Tujina

Adria Airways spet odpovedala štiri lete

Ljubljana/Frankfurt, 21. 02. 2012 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški sindikat kontrolorjev letenja je zadnjo stavko na frankfurtskem letališču podaljšal do petka zvečer. Adria Airways je morala spet odpovedati štiri lete. Potnike so znova preusmerili na poznejša leta.

Nemški sindikat kontrolorjev letenja (GdF) je zadnjo stavko na frankfurtskem letališču, ki jo je začel v ponedeljek in naj bi trajala 48 ur, podaljšal do petka zvečer. V ponedeljek je bilo zaradi stavke odpovedanih 240 od 1271 predvidenih letov.

Stavka bo trajala do 23. ure v petek namesto do 5. ure v sredo, kot je bilo sprva napovedano.
Stavka bo trajala do 23. ure v petek namesto do 5. ure v sredo, kot je bilo sprva napovedano. FOTO: Reuters

Gre za tretjo stavko, potem ko stavkajoči kontrolorji s prvima dvema pretekli četrtek in petek niso uspeli doseči dogovora z upraviteljem frankfurtskega letališča Fraport. "Seveda želimo povečati pritisk," je povedal predstavnik GdF Matthias Maas.

Frankfurtsko letališče je tretje največje v Evropi; več poletov dnevno poteka le prek londonskega Heathrowa in pariškega letališča Charles de Gaulle.

Družba Fraport je v ponedeljek po prvem dnevu stavke sporočila, da je uspela z zaposlenimi, ki niso v sindikatu, zagotoviti izvajanje skoraj vseh nalog. Maas je odločitev za usposabljanje drugega osebja za to delo označil kot nespametno. Hkrati je izrazil dvom, da je uspelo to osebje v tako kratkem času pridobiti potrebne licence.

V ponedeljek je bilo sicer v Frankfurtu odpovedanih 240 od 1271 predvidenih letov, so sporočili z letališča. Dodali so, da so na tleh večinoma ostala letala, ki bi morala opraviti krajše poti. Veliko potnikov, ki so ostali brez letalske povezave za domača mesta, se je preusmerilo na železnico. Nemški železniški operater Deutsche Bahn je zato v železniški promet vključil več vlakov.

GdF želi s stavko doseči od 25- do 50-odstotno povišanje plač, večje bonuse in krajši delovni čas za okoli 200 kontrolorjev letenja, ki usmerjajo letala na parkirne prostore in z njih.

Adria Airways je danes odpovedala štiri lete.
Adria Airways je danes odpovedala štiri lete. FOTO: Dare Čekeliš

Adria spet odpovedala lete

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je bil zaradi stavke tudi danes prisiljen odpovedati štiri lete – dva iz Ljubljane v Frankfurt in dva iz Frankfurta v Ljubljano. Potnike, ki potujejo na teh dveh linijah, so znova preusmerili na poznejša leta, so sporočili iz Adrie.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bonite
21. 02. 2012 21.07
+2
No to pa res ni nobena novica, tiste 4 potnike so pač na drugo letalo posedl :)
I G N O R A N T
21. 02. 2012 19.17
+2
Air France samo koristim
ferrarista
21. 02. 2012 12.16
-2
tisti ki malo več letimo z adrio vemo da je adria podn, ne glede na stavke ampak na žalost pač obsojeni na monopolista, ali pa vožnja v Graz, Trst,.....
Adolph
21. 02. 2012 12.00
-4
Dober izgovor za Adrio . . . . Je cenejse stati na letaliscu, kot leteti z praznimi avioni na sprehod v Frankfurt. . . . .