Tujina

FOTO: Upor v Franciji se širi

Pariz/Bruselj, 18. 10. 2010 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francijo so zaradi pokojninske reforme zajeli množični protesti. Stavkajočim so se pridružili še tovornjakarji. V Lyonu so se spopadli policisti in dijaki, ki so blokirali šole in zažigali vozila.

Tovornjakarji so zavzeli ceste.
Tovornjakarji so zavzeli ceste. FOTO: Reuters
Ni goriva.
Ni goriva. FOTO: Reuters

Upor proti pokojninski reformi Nicolasa Sarkozyja se širi. Protestom so se priključili tudi tovornjakarji, ki so danes zjutraj blokirali dovoze do več skladišč z gorivi. Prav tako ovirajo promet na cestah in avtocestah. A čeprav se upor širi, francoska vlada ostaja pri svojih načrtih.

Pokojninska reforma predvideva zvišanje upokojitvene dobe s 60 na 62 let do leta 2018. Potrdil jo je že spodnji dom parlamenta, narodna skupščina. Zgornji dom, senat, pa naj bi o njej dokončno glasoval to sredo. Gre za že četrto tovrstno stavko v zadnjih petih tednih, ki so jo v torek začeli zaposleni v javnem prometu, učitelji, novinarji ter številni drugi uslužbenci v javnem in zasebnem sektorju. Pozneje se je stavka nadaljevala v zmanjšanem obsegu, saj so se mnogi odločili vrniti na delo, še vedno pa se nadaljuje v javnem prometu.

Kljub temu da je vlada obsodila postopke nasprotnikov pokojninske reforme in napovedala, da v državi ne bo zmanjkalo goriv, se prebivalci Francije soočajo z zaprtimi bencinskimi črpalkami, poročajo tuji mediji. Prav tako je oviran železniški promet, v Toulousu na jugozahodu države je bil zaprt dostop do garaže avtobusov, tako da si prebivalci ne morejo pomagati niti z javnim prevozom. Sedmi dan stavke je močno moten železniški promet, saj je odpovedan kar vsak drugi vlak v notranjem prometu. Proteste so občutili tudi letalski prevozniki, ki so poročali o pomanjkanju goriv, a te so nato dobili iz zalog. 

Protestom so se pridružili tudi mladi, ki so očitno tudi zelo nezadovoljni z napovedano pokojninsko reformo in splošnim stanjem v družbi.
Protestom so se pridružili tudi mladi, ki so očitno tudi zelo nezadovoljni z napovedano pokojninsko reformo in splošnim stanjem v družbi. FOTO: Reuters
Francoski policisti so morali danes s solzivcem posredovati proti mladim, ki so zažgali avtomobil, razbili več avtobusnih postajališč ter metali kamenje v neko šolo v pariškem predmestju Nanterre. Nasilje je izbruhnilo, ko je skušalo kakih 300 dijakov iz protesta proti pokojninski reformi blokirati pouk na gimnaziji Joliot-Curie. S protesti naj bi se soočali na kar 261 šolah po vsej državi.

Vlada na drugi strani miri prebivalce in jim še naprej zagotavlja, da ima država dovolj zalog goriv, tako da večje krize ni pričakovati. Kljub temu je treba opozoriti, da so tovornjakarji in protestniki zelo uspešni pri blokadi številnih rafinerij in skladišč goriva.

Mladi se spopadajo s policijo, starejši na barikadah

Protestniki imajo še vedno nadzor nad 12 rafinerijami, prav tako nad nekaterimi skladišči goriva. Proteste so organizirali sindikati, pridružili pa so se jim vsi, ki menijo, da jim pokojninska reforma ne obljublja nič dobrega. Tako so prejšnji teden na ulice stopili tudi dijaki, ki so tako podprli svoje starše v boju, prav tako pa so s svojim protestom želeli francoski vladi pokazati, da so zaskrbljeni za svojo prihodnost. Protestnike podpirajo tudi študenti. Sicer pa so se v mestu Lyon dijaki spopadli s policijo, starejši pa vztrajajo na barikadah, ki so jih postavili pred vhode v rafinerije. Vrstijo se številne aretacije.

