Tujina

Številke o spolnih zlorabah otrok

Boston, 27. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Katoliška nadškofija v Bostonu je objavila del nacionalnega poročila o "grozljivem številu" spolnih zlorab otrok.

Poročilo zajema zlorabe otrok, ki so jih od leta 1950 do leta 2003 zagrešili katoliški duhovniki. Nadškof kardinal Sean O'Malley je dejal, da so številke naravnost grozljive, vendar pa ga tolaži dejstvo, da je število spolnih zlorab v zadnjih 20 letih vztrajno upadalo. Nacionalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriške škofovske konference pripravila newyorška fakulteta John Jay, bodo objavili danes, ugotavlja pa da je bilo v ZDA od leta 1950 spolnih zlorab otrok obtoženih skupaj 4000 katoliških duhovnikov. V Bostonski nadškofiji 162 duhovnikov, ki so zlorabili skupaj 815 mladoletnikov.

Ameriški škofje na sestanku v Vatikanu, kjer so se morali zagovarjati zaradi številnih spolnih zlorab (Foto:Reuters)
Ameriški škofje na sestanku v Vatikanu, kjer so se morali zagovarjati zaradi številnih spolnih zlorab (Foto:Reuters) FOTO: Reuters

To pomeni, da je bilo v Bostonski nadškofiji zlorab obtoženih kar sedem odstotkov od 2324 duhovnikov, ki so službovali v obdobju od leta 1950 do 2003. Poročilo ugotavlja, da je bilo med 162 duhovniki najhujših sedem, ki so zagrešili večino zlorab, vendar pa jih poročilo ne omenja poimensko. Spolni škandali so pretresli ameriško katoliško cerkev januarja leta 2002, ko je bil duhovnik John Geoghan obtožen na zaporno kazen in je prišlo na dan, da so nadrejeni vedeli za dolgo zgodovino njegovih grehov, vendar so ga raje selili iz župnije v župnijo, kot pa prijavili policiji. Škandali so potem prihajali na dan tudi v drugih ameriških državah, zaradi njih pa je moral med drugimi odstopiti tudi bostonski kardinal Bernard Law. Geoghana je lani v zaporu umoril eden od sojetnikov.

Lawov naslednik Sean O'Malley je v četrtek dejal, da je en sam primer spolne zlorabe otrok preveč, zato si je treba prizadevati, da se ta nadloga izkorenini, ne le iz cerkve, ampak tudi iz širše družbe. Polovica primerov spolne zlorabe otrok v Bostonski nadškofiji se je zgodila v letih 1965 in 1982. Vendar pa so za 500 od 815 primerov izvedeli šele po letu 2002, ko je izbruhnil škandal. Od 162 obtoženih duhovnikov jih je 59 že pokojnih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja