Tujina

Stavko označil za politično motiviran napad

London, 07. 09. 2010 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Londonu je stavkalo več tisoč zaposlenih na podzemni železnici, saj se borijo za ohranitev 800 delovnih mest. Župan pa je njihovo akcijo označil za politično motiviran napad na britansko vlado.

Delavci podzemne železnice ob današnji stavki.
Delavci podzemne železnice ob današnji stavki. FOTO: Reuters
Množice čakajo na avtobusni prevoz.
Množice čakajo na avtobusni prevoz. FOTO: Reuters
Več tisoč zaposlenih je delovno mesto najprej zapustilo med večerno konico ob 18. uri, nato pa tudi ob 22. uri. Tokratni stavki naj bi oktobra in novembra sledile nove.

Več tisoč zaposlenih na londonski podzemni železnici je izvedlo 24-urno stavko, saj nasprotujejo napovedani ukinitvi 800 delovnih mest. Londonski župan Boris Johnson je stavko, zaradi katere je bil praktično ohromljen londonski promet, že obsodil. Sicer pa storitve londonske podzemne železnice dnevno uporablja več kot 3,5 milijona ljudi.

V prometu je tako že zjutraj nastal velik kaos. Nekatere linije so bile popolnoma ustavljene, nekatere so delovale omejeno. Več milijonov ljudi se je moralo na pot podati z avtobusi ali kolesi, veliko cest pa je zaradi gneče z avtomobili blokiranih.

Delavci se borijo za delovna mesta in preživetje, župan pa jim očita, da je stavka politično motivirana

Zaradi varčevalnih ukrepov britanske vlade – ta med drugim načrtuje zamrznitev rasti plač zaposlenih v javnem sektorju za dve leti ter zmanjšanje socialnih pravic – se med britanskimi delavci širi val nezadovoljstva. Na Otoku se obeta vroča jesen, saj akcije napoveduje vse več sindikatov.

Župan je stavko medtem označil za politično motiviran napad na britansko vlado, medtem ko v sindikatu londonske podzemne železnice RMT vztrajajo, da število delovnih mest ni preveliko. Svoje stališče utemeljujejo z nedavnimi varnostnimi zapleti – na dveh postajah podzemne železnice je nedavno izbruhnil preplah zaradi požara, na eni od postaj pa so aretirali moškega z dvema nabitima puškama. Čeprav naj bi večino delovnih mest ukinili v prodajalnah vozovnic, v sindikatu menijo, da zaposleni prispevajo k splošni varnosti na podzemnih železnicah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
07. 09. 2010 21.27
a imajo Londončani tud enga borata za župana?
titovka
07. 09. 2010 19.02
ko bo pa pri nas stavka bo pa politično motivirana...ker pri nas je vse politično!
Peter Kralj 1
07. 09. 2010 17.27
Semulič, uči se pri angleških in francoskih kolegih, ki se borijo za vsako delovno ešna!mesto. Proletarci vseh dežel, združite se! Pa ne pod rdečo petokrako zvezdo - tudi ona je prepožr
opazovalec1
07. 09. 2010 12.06
@Martina kako lahko trdiš da ima nekdo preveč plačano?? se spoznaš na njihov poklic?
Martina Ksela
07. 09. 2010 11.26
Nesposobnezi, itak imajo prevec placano pol pa nardijo taksno dramo. Ok pac turisti imajo cas in jim ni taksne panike, kaj pa tisti, ki smo morali v sluzbo?!
Tonček Balonček
07. 09. 2010 10.50
Tudi tam imajo nesposobno vlado! Pa kraljico naj končno zamenjajo!