Sicer pa so predstavniki francoskega sindikata CGT pozvali vse, ki se ne strinjajo z napovedano pokojninsko reformo, naj pridejo na letališča, kjer bodo protestirali. Se obeta kolaps letalskega prometa v Franciji? Sindikalisti pravijo, da ne izključujejo tudi morebitne blokade letališč.

Francoske oblasti so letalske družbe pozvale, naj jutri zmanjšajo letalski promet v državo in iz nje za skoraj 50 odstotkov.

V luči stavke zaposlenih v rafinerijah in blokad skladišč goriva je francoska vlada vzpostavila poseben krizni štab. Njegova naloga bo preprečiti pomanjkanje goriva in zagotoviti energetsko oskrbo države. V njem so predstavniki ministrstev za gospodarstvo, energijo, okolje in notranje zadeve.

"Gre za nezakonite akcije"

Francoski premier Francois Fillon je protestnike opozoril, da so njihove akcije nezakonite, saj je nedopustno, da blokirajo dostop do goriv.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da je francoska vlada zagrozila z nasilnim zatrtjem protestov, če bodo ti še naprej hromili državo.

Francoski minister za industrijo Christian Estrosi je dejal, da ima vlada vse pod nadzorom. "Podjetja ne bodo blokirana, transport ne bo blokiran, prav tako ne bodo blokirani uporabniki cest,“ je odločno dejal.

Tako je bilo v soboto. Ulice francoskih mest so preplavile množice protestnikov. Po navedbah sindikatov se je protestov udeležilo najmanj tri milijone ljudi, po ocenah policije pa okoli 800.000.
Tako je bilo v soboto. Ulice francoskih mest so preplavile množice protestnikov. Po navedbah sindikatov se je protestov udeležilo najmanj tri milijone ljudi, po ocenah policije pa okoli 800.000. FOTO: Reuters

Zaradi stavke v Belgiji odpovedani nekateri vlaki Eurostar

Na tisoče potnikov vlakov Eurostar mora zaradi stavke zaposlenih na belgijskih železnicah danes spremeniti svoje načrte. V okviru 24-urne stavke, ki se je začela v nedeljo ob 22. uri po srednjeevropskem času, so namreč odpovedani vsi vlaki Eurostar iz Londona v Bruselj. Teh je na običajen dan sicer okoli 20.

Poveza med Otokom in Lillom po navedbah Eurostara medtem poteka po spremenjenem urniku, vlaki London–Pariz pa vozijo normalno. Med Lillom in Brusljem naj bi potekala "zelo omejena" nadomestna povezava z navadnimi potniškimi vlaki.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

