto stojijo po lastni volji in je zato ok, da jih še sami izrabijo.
bb5a
14. 08. 2016 14.44
+1
Morana7
14. 08. 2016 16.29
+5
Hja no to so pobožne želje, realno pa mislim, da bi se ti ljudje, ki takšne zadeve opravičujejo in te otroke izkoriščajo zamislili šele, ko bi jim začeli lulčke sekat in nič prej.
Naveli?anec
14. 08. 2016 13.32
+21
naj si uredijo sistem. Namesto milijard za olimpijado bi rajši dali jest svojim ljudem, pa mal bi porihtali smetišča ki so tam. In skrajni čas bi bil da malo omejijo naraščanje prebivalstva.
Morana7
14. 08. 2016 13.03
+11
Kje ste zdaj zagovorniki tega, da se v revnejših državah izrablja otroke? Če jih ne bi tako dobronamerno posiljevali bi umrli od lakote je tako? To se otroci sami odločijo, kr pač pri 10 ih je to ja logična odločitev kajneda? Imate sami otroke? Delite z njimi svojo filozofijo...morda bodo pa začeli prispevat v skupno kaso... Hinavci...
CHANEL MADEMOISELLE
14. 08. 2016 13.00
+23
In prav zaradi tega me Brazilija kot turistična destinacija odvrača, kljub njeni lepoti.
spletni_nepridiprav
14. 08. 2016 13.00
+10
ljubezen ne šteje let pa to... v nemčiji niso razveljavili zakona med 30 letnim migrantom in njegovo 14 letno ženo saj prihajajo iz drugačne kulture pa to ane kar pomeni da takšni primeri samo bogatijo družbo pa to..
Morana7
14. 08. 2016 13.04
+8
Ne rajši so dali komando, da v primeru, da je bila poroka pred prihodom v Nemčijo, dejstvo, da gre za pedofilijo preprosto spregledajo.
sloeuro
14. 08. 2016 12.59
+0
Še vedno vlečete ven drek novice? A vas še vedno zelo boli dejstvo, da nimate pravic za prenos olimpijade?