Tujina

Stavkajoči rudarji in lastnik rudnika dosegli dogovor

Johanesburg, 06. 09. 2012 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Lonmin, ki je lastnica rudnika v Južni Afriki, kjer so policisti ubili 34 rudarjev, je dosegla dogovor z rudarji. Delavci se bodo vrnili na delo, začela pa se bodo tudi pogajanja o plačah. Dogovora ni podpisalo le združenje rudarjev in gradbenih delavcev.

Proizvajalec platine Lonmin in sindikalni predstavniki rudarjev, ki so stavkali v rudniku platine v Marikani v Južni Afriki, so dosegli dogovor, po katerem se bodo delavci vrnili na delo. Z dogovorom pa ni soglašalo separatistično združenje rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU). Ker AMCU ni podpisal dogovora, se pojavlja vprašanje, koliko rudarjev bo dejansko upoštevalo dogovor in se vrnilo na delo. Da AMCU dogovora ni sprejel, je potrdil tudi njihov državni blagajnik Jimmy Gamma.

Rudarji na protestnem pohodu v Marikani.
Rudarji na protestnem pohodu v Marikani. FOTO: Reuters

V sredo se je več kot 3000 stavkajočih rudarjev udeležilo pohoda skozi Marikano. To je bil največji protest, odkar so policisti prejšnji mesec ustrelili in ubili 34 rudarjev.

"Gre za mirovni sporazum, ki je bil podpisan prejšnji večer in ki poziva delavce, naj se mirno vrnejo na delo. Skladno s sporazumom se bodo začela pogajanja, na katerih bomo iskali rešitev za problem plač," je povedal predstavnik vodilnega nacionalnega sindikata rudarjev (NUM) Lesiba Seshoka. NUM je eden od sindikatov, ki je podpisal dogovor. "Delavci se lahko vrnejo na delo jutri ali pa v ponedeljek," je še dodal.

Stavka za zvišanje plač se vleče že štiri tedne, zdaj pa že resno ogroža proizvodnjo Lonmina. V sredo je na delo prišlo le 4,2 odstotka delavcev. Stavka pa je povzročila tudi skrbi v proizvodnji zlata. Bojijo se namreč, da bi se stavke razširile. V Južni Afriki imajo sicer 80 odstotkov svetovnih zalog platine, država pa je tudi četrti največji svetovni proizvajalec zlata.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.