partizan71
19. 10. 2010 00.34
te ovcke se vedno mirno gledajo kako si menedzerji in nekateri politiki nalagajo proracunska sredstva na svoj konto, Navadnim drzavljanom pa govorijo da je treba vec delati, za manj denarja, daljse delovne dobe... Komuna zbudi se!
pbx
19. 10. 2010 00.13
Pri nas mirno kimamo, ko nam jemljejo premoženje in uničujejo življenje, ker smo ovčke. Bravo Francozi!
PejtGaPogledatBrane
18. 10. 2010 23.07
ŽIVELA EVROPSKA UNIJA!!! beeee....beee! ovčke smo beeee....
yarrick
18. 10. 2010 23.03
Mr.357 Recimo da jim bo, vendar si nikakor ne bodo uspeli prisužnjitit VSEH.še vedno BOMO obstajali taki, ki se sistemu ne bomo uklonili-taki, ki smo si že vnaprej zapečatili prihodnost, taki ki še vedno verjamemo v osebno svobodo in miroljubno sožitje z vsemi nacijami na svetu. @ Gavrane20 18.10.2010, 11:22 13 "WW3 le da tokrat ne bo proti drzavam ampak delavci proti politicni mafiji" Točno tako, upor proti fašističnemu korporativizmu,ki uničuje človeška življenja in nas sili v novodobno suženjstvo. Bo pa verjetno to vojna izčrpavanaj in gverilskih taktik, saj nasj je zdaleč premalo za kakršni koli bolj odkrit upor proti megakorporacijam z privatnimi najmeniškimi vojskami. a kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje in zadnji smeh bo smeh SVOBODNIH!!! Drugače pa kapo dol francoskim protestnikom, ki si upajo takole reči vladi NE !!! Pri ans letijo tam pa tam kak očitek in kletvica, zbori svobodnih sindikatov pred parlamentom in podobne akcije.Kje je sedaj revolucija v stilu francije,rusije magari kube?? Kje so vse roke povzdignjene v nebo kot grožnja sistemu za nečloveško ravnanje z njihovimi državljani? Resno smo hlapci, in zgleda da bomo hlapci ostali, razen če 2 miljona ovac spregleda igro ki jim jo predvajajo pred očmi in se zbudijo iz sanj.
spidi33
18. 10. 2010 22.50
a so šli naši sindikalisti v Francijo na strokovno ekskurzijo mogoče, al nimajo jajc, za take akcije?
sannja5
18. 10. 2010 22.48
Ljudje imajo dost roparjev, zdaj naj bi za te nenasitneže še skoraj do smrti delal. Slovenci smo pa popljuvali študente, ki so si edini upal pokazat nekaj, kar tile lopovi edino zastopijo, ampak to je še premalo. V Iranu sekajo roke malim lopovom, ki ukradejo malenkost, naši se nam pa smehljajo z zaslonov.
PejtGaPogledatBrane
18. 10. 2010 22.33
a bomo mi tud šli kej na ulice, ha slovenčki? ne, mi bomo pa rajši gledal Oprah in poslušal Lady ga ga
zahod.west
18. 10. 2010 21.57
isti, ki tukaj hvalijo stavko , se zgražajo, da so stavke v sloveniji.......to mi ni jasno...vsaj načelno je nekoliko sporno...ampak potem pa pogruntaš, da je v resnici le za politiko.....(ker drugače ne bi razumel.zakaj francozi s 3x višjo plačo stavkajo medtem ko bi ne smelo biti stavk v sloveiji, ker imamo pač sanjsko vlado.............)
Svobodni
18. 10. 2010 20.02
Gavrane20 18.10.2010, 11:22 12 WW3 le da tokrat ne bo proti drzavam ampak delavci proti politicni mafiji Res je, 3SV ne bo osvajanje držav, ampak borba za obstoj. Bitka narodov.
jensterlejernej
18. 10. 2010 19.28
kaj biršete moje komentarje 24ur !!
odbogaposlan
18. 10. 2010 18.55
KAPITAL TREBA BRANITI ZA VSAKO CENO¨!
alterego
18. 10. 2010 18.54
est18.10.2010, 16:36 8 vedno glasneje se bo pela " Le Marseillaise." ne bo zadost! bo treba zapet INTERNACIONALO!!!
SLOVANSKI
18. 10. 2010 17.25
to ni groznja
bruselj3
18. 10. 2010 17.13
pri nas imamo pa shode ob sobotah, odhode smoliča v bruselj in natančno pregeldovanje na meji!
totnhem
18. 10. 2010 16.38
Država te prisili da moraš biti lopov.
est
18. 10. 2010 16.36
vedno glasneje se bo pela " Le Marseillaise."
guruguru
18. 10. 2010 16.10
Pri nas smo za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni! Ne verjamem, da se bomo znali postaviti zase in svojo pravico. Zato nas pa država tolče po hrbtu, ne vem kako daleč bo še šlo.... Drugače pa... nasilje rojeva nasilje...
ljx
18. 10. 2010 16.06
Na eni strani množice,na drugi pa grožnje.Kakorkoli že pravi recept za kej ušpičt.
AlternativeFacts
18. 10. 2010 16.03
bronco40 18.10.2010, 15:51 Ali bo res III svetovna vojna 2012, ali morda že prej? @ In kdo se bo tepel v imenu koga ali kaj????Nič ne bo vojne, nič se bat'.Samo družbena ureditev se bo preoblikovala.Vprašanje samo, ali v tako kot jo imajo Kitajci, ali kar je bila potopljena SFR od J.
Gosposvetski
18. 10. 2010 15.57
Allons enfants de la Patrie,zmaga je blizu moji bratje za nov svet !